Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?
Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne
@gribka1 lebo sme sa tak rozhodli pred tým než sme sa vzali. Ale časom prichádzam na to že to bola asi chýba. Aj keď máme vlastné poschodie veľkosti 3 izbového bytu.
To poschodie nieje Vase vlastne , je v ich dome
To sa dá pochopiť, mnohí to takto skúsia. A je veľký problém hypotéka? Nevychádza, či?
@gribka1 a ja viem? Ako už sme sa bavili o Tom s mužom a zhodli sme sa na Tom že sme mali ísť preč. Ja som na rodicaku s dvojičkami 600€ muž chodí do práce cca 1300€ . Nejako hlboko sme to zatiaľ nepytvali. Tá či tak budeme musieť časom brat hypo. Aj keď máme nasporené nejakých 40 000 . Lebo buď vyplatime jeho súrodencov alebo pôjdeme do vlastného . Len otázka je že kedy 🤔🤷
Tak čím skôr odídete, tým menej škody sa urobí. Všetko už len drahšie bude. Tvoja profesia vám donesie lepší príjem?
@gribka1 zdravotná sestra takže tak približne rovnako. Ale neviem čo s chalanmi. Majú ešte len 15mesiacov. Svokra už tak nevládze mamka ešte pracuje
Jasné, že nie hneď, časom by vám to situáciu len zlepšilo. Vedeli by ste žiť v byte, či dome?
VŠ, brigády v zahraničí, stabilná práca na Slovensku, bývanie, manželstvo a na koniec deti. Keď niekto začne deťmi a nemá finančnú pomoc od rodiny, tak je problém…
lebo mas pomiesane priority, preto ti to pride odvazne ... najprv sa ma zabezpecit dobra robota potom byvanie a ked sa stavilizuju financie po hypo a zariadovani tak potom sa robia deti ... hypoteku si vezmes "raz" a cena nehnutelnosti narasta a splatky sa velmi memenia (teda zalezi od lokality kde je nehnutelnost a prijmom), zatial co deti su jak cierna diera na peniaze a vecne nieco potrebuju takze ano verim ti ze nemas odvahu lebo ti usiel vlak kedze si financne negramotna
Veď na tom nie ste tak zle. Máte celkom slušne našetrené. Máte možnosť časom zvýšiť príjem keď pôjdeš do práce.
Nevidím problém u vás. Sadnite si s mužom a preberte si to. Nemusíte nič hneď kupovať, môžte neskôr. Nech muž zbehne do banky aké máte možnosti. A uvidíte.
Autorka v mojom okoli najmä mladí teraz väčšinou su v podnájme aj s deťmi, ľudia sa začínajú báť zadlžovat, nechcú niesť také bremeno a volia bud nájom alebo viac generacne bývanie ako aj kedysi to bolo normálne.
Všeobecne podnájom nie je zlý nápad, ale je to drahé ako hypo. Čo však bude s tými ľuďmi na dôchodku. To už na podnájom mať nebudú.
Ja mám veľmi veľa rovesníkov 30-40 čo ak bývajú hlavne v dome tak všetko so svojkrovcami alebo rodičmi ( vlastne poschodia) alebo aj v najmoch. Napríklad my sme nemali total nič našetrené keď sme brali hypo. A žijeme, splacame. Pred 7 rokmi to bolo. Teraz by ten istý byt stal raz toľko pomaly 🙈. Keby máme 40 000 už sme vo svojom. Na celú sumu bývania šetriť je s priemernym platom nemožné
@gribka1 Presne tak. Najzakladnejsia vec - cena za ktoru sa kupi byt, uz sa potom nemeni. Ale naopak predsa podnajom nezostane 20 rokov nemenny. Ceny v case rastu.
Poznam par ludi co na to skaredo doplatili, ze sa "nechceli viazat hypotekou".
Medzitym platia uz 2x take sumy ako kedysi na zaciatku, museli sa stahovat ze ani zratat nevedia.
Kym ich rovesnici uz skoncili s platenim a VLASTNIA nieco hodnotne.
(Kedze rokmi rastli platy, splatky boli mensie a mensie oproti platom, zrazu vedeli ovela skorej vyplatit...).
Tym padom uz vedia pekne setrit, ...to co ini davaju na podnajmy, mozu davat na dovolenky, hobby...zit ovela kludnejsi zabezpeceny zivot, v strednom a vyssom veku .
@hatsepset nemozne, aj hlupe. Vsak boli roky, ze aj po neviem ako sporeni clovek nech aj usetril 10 000eur za rok ...ale byt za ten cas siel hore o 20 000.
A takto aj 3 roky za sebou. Takym stylom sa vlak doslova vzdaluje a vzdaluje..
Kto setri namiesto splacania, tresta seba a svoju rodinu. Moze to zniet divne ...ale to je hola realita.
Najprv sme vzali hypo, potom sme nechali 5000€ za umele oplodnenie, kupili auto a nechali 6000€ za dalsie oplodnenie. A aby som nezabudla na to podstatne - mali sme dobre prijmy a ako som nastupila na MD, zacali sme podnikat. Za tento rok sme zarobili polovicu celej hypoteky iba z podnikania, ktore mame na polovicu s nasim znamym. Manzel navyse pracuje ako programator. Chod firmy je hlavne moja zodpovednost.
