icon

Je rozumné zaťažiť sa ďalším úverom na nehnuteľnosť?

31. júl 2025

Ahojte, máme dvojročné dieťa, som na RD.
Manžel zarobí 2000 mesačne. Ja zarobím 2000 mesačne (aktuálne samozrejme nie, som na RD).
Aktuálne máme hypotéku vo výške 600 eur. Zvažujeme kúpu inej nehnuteľnosti- novostavba v krajskom meste. Museli by sme predať aktuálnu nehnuteľnosti a zobrať si ďalší úver so splátkou 400 eur. Celkovo by naše úverové zaťaženie bolo teda uz 1000 eur. Zatiaľ viac detí neplánujeme, ale sme ešte mladí...možno za 5-6 rokov sa to zmení a ešte by sme jedno dieťa mali, ktovie...
Išli by ste do kúpy nehnuteľnosti?

Strana
z2
eeffka
31. júl 2025
@anonym_autor

@nairobi klasická byrokratická muciaren na Slovensku, môžem sa opýtať aký máte pomer splátky a príjmov ?

@anonym_autor teraz mas hypo 500 a prijmy ake? Neviem kolko je rodicak 400? Tak 2400, k dispozicii 1900. Budete mat 3400 ( zohladnujem pn napr a skolku) splatka 1000,ostane vam 2400, ak ani teraz netriete biedu vidim ze si stale v pluse.

anonym_0ca566
31. júl 2025
@anonym_c20c37

@anonym_autor mali sme splatku skoro 1000€,pri plate nieco cez 2000€.Dali sme to,ale bolo to niekedy ltt.Bolo to vsak velmi davno a hypo sme splatili za 8 rokov.

@anonym_c20c37 nemôžeš porovnávať. Na porovnanie, vtedy nestalo maslo 3. €, ani benzín 1.7€…- kopec iných vecí

autor
31. júl 2025
@nairobi

@anonym_autor splatka vyšla na 420€, dali nam super urok lebo sme sa ešte poistili v banke (obaja sme si dali úrazové poistenie) vyplaty mame +- 1400€ v čistom

@nairobi no tak ale pri 2800 eur príjme, je 400 eur splátka pomerne menej ako ako by bola u nás. To mi príde úplná pohoda 🙂

autor
31. júl 2025
@eeffka

@anonym_autor teraz mas hypo 500 a prijmy ake? Neviem kolko je rodicak 400? Tak 2400, k dispozicii 1900. Budete mat 3400 ( zohladnujem pn napr a skolku) splatka 1000,ostane vam 2400, ak ani teraz netriete biedu vidim ze si stale v pluse.

@eeffka matematicky áno, ale neviem odhadnúť ako to bude s pribúdajúcimi nákladmi na dieťa

autor
31. júl 2025
@eeffka

@eeffka 480 je rodičovský príspevok

anonym_f3eafc
31. júl 2025
@anonym_autor

@nairobi no tak ale pri 2800 eur príjme, je 400 eur splátka pomerne menej ako ako by bola u nás. To mi príde úplná pohoda 🙂

@anonym_autor v tejto krajine, by som sa za predpokladu, že slusne bývam, väčšou hypotékou nezatazovala. Všetko tu ide do prdele, ktovie, ako zle bude o rok..

eeffka
31. júl 2025
@anonym_autor

@eeffka matematicky áno, ale neviem odhadnúť ako to bude s pribúdajúcimi nákladmi na dieťa

@anonym_autor skolkar stoji asi 160mesacne (skolka,jedlo,oblecenie,to zasa zavisi si potrebujes znackove alebo aj pepco je dobre), skolak tiez tak, po 10r to ide kus hore puberty maju naroky 🤭, ale ak mate stabilne prijmy a nebojis sa ze pridete o pracu a nenajdes si novu ja by som do toho sla na ako dlho by bolq ta hypo?

autor
31. júl 2025
@anonym_f3eafc

@anonym_autor v tejto krajine, by som sa za predpokladu, že slusne bývam, väčšou hypotékou nezatazovala. Všetko tu ide do prdele, ktovie, ako zle bude o rok..

