icon

Kam vložiť 4 000 eur?

16. nov 2022

Neviem co mam robit, doma mam okolo 4 tisic "v ponozke" a proste denno denne čím dalej tym viac sa ma začal taky divny pocit zmocnovat, ze vyhorime, ze nas vykradnu a z penazi bude hovno.
Kazdy den s tym bojujem a neviem co mam robit. Najviac sa bojim toho ze vyhorime.
Co mam s tymi peniazmi urobit?
Do penazi sa nevyznam. Takze investovat do akcii a co ja viem co to mi neodporucajte.
To su take peniaze "rezerva" aby sme mali na splatky hypoteky keby nieco, prípadne keby sa nieco pokazí pracka / umyvacka/ susicka/ robot/...

weronika171717
17. nov 2022

Môžeš vložiť mne 🤣🤣🤣

lamara55
17. nov 2022

Niečo málo si nechajte v hotovosti. Ak sa bojíte ich mať len tak, na internete máte kopec návodov ako schovať peniaze, od nádržky v záchode 😅 až po zárubňu v dverách....
Časť peňazí si pošlite na účet od ktorého nemáte platobnú kartu. Ak máte stabilnú prácu a viete si z každej výplaty odložiť, odložte si na 3 mesiace na tento účet. Slovenské banky nemajú žiadne zhodnotenia na šetriacich účtoch, jedine 365 banka syslenie kde dáva úrok niečo nad 3%. Ja to mám nastavené na svojom účte, z každej transakcie mi tam po zaokrúhlení odchádza časť peňazí, podarilo sa mi tam už naskrabkat párstoeur 😉.
1000 eur by som si nechala na nepredvídateľne opravy.
Zvyšok by som dala do etf fondov. Je zbytočne držať veľkú hotovosť len tak na účte, alebo doma niekde schovanú.

maranco
17. nov 2022

@20erika07 budeš v práci mimo bytu a keď sa stane to čo v Prešove na Mukačevskej tak sa už k trezoru a peniazom nedostaneš.

jarka_black
18. nov 2022

Záleží na:
- aké zhodnotenie očakávate
- aké riziko ste ochotná podstúpiť
- ako dlho môžete bez tých peňazí byť čiže ako dlho ich môžete nechať pracovať
Keď rozlúsknete túto hádanku, výber je potom pomerne jasný.
Taktiež investícia do úspor energie má protiinflačný účinok a nielen to - dokonca následná úspora môže byť vyššia, než ako keby ste tie peniaze investovali do akcií a podobne.
Tých ciest je viac!
Kľudne napíšte správu.

vevapeto
18. nov 2022

@tanicka907 prečo fondy nie? Mne napríklad zarobili za krátky čas pár stovák, čo žiaden produkt na trhu by mi toľko nezarobil za tak krátky čas…Áno, je to teraz v mínuse, ale to je samozrejmé. Netreba panikáriť, stačí si počkať.

tanicka907
18. nov 2022

@vevapeto ahoj, fondy (ak sa bavime o podielovych) maju nejaky garantovany vynos, je to lepsie ako sporiaci ucet, ale s poplatkami sa to velmi neoplati. Navyse autorka pise, ze nechce velmi investovat do financnych produktov.

zafir01
18. nov 2022

@stevlikova zdravím, tiež premýšľam nad finaxom. Ešte som ich dobre " neprestudivala" spokojná si?

lula313
18. nov 2022

@dreamss na toto pozor. My sme v lese zakopali zvieratko (viem, nemá sa to), bolo to pri vyvratenom strome. A po dvoch rokoch sme horko tazko trafili, strašne sa ten les meni a pracuje(padajú iné stromy, vyvaleny peň sprachnivel), tazko ho bolo najst. My sme si tam dali aj symbolicky sviecku, ale na ňu popadalo listie.

zafir01
18. nov 2022

Ja neviem teda vážené "poradkyne", či čítate s porozumením.
Autorka nechce investovať. Peniaze na určené na rýchlu spotrebu. Teda je to jej fin. Rezerva, napr na 2 - 3 mes dopredu. Chce ju mat ihneď k dispozícii, v prípade pokazených spotrebičov, výpadku príjmu, nečakaných výdavkov etc.
Takže radiť jej investicke produkty, ci zlato (mimo iného do zlata by som je investovala viac než 10% z mojich možných prostriedkov)

