icon

Je spravodlivé rozdelenie peňazí v domácnosti?

27. jún 2024

Možno trošku neštandardná téma ale idem si sem po nezaujatý názor.

Mám partnera s ktorým sme spolu 2 roky. Ja mám 25 on má 27. Bývame spolu plus mínus od januára a mne príde, že je so mnou lebo mu to finančne vyhovuje. Keď sa sem sťahoval dohodli sme sa, že pôjdeme 50/50. Prišlo mi to fér, nakoľko sme mali porovnateľné príjmy (obaja robíme v IT). Dohodli sme sa, že si budeme zapisovať do tabuľky kto čo platil a potom sa vyrovnáme. Hneď na začiatku bolo povedané, čo sú spoločné výdavky. Nájom, strava, drogéria, ... Trvalo to však len chvíľočku kým do spomínanej tabuľky začali pribúdať položky, ktoré rozhodne neboli spoločné. Nechcela som to riešiť, lebo to boli "malé sumy" (do 20 eur) ale minulý týždeň sme strážili psa priateľových rodičov a bolo s ním akútne treba ísť k veterinárovi. Nechali sme tam asi 200 eur (nechce sa mi to rozpisovať ale bola to primeraná suma za to, čo mu robili) a zrazu sa tých 200 eur objavilo v spoločných výdavkoch. Ešte vo februári priateľovi zvýšili plat a teraz už nemáme plus mínus porovnateľné platy. Zarába asi o 20% viac ako ja. Zobrala som tieto dve informácie a prišla som za ním, že teda náklady na veterinu psa jeho rodičov nie sú spoločné výdavky. Keby to bol náš pes alebo by to bola relatívne malá položka tak neriešim ale že sa mi to nepáči. Tak isto som mu povedala, že sa mi nepáči, že ideme 50/50 pričom jemu sa zvýšil plat a začal viac rozhadzovať. Napr. kupuje veci, ktoré sme nikdy nekupovali na "spoločný účet". Zrazu chodíme jesť do drahších reštaurácii, čo ako okej ale keď mám z toho platiť polovicu chcem ísť radšej inde. Tak isto, on je diabetik a má preukaz ZŤP, takže kamkoľvek ideme tak on zaplatí väčšinou o 50% menej ako ja. Áno nevyhovuje mi to chodiť stále niekam keď ja za dopravu zaplatím 20 eur on 7. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina práce v domácnosti je na mne. Niečo občas urobí ale tak 80% varenia, prania všetkého robím ja.
Keď som ho konfrontovala totálne sa na mňa osopil, že ho chcem vyciciavať z peňazí, že však každý platíme polovicu a je to spravodlivé.

Som ja tá divná alebo toto fakt nie je v poriadku?

vler
27. jún 2024

@doriiis podla mna na zaciatku vztahu je moje-tvoje v poriadku. Tito spolu byvaju len 6 mesiacov

haley7897
27. jún 2024

Je rozdiel f**k buddy na vš a partner s ktorým žijem. Okrem nerovnomerneho vydelovania financií má na tom najviac zaráža reakcia tvojho Mr. Excel. Namiesto toho aby ste to rozobrali prejde do útoku a osopi sa na teba ako nevyzrety adolescent.

h2
27. jún 2024

Mne úplne stačí informácia, že sa na teba totálne osopil, keď si za ním prišla normálne sa porozprávať. Už by bol bývalý.

doriiis
27. jún 2024

@vler ....niekedy aj podla takýchto náznakov vidíš,kam tento vzťah bude smerovať.

haley7897
27. jún 2024

@vler ale sú spolu 2 roky...

tiezjedna
27. jún 2024

na vašom usporiadaní nie je v poriadku vôbec nič, akurát si pestuješ lakomca, ktorý, keby nedajbože prišla rodina, ťa z rodičáku (a v lepšom prípade tvojich úspor) nechá platiť všetko. Lebo 50/50🙄 Ja neviem, ale v IT by som očakávala väčšiu koncentráciu selského rozumu.

