icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

budaj_s
7. sep 2024

@m_zemberova ani mi nehovorte…my sme sa ponáhľali, aby sme to podali do konca augusta, ale pani na mestskom nám hovorila, že to nesúri, že máme čas… potom mali dovolenku… išli sme to konečne včera podať a presne v to ráno keď sme šli, tak vydajú hentaké stanovisko…prídeme na úrad a pani, že mali také signály, že sa to stane… pozerám, že aha, hlavne, že ste nás ukecávali, že máme čas🤯 Najhoršie, že my v januári už budeme mať zrejme väčší príjem za tento kalendárny rok… 2 mesiace naťahovania so Sociálkou, úradmi, znalcami, developerom a úplne zbytočne

m_zemberova
7. sep 2024

Ja takisto s najväčšou pravdepodobnosťou budúci rok už nebudem môcť podávať a na druhej strane už ani nemám nejak extra chuť

bea100
7. sep 2024

To je ozaj smola, že sa minul rozpočet. Prosím Vás, chcem sa opýtať, normálne boli ochotní majitelia nehnuteľností čakať tak dlho na peniaze? My keď sme na obhliadke alebo maklérovi spomenuli, že chceme financovať cez ŠFRB, tak nikto ale ozaj že skoro nikto nám nehnuteľnosť nechcel predať.

m_zemberova
7. sep 2024

Je to jeden z mála, ktorí sú ochotní čakať .. najlepšie je si vybrať dom o ktorí toľko ľudí nejaví záujem pretoze inak vždy uprednostnia ľudí ktorí si vedia rýchlo vybaviť hypotéku

budaj_s
7. sep 2024

@bea100 my sme hľadali novostavbu, tam väčšinou developeri majú skúsenosť s financovaním cez Šfrb, tak s tým nemajú problém…dokonca známym to sami ponúkli, že im aj pomôžu s vybavovaním

m_zemberova
8. sep 2024

Ja som veľmi zvedavá čo mi povedia v pondelok na mestskom urade lebo ja fakt neviem ako mám teraz postupovať

robo20213
8. sep 2024

@m_zemberova dajte prosím potom vedieť čo vám povedia

bodi322
9. sep 2024

@robo20213 my sme pisali emaily odpisali toto.. ale pytali sme sa na uz podane žiadosti...

m_zemberova
9. sep 2024

Ja som sa pytala že chcem podať žiadosť a ako postupovať ďalej a odpísali toto

robo20213
9. sep 2024

@bodi322 áno viem ráno som tam volal a posudzovateľka povedala že podané žiadosti sú v poriadku že to platí len na nové žiadosti a ešte povedala že sa začínajú vybavovať žiadosti od 900

1diana18
Autor odpoveď zmazal
robo20213
9. sep 2024

@1diana18 mne to tak povedala posudzovateľka že tento týždeň začínajú so žiadosťami 900-vky povedala že prebiehajú 2 kolá to prvé kolo už si nespomínam ale druhé kolo že je overovanie môžem sa ešte spýtať kedy ste podávali žiadosť keď máte číslo 722?

1diana18
9. sep 2024

@robo20213 žiadosť okolo 24 júna a poradové číslo nám pridelili 3.7.

robo20213
9. sep 2024

@1diana18 tak odpoveď by vám mala prísť už minulý týždeň možno vám pošlú tento týždeň prosím potom dajte vedieť ako ste dopadli

evka94
Autor odpoveď zmazal
budaj_s
10. sep 2024

@m_zemberova zdravim, ako ste dopadli?🙂

m_zemberova
10. sep 2024

Dovčera som bola nahnutá, či posielať žiadosť alebo nie, ale email z Bratislavy bol formulovaný tak že je veľmi mala šanca na schválenie, pani na mestskom urade mi povedala že nech to podám, ale dnes som sa rozhodla že do toho radšej nejdem, nemusela by som mat ani dom a prišla by som aj o peniaze za rezerváciu, takto sa mi niečo z rezervácie vráti a čo sa týka podanie v roku 2025 tak uvidím mám ešte čas na premyslenie

m_zemberova
11. sep 2024

Je možné si vybrať aj nehnuteľnosť v stave holodom prosím vás ?

