Je šanca, že nám schvália hypotéku?
Dobrý deň, viem že najlepšie ísť za finančným poradcom a do banky, ale zaujímajú ma vaše reálne skúsenosti. Máme 3 izbový byt v centre mesta (také stredne veľké mesto), avšak veľmi by sme chceli postaviť menší dom (tak cca 80m štvorcových), pozemok vieme zohnať okolo 20 000€. Rátame, že taký bungalov okolo 100 000€ postavíme. Byt však predať jednak nemôžeme ( nevlastníme ho 5 rokov) a jednak by sme si ho radi nechali do budúcna (pre deti). Chceli by sme dať tento byt do prenájmu. Je šanca, že nam banka započíta aspoň 70-80% z prenájmu, a schvália nam hypo ? Na byt mame hypo 80 000€, potrebujeme teda + ďalších cca 110 000€. Dokopy teda refinancovať na cca 190 000€. Máme 1 dieťa. Príjem spolu s mužom máme okolo 2300€ mesačne + 200€ mám výživné + rodinne prídavky a také, to babka teda ale nezapočítava. A rátame cca 750 by sme dali do podnájmu byt.
@anonym_autor ja len k tomu moj nazor (mozno ostatni potvrdia / vyvratia):
1, 80m2 na dom je strasne malo... a podla mna sa da povedat (do urcitej miery), ze cim vacsi dom, tak tym lacnejsi m2... lebo proste tie niektore naklady su rovnake za 80m2 aj za 120m2...
2, neviem, ci to postavite za take male peniaze
A teda ako si to predstavujes s najmom, ked tam byvate... ten najom najprv musite dostavat a az potom vam ho zapocitaju...
tu je viac otazok na podrobne rozobranie. tazko takto radit. v každom pripade najom vam zarataju nejaku časť, musi byť riadne na učet vacsinou aspon 1rok a v daňovom priznani.
osobne by som s vami riesila moznost navysit vasu aktualnu hypo a pripadne postupne financovanie na stavbu domu. vychadzajuc z buducej hodnoty domu.
Ries to s financnym poradcom kedze nie je vsetko uvedene, ale teda mne to vzhladom na Vase zavazky, prijmy a predstavy nepride realne. Mozem sa ale mylit...
Za 100 000€ postaviť bungalov? Ťažko
Kým v byte ešte bývate, banka nemôže započítať nájom, pretože príjem z prenájmu musí byť reálny a doložený , teda existovať nájomná zmluva, ideálne aj pár mesačných úhrad na účet. Ak byt ešte neprenajímate, banka ho bude vnímať len ako vašu aktuálnu nehnuteľnosť, nie ako zdroj príjmu. Príjem z prenájmu začne byť uznateľný až po uzavretí nájomnej zmluvy, ktorú predložíte (niekedy chcú vidieť aj výpis z účtu s prijatou platbou).
Niektoré banky akceptujú aj budúcu zmluvu o prenájme, ak už máte nájomníka a podpísanú zmluvu s konkrétnym dátumom začiatku. Čiže ak plánujete stavať a zároveň ešte neodchádzate z bytu, banka vám najskôr započíta len váš príjem z práce. Keď sa presťahujete do domu a byt začne generovať nájom, viete potom požiadať o prehodnotenie bonity alebo refinancovanie s týmto príjmom.
@anonym_autor reálne skúsenosti ti netreba, skor kalkulačku a trošku porozmýšľať. Ako chceš dať banke príjem z prenájmu, keď ešte ani pozemok nemáte kúpený? Tipujem, že keby ste už mali pozemok a všetky potrebné dokumenty k stavbe domu na ňom, tam až za také 3 roky cca môžete začať prenajímať váš byt.
Za ďalšie, váš byt má hodnotu cca 220 000€? Znalecky si si robila, že by si ho vedela založiť na tých 190 000€? Lebo toto nie je len o príjme
ja idem z laickeho smeru... za 100tis. nepostavis bungalov... take casy ze svojpomocne uz skoncili... uz len material je drahy, nieto este robosi.