haley7897
27. jún 2024

@doriiis súhlas, vždy odporúčam veriť tomu keď mi človek ukáže aký je a nie ospravedlnovat to.

subartic
27. jún 2024

môj syn teraz skončil VŠ , od septembra odchádza s priateľkou do podnájmu , zarobí asi o 2/3 viac ako ona a teda dohoda je taká medzi nimi že on prispieva 70% na výdavky a ona 30 % . Jeho kamarát je IT , zárobok má skvelý , jeho priateľka je učiteľka taktiež majú prispievanie pomerom k platu, on prispieva o dosť viac. To nie je o terajšej dobe, to je o tom akého si chlapa vyberieš.

doriiis
27. jún 2024

@haley7897 ....myslím si,v autorkinom prípade robia chybu obaja.Nie sú jeden druhému nič dlžní,lebo obaja na to idú cez prachy.

subartic
27. jún 2024

@doriiis toto ani nie je náznak , to je červená zástava aj s blikačkami a hukotom sirén .

doriiis
27. jún 2024

Bez urážky autorka,ale váš vzťah je žiarivým príkladom toho,prečo je dnes taká rozvodovosť aká je a preco každý vzťah ide do kytek.
Lebo obaja po 2 rokoch vzťahu pouzivate pojmy ako tvoje,moje,ty a ja miesto toho,aby ste používali slová ako naše a my.

doriiis
27. jún 2024

@subartic ...ale červené vlajky vlaju pre oboch.Podla mna

haley7897
27. jún 2024

@doriiis to musí vedieť ona. Ja môžem len hádať ako sa k tomu excelu dopracovali. Ale viem ti povedať ze veľa žien pôjde s tým co partner navrhne len aby :
- bol kľud
- nechcú byť za zlatokopku, prizivnicku
- myslia si ze to tak má /musí byť
- boja sa navrhnúť inak aby neprišli o partnera
- doplň každý podla seba
A to platí v rôznych aspektoch vzťahu, nie len financie. Mnohí znížia alebo úplne odignoruju vlastne štandardy zo strachu zo straty alebo ich bude partner súdiť... 🤷🏽‍♀️

subartic
27. jún 2024

@doriiis to si nemyslím . Hlavne pre ňu , ona sa bude dostávať do podstatne zraniteľnejších období . Ja osobne by som z tohto vzťahu odišla .

enmery
27. jún 2024

Mám len jednu radu-run bitch!!!run run run!Krásne Ti ukázal, že to nie je žiadny dobrý partner do života, pre život🫡

haley7897
27. jún 2024

@doriiis + z každej konzervy vskakuju pojmy ako emancipacia a ženy to prekladajú ako "plat si svoje vlastné účty". Máloktorá je ale dosť enancipovana aby si určila pre ňu komfortné vlastne hranice

subartic
27. jún 2024

@haley7897 presne tak , na toto hlavne mnohí muži používajú veľmi dobré manipulačné techniky - vyciciavačka , zlatokopka , vyvolávanie pocitu viny .