Jasne že to tak nerobia všetci že najprv sa zabezpečia a potom majú deti. My sme kupovali starší dom doslova s holou ritou na hypo, keď dcéra mala 5, potom o pár rokov ďalší a posledný pred 5 rokmi ale vtedy boli ešte ceny normálne . Teraz by som si netrúfla všetko išlo rapídne hore... Možno zmenit lokalitu ešte stále sa dá kúpiť ale daň zato je lokalita
prvu hypo som brala pol roka pred otehotnenim este ako pracujuca studentka... druhu o 4 roky na to...tretiu o dalsie 4 roky a teraz prislo dalsie dieta 😅 takze teoria, ze pred detmi s detmi po detoch, to je uplne jedno, kupujte vzdy ked na to mate ... ja napr mat tak ako vy 40tisic kupim na hypo byt v meste, ktory vam vyhovuje, ak sa do nho stahovat este nechcete lebo ja neviem starate sa o svokru alebo nie je dost penazi lebo rodicak, tak prenajat na rok dva tri a potom sa tam nastahovat
@la_dolce_vita 2 prace a cez volno si brigadovala, takze si sa o svoje deti asi velmi nestarala
No predstav si ze v mojom okoli to tak robi vacsina mladych ludi. Vo vchode mame teraz ale 4 mlade pary. Maju uver byvanie a casom chcu aj deti. Aj za.''mojich'' cias /20 r. Dozadu/ sme to tak robili. Aspon vacsina z nas. Aspon jednoizbak a neskor sa popri dietati dosetrilo na vacsie byvanie. Ja som isla najskor do zahranicia zaeobit si na byt. Podarilo sa mi viac ako polovicu tam zarobit. Nieco dolozil manzel a nieco sme zarobili tu . S detmi by sme to pravdepodobne nedali.
U svokrovcov je to vzdy ťažke, tiez tak byvame s manzelkou. Ale my to zvladame. Jasne, ze su zle casy pred 3 mesiacmi sa zena so svokrou tiez 12 dni nerozpravali, ja sa tiez zvylnem sem tam pohadat, ci iny nazor na zahradu, ci kvietky zavesene na altanku A potom je tu dobra cast, dieta-ked bolo male prizreli- sli s nim k doktorovi par krat, vyzdvihli ho z treningu, ked si na dovolenke o dom je postarane, poradia ked treba. Ked chces ist s manzelom/kou na rom. veceru ziaden problem kde nechat dieta bez prevazania do ineho mesta.
Financii mame dost, aj inv. byt bez.2, 3 prac a nicenia si zdravia takym pretazenim. Syn bude mat aj lepsi vstup do dospelosti.
Skus vidiet pozitiva, casto ludia sa zameraju len na jedno- klud osamote bez svokrovcov a potom zistia o kolko viac veci musia zrazu riesit a ze zivot je tazky aj vo dvojici- inym spôsobom.
Je to casto ako debata dom, ci byt( pokial fakt nemas svokrovcov alkoholikov, ci extremne nenavistnych, ale su to priemerni ludia, raz hadka raz ok) Ani jedno nie je univerzalne lepsie, kazde ma plus aj minus a mnohym vyhovuje skôr byt ako dom, inym opacne.
Našťastie obaja mame podobne zmýšľanie a podobne hodnoty.
Jednoducho sme si to spočítali ze to vychádza a nedotkne sa nás to výraznejšie.
Ekonomicky bolo jednoznačným rozhodnutím si najskôr zabezpečiť bývanie a až potom si spraviť dieťa.
Prinajhoršom co sa môže stať že nebudeme zvládať splácať hypo. A čo sa stane? Nič, proste nehnuteľnosť predáme a v konečnom dôsledku vyjdeme so zopár tisícami na účte plus a pôjdeme do menšieho.
Co blaznis.
Vy mate nasetrenych 40 tisíc a spoločný príjem skoro 2000€ počas toho co berieš len rodičak!? To ste už dávno mali bývať. Ja som čakal ze ste sociálny prípad co žije z menej ako 500-1000€. Keby ja mam 40000 tak kupujem rovno dve nehnuteľnosti. Jednu nám a druhu dáku za pár supov na prenájom.
Ja sa skor opytam, kde beru ludia odvahu si narobit deti a ist byvat k svokrovcom? Ale staci len ist byvat k svokrovcom
Kedysi sme mali úroky na hypo cez 6 percent, to boli časy…. A ako sa tu písalo, žiadna pomoc od štátu a podobne výmysly neboli, človek si musel poradiť sám.
Proste sme makali, šetrili, vzali hypo a dieťa mali až do svojho. Prvý byt bol malinky, inak to nešlo. Potom sa nám to oplatilo, dobre sme predali a kúpili väčší. Najskôr deti a potom bývanie, na to by som odvahu nemala.

Vy bývate u svokry, lebo vám to vyhovuje alebo preto, že nemáte odvahu alebo financie?