icon

Je stredná vrstva skutočne na ústupe?

petulka1986
15. apr 2026

Aj vy Mate pocit, ze Stredna vrstva uz nie je.
Nemame hypoteku no po zaplateny vsetkeho Mi ostatne na sporenie 200€pred rokom SA Mi dalo odlozit 500€ vsetko ide hire Len gulam ocami v obchode snazim SA kupovat racionalne

Strana
z5
petulka1986
autor
17. apr 2026
@lienka.7

@petulka1986 keď ma maly dôchodok, tak potom platil nízke odvody, tak čomu sa čudujete? Otázne teda je aj to, aký malý ma ten dôchodok.
Kde ma úspory? A teda aj tie lieky. Mnoho starych ludi berie zbytocne veľa liekov, lebo si myslia ze čím viac lieko, tým lepšie. O tom, ze sa niektoré vzájomne vylučujú ani nehovorim.

@lienka.7 vela plati za Dom a kurenie kedze je vdovec

petulka1986
autor
17. apr 2026
@lienka.7

@petulka1986 keď ma maly dôchodok, tak potom platil nízke odvody, tak čomu sa čudujete? Otázne teda je aj to, aký malý ma ten dôchodok.
Kde ma úspory? A teda aj tie lieky. Mnoho starych ludi berie zbytocne veľa liekov, lebo si myslia ze čím viac lieko, tým lepšie. O tom, ze sa niektoré vzájomne vylučujú ani nehovorim.

@lienka.7 s tymi liekami to je pravda minimalne dva by Ani nemusel Brat

petulka1986
autor
17. apr 2026
@anonym_03a12a

@petulka1986 v 16 tích rokoch už mal byť niekde v tenisovej akadémii a "hviezdit" na turnajoch juniorov. Aké má úspechy? Kde všade bol? Pod akú akadémiu patrí?

@anonym_03a12a uspechy Ma aj medzinarodny rebricek plus reprezentuje SK na medzinarodnych sutaziach keby nemal vysledky by som do toho nevrazala

euka210
17. apr 2026

@petulka1986 stredna vrstva stale je a aj ta si moze dovolit lacnejsiu dovolenku v zahranici ako na SR. Vyssia vrstva si moze dovolit dovolenky 3x za rok...tam ja vidim ten rozdiel. ...alebo je to o rozdeleni penazi...niekto vraza do oblecka, niekto do domu, auta, dovolenky.

sara07
17. apr 2026
@anonym_1558dd

@sara07 u nas to je opacne,predtym som zarabala 850eur v cistom,muz tiez menej ako teraz.Kedze som zmenila zamestnanie tak to islo hore,a pojde kazdym rokom.Aj tento rok isli platy hore.

@anonym_1558dd u nás nešli platy vôbec hore druhy rok, dokonca prvy raz sme nemali vianočné odmeny ani koncoročné .. zmenit pracu nie je problém ale nemáš kde alebo za rovnaké prachy ....
ja osobne nemám problém niečo alebo čokolvek zmenit alebo prevratit o 360 stupnov , len musim mat priestor a kde ...

anonym_03a12a
17. apr 2026
@petulka1986

@anonym_03a12a uspechy Ma aj medzinarodny rebricek plus reprezentuje SK na medzinarodnych sutaziach keby nemal vysledky by som do toho nevrazala

@petulka1986 tak musí mať aj nejakú podporu. Cize nefinancujete všetko iba vy.

lienka.7
17. apr 2026
@petulka1986

@petulka1986 dom? Tak predať a ist do mensieho bytu, ktorý bude zvládať platit. Toto sa mi fakt paci. Keby nemal vás, tak kto by mu to platil? Nikto. Musel by sa zariadiť

anonym_09a824
17. apr 2026

Nemám hypo, mám 3 práce, aby som si mohla dovoliť auto, tankovať, kúpiť kvalitné potraviny, pomocť dcére, snažím sa šetriť na dochodok, to viem, že to bude veľká bieda.
Ťažko sa dávajú peniaze dokopy, vždy niekde odídu.
Nechodím kaderníčke, nechty, mihalnice, všetko si robím sama.
Vďaka bohu je dcéra šikovná a má dobrú prácu, peniaze otočí 3x v ruke kým niečo kúpi.
Tak nejak nevyhadzujeme na sprostosti, to by si mohli uvedomiť aj ostatní a potom by možno nemuseli uťahovať opasky..
Je to ťažké, handry sú za pár €, výpredaje na každom rohu a človek má pocit, že sa mu to zíde, rovnako aj supermakety z nás vyťahujú peniaze, kúp 2 ks a tretí zadarmo a potom sú plné smetiaky.
My s dcérou(nebýva so mnou) kupime aj tie 3 ks a hneď mi povie, to si nekupuj, dám ti.
Predtým sme to nerobili a nemala som problém vyhodiť čokoľvek, nežijeme v chudobe, ale každé ušetrené € sa dnes ráta😆

petulka1986
autor
17. apr 2026
@anonym_03a12a

@petulka1986 tak musí mať aj nejakú podporu. Cize nefinancujete všetko iba vy.