f333
27. jún 2024

Z akeho dovodu zijes s cudzim clovekom v jednom dome ci byte? Aky vztah mate spolu pravne aj fakticky navzajom? Ste milenci, spolubyvajuci ci je to tvoj buduci manzel a snubenec? Pretoze od tychto pravnych aj faktickych nalezitosti sa odvija potom dalsie vase fungovanie a to aj financne....
Ak ste sebe navzajom cudzi /pravne havne/ kazdy si hradi svoje naklady sam....nie spolocne.. A to ti radim dodrziavat .... Cize najom na polovicu ... A tiez energie ..kedze nemate rozdelene citanie spotreby energii... To iste je ohladne stravy... Je na vas,ako poriesite vzajomne pripadne sa pozyvanie na vecere ci obedy.... To,ze tvoj ´priatel´'plati v restike /kedze je ZTP menej, je jeho vec..nie tvoja.. Ty< ak nemas na danu restavraciu,tak to treba odkomunikovat jasne... .. ze ty ak ta nepozve, do tej restavracie eist nemienis.Oby mal on jasno v danej situacii...
Takze mate nastaveny zly system fin.fungovania ... Napr.ten pes a financovanie jeho zd.stavu nie je tvoja vec financne.....A na tomto probleme je jasne,vidiet, ze nemate jasne definovany svoj vztah k sebe .pravne ako fakticky. Vy ste podla tvojho opisu sebe navzajom uplne cudzi ludia..... ktori spolu zdielaju jeden bytovy priestor.....To ,ze on ma väcsi prijem ako ty ta neopravnuje ale k tomu,aby si ziadala ,aby on prispieval viac....Akym pravom?
Ty si sa chcela chovat ako nezavisla emancipovana zena,takto musis dodrzat.... trvat na tom,aby to dodrziaval aj ten ´priatel´..cize svoje vydavky si hradil sam...nemate k sebe navzajom ziadne fiancne ani ine zaväzky .---Ak to nevie ci nepochopil,tak mu to trba jasne odkomunikovat....
AK sa pravne situiacia zmeni,potom sa musi znenit aj po fnacnej stranke. Takze treba dat al,tomu panovi najavo,ze si treba definovat svoje postavenie k sebe navzajom a potom mozte hovorito pripadnom rozlozeni spol. financii.... ak nejake budu spolocne....
Inak kazdy hradi svoje potreby,pokial sa nedohodnete ako cudzi ludia inak takto sa vyhente velkym aj pravnym problemom,ake mavaju podobni ´priatelia´,ked ich omr
zi dany sewx. pomer a zdielanie jedneho bytu ci domu.....A hlavne,ak su lahkovazni, ,ze idu do rizika spol. podielovej nehnutelnosti ci dhov..uveru.,...
Ale toto nastastie zatial nie je tvoj a jeho pripad..... Tak sa postaraj,aby ani nebol.....

syslik81
27. jún 2024

zle ste zacali ale ok ... no nefunguje to ,a chcela si to riesit .. co je ok .. co nieje v poriadku,ze na teba vyskocil .. gentleman nebude.. a bude sa to zhorsovat .. uz by ti mala blikat kontrolka a prehodnotit vasu buducnost ..na zaciatok ho zapoj aj do domacich prac 50:50 ..ked na polovicu tak vsetko ...

doriiis
27. jún 2024

@haley7897 ....ja neviem.Nerozumiem tomu.Ja som vyrastala aj v domácnosti a teraz aj žijem v domácnosti mojej vlastnej,kde rodičom pipnu na účet platy a to je spoločný budget pre všetkých.
Nám chodia výplaty v jeden deň.Moj muž zaplatí elektrinu,plyn,internet,vodu,pošle pôžičku.Ja zaplatím ak práve treba poistku na hoc aj jeho auto,alebo pupočníkovú krv,alebo tábor dieťaťu,proste také,čo on neplatí a pošlem pôžičku.
Zo zvyšku gazdujeme spolu,ide nakúpiť jeden platí kartou toho druhého.Treba vybrať hotovosť,vyberá ten,čo sa prvý dostane k bankomatu,atd

haley7897
27. jún 2024

@syslik81 no neprekvapilo by ma keby pri požiadavke 50:50 domáce práce vytiahol svoju "Uno reverse ZŤP card" 😬

