icon

Je stredná vrstva skutočne na ústupe?

petulka1986
15. apr 2026

Aj vy Mate pocit, ze Stredna vrstva uz nie je.
Nemame hypoteku no po zaplateny vsetkeho Mi ostatne na sporenie 200€pred rokom SA Mi dalo odlozit 500€ vsetko ide hire Len gulam ocami v obchode snazim SA kupovat racionalne

citronove_koliesko
16. apr 2026
@anonym_1558dd

@citronove_koliesko my sme mala dedina a v pohode sa uzivia 2 obchody s potravinami a teda su drahsie ako lidl,ci kaufland a ludia stale chodia do obchodu,aj my.Deti su tam kazdy den na kofolu,sladkosti a ine blbosti.

@anonym_1558dd u nas napodobne, 2 obchody v dedine a uz niekolko rokov mame aj 2 supermarkety. Obchodiky sa prisposobili, su drahsi ale tiez su veci ktore nakupujem ken tam. Napr.cerstvo nakrajanu sunku ci salamu. Maju rozne domace kolace.

anonym_1558dd
16. apr 2026
@citronove_koliesko

@anonym_1558dd u nas napodobne, 2 obchody v dedine a uz niekolko rokov mame aj 2 supermarkety. Obchodiky sa prisposobili, su drahsi ale tiez su veci ktore nakupujem ken tam. Napr.cerstvo nakrajanu sunku ci salamu. Maju rozne domace kolace.

@citronove_koliesko my hlavne cerstve rozky,sem tam mlieko a tiez ine blbosti,ked sa minu a treba to.

citronove_koliesko
16. apr 2026
@anonym_1558dd

@citronove_koliesko my hlavne cerstve rozky,sem tam mlieko a tiez ine blbosti,ked sa minu a treba to.

@anonym_1558dd ja som aj myslela ze tie obchodiky zaniknu ked otvorili supermarkety ale nasli si svoje miesto, uz rojy sa drzia, hlavne kvalitne veci tam viem kupit, s idem peso, prechadzka, kupim cerstvu sunku, pecivo, kolace, domacu zeleninu.

anonym_a81be3
16. apr 2026
@citronove_koliesko

@anonym_cf8fd5 uz vysvitlo ze autorka dava 1500€ mesacne synovi na tenis. Takze to s tou jej vrstvou nebude az take zle.

@citronove_koliesko
vobec SA nemylis 😉😀

anonym_2987b7
16. apr 2026

Ked platim 1500 mesacne za tenis, nemozem SA divit, ze mi malo ostane na ostatne veci. Na to treba mat iny prijem, aby to nechybalo v rozpocte.

anonym_1558dd
16. apr 2026
@anonym_1558dd

@anonym_1558dd vidis,a to mame v dedine este aj cerstve mäsiarstvo,ale nikdy som tam nebola.Mala by som sa tam ist po kukat,ake su tam ceny.Ludia si to tam chvalia.

anonym_cf8fd5
16. apr 2026
@citronove_koliesko

@anonym_cf8fd5 uz vysvitlo ze autorka dava 1500€ mesacne synovi na tenis. Takze to s tou jej vrstvou nebude az take zle.

@citronove_koliesko stredná vrstva sa neda charakterizovať jedným číslom, je vyššia stredná vrstva aj nižšia.
Možno je chlapec budúci André Agassi, nevieme, kmotrovci dávajú tiež dosť za hokej. Chlapca to baví. Neter hrala tenis, už prestala je dospelá, študuje na VŠ. Ale predpokladám že u nás sú iné ceny ako napr v ba.
Ja 1500 mesačne ani nezarobím

anonym_0241b7
16. apr 2026

Tiez som toho nazoru. tato vlada sa usilovne snazi zrusit strednu vrstvu.

arek00
16. apr 2026

Niento sa citi ako chudak s milionom eur na ucte a iný ako milionar so 1000€ ... je to o ludoch. Vážme si co mame

anonym_e8a665
16. apr 2026

áno, je to 100% tak
Pracujem v kúpeľňovom štúdiu a je to vidieť na materiáloch, ktorý si ľudia vyberajú. Sú tu ľudia ktorí peniaze majú a potom tí, ktorí idú po cene. Všetko medzi tým je už teraz rarita.

anonym_d005d2
16. apr 2026

No mňa by zaujímalo, aký krúžok alebo šport má dcéra.
Tiež som vychovávala syna, teraz je už dospelý. Mal mnoho krúžkov a aj na šport chodil v rámci školy. Dala som ho len na také krúžky, ktoré som si mohla dovoliť. Ak je to tak ako píšeš, tak vy si ten tenis nemôžete dovoliť už dávno.

petulka1986
autor
16. apr 2026
@anonym_d005d2

No mňa by zaujímalo, aký krúžok alebo šport má dcéra.
Tiež som vychovávala syna, teraz je už dospelý. Mal mnoho krúžkov a aj na šport chodil v rámci školy. Dala som ho len na také krúžky, ktoré som si mohla dovoliť. Ak je to tak ako píšeš, tak vy si ten tenis nemôžete dovoliť už dávno.