@anonym_03a12a 2000€dostal podporu

petulka1986
autor
17. apr 2026
@lienka.7

@petulka1986 dom? Tak predať a ist do mensieho bytu, ktorý bude zvládať platit. Toto sa mi fakt paci. Keby nemal vás, tak kto by mu to platil? Nikto. Musel by sa zariadiť

@lienka.7 Ma 83 rokov cely zivot zvyknuty na dedine v Byte by sa zblaznil

hefo
17. apr 2026
@anonym_6aa3a1

Teória: Spočítajte si hrubé príjmy domácnosti (vrátane príjmov z úrokov, prenájmu nehnuteľností, dividend a podobne). Vydeľte ich počtom členov domácnosti. A výsledok porovnajme s priemerným platom v priemysle (za Q4/2025 to bolo 1739 eur)

- Sociálne odkázaní ľudia sú obyvatelia s príjmami na člena domácnosti nižšími ako 40 % priemernej mzdy, čiže pod 695,60 € na osobu

- Nižšia príjmová skupina sú domácnosti s príjmami na jedného člena od 40 % do 66 % priemeru, čiže od 695,60 € do 1 147,74 € na osobu

- Stredná trieda má príjmy na člena domácnosti od 66 % do 200 % priemernej mzdy, od 1 147,74 € do 3 478 € na osobu

- Bohatí ľudia - ich príjmy na člena domácnosti prevyšujú 200 % priemernej mzdy,v iac ako 3 478 € na osobu

@anonym_6aa3a1 Toto je načisto nezmyselná teória. Podľa samotného príjmu sa to nedá určiť ani náhodou, dokonca ani keď uvážime majetky a záväzky. Mne by tam vyšlo, že sme sociálne odkázaní, keďže máme 4 deti a príjem na osobu teda moc veľký nie je.

Podľa mňa je stredná trieda skôr charakterizovaná akýmsi "štýlom života", že nežije z ruky do huby, ale myslí na svoju budúcnosť a budúcnosť svojich detí, a má z čoho tú budúcnosť financovať. Nebudem to príliš rozpisovať, musím ísť zase pracovať, aby som sa v tej strednej triede udržal.

anonym_163508
17. apr 2026
@anonym_856b48

@petulka1986 ešte raz. Ja nepíšem, že na to máš prestať dávať. Ja vravím, že predmet tejto diskusie naberá potom úplne iný rozmer. Jednoducho ušetríte málo preto, lebo dávate veľa na syna. Je to privilégium ktoré si nízka vrstva nedovolí. Či dám 1500€ na synov tenis alebo 1500€ zainvestujem do fondov, alebo idem za to na dovolenku tak chudoba rozhodne nie som.

@anonym_856b48
vyborny postreh, len skoda, ze tato informacia nezaznela od autorky v uvode.

ja mam v okoli ludi, ktori si su schopny zavolat taxik, aby ich prepravil cez most z restauracie do firmy, lebo fuka, je zima a oni v takom pocasi pesi nepojdu.

nemame sa tu na tom nasom malom Slovensku, az tak zle.

anonym_1558dd
17. apr 2026
@sara07

@anonym_1558dd u nás nešli platy vôbec hore druhy rok, dokonca prvy raz sme nemali vianočné odmeny ani koncoročné .. zmenit pracu nie je problém ale nemáš kde alebo za rovnaké prachy ....
ja osobne nemám problém niečo alebo čokolvek zmenit alebo prevratit o 360 stupnov , len musim mat priestor a kde ...

@sara07 tak u nas su 13te,14te platy,rozne ine bonusy.Mozno tak 3m su bez bonusov,tento mesiac sme mali 670eur bonus,buduci zase 700eur bonus.A predsa sa u nas najdu aj taki,co fakt jebu na robotu a nevazia si ju.

patriciah1
17. apr 2026
@anonym_d005d2

Tu kde bývam samé drahé autá zaparkované, jedny sa pretekajú pred druhými jaké parádne auto si kúpili. A to nemajú len jedno auto, ale rovno tri. Majú tu vystavané garáže oproti. Z druhej strany bytovky majú chatky a záhradky. Na dovolenky chodia dvakrát do roka. Na lyžovačky tiež. Obchody tu praskajú vo švíkoch. Všetci chodia nahodení v značkových veciach. Večne na balkónoch vidím jak si vypalujú zobáky, takže aj fajčia, drahé cigarety. Rómovia tu chodia po kontajnéroch a vždy nájdu veľa vyhodeného jedla. A aj za roh idú na aute, lebo sa im nechce peši, takže aj na benzín a naftu je furt. Ženy tu chodia ovešané zlatom, nechty urobené, vlasy urobené, obočko urobené. Nemyslím, že stredná vrstva zaniká.

