Je šanca, že byt nepôjde do dražby?
Dobry den, vie mi niekto poradit ohladom drazby bytu? Dražobná spolocnost a banka chcu dat nehnuteľnosť do drazby za neplatenie uveru z dovodu dlhodobej straty zamestnania pre covid. Je nejaka sanca aby byt nesiel do drazby? Momentalne chcu vyplatenie celeho dlhu co nieje sanca. Je nejaka možnosť este aby nedoslo k drazbe? Alebo vo robit, ma niekto s tym skúsenosť?
@alena68 Ruky preč od celého prípadu. Smrdí to až sem. Čudujem sa, že to necítiš. Známy je zrejme klamár a bude tam oveľa oveľa viac hriechov. Navyše je aj hlúpy, keďže nekomunikoval s bankou a nežiadal odklad splátok ani nič neriešil. Tam nebude príčinou problémov korona (to je len dnešná výhovorka), ale absolútna finančná negramotnosť, život nad svoje pomery a zrejme aj nejaká závislosť. Žena by ho tiež len tak neopustila, navyše odišla bez detí...
Riešenia odmieta, zrejme čaká, že to ho nechajú bývať zadarmo. Len mu nepožičiavaj...
Skúsenosť ma naučila, že od hlupáka a klamára treba dať ruky preč. Nielen, že mu nepomôžeš, ale ešte teba namočí do svojich sračiek.
Banka po 7 mesiacoch nedá byt rovno do dražby. Lebo to je pre ňu čistá strata. Tam toho muselo byť viac. S drazobnou spoločnosťou nevybavi nič, tí si len riešia svoju zákazku od banky. Banka to ešte vie teoreticky stopnúť, ale ak doteraz nekomunikoval, tak je to prakticky stratené.
@alena68 píšeš, že prestal platiť a prebral sa keď prišla pošta kvôli dražbe. Ako som písala a písali to aj iní, dražba je to posledné, k čomu banka pristupuje. Z banky mu museli X krát volať a poslať X upomienok a výziev. A nemyslím 2-3. Toto môže trvať aj vyše roka, kým banka pristúpi k dražbe. Pretože ako som písala, v dražbe sa nehnuteľnosť predá pod cenu a často tak, že banka si z dražby ani neuhradí celú svoju pohľadávku.
Aby som to zhrnula, dotyčný celé mesiace nespláca hypotéku, celé mesiace nereagoval na telefonáty a písomné výzvy, k rodičom ísť nechce, byť nechce predať. Neviem, kto ti to je, ale navrhla by som mu, aby išiel osobne do banky a riešil to s riaditeľkou pobočky a s oddelením, ktoré rieši nesplácané úvery. Viac by som sa do toho nemontovala, dotyčný okrem toho, že je brutálne nezodpovedný je ešte aj ozaj riadne hlúpy - nie je ochotný predať, ani ísť k rodičom, ako čo čaká, že vyhrá euromilióny? To sa nestane. Buď urýchlene začne veci riešiť v banke, ale príde o bývanie. Viac sa v tom neangažuj, pretože ešte ty budeš tá zlá nakoniec (v takýchto prípadoch to tak vždy býva).
@ivkazba písomne mu prisla len jedna upomienka, nevie ci mu niekto volal nakolko nedviha cudzie čísla. Chce ist zajtra do banky ci niečo poriesi, neviem. Zena ho opustila pretoze ho cely život podvadzala, stale chcel udzat rodinu pokope no na nakoniec ostal sam s detmi. Sud mu pridelil do starostlivosti deti byvala zena nema ziadny zaujem o nich len mu platí vyzivne i to v omeškaní. Pracu si uz aku taku nasiel no je rad ze da deťom co do ust a zaplati elektriku plyn skolne. Vravela som mu ze prvorada je banka. On trochu tak inak zmyslajuci a menej gramotny je. Preto hladam aspon riesenie ako mu pomôcť
@alena68 Vies co mi na tom nepasuje? Ze banka vacsinou chce, aby bol v nej vedeny ucet a automaticky si splatku hypoteky stahuje. Nemusis ty kazdy mesiac zadavat prikazy, proste mas tam ucet, chodi ti na neho vacsinou prijem a banka si splatku stiahne.
