icon

Je šanca, že nám schvália hypotéku?

15. okt 2025

Dobrý deň, viem že najlepšie ísť za finančným poradcom a do banky, ale zaujímajú ma vaše reálne skúsenosti. Máme 3 izbový byt v centre mesta (také stredne veľké mesto), avšak veľmi by sme chceli postaviť menší dom (tak cca 80m štvorcových), pozemok vieme zohnať okolo 20 000€. Rátame, že taký bungalov okolo 100 000€ postavíme. Byt však predať jednak nemôžeme ( nevlastníme ho 5 rokov) a jednak by sme si ho radi nechali do budúcna (pre deti). Chceli by sme dať tento byt do prenájmu. Je šanca, že nam banka započíta aspoň 70-80% z prenájmu, a schvália nam hypo ? Na byt mame hypo 80 000€, potrebujeme teda + ďalších cca 110 000€. Dokopy teda refinancovať na cca 190 000€. Máme 1 dieťa. Príjem spolu s mužom máme okolo 2300€ mesačne + 200€ mám výživné + rodinne prídavky a také, to babka teda ale nezapočítava. A rátame cca 750 by sme dali do podnájmu byt.

Strana
z2
anonym_d390a9
16. okt 2025
@anonym_0f9211

Slovák musí mať bungalov aj keby na chleba nebolo, lebo je to moderné a IN a potom nie je správny Slovák 😁 Som zvedavá, kto bude potom bývať v tých prázdnych panelákoch, keď všetci potrebujú “domček”, ako sa to tu často skloňuje. Pritom polovica z nich má ledva na nájom, nie to na hypotéku.

@anonym_0f9211 Lol ano. "Domcek". Nie dom, ale domcek😄 to ked vidim, omdlievam. A tiez ma fascinuje, ako vsetci pohrdaju bytmi. Pricom ked vidim niektore tie bungalovy, natlacene na seba, susedia ti zo 4 stran cumia na pozemok a pozemok je akurat velky na odparkovanie auta...ne, dik.

trisha_r
16. okt 2025

@anonym_autor taký malý dom by som ani nestavala, veď to je ako byt

tiezjedna
16. okt 2025

@autorka kvôli 80 m2 a pidi pozemku chceš toto absolvovať?? Vážne?

mira0611
16. okt 2025

@anonym_autor ahoj, necitala som vsetky prispevky, ale ked som si ja vybavovala, tak som vela citala, prispevky fin.poradcov..., potom som sa obratila na "velmi dobreho", ktory mi povedal, ze max.dostanem 90.000 a nezarata sa mi vyzivne, ze to ani 1 banka nezarata.

Bola som vsak sčitana a tak som si pogooglila banky, ktore uznaju aj vyzivne ako zdeoj prijmu. Toto bolo pred 5 rokmi.

Kazda mala jednotne to, ze vyzivne musi byt sudom urcene a posielane na ucet.

V tom case, unicredit uznala vyzivne na dieta do 150 euro, a fio max.do 300, kedze som mala 300 euro vyzivne tak som sla do fio.

Teraz uz Fio neuznava, vraj, ale radsej to preverte a po novom uz aj VUB uznava vyzivne.

Pridavky neuzna ani 1 banka aspon pred rokmi to bolo tak.

Mimochodom som si vtedy vybavila urok.1,03, a fin.poradca len vtedy vedel pod 1, ak este mam vedla toho tisic dalsich bankovych produktov.

Ak najdes sikovneho fin.poradcu, tak chodte cez neho, ak nie tak smelo do toho.
Max.vyska hypouveru je 8 nasobok rocneho prijmu, takze vo vasom pripade je to 240.000.
Ak banka pocita inou metodou, tak mesacne vydavky spolu na vsetky splatnky uverov nesmu presahovat 60% mesacneho prijmu, ale toto plati len ak mate do 35 rokov. Potom sa to uz znizuje.
Drzim palce.
Skuste aj PSS, aj tam uznali vyzivne. Resp.mi neodratali zivotne minimum na dieta.

misanthropicdann
17. okt 2025
@la_dolce_vita

Ja este doplnim, ze prenajom za prisnych podmienok a max 50 %.

@la_dolce_vita dá sa akceptovať aj 70-80% z príjmu z prenájmu v niektorých bankách.