No a ako laik som nepocula o zapocitani najmu, ved idete 1-2-3 roky stavat, cize aky najom?Mozno je to mozne na byt ktory v najme je, ale urcite nie na nieco co ani nevies ci bude - ci nebude treba byt predat aby sa dokoncil dom, atd.
Kazdopadne kupte pozemok, ten aspon ma hodnotu a potom rozmyslajte. Tych 100 tis. E je fakt len tvoj laicky nastrel, za to dom nepostavis.
Ja by som povedala, že ak máte príjem celkom 2500 a teraz koľko platíte hypotéku, čo už máte? ak nejakých 400-500€, tak to odpočítajú a príjem okolo 2000€ (pre 3 osoby), ak vám dajú ďalšiu hypotéku tak nie až takú vysokú nad 100tis.€, ale dajte si prepočítať finančnému poradcovi a aj plánovať, že za 100tis. postaví bungalov, to sa určite predraží, hlavne ak nemáte v rodine ľudí, ktorí by vám urobili a budú to robiť firmy.
@anonym_autor my máme menší domček, momentálne dokončujeme exteriér a vyšiel nás aj s pozemkom už skoro 250 000, a to manžel robil veľa svojpomocne, bratranec elektrinu, ďalší strechu, čiže sme platili iba za materiál... A aj tak...neviem si predstaviť dom za 100 000, ceny išli rapídne hore posledné roky, vy ešte nemáte ani projekt, kým začnete, bude to ešte o niečo náročnejšie, ale držím palce 👍
Ja este doplnim, ze prenajom za prisnych podmienok a max 50 %.
niekolko len faktickych:
1.idete z bytu do 80m2 domu? to ma aky vyznam? ved to je cca o 5m2 vacsie ako standardny 3izbovy byt s balkonom
2-za 100 tis postavis dom?
3. do prijmu sa zapocitava , co mas aktualne - nie co ocakavas, to je ako by ste deklarovali, ze prijem mate sice 2300 dnes ale najdete si lepsiu pracu a budete mat 3500. BUDETE.. aktualne preukazatelne zarabate 2300, nieco malo predsa len mozu... ale... zalezi od bank... a idealne je tento prijem uz mat... nie ho len ocakavat
4. ak budete ziadat 100 tis, dostanete max 80, mate vlastne prostriedky?
no celkovo sa mi to zda ako brainstorming a neupratana vizia
skús ozaj riešiť s finančným poradcom
My bývame v dome 8 rokov ale na začiatku to bol fakt záhuľ.
Išli sme do stavby s tým, že sme nemali takmer nič, ani tie vlastné finančné prostriedky. Riešili sme to kadejako hypotéka, 2x stavebko, spotrebák, len aby sme to dali dokopy.
Až potom sme postupne prefinancovávali a zbavovali sa jednotlivých úverov, ale stále máme ešte hypo a 1x stavebko
@anonym_autor mozno by to bolo realne, predat byt a nasledne zobrat hypo+kapital z bytu.
To, nad cim rozmyslas je tazko realizovatelne a ak aj je,poloz si otazku,ci to stoji za to...Pokial nemas dostatocne financne krytie,ja osobne, by som do toho nesiel...
Toto je zase to, ze mame 5 korun, zarabame malo, ale podme stavat dom, lebo to je zivotna meta, kto nebyva v dome, nie je Slovak. A 100 000? Nerealne.
Za 100k bungalov? Aj keby som ratal, ze si budete vsetko robit sami tak to horko tazko dostanes do stavu holodomu. Kde je interier? Kupelne? Nabytok? Kuchyna?
Tych 100k sa moze zdat vela, ale len samotna zakladna doska bude 8-10% vasho rozpoctu prec len tak. Vytiahnut mury, okna, strecha, dvere a 40-50% budgetu je fuc. Zrejme velmi podcenujes ceny materialov.
Ja som robil odkvap na pergole svojpomocne a len za material co bol v podstate plast odislo 100 eur ani neviem jak.
Radsej si urob hrubu kalkulaciu aby si vedela do coho ides aby ti neostali oci pre plac, ze mas rozostavany dom v ktorom nemozes byvat.
Haha, tak ďakujem za rozosmiatie, s takým platom a rozpočtom asi ťažko. Človek by sa mal zakrývať takou perinou, na akú má a nesnívať o nemožnom.
