Je úver so splátkou 1100 EUR rozumný?
Vysiel nam uver kde bude splatka 1100 eur mesacne.Ist do toho alebo nie?Zarabame obaja, dve deti, Bratislavsky kraj.80% sme rozhodnuti ze ano.Je to sialene?
Hm, ja som to pochopila tak, ze momentalne usetria mesacne 1000E, tie by isli na tu hypoteku kotoru este nemaju a preto teraz riesia ci je hypo 1100E privela. Ak by im tisicka ostavala aj po zaplateni, tak sa zrejme nebude radit na MK.
My máme 1200e aj s réžiu, energie, poistka, internet ale byť v BA, ak by ten dom mal byť mimo BA tak nikdy by som do toho nešla.
@sss777 dakujeme 😊
@taksomtu dakujem 😉
my máme o niečo vyššiu hypo, plus úvery ... 1100e/mes na 30 rokov môže byť hypo okolo 250 000? za toľko idú v BA 3i v novostavbe v širšom centre resp.v novostavbách na okrajoch BA 🙂 tu každá píše ako keby čakali dom pod Slavínom 🙈😂 za mňa - áno, je to a ešte len to BUDE NORMALNA výška splátky hypotéky na nehnuteľnosti v BA
Mali sme splátku 1000 € a bolo to šialené. Žili sme od výplaty k výplate, žiadna dovolenka, žiadne výlety. Potom sme klesli na 700 € - hneď sa ľahšie dýchalo, ale vyzerá, že "vďaka" zvýšenej úrokovej sadzbe budeme čoskoro tam kde predtým 🙈
Ako píšu baby, všetko je to aj o tom koľko zarábate. U nás manžel pracuje v zahraničí, ale ani tam to nie je zlatá baňa...
Jedine sialene na tom je,ze si na Slovensku s ficovladou ,ktora taha krajinu dozadu.toho jedineho by som sa bala...
My síce takú splátku nemáme lebo sme kupovali ešte v čase keď neboli také vysoké ceny, ale mám viacero známych ktorí majú takú splátku (a k tomu aj adekvátne príjmy). Pokiaľ na to máte prijem, tak nevidím dovod do toho neísť, sialene mi to nepríde.
@lizatko1009 1200 za byt na Nobelovej? to, ale asi mate kratku splatnost, nie?
sny sa maju plnit, banka vypocitala, vam to vychadza tak huraaa do toho 🙂 vzdy predsa existuje moznost znizenia splatky 🙂 nech sa dari a pekny den
@liz_lemon píšem so všetky kde je réžia, energie, internet, poistenie, nie len splátka.
ja by som sa vyjadril skôr ku tvojej obave, co ak sa nieco stane. Ono vies pri kazdej hypo je vzdy ta moznost. Aj keby ste mali splatku 600 eur stat sa to môze. Povies si, ved z druheho platu by sme o polku nizsi utiahli. Ale stat sa môze, ze obaja pridete o pracu, ci nejaka dlhotrvajuca choroba. A ani na tych 600 by nebolo.
Hypo je vzdy o istom risku. Aj ked nasadas do auta, nemusis sa dozit dalsej pol hodiny a nenasadnes do neho?
Ako tu pisala jedna, hypo by nemala presiahnut cca 35% vasho cisteho prijmu, to je najlepsi ukazovatel na aku taku istotu. A kedze teraz su fakt vysoke uroky, myslim, ze mate slusnu nadej, ze do par rokov by mohli ist hypoteky tak o 1.5% dolu a znizi vam to- spolu s inflaciou- splatku. Pod 1% asi dlho nepôjdu, ale to ani zdrave pre ekonomiku nebolo. Drzim vam palce.
@lizatko1009 tak, ale rec je len o splatke za HU, to ma potom kazdy viac
Keby nemali príjem na 1100€ splátku, banka by im hypo nedala. Čo sa týka straty zamestnania, choroby, na to sú predsa poistky, nemať ich by som ani neuvažovala. Keď raz na to mať nebudete, s bankou sa dá vždy dohodnúť, dom predať a hypo vyplatiť. Treba aby ste mali rezervu, keby úroky šli hore. Prepočítajte si náklady, výdavky, prijmi a uvidíte, či budete schopní a ochotní sa v prípade potreby uskromniť.
