icon

Je zlé minúť menej na jedlo?

26. jan 2024

Ahojte. Idem sa tu v podstate len vypísať... Sme mladý manželský pár - ja mám 23, manžel 22. Pred rokom sme kúpili byt v pôvodnom stave, ktorý sme rekonštruovali a teraz v ňom bývame od novembra. Ale k veci.. Stretla som sa nedávno s jednou známou na káve (bola som v kaviarni sama, keď zrazu prišla a sadla si ku mne). Na tom by nebolo nič zlé, v pohode sme sa rozprávali. Až po čase sa ma spýtala ako žijeme, tak som jej povedala že už bývame vo svojom konečne, obaja pracujeme a tak podobne.. V tom sme sa nejako dostali k tomu že či všetko stíhame keď obaja pracujeme a bývame tak "na konci sveta" ako sa vyjadrila - manžel to má do práce 30-35 minút autom a ja pracujem homeoffice už pár rokov.. To som jej aj povedala keďže sa začala vrtať v tom či stíham variť "na tom konci sveta" a podobne.. Potom však začala zabárať do vecí typu či dosť zarobím keď som furt len doma, že veď to nemožeme prežiť.. Som momentálna na polovičný úväzok a zarábam cez 1000€ v čistom, manžel zarobí viac, takže naozaj mi nepríde že sa máme na čo sťažovať.. Povedala som jej že v pohode vychádzame, že s varením nie je žiadny problém, každý deň máme obaja teplé jedlo (poväčšine aj polievku aj druhé jedlo) tak mi povedala že nechápe, že nie je možné že sa doplatíme.. Nás však strava na mesiac vychádza okolo 200€. Občas trochu viac občas nie, záleží či máme nejaké oslavy, či ideme do reštiky a podobne. Z toho sa úplne zhrozila a pozerala na mňa akokeby sme jedli odpadky alebo neviem.. Normálne som z toho ostala zaskočená.. Kľudne by sme si mohli dovoliť dávať aj 800€ na jedlo, ale prečo preboha by sme to robili keď si vystačíme so štvrtinou ceny.. Sme spolu 6 rokov a kým sme nemali obaja takú dobrú prácu tak sme sa naučili a nastavili si systém tak, že nám stačilo fakt málo a pritom máme každý deň plnohodnotné jedlo - žiadne polotovary. To je naozaj také zlé, keď človek minie menej na jedlo? Lebo fakt som ostala zhrozená z toho ako arogantne sa na mňa odvtedy pozerala. Ďakujem za prečítanie..

Strana
z10
kluska
31. jan 2024

Autorka zalezi aky mate tiez apetit, su ludia co zjedia malicko a ludia co zjedia za jeden den tolko kolko ti Prvi za 2-3 dni 🙃 a ked su Obaja jedaci, tak ten rozpocet je minimalne 2x vyssi, podla mna jete malicko

tululu
31. jan 2024

Inak sledujem jedneho naozaj vyrovnaneho Americana, vyzna sa vo financiach,je s biznisom daaaaleko za vodou a ma radioshow, v ktorej radi amikom,ako sa co najskor zbavit dlhov a to usilovnou pracou,ako rozumne hospodarit a neist cez svoje limity,len aby sa ukazali. A tam bola mlada pani,ktora sa pochvalila,ze ma budget na potraviny cca 250 dolarov na dvoch ludi,priblizne popisala,kde nakupuje a co vari a vsetci ju chvalili a povzbudzovali, doslova jej tlieskali za to,ako rozumne hospodari. Ten financnik napr. vravi, ze jest doma je prirodzene a normalne, jest v restauraciach je odmena,zabava, proste nieco navyse,nie standard. To druhe nie je vobec zle,ale netreba si to pomylit s nevyhnutnostou. Tak len mi to frnklo do pozornosti, ze aj v spolocnosti, kde na to fiancie maju existuje trend, ktory povazuje takyto rozpocet za super a snazi sa ujasnit si,co je zakladna potreba, co je nieco navyse, co si vie clovek dopriat a co su zbytocnosti, ktore pozieraju peniaze.