A kde budete byvat,ked byt date do prenajmu???A si myslis,ze z prenajmu ti kolko vyjde.A kde mas odpocitanu hypo,co v tom najme platite???Z prenajmu moc teda neratajte.A stavat s takym nizkym rozpoctom,no tazko aj ked budete robit vela sami.Aby ste sa potom nedostali do financnych problemoch.
Nie. Pri takom prijme vam neschvalia hypo 190tisic, navyse ani to nebude stačiť. Prenájom musíte mať dlhsie aby sa niečo zaratalo a myslím, že sa berie 50% len.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
A za dva roky napise, ze je na vsetko sama, lebo jej muz je nonstop v robote, aby dokazali platit hypo, potom sa postazuje, ze chce druhe, ale on nie. A za styri roky bude ich nedokonceny bungalov v ponuke v Novom byvani. A dalej ani netreba pokracovat.
Za 100.000 nepostavite, ale hlavne nemate aktualne dostatocny prijem na taku hypo.
@anonym_autor
Tvoje plány sú úplné sci-fi. Súhlasím so všetkým vyššie napísaným, zaujíma ma čím by si chcela ručiť pri 190 000 hypotéke
@anonym_autor
Tvoje plány sú úplné sci-fi. Súhlasím so všetkým vyššie napísaným, zaujíma ma čím by si chcela ručiť pri 190 000 hypotéke
@anonym_e5a7c2 Tam by iste vyžadovali ručiť nejakou nehnuteľnosťou v takej hodnote okolo 200tis.€.
@anonym_autor nám s manželom rátali čistý príjem 2500 eur s daňovým bonusom, ktorý vtedy uznali ako príjem. Máme dve deti. Hypo sme chceli navýšiť a banka nám automaticky aj vyrátala, koľko maximálne by nám dali, aj keď sme. Brali podstatne menej. A vyšla nám maximálna výška 165 tisíc. Bavíme sa o decembri minulého roka. Medzičasom sa zvyšovalo životné minimum a taktiež sa menila finančná rezerva, ktorá ti musí zostať po zaplatení všetkých výdavkou (čerstvá info priamo z banky). Takže keď rátam, že príjem cca rovnaký ale len jedno dieťa a zmenené podmienky, tak mi príde reálne, že Vám daju max tych 160 tisíc ale dokopy už aj s tým, čo máte.
Ďalšia vec, čo sa týka rozmerov. Moji rodičia maju dom 80m2 a je to fakt že malé.samozrejme veľa robí zariadenie, ale ak dom, tak aspoň tých 100 a viac štvorcov. A ešte podstatná info, čo by ste založili? Lebo byt už založený je a ak by mal aj vyššiu hodnotu, tak sa nevyštveráte na hypo aku chcete aj keby máte príjem. Byty sa síce predavajú za drahé peniaze, ale reálna hodnota toľko nie je. Tu mám tiež na uvedenie príklad. V obci kde bývame sa m2 pod 150 eur nepredáva. Ponuky sú aj cez 200 eur. Dostupnosť do mesta 5 min, komplet vybavenosť. Nám na znaleckom posudku uznali za m2 pozemku 105 eur. Takže pozor aj na to, čo zakladáte. Treba si uvedomiť, že to musí mať hodnotu minimálne 20% vyššiu ako hypo.
Záleží od veľa faktorov, pri neúplných info sa ťažko radí. Ak máte záujem môžme si to podrobnejšie prebrať, venujem sa hypotékam.
@anonym_autor S vašimi príjmami a plánmi by som sa skôr orientovala na to, aby som sa tešila z toho, čo mám. Máte jedno dieťa, ale chcete ešte aspoň jedno (keďže píšeš, že byt chcete nechať pre deti). Čiže zas budeš na materskej a príjem budete mať nižší.
Máte trojizbák v centre nejakého mesta - čo je úplne super a postačujúce pre rodinu s dvoma deťmi. Máš blízko školu, škôlku, obchody, lekárov, prácu... Keď pôjdete bývať niekde, kde pozemok stojí 20-tisíc (čiže je to diera, ďaleko od mesta), koľko prejazdíte len na vození deťí do škôlky a školy? A vy do práce? Máš vôbec vodičák a máte dve autá? Aj toto sú/budú výdavky navyše.