Takze on peniaze z uctu vybral? Zaplatil skor elektrinu, nakupil potraviny a potom uz banka nemala z coho danu sumu stiahnut? A nevybavoval si ani podporu alebo nejaku SOS dotaciu? Ze ked prisli na ucet, tak banka mala znovu moznost stiahnut si splatku?
Bohuzial, ked je menej gramotny a inak zmyslajuci, tak ktovie co este nevies, co sa udialo. Ci si vobec preberal ostatne zasielky a pod.
Samotná drazba kým sa začne konat trvá aj rok. Musí prísť znalec ohodnotiť nehnuteľnosť, vytýči sa deň dražby, obhliadky 1. Kolo a druhe kolo obhliadok. Následne dražba, aj tá nemusí byť úspešná. Nechcem vás chlácholit, ale predat nehnuteľnosť po svojej osi s vecnym bremenom banky je nemožné.
Živnostník nedvíha cudzie čísla. To je akoby hľadám si aktívne prácu a nedvíham cudzie čísla. Ani SMS z cudzích čísiel predpokladám nečíta a ani maily. Listy od cudzích asi tiež nie. Toto je zase nejaká nová krčmová príhoda? Lebo keď si z času na čas zájdem na pivo počúvam takéto bájky 😂
@alena68 Pre Tvoje vlastné dobro dúfam, že s tým nešťastným duševným maloroľníkom nie si v žiadnom vzťahu a nič s ním do budúcnosti ani neplánuješ. Očividne nielen, že je to úplný stroskotanec, ale klame.
@ladyblcha prave naopak on je velmi sikovny a robit bude a chce.Od začiatku druhej vlny sa začalo vsetko kafrat nakolko jeho a jeho partiu, ich akože sef ktory im daval pracu odrbal a nevyplatil dost vysoku ciastku za pracu a tam to vsetko zacalo stagnovat. Pracovali zadarmo tym padom on nemal zaco platit. Snazil sa stale nieco nájsť zakazdym to boli len sluby ze sa mu ozvu a stale nic. Človek je to velmi sikovny a zrucny pracovat chce no smola je ze nieje kde.
@heleninamama nie toto vobec nie, len mne je luto deti pretoze tie nic netusia
No bude to mat veľmi ťažké zbaviť sa dlhov, keď je už v tom.
@annamalaga to mu je jasne, a este ostal sam bez zeny nema ziadnu oporu
Určite riešiť s bankou a nie so spoločnosťou. Banka sa snaží vyjsť v.ustrety. spoločnosť bude mať z predaja zisk, je jasné že ho nechcú počúvať. škoda, že nekomunikoval s bankou už skor
@alena68 neuraz sa teraz, ale neviem, či po sebe aj čítaš, čo píšeš. Píšeš, že je veľmi šikovný a chce robiť. Ale cudzie čísla nedvíha. Stavbár. To sa celkom vylučuje. V každom prípade, áno, uznávam, ťažká situácia sám chlap s deťmi. Ale vieš čo, ja som žila s chlapom, ktorému zomrela žena keď mali deti 2 a 4 roky a teda nič takéto sa mu nestalo, práve naopak, robil celý život maximum pre to, aby deti mali našetrené a mali dobrý základ do života aj keď na všetko bol sám. Pretože hovorí sa tomu zodpovednosť. Aj keď nie je finančne gramotný, mal by byť zodpovedný. A to nie je. A s tým sa ťažko pracuje. Už to tu písali vyššie ženy, písala som to aj ja. Zbytočne tu strácame čas, má vstať zo zadku a ísť do banky. On má myslieť na svoje deti, nie ty, že tebe je ich ľúto. Lenže on v tej banke mohol byť už dávno, keby chcel. Píšeš, že z banky mu prišiel len 1 list. Obidve ruky a obidve nohy dám do ohňa za to, že to nie je pravda. Nedvíhal mobil, minimálne rok nerieši to, že úver sa nespláca, to je evidentné zatajovanie sa a