sashabb
31. jan 2024

@barborachors skús si to jeden mesiac zapisovať, počítam, že budeš z danej sumy prekvapená. Pokiaľ sa stravujete aj po reštikách, tak nie je šanca aby ste minuli 300€ za mesiac. Ale tak je pravda, že žijeme v konzumnej dobe a ľudia jedia neúmerne veľa.

veronicka88
31. jan 2024

Mohla by som zvysoka os*ať aby som sa so "známou" žiadnou naj kamoškou ale známou!bavila o rodinných financiach. To si dovolím s niekým kto nás pozná veľmi dobre alebo s rodičmi. Aj to v rovine rozhovoru žiadneho sudenia. Radím ti tento rozhovor pustiť z hlavy,a dôjsť do bodu kedy ti je nejaká "známa" u prdele. Doslova. Pusti ten rozhovor z hlavy a nabudúce keď bude mať potrebu si pripadnúť skrut kmju že sa idete baviť o normálnych veciach,že financie si nechávate za zatvorenými dverami. A ešte jjedna už vec ti poradí čo je dobré sa naučiť:NEOBHAJOVAT SA❤️

owecka
31. jan 2024

@valeria_h parada, ja chodim len na samozber broskyn a marhul...ale je pravda, ze rodicia nam vzdy daju ovocie / zeleninu, maju toho dost

dada2610
1. feb 2024

@tululu môžeš prosím pridať link alebo odkaz kde si môžem pozrieť toho američana? ďakujem 😉

kluska
1. feb 2024

@tululu ked SME pri amerike, je rozdiel chodit do mekaca a rozdiel chodit do restiky. Mekac vseobecne nema kvalitne jedlo a zaplatis za neho o dost menej ako v restiky, tam ale mas uz Tu kvalitu o niecom inom. Ale amerika vobec Nema zdrave nic, preto su tam extremne obezny ludia, Vela gmo a inych veci a taki ti urcite nebudu jest za 250 budget, apropo to je budget na tyzden ci za mesiac?

kluska
1. feb 2024

V zahranici SA bezne rataju tyzdne ako mesiace, cize tyzdenny rozpocet je viacej aktualny

tululu
1. feb 2024

@dada2610 ten chlapik je dave ramsey,ja ho sledujem na fb, nehovorim,ze suhlasim so vsetkym,ale ma triezvy pohlad na financie,hospodarenie a dlhy

@kluska mozno by si bola prekvapena,kolko americanov si doma potraviny mrazi, zavara, dokonca konzervuje, alebo aspon pripravuje cerstve doma varene jedlo, vytvara striktne menu na tyzden,podla coho nakupuju, objednavaju z amazonu labely,aby si znackovali datumy spotreby jedla,aby tie starsie nemuseli vyhadzovat a riesia aj ine vychytavky. ano,je ich tam mnoho obeznych odchovanych na velkych sladenych napojoch a hambacoch,ale mnohi su uvedomeli a riesia normalne stravovanie ako vsade inde.

kluska
2. feb 2024

@tululu no hlavne je tam ta druha kategoria a ta prva co spominas je skor rarita. Ja zijem v irsku a viem ako to chodi. My cudzinci si varime a iri povacsinou mekace a ine restiky, dokonca je Zvyk AJ ranajky jest v meste. Vela bytov ma male chladnicky a rury su take kvalitne, ze zvladnu vypekat AKURAT polotovary. Takze tak, Oni su tak zvyknuti, AJ deti same polotovary a na desiatu nosia sausages, cipsy, pop corn a ine. Su pribratejsi ako na slovensku, ale na ameriku nemaju. Uz som Vela krat pocula, ze AJ ked kupujes v normalnom obchode a varis si doma, tak AJ tak priberes, Lebo ta kvalita jedla nic moc a pokial chces fakt kupovat kvalitne v usa myslim, tak to stoji viac ako ked jes sracky. Oni na 90 percent beru tyzdenny vypocet na stravu. Ina kultura je ina kultura, co sa tyka hospodarenia s financiami (tyzdenne vyplaty) a tiez varenia doma a pozerania na kazdy cent ( kultura jedenia vonku).