Skús si položiť otázku - prečo tak veľmi trváte na tom, že musíte mať rodinný dom, ktorý bude len o 5 metrov väčší ako to, čo máte teraz? Načo? Niekde si to počula, niekto ti povedal, že musíš mať dom? Veď víkendy v prírode môžete tráviť aj tak, aj keď ostanete bývať v byte. A cez pracovný týždeň popri škole, krúžkoch a práci ti aj tak neostane takmer žiadny čas na "leňošenie" na záhrade alebo sadenie rastlín...
@anonym_autor 100000? Si dobre naivná. Brat staval dom svojpomocne a vyšiel ho 130000. A to pozemok mal takmer zdarmo.
@anonym_autor S vašimi príjmami a plánmi by som sa skôr orientovala na to, aby som sa tešila z toho, čo mám. Máte jedno dieťa, ale chcete ešte aspoň jedno (keďže píšeš, že byt chcete nechať pre deti). Čiže zas budeš na materskej a príjem budete mať nižší.
Máte trojizbák v centre nejakého mesta - čo je úplne super a postačujúce pre rodinu s dvoma deťmi. Máš blízko školu, škôlku, obchody, lekárov, prácu... Keď pôjdete bývať niekde, kde pozemok stojí 20-tisíc (čiže je to diera, ďaleko od mesta), koľko prejazdíte len na vození deťí do škôlky a školy? A vy do práce? Máš vôbec vodičák a máte dve autá? Aj toto sú/budú výdavky navyše.
Skús si položiť otázku - prečo tak veľmi trváte na tom, že musíte mať rodinný dom, ktorý bude len o 5 metrov väčší ako to, čo máte teraz? Načo? Niekde si to počula, niekto ti povedal, že musíš mať dom? Veď víkendy v prírode môžete tráviť aj tak, aj keď ostanete bývať v byte. A cez pracovný týždeň popri škole, krúžkoch a práci ti aj tak neostane takmer žiadny čas na "leňošenie" na záhrade alebo sadenie rastlín...
@elviku11 Aj ja si myslím, že ak ešte chcú jedno dieťa, príjem sa zníži a budú to mať takto len s touto hypotékou na byt - tak akurát.
Od začiatku do konca je to žiaľ všetko nereálne
Slovák musí mať bungalov aj keby na chleba nebolo, lebo je to moderné a IN a potom nie je správny Slovák 😁 Som zvedavá, kto bude potom bývať v tých prázdnych panelákoch, keď všetci potrebujú “domček”, ako sa to tu často skloňuje. Pritom polovica z nich má ledva na nájom, nie to na hypotéku.

Ako prvé napíšem, že ak máte rozpočet na projekt 100 000 (čo je podľa mňa pri aktuálnych cenách práce a materiálov brutálne málo), tak počítaj s aspoň 30% navýšením. Ak bude navýšenie len 15%, bude to super, ale pri takomto nízkom rozpočte rozhodne počítaj s navýšením, ak nechceš mať v dome tie najlacnejšie materiály. A zváž, či 80 m2 nebude málo. Či ti v dome nebude chýbať riadna technická miestnosť, dostatočný priestor na jedálenský stôl, či ti nebudú vadiť malú spálne. Príjem - budete vedieť splácať hypo, aj keď budeme mať v nájme neplatiča, ktorý vám pol roka nezaplatí ani euro? Budete vedieť splácať hypo, aj keď jeden ochorie a bude 2 roky bez príjmu?
Čo sa týka nájmu, napíše ti napríklad @amonet ako je to s akceptovaním príjmu z nájmu. Ja len viem, že musíš mať nájom na zmluvu, nemôže to byť zmluva o krátkodobom nájme. A niektoré banky vyžadujú, aby nájomná zmluva existovala už niekoľko mesiacov, čiže aby si mala na účte už niekoľko mesiacov uhradený nájom, čiže najprv musíš niekoľko mesiacov prenajímať, až potom ti to banka bude akceptovať. Niekde musíš mať už aspoň jedno daňové podané za tento príjem.