@anonym_d005d2 praveze manzel Pred dvoma rokmi mal inu pracu Plat mal dvojnasobok.Dcera chodi na gymnastiku,klavir

anonym_fb3e58
16. apr 2026
@petulka1986

@anonym_d005d2 praveze manzel Pred dvoma rokmi mal inu pracu Plat mal dvojnasobok.Dcera chodi na gymnastiku,klavir

@petulka1986 dať 1500 € mesačne na tenis a nariekať, že už zaniká stredná trieda na Slovensku lebo ušetrite mesačne len 200 € je zvláštne, ale ak to bolo mienené ako vtip, tak pobavilo

anonym_f43ba8
16. apr 2026

@petulka1986 Fuha 1500 eur na tenis iba pre jedno dieta je masaker. Ja nemam deti, sama v cistom zarobim viac nez vas mesacny prijem, odlozim mesacne 2000 eur, mam drahy konicek, ktory ma stoji priemerne 800-1000 eur mesacne a uz to sa mi zda celkom drahe. Mozete si vobec dovolit ten tenis?

avicii18
16. apr 2026

K statusu strednej vrstvy patrilo vyššie vzdelanie, isté bývanie (vlastný dom, byt), kvalitná zdravotná starostlivosť a zabezpečená staroba. Vedeli kumulovať úspory, mali pod kontrolou svoju kariéru a budúcnosť svojich detí. Príslušníci strednej vrstvy dali v podstate akékoľvek peniaze za to aby sociálne neklesli. A preto už pred desaťročiami veľkokapitál zistil, že je preňho výnosnejšie spoplatniť štandard tejto vrstvy, ako vykorisťovať robotnícku triedu.
Poznáte ľudí, ktorí spĺňajú vyššie napísané? Tak tí sú ten pozostatok strednej vrstvy.

blackcat8885
16. apr 2026

Neviem čo je pre teba stredná vrstva. Ja si myslím že asi aj my. Auto máme ojazdené, dovolenka pri mori každé 2roky a striedame so Slovenskom. Ale šetrím na to rok aby sme išli. Deti idú na výlety, tábor škola v prírode. Platím krúžky poistky pravidelne. Ale málo ušetríme robím nadčasy. Muž zmienil od 1.4 prácu snáď bude trochu lepšie. Chudobní nie sme ale musím rozmýšľať čo kúpiť, kam ísť kedy na ten výlet atď a viac plánovať. Nesťažujem si sú ľudia na tom horšie

anonym_cac6cd
16. apr 2026

Ja len ze drzim palce synovi s tenisom. Je super ze ma oporu v rodicoch. Viem co to je vrazat do sportu. Mame doma brankara hokejoveho. Snazim sa okresat vydavky inde aby on mohol rast. Verim ze raz sa to vrati 🙂

sara07
16. apr 2026
@citronove_koliesko

@anonym_586e14 vyssia? Teraz idem z Lidla, na Nivach, svihla som to cez Pepco, NewYorker, Reserved a Yeme a DMku, aj okolo mekaca a starbucksu som isla. Vsade napchate, vsade pokladnicky blokuju jak o zivot. Nemam pocit ze tam nakupuje vyssia vrstva. O 12ej na nivach vo foodcourte nemas kde sadnut. Menu pod 9€ nekupis, vsade plne taniere nie krabicky z domu.

@citronove_koliesko uprimne 89% u nás v práci sa stravuje z domu nosena strava v krabičkách, detto u manžela , máme /ju maličku kuchynku tak sa to dá ... verím ak niekto je sám tak sa mu pre seba nechce varit a obed si dá vonku ako píšeš ... prípadne má tak pracu že proste nestiha varit ,, tak si obed da vonku ...slovensko nie je BA ... iba a len
a určite nemaju 1100e v hrubom ako u nás na okoli je normálna mzda ...
ale ak máš deti , rodinu stravovat sa na obed vonku je momentálne vyslovene luxus

sara07
16. apr 2026
@anonym_972423

Obchody plné hlavne ukrajincov.ti robiť nebudú iba míňajú ale čo nechápem keď nerobia.plne koše najdrahšieho chľastu, zrejmé to len chlasce od rana do večera

