icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

robo20213
20. sep 2024

@terezzzia zdravím ani my sme nemali 100% istotu že budeme mať na to financie a dali sme kúpnu zmluvu mi sme volali na linku ŠFRB a tam nám povedali že najlepšie je dať rovno kúpnu zmluvu takže právnik by vám to mal vystaviť

evka94
Autor odpoveď zmazal
tterezka_
20. sep 2024

@terezzzia myslím že zmluva o budúcej kúpnej zmluve sa vystavuje ak nehnuteľnosť ešte nie je dokončená

bodi322
20. sep 2024

@robo20213 nám prišla výzva na odstránenie nedostatkov. žiadost sme oficialne podavali koncom júla (prišiel mail zo sfrb o prijatí), ale vsimli sme si ze to zaevidovali az začiatkom augusta. Nejakych 35 prac. dni to trvalo.

robo20213
20. sep 2024

@bodi322 ďakujem za odpoveď a mohli by ste prosím napísať stačí aj v správe čo od vás chceli aby ste to odstránili aké nedostatky kto vie možno to príde aj mne aby som bol v obraze a ešte jedna pozitívna vec nám povedala pracovníčka na MU že ak od nás niečo budú chcieť alebo naopak niečo odstrániť tak že to chcú schváliť takže vám to asi chcú schváliť

robo20213
20. sep 2024

@bodi322 a ešte otázka aké ste mali poradové číslo žiadosti?

missa1986
20. sep 2024

Zdravím, my sme podali žiadosť 5.8. a v ten deň nám aj pridelili poradové číslo, ale zatiaľ nám ešte neprišla žiadna odpoveď... dnes už to bol 35 pracovný deň...

carduelis
20. sep 2024

Schválili niekomu žiadosť na stavbu domu?

missa1986
24. sep 2024

@bodi322 zdravím, prosím a ta výzva na odstránenie nedostatkov Vám prišla mailom alebo poštou?

bodi322
25. sep 2024

@missa1986 mailom

missa1986
27. sep 2024

@bodi322 áno ďakujem, už nám aj stihol v stredu prísť, tiež sme mali výzvu na odstránenie nedostatkov, našťastie sme to stihli uz aj vybaviť a teraz už len dúfať ze to je v poriadku a schvália

1diana18
29. sep 2024

@carduelis áno nám schválili

robo20213
Autor odpoveď zmazal
m_zemberova
30. sep 2024

@robo20213 uff tak to nepoteší

bodi322
1. okt 2024

Kolko dni ma sfrb na vyjadrenie po odoslani dokladov (už odstranenie nedostatkov) na prehodnotenie? Opat 45?

missa1986
1. okt 2024
missa1986
1. okt 2024

@bodi322 takže snáď každú chvíľku pošlú odpoveď, myslím, že už to bude iba list o schválení, ak teda bolo všetko v poriadku.

carduelis
1. okt 2024

@1diana18 nebol problem s planom domu? Viem ze su tam dost specificke kriteria. Musi byt uz schvaleny aj staveby plan a az tak sa podava ziadost do sfrb?

bodi322
1. okt 2024

@missa1986 verim, že máte pravdu... snad... tie doplnovačky nam zobrali zo života snad 10 rokov :D

lmommy
1. okt 2024

@bodi322 mozem sa prosim vas opytat ake cislo žiadosti mate? 🙂 dakujem

lmommy
1. okt 2024

@bodi322 stačí aj v správe a tiez čo od vás chceli aby ste to odstránili aké nedostatky...dakujeeeem

missa1986
2. okt 2024

@bodi322 to vám verím:D a koľko už čakáte od toho odstránenia?

bodi322
4. okt 2024

@missa1986 týždeň zatiaľ

michalea29
4. okt 2024

Dobrý deň,pre tých, ktorí to už majú za sebou. Prosím Vás ako vyzerá v praxi postup od podania návrhu na vklad na katastri ? Už sme doručili opečiatkovaný návrh aj potvrdenie o vinkulácii. Ďakujem za odpoveď.

didkas
4. okt 2024

@michalea29 Po zápise ťarchy do katastra nám prišiel email s dátumom otvorenia účtu. Následne je potrebné ísť na mestský úrad podať žiadosť o čerpanie úveru. To môžete urobiť skôr ako Vám príde oznámenie o otvorení účtu poštou. Po odoslaní žiadosti o čerpanie ŠFRB znova skontroluje splnenie podmienok a odošle peniaze predávajúcemu.

komima
5. okt 2024

@didkas prosim, nam uz pred tromi tyzdnami zapisali vklad na kataster a zatial neprisiel ziaden mail. Myslite ze mozeme uz ist na MU poziadat o cerpanie?

tterezka_
5. okt 2024

@komima skús sa opýtať kedy Vám bude otvorený čerpací účet. Nám povedali, že poštou oznámenie môže prísť až týždeň po tom, ako bude účet otvorený a teda môžeme ísť žiadať aj bez doručeneho oznámenia poštou.

stanulik34
5. okt 2024

Dobrý den, píšem info pre každeho kto plánuje žiadať alebo už žiadal:
1. Doba na posúdenie žiadosti ,,45 dní pracovných" je od dna doručenia žiadosti do centraly v BA nie odo dna vytvorenia elektonickej registracie pracovníkom mestskeho uradu ( ta ma na spracovanie žiadosti odo dňa doručenia všetkých dokumentov až 14 dní) v našom prípade sme všetky dokumenty doručili 6.8 a do Bratislavy to prišlo až 22.8. čiže aj ked sme to podali na začiatku augusta, kvoli lenivej pracovničke sme dostali poradové čislo až 22.8.

2. Na základe ZOBZ sa nedá žiadať o požičku pre už skolaudované budovy ( to je jedno ci ide o novostavbu ktora ma kolaudacne 1 mesiac alebo staru nehnutelnost) ak takuto žiadosť podate bude v rozpore v zakonom a teda nebude schvalena. To znamena že podpísať zmluvu o buducej zmluve síce možete, ale musite mat kupnu zmluvu na ktoru budete žiadať o požičku od SFRB. V tom prípade ak mate aj ZOBZ aj KZ treba priložiť ZOBZ ako povinnu prilohu.

3. Volal som na SFRB do BA a čo sa týka toho oznamu a vyčerpaného štátneho rozpočtu tak všetky žiadosti doručené do BA do 3.9. by mali mat 100% istotu pokrytia uveru. Je však kludne možné že sa to posunie datumom na neskor kedže niektoré žiadosti možu byt zamietnute alebo stornovane.

4. Máme číslo žiadosti 962 a ešte nám neprišla žiadna odpoved, ma tu niekto žiadosť blizko nas ktoremu už odpoved prišla? dakujem.

missa1986
7. okt 2024

@bodi322 už vám prišlo rozhodnutie?

didkas
7. okt 2024

@komima Predpokladám, že žiadosť o čerpanie je možné podať až v prvý deň otvorenia účtu. My sme hneď po zápise ťarchy do katastra zaslali iba pre informáciu rozhodnutie z katastra mailom do BA. Odpísali nám ešte v ten deň, že to evidujú.