@anonym_f3eafc aj to je pravda...👍🏻
Bývame slušne. Len máme možnost výhodne kúpiť..

autor
31. júl 2025
@eeffka

@anonym_autor skolkar stoji asi 160mesacne (skolka,jedlo,oblecenie,to zasa zavisi si potrebujes znackove alebo aj pepco je dobre), skolak tiez tak, po 10r to ide kus hore puberty maju naroky 🤭, ale ak mate stabilne prijmy a nebojis sa ze pridete o pracu a nenajdes si novu ja by som do toho sla na ako dlho by bolq ta hypo?

@eeffka na 30 rokov tá nová, tá stará ešte na 20 rokov..
Trochu sa bojím, že príde kríza...to je asi najväčší strašiak.. Roboty máme stále.

eeffka
31. júl 2025
@anonym_autor

@eeffka na 30 rokov tá nová, tá stará ešte na 20 rokov..
Trochu sa bojím, že príde kríza...to je asi najväčší strašiak.. Roboty máme stále.

@anonym_autor nevuem kolko mas rokov ale budem prakticka, hrozi vam nejake dedenie?

autor
31. júl 2025
@eeffka

@anonym_autor nevuem kolko mas rokov ale budem prakticka, hrozi vam nejake dedenie?

@eeffka nehrozí 😁 bohužiaľ... Rodičia veľmi mladí, pracujúci, starí rodičia uz rozdali a nám sa neušlo

misanthropicdann
1. aug 2025

@anonym_autor išiel by som ale to som ja.
To si musíte vy zhodnotít pre a proti.
Moja otázka je skôr ako je možné ze nova hypo a splatka vám vyjde nižšia.
Druhá vec, mate overené ze vôbec dostanete hypo na daný dom?
Ako to budete riešiť? Najprv predáte aktuálnu nehnuteľnosť nech nemáte vyčerpané úverové limity? Kde budete medzitým bývať.

Nemyslím si ze pri jednom plate 2000€ s rodicakom a 3 osobámi na ktoré ti po splátkach musí ostať určite minimum vám vyjde ďalšia hypo.

autor
1. aug 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor išiel by som ale to som ja.
To si musíte vy zhodnotít pre a proti.
Moja otázka je skôr ako je možné ze nova hypo a splatka vám vyjde nižšia.
Druhá vec, mate overené ze vôbec dostanete hypo na daný dom?
Ako to budete riešiť? Najprv predáte aktuálnu nehnuteľnosť nech nemáte vyčerpané úverové limity? Kde budete medzitým bývať.

Nemyslím si ze pri jednom plate 2000€ s rodicakom a 3 osobámi na ktoré ti po splátkach musí ostať určite minimum vám vyjde ďalšia hypo.

@misanthropicdann ako myslíš nižšia? To bude ďalšia hypotéka...len menej peňazí ako uz splácame, tak splátka bude preto nižšia. Hypoteku dostaneme, overili sme v banke. Samozrejme, ja by som nastúpila naspäť do práce- takže uz nám rátajú príjem 4000 eur. Dieťa by išlo len o pol roka skôr do škôlky. V januári by išlo tak, či tak. Najskôr by sme zobrali novú hypotéku- previedli peniaze a potom predali aktuálnu nehnuteľnosť a previedli zvyšné peniaze.

anonym_f30ac8
2. aug 2025

Mame podobny prijem a tiez zvazujeme ci splatka 1000e je ok, ale podla mna je. A vy to mate tak, ze aj ked jeden pride o pracu, tak stale zaplatite hypo a mate este 1000e na zivot. Ja by som do toho isla, ak mate moznost ist do novostavby.

Strana
z2