@liz_lemon ved to bolo uvedené hneď kde som písala, aj to, že by som za dom v satelite toľko nikdy nedala, ak by sme mali dochádzať a bude sa to jednať najskôr takto, lebo za dom v BA by bola splátka raz taka,ak sa nejedná o "dom snov", ktorý je postavený pred tescom na zlatých.
Co ja viem, mame podobne. Ak mas prijem, samozrejme vies popri vsetkych vydavkoch aj nieco usetrit plus je tam nejaka rezerva, tak chod do toho.
Kto sa boji, nech nejde do lesa. Hypotéka je vždy risk. Ale keď vám to vyšlo + ak píšeš, že viete ešte odložiť, tak choďte do toho. Ak do hypo nepôjdeš, nikdy nebudeš mať vlastnú nehnuteľnosť. Ďalšia vec peniaze strácajú hodnotu infláciou. 1100€ o 10 rokov nebude znamenať rovnaký peniaz. My sme brali pred pár rokmi hypo 500€ a už po pár rokoch sa to zdá o dosť nižšie, ako v tom čase.... Ďalšia vec ak bývate pri BA, tak si myslím, že prácu si tma vždy nájdeš aj ak by ste stratili pracu ... Proste tma je veľká ponuka práce a aj keby si nerobila v odbore nejakú prácu si vždy nájdeš si myslím. Takže ... Ak po Tom túžite na vašom mieste by som do toho šla.
Nesla.
Radsej 3 izbovy byt ako toto vazenie. Zivot v klude, nie v napati.
@zuzanka.zuzu dakujem
@dzejny656 dakujem Ti
@birika dakujem Ti velmi pekne
@hellwant dakujem Ti
Chod do toho. Ak by vám to nevychádzalo, tak vám banka takú sumu neponúkne. Je to váš sen a keď dokážete pohode ešte sa ušetriť potom, tak si sen treba splniť. V dnešnej dobe to je už pomaly bežná suma na byt/dom. Kamoška platí 1200 hypo na dom mimo BA a vychádzajú s prehľadom.
@tinka_1807 dakujem
@nelka93 dakujem,aj toto je mimo BA ale v tesnej blizkosti, 30 arovy pozemok,ktory sa da rozdelit a tym padom by mali aj deti do buducna ak by chceli.
@zmrzlinka2021 pri 1000€ rezerve je zivot v napati?
Dobrá životná poistka k úveru počítaj ďalších min. 150€/mesačne - akt. poistenia úveru kryjú už nie len riziko smrti, ale aj invalidity nad 40% a diag. závažneho ochorenia.
Osobne by som bral. Ak máme dostatočný príjem, nie je to na hrane vášho rozpočtu a potrebujete bývanie tak nie je nad čím váhať.
I keď pre bezpečnosť by som sa zabezpečil železnou rezervou (6x splatka) v prípade že by sa niečo stalo máš pól ročnú rezervu. Za pól roka sa zlomeniny zahoja aj druhá práca nájde.
Ale daná rezerva musí byť určená len pre túto situáciu a zamkol by som ju do nejakého fondu/investície kde bude chránené pred infláciou. Dané peniaze musí byť možné vybratie najneskôr do týždňa.
Pozor, splátka úveru ma byt okolo 20 percent a menej, a nemáš ju cítiť a cítiť sa komfortne aj pri znížených príjmoch (nižší daňový bonus, vyššie energie atd, čo nás v roku 2025 čaká). Tiež staršie deti stoja podstatne viac ako deti do cca 10 rokov.
Neodradzam, tiez sme v istej fáze svojho života takto zariskovali, dopadlo to dobre, ale nemuselo.

Tu sa prišiel niekto pochváliť… máte príjem, ostane vám rezerva, tak čo tu riešiš? 🤷♀️