Takže @autorka. Keď sa teda nebavím o investovaní, aby peniaze nestratili na hodnote koli inflácii, o prostriedkoch na uchovanie hodnoty, či o dlhodobých sporeniach. A je to tvoja rezerva, ktorú chceš mať ale po ruke, ale nie fyzicky doma v ponozke, volila by som banku. Napr ja mam takéto peniaze na spiruacom účte k úveru. Mam tam mesačne v čistom nejakých smiešnych 70 centov mesačne naviac ako úrok. A som si vedomá, že dlhodobo koli inflácii strácajú na hodnote. No je to daň za to, že tie peniaze mam v prípade núdze hneď po ruke. Netreba tam mat zbytočne vysokú sumu, naozaj, len max 3 mesačnú rezervu na fungovanie rodiny (kedysi sa odporúčali mat 6 mesačnú... Pri výške dnešnej inflácie, je to utopia)

maickamf
18. nov 2022

Maly kovovy trezor napr.

20erika07
18. nov 2022

@maranco my sme 3bytovka, nad nami len jeden byt,a nemame zavedeny plyn ,tak u nas nie je take riziko . Netvrdim, ze je to tá ideálna možnosť, ale jedna z možností 🙂

zafir01
18. nov 2022

Ešte ma napadlo... Ak 8ch chceš schovať. Bol tu spomenutý trezor, to je fajn...
A čo tak nejaká bezpečnostná schránka? Tam si môžeš schovať aj iné ceniny...

ale ten papad od
@maickamf sa mi celkom paci.. Jednoduché.. A kým nezabudneš heslo, pomerne bezpečné. A môžeš si tam schovať aj šperky a zlato.. A ak si z tých s heslom " vždy pripravený".. Keby niečo, len schmatnes rodinu, trezor, a ideš, lebo vieš, že tam máš to najdôležitejšie (napr kópie dokladov, šperky, peniaze) 🤔

slavomira236
18. nov 2022

@vevapeto myslíš že tie fondy stupnu? Mám tam viac peňazí v 2 druhoch fondoch a strata 10oercent už som z toho nervózna...neviem či ich zrušiť alebo nechat

slavomira236
18. nov 2022

@lamara55 ja musím mať doma nieco myslím hotovosť mám lepší pocit

maranco
18. nov 2022

@20erika07 v lete bola na JOJ reportáž z Dobšinej https://gemer.korzar.sme.sk/c/22964947/
Pred domom zastal traktor, začal horieť, chytila sa strecha domu. Majitelia neboli v tom čase doma. V reportáži ukázali aj obhoretý trezor, tvrdili že tam mali asi 50 000€.
Treba pozrieť aj podmienky poisťovne, ako presne má byť ukotvený trezor, aby sa nevyvliekli ak ho zlodej ukradne.

Či máš doma uloženú veľkú sumu a ti ju ukradnú/vyhoríš, alebo v banke a padne finančný systém, budú rady pred bankomatmi alebo vypnuté platby kartou, v obchodoch rabovanie tak sú ti vtedy peniaze nanič.
Treba mať radšej odložené trvanlivé potraviny, aby sa pár týždňov dalo prežiť.

maranco
18. nov 2022

@lula313 ak niečo zakopávaš, zapni si v mobile GPS, otvor mapu, počkaj pár minút kým zistí najpresnejšiu polohu a zapíš si súradnice miesta. Stačí na 5 desatinných čísel.
Potom to vieš kedykoľvek s mobilom nájsť ak dáš vyhľadať dané súradnice.

laurita285
18. nov 2022

Môžeš si prenajať schránku v banke 😀

dkethe
18. nov 2022

Do banky a do fondov. Tusis ako ti tie peniaze stracaju na hodnote v tej ponozke?
Myslim ze nie si v tychto veciach zbehla, preto sa radsej obrat na skusenych blizkych/kamaratov/kolegov, lebo lahko sa mozes stat 'koristou'

lula313
18. nov 2022

@maranco už dúfam nič nebudeme zakopavat, ale Dakujem za tip, tento hrobcek si teda takto lokalizujeme. vôbec nas to nenapadlo.

maranco
18. nov 2022

@lula313 ešte na túlanie lesom používam celkom dobrú aplikáciu mapy.cz máš tam zaznačené aj lesné cestičky
https://sk.mapy.cz/zakladni?mobilepromo=1