@anonym_d005d2 to kde bývaš? 😄

livi
17. apr 2026

inak neviem, či sa to tu spomenulo, ale zabudli ste na jeden fenomén slovákov- a to, že chcem žiť v luxuse ako sused, tak sa zadĺžim po uši a doprajem si ten luxus a potom splácam..potom vyzerá, že ako sa všetci majú dobre, kaviarne preplnené, značkové handry na sebe, drahé auto pred domom a všetko je to na dlh..ľudom *ebe
realita je, že áno, stredná vrstva pomaly vymizne. a vidím, koľko podnikov krachuje, koľko živnostníkov len v mojom okolí položilo živnosť, takže tá kúpna sila ani náhodou nie je, čo bývala..

anonym_d005d2
17. apr 2026
@patriciah1

@anonym_d005d2 to kde bývaš? 😄

@patriciah1 Tiež sa čudujem, lebo všetci vyprávajú že ako tu je ťažko žiť v tej hladovej doline a až tak ťažko sa tu nežije.

anonym_04237f
17. apr 2026
@petulka1986

@petulka1986 skúste mu navrhnúť dom predať. Jemu sa citeľné znížia náklady a v pohode dožije.

anonym_8683d1
17. apr 2026

@petulka1986 Bud su ludia dost bohati alebo dost chudobni. Aj ja som sa kedysi ratala medzi strednu triedu, ale uz som sa pred par rokmi preradila medzi pracujucu chudobu.
Cize ano, mam pocit, ze stredna trieda mizne.

beronsche
17. apr 2026
@martinmmartin

Plne lietadla do exotiky, ulice plne novych aut ze nemas ani kde zaparkovat...plne obchody hovadin ( ktore by tam neboli keby to nikto nekupival)......chudoba vyzera inak

@martinmmartin vždy sa nájdu experti ako ty a ďalší, čo ti to lajkli, ktorý uvažuju v obmedzených mantineloch..
Nie, ani dovolenky, ani auta, ani plne košíky nepoukazuju na životnú úroveň a finančné možnosti CELEJ krajiny.
Vidíš len jednu skupinu ľudí, tych čo pokojne môžu patriť k vyššej vrstve.
Chudobných takto neuvidis, že?

Je potrebné sa pozrieť na celkové čísla - tie hovoria jasne - nožnice sa roztvárajú. Rastie nám početnosť skupiny pracujúca chudoba a áno, životná úroveň klesá.

anonym_4c9aff
17. apr 2026

@petulka1986 presne o tomto som niekde citala. Bohati rodia, lebo si mozu dovolit. Chudobni rodia habadej, lebo z toho maju peniaze. My si ledva mozme dovoli 1-2 dieta. Takze ano, vymierame.

martinmmartin
17. apr 2026
@beronsche

@martinmmartin vždy sa nájdu experti ako ty a ďalší, čo ti to lajkli, ktorý uvažuju v obmedzených mantineloch..
Nie, ani dovolenky, ani auta, ani plne košíky nepoukazuju na životnú úroveň a finančné možnosti CELEJ krajiny.
Vidíš len jednu skupinu ľudí, tych čo pokojne môžu patriť k vyššej vrstve.
Chudobných takto neuvidis, že?

Je potrebné sa pozrieť na celkové čísla - tie hovoria jasne - nožnice sa roztvárajú. Rastie nám početnosť skupiny pracujúca chudoba a áno, životná úroveň klesá.

@beronsche to ze sa noznice roztvaraju pocuva kazdy cely zivot non stop. Nieco ako - drogy stale zacinaju pouzivat mladsie a mladsie deti - tiez 40 rokov to iste dokolecka dokola a furt nemame drogujuce batolata....stredna trieda je niekto kto sa zivi zamestnanim a neminie celu vyplatu kazdy mesiac .
Co myslis , preco tu kazda druha Dora riesi Investicny byt? Riesili take veci masovo Dory v 1998? Nie,

anonym_2987b7
17. apr 2026
@anonym_4c9aff

@petulka1986 presne o tomto som niekde citala. Bohati rodia, lebo si mozu dovolit. Chudobni rodia habadej, lebo z toho maju peniaze. My si ledva mozme dovoli 1-2 dieta. Takze ano, vymierame.

@anonym_4c9aff Toto nie je o peniazoch.

namornicka
17. apr 2026
@martinmmartin

@beronsche to ze sa noznice roztvaraju pocuva kazdy cely zivot non stop. Nieco ako - drogy stale zacinaju pouzivat mladsie a mladsie deti - tiez 40 rokov to iste dokolecka dokola a furt nemame drogujuce batolata....stredna trieda je niekto kto sa zivi zamestnanim a neminie celu vyplatu kazdy mesiac .
Co myslis , preco tu kazda druha Dora riesi Investicny byt? Riesili take veci masovo Dory v 1998? Nie,

@martinmmartin to sa ti iba zda, ze kazda druha Dora riesi investicny byt. To je ako s tym plnym lietadlom. Tych zopar co ich vidis, nie su bezna vzorka. Skus sa pozriet v praci medzi kolegov, alebo v rodine, ci kazdy druhy riesi investicny byt.

Strana
z5