ignorácia problému. A to je jeho slobodné rozhodnutie. Takže zlož ružové okuliare, že je to šikovný človek, je to človek, ktorý rok úmyselne nerieši problém a rok úmyselne podporuje to, že jeho deti možno prídu o bývanie. Takýchto ľudí som za svoju kariéru zažila dosť, ľudia si o nich mysleli akí milí ľudia a pritom to boli ľudia, ktorí vedome priviedli rodinu na ulicu a toto je ten istý prípad (nedvíhať mobil je jasná správa!. Rád si tu dostala dosť (jediná správna a niekoľko krát tu zaznela je, aby to riešil s bankou), napriek tomu sa stále motáš okolo, aký je on dobrý a bla bla bla. Nerieš, či banka bude chcieť, pošli ho do tej banky, za riaditeľom pobočky. Ja osobne sa viac zapájať do tejto diskusie nebudem, ide o nezodpovedného človeka a nebudem viac míňať energiu. Ako to riešiť už vieš. Že ti je ľúto detí chápem, ale je to jeho zodpovednosť, jeho deti, jemu poraď ísť do banky a ak sa na to vykašle, ty nie si zodpovedná ak skončia na ulici. Za to je zodpovedný iba a iba on sám. Takto sa dobrý otec nespráva.
Pri tomto príspevku som si ale uvedomila viacero vecí a som zato aj rada. Síce je to dosť smutné, že pán skončí pravdepodobne niekde na ulici. Aj deti mu môžu zobrať. A to 1 : finančná gramotnosť: mať dostatočný príjem nato, aby som vedela z výplaty odložiť , poplatiť výdavky ,ktoré treba a ešte aj uživiť z toho deti. 2: zodpovednosť a myslenie popredu na vážne a nepredvídateľné veci : a to môže byť úmrtie alebo odchod jedného partnera z domácnosti , rôzne choroby, postihnuté dieťa , strata zamestnania na dlhšiu dobu atď. Preto na toto treba myslieť už popredu a zamýšľať sa, či užívím viacej detí aj keď budem dlhodobo sám. Či mám oporu v prípade problémov sa mám nakoho obrátiť. A na Slovensku z bežných výplat ( nevieme koľko pán zarobí , ale ma živnosť a tu musí tiež platiť , takže mu asi veľa pre deti neostalo, plus , má hypoúver ) neuživí možno z toho viac ako dve deti žiaľ. 😔 Má veľa výdavkov a ak sú deti školopovinné ešte sa budú výdavky stupňovať. Po 3: či mám dostatočnú finančnú rezervu na platenie hypouveru v prípade straty zamestnania aspoň 6 splátok , predpokladám , že pán nemal. A 4 som si uvedomila, že si v dnešnej dobe treba premyslieť , či vôbec zvládnem platiť hypotéku. ( Dnes ju aj tak hocikomu nedajú ), ale aj tak. Pán očividne hral mŕtveho chrobáka a mysli si, že sa tým dačo zmení , pričom ani banka voči nemu nemusí byť ústretová a nemusí mu schváliť odklad splátok vôbec. Je mi ich veľmi ľúto , len pochybujem, že sa z toho rýchlo dostanú.
Hej podme tu filozofovat ci s nim banka este bude chciet komunikovat... hmmm no mozn bude, mozno nie. Pockajme este zopar tyzdnov. Treba ist do banky! Nie tu rozmyslat a dalej hrat mrtveho chrobaka a cakat...
V prvom rade bolo treba ísť do banky o tom nie je pochýb, teraj je už len otázne, ako sa banka k tomu postaví a či s ním vôbec bude chcieť ďalej komunikovať

@alena68 A on ma ake riesenie na to? Nechce byt predat, nechce aby isiel do drazby, tak co navrhuje? Co vie banke ponuknut?
Len nech banka caka, on si necha byt a platit bude kedy? Ako si to predstavuje?