evelin.lopez
18. nov 2022

Píšete, že máte hotovosť a že sa peniazom nerozumiete. Čo odporúčam v tomto prípade rozdeliť v pomere 30% - 30% - 40% ( krátke -bežný účet, stredné - ako tak mi zarobí na infláciu aj keď dnes to neplatí a dlhé - odkladám na dôchodok, splatenie úveru a iné). Prvú časť si nechám na bežnom účte - tam ma počká pani Inflácia 15% + daň 19% plus poplatky banke za vedenie účtu. Je to v poriadku, je to daň za dostupný cash.
Druhých 30% presúvam na prvý realitný fond - každý mesiac sa pripisuje úrok a mám peniaze ihneď dostupné v prípade potreby (do 3 až 5 dní). Zhodnotenie za rok je 5-6% teda z 1000€ je to 50 až 60€. Nie zlé, že ?
A podme na tretí balík 40% voľba je jasná -akcie svetových firiem, MSCI world index ETF a S&P 500 ETF - 500 najväčších firiem sveta ( ak by sa náhodou pár z nich nedarilo, ostné to potiahnu resp. budú nahradené inými v poradí). Priemerne zhodnotenie MSCI indexu je od založenia (1987) cez 9 %. Výhoda je, ak to tam necháte rok, neplatíte daň z výnosu = 19% je ušetrených ! Najlacnejšia platforma na trhu je EIC - European investment center, a 2-kový účet (prípadne 1-tkový ).
Manžované účty, poplatky za správu a iné poplatky ma oberajú o výnos. Na horizonte 30 rokov je to niekoľko DESIATOK tisíc. Preto nie je JEDNO, cez koho investujem.
Po 5 rokoch z 3000€ = 4.700€, po 10 rokoch mám 7.300€ aj s úrokami. Čo vy na to ?
Ak sa budete držať týmito odporúčaniami, v čase bude váš majetok rásť, a o to v podstate ide, že ?
Ak mi niekto radí, v princípe mám byť na tom lepšie, ako keď si to manažujem sama, bez profíka.

vevapeto
18. nov 2022

@slavomira236 no mám aj ja skusenost spred obdobia korony- prepad neskutočný o 25%! …a o rok na to som vyberala s pekným zhodnotením. Netreba sa toho zľaknúť a šetri ďalej, nejaký čas to možno ešte bude neatraktívne ale určite sa to spamätá. Určite by som nevyberala, pripravis sa o €€€.

elizita
18. nov 2022

@slavomira236 my sme krátko pred covidom do vselicoho investovali, za 2 mesiace sme zarobili 20% .. peniaze sme nepotrebovali,tak že ich tam necháme.. prišiel covid a bum, 15% v mínuse.. tak dúfame že sa to vzchopi.. o rok ich budeme už potrebovat

slavomira236
18. nov 2022

@vevapeto tak dúfam že to pôjde hore keďže tam mám vetsi obnos tak aj strata je vyššia to je jasne

vevapeto
18. nov 2022

@slavomira236 no do fondov sa hlavne vkladajú €€€ ktoré momentalne “nepotrebuješ” a preto tam mozu pracovať roky.

dkethe
18. nov 2022

@evelin.lopez moj ty kvet. Dalsi demagogicky prispevok 🤦

Autorka, a presne na takychto ludi, si ako nie uplne zdatna vo svete financii a investovania davaj pozor

evelin.lopez
19. nov 2022

Preto je dobre si to rozdeliť v čase a mať rezervu aj o dva tri roky na niečom konzervatívnom a zvyšok nechať na seba zarábať.

@dkethe ďakujem vám, je to váš názor. Ak máte alternatívu, rada sa niečo nové naučím.

loginexistuje
19. nov 2022

ak je to tvoja rezerva na spotrebic ak odide, nepredvidane vydavky, PN a pod tak si to proste daj na sporiaci poducet a hotovo zasa to neni nejaka velka suma popravde
a nepocuvaj tu tie investicno poistovnicke kecy ak tak skontroluj si nastavenie fondov v druhom tretom pilieri (to je dlhodobe setrenie)
hrat sa na burze a pod mozes ak mas nieco navyse s cim nemusis pocitat tj mozes o ne prist
ja som tiez podlahla cca mesiac dozadu dal som si vklad cez XTB (700 eur) kupila akcie a uz som si aj dala vyplatit 730 eur(zaujimalo ma ako to funguje pri vyplateni) a este tam mam 480 eur (to je zisk) ale zatial to nechavam stale to rastie uvidim kedy to predam a vyberiem
je to podla mna dost rizikove clovek musi vediet analyticky rozmyslat hladat pattern a spravny cas
osobne aktualne davam penize co su navyse (okrem rezervy vo mame) na predcasne splatenie hypo (mame fix na urok 0,9 na osem rokov a dovtedy ju chceme splatit) ine pozicky nemame

adka176
19. nov 2022

Môžeš poslať na môj účet...starostlivo uschovám.... mať takýto problém a tieto peniaze navyše .... joooj....