lavender94
27. jún 2024

By som tú veterinu z tej tabuľky na drzovku vymazala. Čo máš ty čo platiť za cudzieho čokla. Alebo choj niekam do salónu, urob si pekný deň- manikúra pedikúra, kaderník, mihalnice, kozmetička. 300€ oplieskaných ako nič. A daj do nákladov 😂 že či sa mu to bude páčiť. A čo sa týka tých reštaurácii, tak mu normálne povedz. Neviem ako dlho ste spolu. Mne sa toto napríklad vôbec nezdá ako zlý systém. Nemusí to byť vôbec povrchný vzťah založený na prachoch ako tu niekto napísal. My sme fungovali prvé dva roky vzťahu celkom podobne, len sme si teda nerobili tabuľku, ale išli sme pol na pol cca. Keďže on väčšinu času nakupoval aj veci do domácnosti aj potraviny, bola ny blbosť aby som sa tvárila, že bude platiť ten, kto ma bližšie k ruke telefón.. ale teda u vás je to extrém a popravde si nemyslím, že vám to vydrží. Lebo napríklad u nás keď sa mi veľmi znížil príjem, a mala som ledva na nájom, ani jeden jediny krát po mne nechcel aby sme išli na polovice. Prispôsobil sa situacii a uskromnili sme sa obaja. Ty keby náhodou stratíš prácu, alebo budeš dlhodobo PN, tak ťa regulérne nechá o hlade a ešte ti vykričí že si zlatokopka 😂 utekaaaaaj.

haley7897
27. jún 2024

@doriiis ja si to tiež neviem predstaviť. Niekedy sa veci učíme štýlom pokus-omyl. Niekedy máš niečo naučené z domu, ale chceš to skúsiť inou, vlastnou cestou... Ak by sa stretli dvaja Monkovia ktorým by to takto vyhovovalo, nech sa páči. Mne sa ale zdá, ze autorka s tým až tak stotožnená nieje len nechcela rozvyrit vodu. Tým skôr, že jej bolo okolím povedané, ze "toto je normálne". Niekedy len treba inú perspektívu.

syslik81
27. jún 2024

@haley7897 ak vytiahne ztp kartu ja by som vytiahla ceny upratovaciek a pekne mu to nauctovala .. a tie percenta mu navysila za byvanie ..

zltalienka
27. jún 2024

@doriiis "Bez urážky autorka,ale váš vzťah je žiarivým príkladom toho,prečo je dnes taká rozvodovosť aká je a preco každý vzťah ide do kytek.
Lebo obaja po 2 rokoch vzťahu pouzivate pojmy ako tvoje,moje,ty a ja miesto toho,aby ste používali slová ako naše a my."
Toto je skôr následok vysokej rozvodovosti. Títo mladí už nepoznajú spoločné hospodárenie rodičov...ich rodičia si (ani finančne) nič nedarovali. Ako majú vedieť byť štedrí k partnerovi, alebo aspoň féroví...keď doma videli niečo úplne iné?

haley7897
27. jún 2024

@syslik81 v mojom prípade by si mohol ZŤP kartu zaraziť medzi "lower cheeks". Už by som tam dávno nebola. Nevediem argumenty o samozrejmych veciach.

doriiis
27. jún 2024

@zltalienka ....asi máš pravdu.Ako vravím,naši takto fungovali tiež.A nikdy nemali spoločný účet.
A fungujú tak dodnes už 41 rokov.My takto fungujeme už 18 rokov.🤷🏻‍♀️

autor
27. jún 2024

@zltalienka S týmto 100% súhlasím. Moji rodičia síce rozvedení nie sú ale fungovali a fungujú doteraz s oddelenými účtami. Jeho rodičia rovnako.

syslik81
27. jún 2024

@haley7897 no ak by po mne vystartoval ako po nej-co sa tyka vyuzivania penazi-tak anu by to nedokoncil a uz by som tam nebola..kazdopadne zakladatelka ma stale ruzove okuliare a chvilu potrva nez zisti,ze ma doma chuja.. co je na jednu stranu dobre...aspon sa ten debil nenalepi na inu a nestrpci ziovt viacerym ...

doriiis
27. jún 2024

Autorka ale mať oddelené účty neznamená automaticky ísť s peniazmi 50/50.