@anonym_972423 nechápem ako môžu byt tak šikovní ked nerobia ale platia dane a odvody, to sa dá naraz 😂😂😂😂 podotýkam že som čerpala z udajov nášho štatistického OUradu , kde presne zverejnili kolo odviedli na daniach a odvodoch ....
aj ja tak chcem ...😍😂😂

anonym_1558dd
16. apr 2026
@sara07

@citronove_koliesko uprimne 89% u nás v práci sa stravuje z domu nosena strava v krabičkách, detto u manžela , máme /ju maličku kuchynku tak sa to dá ... verím ak niekto je sám tak sa mu pre seba nechce varit a obed si dá vonku ako píšeš ... prípadne má tak pracu že proste nestiha varit ,, tak si obed da vonku ...slovensko nie je BA ... iba a len
a určite nemaju 1100e v hrubom ako u nás na okoli je normálna mzda ...
ale ak máš deti , rodinu stravovat sa na obed vonku je momentálne vyslovene luxus

@sara07 ja som mala 2849eur v hrubom,ako mat takyto plat v cistom tak som extremne spokojna,realita na ucte 2050 v cistom.

sara07
16. apr 2026
@anonym_1558dd

@sara07 ja som mala 2849eur v hrubom,ako mat takyto plat v cistom tak som extremne spokojna,realita na ucte 2050 v cistom.

@anonym_1558dd z 2500 v čistom pre seba , do pohody sa prestravuješ vonku , alebo si proste žiješ ...
ale tak treba sa pozrieť na hdp ukazovatel alebo priemerny plat , pripadne priemerny plat v krajoch aby to bolo objektivne , čísla nepustia ....
skutočne tá stredna trieda chudobnie .... aj tzv. nižšia stredna trieda ta uplne ....
ja osobne pred 2 -3 rokmi som sa mala fakt dobre, vedela som si aj našetrit, aj zadelit aj vybehnut do tatier atd...
teraz proste NIE ...

anonym_1558dd
16. apr 2026
@sara07

@anonym_1558dd z 2500 v čistom pre seba , do pohody sa prestravuješ vonku , alebo si proste žiješ ...
ale tak treba sa pozrieť na hdp ukazovatel alebo priemerny plat , pripadne priemerny plat v krajoch aby to bolo objektivne , čísla nepustia ....
skutočne tá stredna trieda chudobnie .... aj tzv. nižšia stredna trieda ta uplne ....
ja osobne pred 2 -3 rokmi som sa mala fakt dobre, vedela som si aj našetrit, aj zadelit aj vybehnut do tatier atd...
teraz proste NIE ...

@sara07 u nas to je opacne,predtym som zarabala 850eur v cistom,muz tiez menej ako teraz.Kedze som zmenila zamestnanie tak to islo hore,a pojde kazdym rokom.Aj tento rok isli platy hore.

slovakboy
17. apr 2026
@anonym_42cd02

@martinmmartin Obchody plné hovadín. Máš pravdu - hovadín. Dnes ráno o 8 hod. nebolo ani ľudí u nás v kaufl. v okresnom meste. Takmer prázdny obchod.

@anonym_42cd02 v Nemecku je doobeda prázdne mesto len prisťahovalcov tam vidím. Podvečer idem vlakom a vlak plný ľudí vracajúcich sa z práce.

anonym_03a12a
17. apr 2026
@petulka1986

@anonym_856b48 1500€synovi na tenis

@petulka1986 a bude z neho urcite druhy Federer, ze? Moja zlata, vy na to jednoducho nemáte.

lienka.7
17. apr 2026
@petulka1986

@petulka1986 plus pomahame svokrovi 200€ messcne

@petulka1986 a svokor hra co? Golf?

petulka1986
autor
17. apr 2026
@lienka.7

@petulka1986 a svokor hra co? Golf?

@lienka.7 Ma maly dochodok vela plati za lieky

petulka1986
autor
17. apr 2026
@anonym_03a12a

@petulka1986 a bude z neho urcite druhy Federer, ze? Moja zlata, vy na to jednoducho nemáte.

@anonym_03a12a preco by nebol

anonym_03a12a
17. apr 2026
@petulka1986

@anonym_03a12a preco by nebol

@petulka1986 v 16 tích rokoch už mal byť niekde v tenisovej akadémii a "hviezdit" na turnajoch juniorov. Aké má úspechy? Kde všade bol? Pod akú akadémiu patrí?

lienka.7
17. apr 2026
@petulka1986

@lienka.7 Ma maly dochodok vela plati za lieky

@petulka1986 keď ma maly dôchodok, tak potom platil nízke odvody, tak čomu sa čudujete? Otázne teda je aj to, aký malý ma ten dôchodok.
Kde ma úspory? A teda aj tie lieky. Mnoho starych ludi berie zbytocne veľa liekov, lebo si myslia ze čím viac lieko, tým lepšie. O tom, ze sa niektoré vzájomne vylučujú ani nehovorim.

petulka1986
autor
17. apr 2026
@anonym_03a12a

@petulka1986 v 16 tích rokoch už mal byť niekde v tenisovej akadémii a "hviezdit" na turnajoch juniorov. Aké má úspechy? Kde všade bol? Pod akú akadémiu patrí?

@anonym_03a12a nebudem rozpisovat sukromne veci