icon

Kam investovať zdedené peniaze?

4. apr 2023

Ahojte, dostali sme sa k čiastke 120 000 eur v hotovosti. Dom mame svoj, auto nove, dieta male. Kam by ste peniaze dali? Kupili nejaku nehnutelnost? Prosim o radu, nechcem ich nechat len tak lezat na ucte. Dakujem pekne.

Strana
z3
lelelienka
5. apr 2023

@teleskop ok uz asi chapem, len este daj prosim priklad takeho podnikania kde nepotrebujes vstupne peniaze, fakt som mala pocit ze vzdy nieco musis mat. Ale ja som absolutny nepodnikatelsky typ 😁

bobo777
5. apr 2023

Ceny bytov budú najbližšie 2-3 roky (možno aj dlhšie) klesať, teraz nekupovať, keď tak dať na termínovaný vklad a kúpiť potom....alebo ak ste trochu investicne zručný tak potom zainvestovať do nízkonákladového etf na 10-15 rokov na nejaký index napr. S&P 500... za 10-15 rokov sa hodnota aj zdvojnasobí...ale chce to byť kľudný keď prídu poklesy na trhu a tie prídu....za mňa lepšie mať peniaze v 500 najväčších amerických firmách ako v 1 nehnuteľnosti na Slovensku....

zarabajteraz
Odpoveď bola odstránená
teleskop
6. apr 2023

@bobo777 toto by som na MK nedavala vzhladom na predosle prispevky "slovenskej intelektualnej skupiny" toto oni nedaju a s SP by som este cakala

bobo777
6. apr 2023

@teleskop prečo, veď nech sa niečo naučia...sú aj lepšie možnosti ako byty a demograficka kríza na obzore.....s čakaním na S&P je to ošemetne, nemusí sa vyplatiť...keď tak rozložiť nákup do niekoľkých sum počas 1-2 rokov....

lelelienka
6. apr 2023

@bobo777 dat peniaze na terminovany vklad s nejakymi mozno +-3% pri tejto extremnej inflacii je ciste sialenstvo… ved to je cista strata!

jaroslav81
6. apr 2023

@bobo777 Presne tak. Investovat napr. cez EIC do ETF, ktory kopiruje index SP500. Od roku 2010 vychadza priemerne zhodnotenie 13% ročne, co je este viac ako zhodnotenie nehnutelnosti a nemusite sa srat s podnajomnikmi, cast penazi alebo aj vsetko viete kedykolvek vybrat.

jaroslav81
6. apr 2023

@lelelienka A povedz mi, co nie je cista strata ? Kupit byt 28m2 v novostavbe, ktory bude mat o 2 roky taku istu alebo este trochu nizsiu hodnotu ? Ak odidu ukrajinci, najmy pojdu prudko dole, lebo sa uvolni naraz tisice bytov, nieco podobne ako v covide....Toto nie je cista strata? Radsej + 3.5% istych ako 0 alebo - 3.5%

lelelienka
6. apr 2023

@jaroslav81 Lenze ten byt mozes hned zacat prenajimat a okrem toho jeho hodnota v dlhodobom horizonte bude rast. Ukrajinci mozno odidu, ale zatial nevyzera ze by sa vojna blizila ku koncu, takze to nebude tak skoro a okrem toho pri stale rastucich hypo urokoch bude cim dalej tym viac ludi, myslim Slovakov, ktori hypo nedostanu a ak budu chciet byvat, budu si musiet prenajat. A statne najomne byty samozrejme v nedohladne. Takze nie, kupy bytu za hotovost ktoru mam navyse by som sa vazne nebala.

jaroslav81
6. apr 2023

@lelelienka Dlhodobo bude rast aj index SP500, hlavne ak zacne FED s kvantitativnym uvolnovanim...Ano nehnutelnosti budu z dlhodobeho hladiska rast, ale prave teraz, z kratkodobeho hladiska, rast nebudu alebo len minimalne, NBS predikuje uroky na hypotekach 4.5% az do roku 2026, nehnutelnosti teraz budu skor klesat a stagnovat ako rast. Dolezite je nacasovanie. Ti, co kupil nehnutelnosti v roku 2008 sa na tuto cenu dostali az v roku 2018, pretoze po krize 2008 nasledovalo cca 6 rokov poklesu a stagnacie. Teraz to moze byt podobne...

