Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
@lennussa ak ste mali daň 0, tak máte overené, či vám vyjde príjem? Lebo toto sme presne riešili u manžela- nemohol si uplatniť paušálne výdavky aby mu to príjmovo vyšlo- keby si uplatní, tak má daň 0, ale príjem by tam vychádzal žalostný.
A ani vám nejdem hovoriť ako brutálne mu kvôli tomuto vzrástli odvody a aké preddavky na daň vyrúbili… extrém ozaj. Chvalabohu to máme aspoň schválené.
Vsetci co mate schvalene ste vyhrali v športke ... Ostatni mozeme len dufat a verit ze sa nam nieco take podari... Najvtipnejšie je ze vychadzaju clanky aj ked rozpocet je uz vyčerpany: https://news.refresher.sk/180021-Mladi-mozu-zis...
A najsmutnejsie je ze vela ziadatelov je takych ktorí maju byty hypoteky a ziadaju aj tak este statny fond a vyuzivaju ho... kym niekto iní ludia napr. nema vlastne byvania na podporu nedosiahne...
@mladomanzelska opravím sa trošku aby ste si nemysleli že bez daňového podaného sme podali žiadosť. My sme doniesli potvrdenie z daňového aj urobene daňové ale zabudla som tam doložiť potvrdenie daňového priznania z čoho sa to daňové vlastne robí a nevšimli sme si to ani my ani pani na MU a ani pani na ministerstve až vlastne neskôr okolo 20.3.
@lennussa Daň sme mali 0, ešte má manželovi prísť daňový bonus na dieťa a manželku cca 1400€… jasné že dali potvrdenie aj tak
@paulina291 môže vychádzať príjem aj keď je daň 0. Manželovi, keď si tento rok neuplatnil paušálne výdavky, vyšla daň najprv 1400€, ale následne keď mu k tomu účtovníčka pridala do daňového priznania aj bonus na manželku a dieťa, tak mu vyšla daň 0 a ešte dostaneme1400€ daňový bonus…
@mladomanzelska môžem sa vás opýtať odkiaľ máte informáciu, že už je rozpočet vyčerpaný ?
@jankaurdo Ved som to tu uz pisal aj s linkami necitate? 🙂 :
Linka na rozpocet : https://www.sfrb.sk/o-fonde/rozpocet/ 25,5 miliona je rozpocet
Stav posudzovania k 31,3. marcu https://www.sfrb.sk/zverejnovanie/stav-posudzov...
je tam 202 ziadosti v hodnote 30 830 208,04 €.
Este nejake otazky ? 🙂 Cize kazdy kto podal 15-20 marec a neskor cakame na navysenie rozpoctu. je ziadost o navysenie na 45 milionov hadzam to schvalia.
@mladomanzelska Nemám časový priestor prejsť celu diskusiu, tak som to nepostrehla. Rozumiem, dáva to takto logiku, sú to presne čísla. Ale držala by som sa toho, že je to “požadovaná” podpora, nie schválená, veľa ľudí nemusí spĺňať podmienky, pripadne nemusí byt každému schválene plna sumu (napr. zábezpeka nebude 1,3x násobok požadovaného). Kiežby to bolo takto. Uvidíme, v každom pripadne verím, že to navýšené bude.
@mladomanzelska takže žiadateľ môže vlastniť byt a aj tak získať podporu? Ak áno, tak to naozaj nie je spravodlivé…
@jankaurdo HALOO.. ved to nie su ziadosti ktore si obycajny obcan poslal niekde postou.. To su jednoznacne ziadosti cez miestne urady a uradnikov .. cize nejake nesplanie podmienok napr 1,3 nasobku ved nie je ten uradnik blbec a vie aky posudok prijal co nahadzoval do systemu cize toto nie je mozne... Tak isto uradnik si overi ci ziadatel splna podmienky a podobne ak by nesplnal naco by ho nahadzoval do systemu.. Miestny uradnik skontroluje fakt ze vsetko.. Tu celu pracu kontroly robi miestny uradnik. az tak to posle na statny fond.
@satkonosicka Viem o veciach ako ludia obchadzaju zakon nerad by som tu ich pisal aby sa neinspirovali iní ludia .. Ale mozem prehlasit ze niektori ludia su neskutocní spekulanti. Fondu neostava nic ine len im priznat podporu lebo zakon nebol poruseny. Pritom je do oci bijuce ze ide o machinaciu ale ktora je v ramci zakona o statnom fonde. Uz minuly rok som o nich vedel v buducnosti budem pracovat na tom aby sa zakon ošetril.
@satkonosicka môže, ale nemusí, nám by to nevyšlo a viem že veľa ľudí si túto skutočnosť neuvedomí a príjem nevyjde. Preto som sa radšej spýtala. Ja som nepísala, že je nemožné, aby pri 0 dani nevyšiel príjem. Len, že treba pri szčo na to myslieť.