tterezka_
11. sep 2024

@m_zemberova myslím si, že áno. dokonca aj v zmluve by si mala mať uvedené, že kupuješ iba dom a teda nie vybavenie. ale na zariadenie ti peniaze neposkytnú.

bodi322
11. sep 2024

@m_zemberova áno, aj holodom akceptujú /bez pozemku/ len hodnota stavby.

bodi322
11. sep 2024

uz Vám prišla nejaka odpoved?
@1diana18

denzovic
Autor odpoveď zmazal
denzovic
13. sep 2024

Dobrý deň, v prvom rade gratulujem všetkým, ktorí majú schválené žiadosti a keďže je táto téma stále živá a budúci rok by sme chceli aj my s manželkou podať žiadosť, mám dve otázky:
1. Musí mať skolaudovaná stavba energetický certifikát A0? Uvažujeme nad kúpou skolaudovanej ( v roku 2024) novostavby bytovej jednotky v rodinnom dome a nenašiel som k tomuto bodu žiadne podmienky.
2. Kúpna cena nehnuteľnosti je 220000€ (aj s priľahlými pozemkami atď.) Chápem, že do kúpnej zmluvy je ideálne sa s predávajúcim dohodnúť na rozdelení sume za nehnuteľnosť a pozemku v pomere cca 210000€ za nehnuteľnosť a 10000€ za pozemok ( zvlášť zafinancovaný nami ) , keďže by sme chceli docieliť 100% financovanie, lenže nieje mi jasné, či sa berie do úvahy iba 1,3 násobok znaleckého posudku nehnuteľnosti s pozemkom pod budovou, alebo 1,3 násobok celkového znaleckého posudku (nehnuteľnosť s pozemkom pod budovou aj s priľahlými pozemkami-dvor, parkovacie miesta atď. ). Pani z úradu mi hovorila, že keďže sa aj na pozemky robí záložné právo, tak by to mali brať v úvahu, ale predsa len som si to chcel overiť aspoň touto cestou ešte niekým, kto riešil podobnú otázku a vie mi ju zodpovedať.
Ďakujem.

robo20213
16. sep 2024

Prišlo už niekomu schválenie? Hlavné tí čo ste podávali žiadosť koncom júla alebo začiatkom augusta

evka94
Autor odpoveď zmazal
kik11
16. sep 2024

Podali sme žiadosť minulý týždeň a dnes nám pridelili číslo, išli sme do toho aj keď napísali na stránku že to už neodporúčajú, tak uvidíme ako to dopadne. Snáď sa ešte na nás usmeje šťastie. Necháme sa prekvapiť.

m_zemberova
17. sep 2024

@kik11 tak to dajte vedieť, som zvedavá lebo ja som do toho už nešla 🙂)) tak som zvedavá či som spravila chybu 😅

bodi322
17. sep 2024

@robo20213 nam neprislo. Uz to pomaly aj bude 45prac.dni..cakame kazdym dňom

robo20213
17. sep 2024

@bodi322 dajte potom vedieť keď vám príde

terezzzia
20. sep 2024

Dobry den, prosim vas, zhrnuli by ste zo skusenosti, co vsetko trebalo dolozit k ziadosti?
Zaujima ma hlavne, ci staci predlozit zmluvu o buducej kupnej zmluve aj v pripade, ze byt je davno skolaudovany (cez 20rokov), alebo treba rovno kupnu zmluvu?
Na stranke som nasla, ze treba rovno kupnu zmluvu ale tu mi nechce pravnik vystavit, kym nemam 100% istotu financovania.
Dakujem