Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
Schvaluju sumu o ktoru sa ziada (napr. 70% z hodnoty na znaleckom posudku alebo menej) alebo to este prehodnocuju a mozu schvalit aj menej ako je ziadana suma?
@zjax Môžu schváliť aj menej, ale keď pre žiadanú sumu človek spĺňa aj plat a aj ručí dostatočnou hodnotou, tak si myslím že schvaľujú plnú sumu, maximálne zaokrúhlia…
@zjax schvaľujú 70% zo zp ale môžu ponížiť žiadanú sumu napr ak by ste mali v zmluve pri rodinnom dome že SFRB platí aj pozemok tak to o tu cenu ponizia inak moc neni dôvod.. skôr len ak im to nesedí ešte vypýtajú nejaké veci dodatočne.
@vivi0314 v akom ste štádiu? Už riešite záložne právo? Poslali vam už úverové zmluvy?
@zjax
@miriamsvecova
Ja myslím že aj viac než 70 % to je, myslím že nejakých cca 76 %. Treba si dať cenu zo znaleckého posudku deleno 1,3 a o túto cenu môžete žiadať. Či sa mýlim? A keď si to potom predvediem na percentá tak mi to vychádza okolo 76 %
@satkonosicka
Ano 1,3 a pri ZTP 1.
@satkonosicka má to logiku čo hovoríš, aj 100:1.3=76, tak neviem kde sme to s mužom nabrali, že 70% 🤣
@michal711
@satkonosicka zdravim, ste tu niekto co ziadate SFRB o uver na byty v Niznej Mysli?
Prosim vas, vedel by mi niekto potvrdit, pripadne vyvratit toto tvrdenie, ktore tu niekto par tyzdnov dozadu pisal, ze:
pri tom vypocte minimalneho prijmu na trojclenu rodinu (cisty prijem - zivotne minimum musi byt vacsie ako splatka) sa spoluziadatelov prijem nezapocita ak nebol zamestnany minimalne pol roka dozadu?
Teda ciaty prijem - 1,3 nasobok zivotneho minima
A ako je to v pripade kombinacie vlastne prostriedky + hypoteka + ŠFRB?
Splatky hypotekycez banku sa hned pocitaju ako zavazky v tom výpočte?
@zjax áno hypo alebo aj nejaké nebankovky sa budú rátať k tomu.
@zjax ešte doplním, že musí byť zamestnaný aspoň pol roka u toho istého zamestnávateľa
ahojte, pri ziadosti o prispevok staci dodat kupnu zmluvu, ci musi byt uz aj podany navrh na vklad a musi byt plomba na LV? pride mi, ze pri podpise kupnej mluvy ide predavajuci do rizika, ze sa tato zmluva zneuzije, ci je to inak? snazim sa dovolat na urady a do SFRB ale nikto mi neberie telefony 🙂 my sme predavajuci a radi by sme mladej rodine vyhoveli, ak maju takuto prilezitost, ale pride mi to rizikove (nie len casovo narocne).
@vanillaface ako by sa mohla kúpna zmluva zneužiť? Pýtam sa, lebo som ešte nepočula o niečom takom. Pri žiadosti o podporu sa podáva kúpna zmluva s overenými podpismi predávajúcich. Návrh na vklad vlastníckych práv sa dáva až úplne na konci, najprv sa dáva na kataster záložné právo v prospech ŠFRB, ale aj to až po kladnom posúdení žiadosti
Ahojte, chcela som sa spýtať, či nemáte niekto záujem o návrh/vizualizaciu bytu. Teraz si končím kurz a skúsenosti mi pomôžu a takto by sme si pomohli navzájom.
@miriamsvecova už máme podaný návrh na vklad, tak teraz čakáme na kataster a uvidíme ako ďalej
@miriamsvecova zadarmigo? 😁
@vivi0314 vy už máte za všetkým teda! Návrh na vklad záložného prava či vlastníckeho?
@miriamsvecova záložného zatiaľ, potom sa už otvára tuším čerpací účet a môžme podať žiadosť o čerpanie.. snáď to nebude dlho trvať
@vanillaface ved to je na vas ake podmienky si dohodnete v zmluve, mozete tam mat zalohu, aby ste vedeli, ze to myslia vazne. Mozete tam mat, ze ak nedostanu uver zo SFRB budu musiet zaplatit z inych zdrojov. Kupnu zmluvu SFRB z tohto pohladu neriesi. Je to na vas ake podmienky si dohodnete. Vklad vlastnickeho prava na kataster sa spravidla robi az po uhradeni celej kupnej ceny, takze kym nevyplatia byt je vas. Je pekne, ze chcete pomoct, ale naozaj to moze trvat riadne dlho. Ale opat si mozete zmluvne urcit termin do kedy ste ochotny cakat. Cize vsetky vase obavy si viete osetrit v zmluve.
@bana1 áno, môžu si síce v zmluve určiť termín dokedy sú ochotní čakať, ale treba potom rátať s tým, že ak sa ŠFRB ten termín nebude pozdávať, nebudú vedieť garantovať, že sa to dovtedy stihne, tak aj tak pošlú výzvu na odstránenie nedostatkov v kotorej bude, že treba doložiť dodatok ktorý tieto časové lehoty upravuje. My musíme teraz doplniť dodatok, kde sa tie časové lehoty menia. A taktiež nie každý si môže dať do zmluvy že kupujúci zaplatia z iných zdrojov ak nedostanú úver od ŠFRB, lebo sú aj žiadatelia ktorí by skrátka 180 000 z klasickej banky nedostali, keď je jeden zo žiadateľov živnostník a druhý na rodičovskej dovolenke napríklad.
@satkonosicka ano, ale ak chcu mat aj predavajuci dake istoty mozu tak spravit. Ak im je jedno, ci predaju byt teraz alebo o rok niekomu inemu, tak na tom nezalezi.
Ked prechadzame tym procesom naozaj vidim, ze tu nie je ziadna istota, ze financie ziskame, aj ked splname podmienky, pretoze clovek nikdy nevie aky bude rozpocet, ked pride konecne na rad.
Ak mam dobre vedomosti tak na statny fond (Pri ziadosti) sa dava zmluva ktora nie je AUTORIZOVANÁ ADVOKÁTOM. cize nie je zapisana ani v Knihe o autorizácii... Zmluvu treba zviazať a musi byt len overeny podpis predavajuceho notarom

@bana1 my žiadame 168 000