Vela vela ziadosti maju uz hladaju dalsi ludi... https://www.profesia.sk/praca/statny-fond-rozvo...
@mladomanzelska K tým pracovníčkam MÚ… my máme veľmi dobrú ktorá aj o tom veľa vie, ale napríklad nemá skúsenosť so živnostníkmi, len so zamestnancami, nevedela čo hľadať v daňovom priznaní… Takže nám to minulý rok zamietli kvôli tomu, že manžel ako SZČO nemal dostatočný príjem, pretože mu účtovníčka dala do daňového priznania paušálne výdavky a kvôli tomu mu vychádzal veľmi nízky príjem. My sme sa v tom vtedy nevyznali a počítali sme s jeho skutočným príjmom. A kvôli tomu nám to minulý rok zamietli a pani na MÚ, cez ktorú to išlo na to tiež neprišla, čiže naozaj sa môže stať že sa tam dostane aj dosť ľudí, čo nespĺňajú podmienky. Tento rok sme si už na to dali pozor a v daňovom priznaní manželovi uplatnila účtovníčka preukázateľné výdavky, aby sme mali dostatočný príjem.
@satkonosicka Fu ha a to uradnicka nezistila ? ja mam zatial taku skusenost s dvomi som to riesil ze maju 100 percentnu uspesnost... ze ludi ktorí cez nu presli splnili podmienky. ale fakt nam citala celu napr kupno predajnu zmluvu a upoznornovala aku vetu pouzit aky datum dat.. ako rozdelit cenu pozemku ako ten pozemok dat ze uz je vlastne zaplateny a podobne.
@mladomanzelska Nie, pani z MÚ na to neprišla. A ani nám nevedela veľmi s formuláciami v zmluve poradiť, vravela že ona nie je právnička, tak sa za to nevie zaručiť… čiže úradníčky sú rôzne, majú rôzny prehľad aj prístup a určite nie všetky majú 100 percentnú úspešnosť… Takže treba aj to započítať, že nie všetkým bude podpora priznaná a financie sa ujdú aj na vyššie čísla. Veď aj to, že minulý rok im došli finančné zdroje až niekde pri čísle 1000…? (Nie som si istá, nesledovala som to podrobne) ale podporu získalo len cca 380 žiadateľov z toho väčšina mladé rodiny… Viem že to nebolo všetko pre FO, ale väčšina áno, tak z toho mi vychádza že už aj predtým než došli zdroje, muselo byť dosť zamietnutých žiadostí… ale samozrejme nemám taký prehľad ako vy, tak moja hypotéza nemusí byť správna
@satkonosicka Minuleho roku bolo 631 ziadosti fyzickych osob ( dnes je k 31.marca -202 ) .. 380 bola priznana podpora … Storno ziadosti + fyzicky nedorucene bolo (55 spolu )
@mladomanzelska Viem že mne sa to hovorí ľahko, keďže sa naša žiadosť zmestila do prvotného rozpočtu, ale som presvedčená že určite nebude tento rok rozpočet nižší, než minulý rok, to by proste nedávalo zmysel. Podľa mňa bude rovnaký alebo vyšší než minulý rok, respektíve, že sa navýši tak ako minulý rok. Takže si myslím, ako tu už viacerí písali, že ste pokrytí. Predsalen, už by sa niečo objavilo na stránkach ŠFRB, ak by sa s navýšením nepočítalo
@satkonosicka mohla by som ti napísať správu ? Celkom tomu nerozumiem 😁
@masha9 jasné
Prosím Vás, keď ste písali na ŠFRB mail, za ako dlho Vám odpovedali?
Ďakujem
@lola1304 písala som tam mail asi 3 x, 2x neodpovedali vôbec a 1x odpovedali ten deň čo som im napísala
Včera nám došli zmluvy
@lola1304 ale tuším že ten prípad keď nám na mail odpovedali bol taký, že sme volali na infolinku s jednou dosť špecifickou a konkrétnou otázkou ohľadom LV. Tam nás na niekoho prepojili a ten človek, s ktorým sme to konzultovali nám povedal, aby sme napísali mail…
Odporúčam radšej skúšať volať. Viem že často nedvíhajú alebo je linka odpojená, treba to skúšať… ja som tam volala v pondelok behom dňa asi 30x a nemala som šťastie, v utorok mi dvihli hneď na druhý pokus a zistila som, čo som potrebovala
Ja poznám prípady kedy ľudia aj podali cez pracovníka MU a nakoniec im to neschválili.

@satkonosicka mali ste reálne aj platiť dáky daň, či dali takéto potvrdenie aj keď daň bola 0? Ďakujem