ivosami
2. feb 2024

podľa mňa v pohode, ja to mám rovnako, cca 50€ na týždeň/osoba . A tiež by som mohol každý deň chodiť na obedíky a večere. Nejaké mäso, zemiaky/ryža/cestoviny, side, káva, mlieko, omáčky.. z toho sa dá furt niečo iné urobiť. Ale keď niekto je 6 krát denne tak takému to určite stačiť nebude

kluska
2. feb 2024

Este som zabudla na health kids menu, ze zdrave menu pre deti- chicken nuggets and chips or fish fingers and chips 😄😎

gelifil
2. feb 2024

@ivosami toto je pestra plnohodnotna strava?? ...tie omacky su zo sacku?

gelifil
2. feb 2024

@ivosami ci kazdy den ina farba omacky a v tom ta pestrost?😀

smilingwoman
2. feb 2024

Tak tvoja známa je asi taky negativista ,večne nespokojný. Radšej by som nevyhladavala jej spoločnosť. Ak by došlo opat k náhodnému stretnutiu tak by som len stroho a všeobecne odpovedala.A myslím ze ste s manželom veľmi šikovní. Tak mladí ľudia, majú to v hlave upratané. Vedia hospodáriť. Keď mávate domáce vajíčka, zemiaky a ovocie a zeleninu od babky určite nemáte nezdravu stravu ako bolo spomenuté (citala som len niektore komenty) a to je celkom dost polozka. Varíte aj strukoviny a sezónne potraviny. Nemusí mať človek každý deň mäso. A prejedat sa. My teda minieme na stravu viac,lebo nemám čas to tak sledovať plus nejake intolerancie, ale určite sa to dá ukocirovat. Napríklad nie sú drahé ovsenne vlocky , strukoviny, tofu ,mrazena zelenina (rôzne druhy) ci ovocie aj to ma vitamíny. Nenechajt sa znechutiť a naozaj klobuk dole. Veľa ľudí vo vašom veku živia ešte rodicia na kompletku. Pekný den🙃

tululu
2. feb 2024

@kluska v usa som nikdy nezila, americanov poznam len z vymennych pobytov, prace a zopar tu chodilo v ramci nejakych cirkevnych misijnych programov. z nich bola zmes ludi, ktory nevedeli varit vobec a aj taki,ktori nas ucili ich domace recepty a finty. nevravim, ze to bolo pravidlo,ale akonahle pochadzali z predmestia alebo vidieckejsej oblasti,tak mali fakt slusne stravovacie navyky.mozno to suvisi aj s tym,neviem,ale kolko ked som sa od jednej americanky dozvedela,ze zavara cerstve vajcia do nejakych velkych flias s calciom ci s cim a vydrzia jej fresh v spajzi mesiace,tak som cumela. ale verim tomu,ze vo velkych mestach je asi ten konzumny fast food bezny.

simamichaela
21. aug 2024

@andrejkap123 ahoj, prosím, čo u sa pracovne venuješ? A k téme, absolútne je všetko v poriadku, ak ste s tým ty aj Tvoj manžel v ok, že sa to tu či známej nepáči, myslím, že úplne rozumiem, že to bolo nepríjemné, no nie je čo osočovať alebo akokoľvek znevažovať.

simamichaela
21. aug 2024

@tululu ahoj, prosím, o ktorého Američana ide? Ďakujem.🙏🌟

30katrusa40
21. aug 2024

Skús napísať čo napríklad varia cez týždeň. Lebo to by ma zaujímalo keď vám len toľko stačí. Do 200€ rátala aj stravu v práci ?

Strana
z10