bobo777
6. apr 2023

@lelelienka teraz by som byt nekupoval..aj keď to prenajmete koľko bude výnos po nakladoch pri súčasných prehnaných cenách? 2-3% ak vôbec a kopec starosti...a ceny nehnuteľností budú klesať najbližšie roky.....to už je lepší ten bezstarostný terminovany vklad....a po nehnuteľností sa pozrieť o pár rokov...alebo ako som písal sú aj lepšie možnosti...

pragmaticka
6. apr 2023

Neviem kde bývaš, ta nehnuteľnost je fajn nápad. Určite by som volila veľké univerzitné mesto ideálne BA. V prípade ze dieťa pôjde študovať, je veľká pravdepodobnosť ze tam skončí. Atym pádom bude mať bývanie! Dovtedy dat do podnájmu. V tom prípade by som určite nič nové, prerobené nekupovala. Nájomníci veľa poničia. Trh nehnuteľností dost stagnuje, určite treba riadne zatlačiť na cenu, pripadne počkať polroka ešte. Ceny pôjdu ešte dole, chyba dopyt.

teleskop
6. apr 2023

@bobo777 na modrom koniku toto nevysvetlis 🙂 ja viem ze su 🙂

teleskop
6. apr 2023

@jaroslav81 nechaj ju v tom, ano nehnutelnosti 🙂 to je ta vyhra na tomto slovaci slapu uz 20 rokov 🙂 len vyspele krajiny to paradoxne vidia inak 🙂 KOMUNISTICKE zmyslanie....

lelelienka
6. apr 2023

@jaroslav81
@teleskop
Vy uznavate fondy a pod., ja nehnutelnosti, ok v tomto sa isto nezhodneme 😉 ale prosim nevyvysujte sa poznamkami typu, na modrom koniku toto nevysvetlis, akoby ste tomu len vy rozumeli a ostatni su blbi ze preferuju ine. Nie, nie su. Aj na fondoch sa da riadne popalit, nie je to riesenie na vsetko ani pre vsetkych. Este ze mame moznost volby, kazdy si vyberie co je pre neho najlepsie (alebo aj nie, ale o tom je uz riziko investovania). Mne sa v nehnutelnosti slusne zhodnotila investicia, tak preco to menit za nieco ine, vsak😉

jaroslav81
6. apr 2023

@lelelienka Pri investovani do cohokolvek mas upozornenie, ze Vynosy z minulosti nie su zarukou vynosov v buducnosti. Zalezi na tom, ako velmi chce clovek riskovat, pricom plati, ze cim vacsi risk, tym vyssi vynos. Su ludia, ktory v ziadnom pripade nechcu prist ani o 1€, pre tych su najvhodnejsie terminovane vklady. Potom asi nasleduju nehnutelnosti, tie mozu tiez klesat, ale klesaju len kratkodobo alebo strednodobo a velmi pomaly, clovek nepride o viac ako 10-15% a v dlhodobom horizonte na tom pravdepodobne zarobi a potom su tu akcie, ktore zarabaju najviac, ale kludne mozu behom mesiaca stratit 30%, co sa pri nehnutelnostiach stat nemoze.
Uz sa musi autorka sama rozhodnut, ake riziko je ochotna podstupit. Najlepsie je diverzifikovat. Ja osobne by som za 60 000 kupil byt a zvysok dofinancoval hypotekou a 60 000 postupne vkladal do indexu SP500, napr. kazdy pol rok 20 000. Kupit za vsetky peniaze jeden byt, ak si viem od banky pozicat pri 15% inflacii za 3.5% je podla mna nezmysel. Toto je hlavna vyhoda kupi nehnutelnosti, ze na nu nemusis pouzit vsetky vlastne peniaze, ale ides na paku.

Strana
z3