Dokonca sa dá akceptovať 100% základu dane z daňového priznania v jednej banke. Ale to samozrejme nieje 100% nájomného. Jedine ze by si ten človek nezapočítaval náklady a platil vyššie dane.

anonym_f222e6
21. okt 2025

@anonym_autor naša reálna situácia z r.2023. Sme dvaja dospelí a jedno dieťa. Hypo 171 000€. Stavba domu. Pozemok kúpený v hotovosti. Manželov príjem v tom čase 2200€. Pracuje v jednom zamestnaní už 12 rokov. Je to štátna firma. Aj to bolo ďalšie +, že nestriedal zamestnania a mal garanciu príjmu vždy načas. Ja som bola v tom čase na rodičáku príjem 480€. Banka poskytla 90% z budúcej hodnoty nehnuteľnosti (to bolo tých 171000€). Dom stál 146000€. Zvyšok išiel na IS, papierovačky, vybavenie domu a všetko okolo toho. Potrebovali sme aspoň tých 165 000€. Na to, aby sme ich dostali sme potrebovali zvýšiť príjem (vychádzalo nám nejakých 110000€). Manžel sa preto na papieri zamestnal u kamaráta vo firme na polovičný úväzok so mzdou 520€ mesačne. Platil mu odvody 500€ mesačne 1 rok. V priemere sme mali teda príjem 3200€ . Úrok mame 4,19%. Takže záleží od viacero faktorov, či dostanete. Ak však chcete 190000€, nevidím to reálne. Všetko záleží od hodnoty budúcej nehnuteľnosti, príjmu a celkovej bonity klienta. My sme mali tiež byt a tiež sme si ho chceli nechať avšak banky nás schladili. Byt sme nakoniec predali, vyplatili hypo a za zvyšok kúpili pozemok v hotovosti. Náš poradca nám rovno povedal, že ak by sme nemali v hotovosti na pozemok, tak by sme ani nepostavili a mal pravdu. Keď sme všetko spočítali, boli sme radi, že nám to vôbec vyšlo. A to bol len dom a pozemok. Keďže pozemok je v relatívne dobrej polohe ( 5 km od krajského mesta a 4 km od okresného mesta), tak aj to zavážilo zrejme pri poskytnutí hypo. Taktiež bonitu sme mali dobrú nakoľko sme hypo na byt platili pravidelne a bez omeškania, všetky ostatné úvery vyplatené predčasne. Takže pri žiadosti o hypo sme boli čistí, bez dlžôb. Okolie domu ešte len teraz postupne dávame do poriadku z ušetrených peňazí. Takže ak to si treba započítať. Príjem z prenájmu banky akceptujú až na základe daňového priznania, kde je jasné že tam tie peniaze chodia. Takže netreba mať len príjem na účet, lebo to môžu byť peniaze za hocičo ( poviem to tak sprosto, že keby si niekomu dala peniaze aby ti poslal na účet akože za prenájom a ty budeš tvrdiť banke, že to je tvoj príjem z prenájmu, banka ti to uverí? Banka potrebuje dôkaz ( Zamestnanec prihlasený v SP, SZČO daň z príjmu FO, prenájom, daň z príjmu za prenájom, s.r.o. zisk) Jednoducho takýto príjem musí byť riadne zdanený. Je to obdobné ako pri SZČO. To znamená, že minimálne rok musíte prenajímať. Skúste nájsť dobrého finančného poradcu, ktorý Vám pomôže a zhodnotí Vaše možnosti najlepšie. Úroky klesli tak možno nejaká šanca tam je. Veľa šťastia.

anonym_8f8e3f
21. okt 2025

nizke prijmy a hlupe napady
neodolatelna kombinacia
neexistuje pravo na domcek
ale aknsi chcete znicit zivot tak to je presne ta cesta

katrin21
21. okt 2025

Je to nerealne ale napisem k inemu.
Vsetci riesite, ze naco dom taky maly,ako byt.
Zavudate,ze dom robi domom zahrada.
Cize za mna vzdy lepsi aj mensi dom, nez byt. Od jari do jesene sa da travit cas vonku, deti sa hraju..

Ale nevychadza im to, takze byt predat a jedine tak.

anonym_f222e6
21. okt 2025
@anonym_0f9211

Slovák musí mať bungalov aj keby na chleba nebolo, lebo je to moderné a IN a potom nie je správny Slovák 😁 Som zvedavá, kto bude potom bývať v tých prázdnych panelákoch, keď všetci potrebujú “domček”, ako sa to tu často skloňuje. Pritom polovica z nich má ledva na nájom, nie to na hypotéku.

@anonym_0f9211 nájom sa vyrovná vo veľa prípadoch splátke. Nájomné = splácanie investície niekomu, splátka= splácanie investície sebe samému. Ak porovnáš ceny domov a ceny bytov, zistíš, že dom sa oplatí viac. Cena 3 i. staršieho bytu v našom meste cca 180000€ aj viac. Novostavba 250000€+, cena nášho 5i.domu 146000€+pozemok 50000€. Bývame 5 km od krajského mesta. Pozemok 1000m2. Tak ekonomicky sa viac oplatí dom. Takže to nie je o tom, v čom bývať ale čo je ekonomicky výhodnejšie.

Strana
z2