Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?
Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne
Mrazí ma z tých komentárov. Vraj najprv bývanie a potom deti. Akoby deti neboli to najdôležitejšie v živote. No a potom, keď hodiny začnú biť na poplach, snažilky plačú, v blížiacej sa 40 vyrábajú deti zo skúmavky a nepriznajú, že naveky prehĺtajú slzy pri myšlienke, koľko by dnes malo moje dieťa rokov a ako by asi vyzeralo. Odkaz pre autorku - nič sa neboj. Všetko je ako má byť. ❤️ Máš to najdôležitejšie a ostatné je len kulisa.
@andrea2667 tak potom nech nevyplakavaju ze byvaju u svokrovcoch alebo nemaju na hypo. Ja som mala deti po 25ke. Nikto nemusi cakat do 40ky.
Tak nám s mužom ani nenapadlo zakladať rodinu kým sme nemali vyriešené bývanie. Ako dvaja pracujúci sme v pohode dostali hypotéku. Ak by som bola na materskej, tak by to bolo určite zložitejšie a možno by nám hypotéku ani nedali. To nie je odvaha ale logické uvažovanie. 🤷
Ak si mladá, neboj, len musíte na tom začať pracovať ( nemyslím na ďalšom dieťati 🤣). Šetrite čo sa dá, využiť že nesplácaš nájom.
@thunderdome uplne vazne, co je zle na tom mat dlh na byvanie ? Tu nehovorime o dlhu na dovolenku, alebo na auto ..ktore o 15 rokov moze ist pomaly do srotu.
Vychadzam z toho, ze ja za svoj zivot poznam len ludi, co si mozu gratulovat ze brali taky dlh ...maju nieco co by v zivote bez dlhu (bez dlhu na zaciatku) nemali.
Negativne pripady nepoznam..nevravim ze nie su, ale nepoznam.
Aj v poslednej dobe, hovorilo sa ze vela ludi bude musiet predavat, kvoli vyssim urokom. Vlada dokonca nachystala daku pomoc.
Nic. Lebo ved banky aj ovela prisnejsie udelovali hypoteky, nie na hocijake sumy, vyratali ci clovek bude vediet platit aj s vyssim urokom atd.
Ani ofic. cisla nehovoria o ziadnych podstatnych zmenach, ani nadalej neevidujem v okoli pripady niecoho takeho "strasneho" - ze niekto musel predavat a ist do mensieho, alebo naspat k rodicom (a pomerna cast z predaja zostava ako uspory)
Kazdy to ma inac a nic nie je stratene.. kym sa vratis do práce, mate cas premyslieť, nastavit plan a hlavne setrit.
Ano, lahsie sa berie hypo, ked nie su deti, zas na druhej strane, mate mozno vyhodu, ze ste mohli setrit za ten cas..
No odvaha je byvat so svokrou a este aj s detmi.. mysme to zobrali tiez z opacneho konca..mali sme uz jedneho syna ale zili sme v podnájme..pocas tehotenstva sme vzali hypo najom 300€ splatka tiez 300€ .. radšej budem splacat svoje ako najom ostali sme na rovnakom..ano prve yri roky boli o drzku ... Byvali sme posledny polrok pred stahovanim do domu u mojich rodicov kvoli tomu aby sme uz najom neplatili ze viac vrazime do domu..posledne upravy .. ja som sa tiez bala.hypoteky ale v nasom prípade sa zvysili vydavku o tych 300€ inkaso ..zacala som chodit popri rodicaku na polovicny a je to v pohode..nevyskakujeme ale ani hladom netrpime.. vsetko sa da ..a som rada mame co nechat detom ..mame svoje ❤️👌
@andrea2667 Tak zase hypotéku a dieťa sa dá stihnúť aj skôr ako do štyridsiatky a človek nie je odkázaný na skúmavky, to je už tiež také hrotenie... Autorka sa nejak rozhodla, hlavne, nech je spokojná, to je základ. Ja som vyrastala v trojgeneracnej rodine (starí rodičia, naši rodičia a my so sestrou, dokonca v štvor! lebo ešte žila aj prababka) pod jednou strechou a síce sme mali "vlastne" poschodie s rozlohou veľkého trojizbového bytu, ale bolo to dostatočne odstrašujúce, aby som vedela, čo určite nechcem .. mám rada svojich rodičov, ale dobrovoľne by som s nimi bývať nikdy nešla, dve gazdiné pod jednou strechou sú už za mňa veľa. Ak to niekomu vyhovuje, tak nech kľudne tak žije. Odpovedali sme na otázku, ktorá znela, ako máme na to odvahu.
@andrea2667 dufam ze tuto istú idiotinu sem vypisuješ do každej témy kde si ženy spravili deti bez akéhokoľvek zázemia a potom co sa na ne chlap vysral zostali na dlažbe, ale hlavne ze mali “to najdôležitejšie v živote 🥰” nejsi ty ta trubica co minule písala do nejakej témy ze kam dal boh kravicku tam da travicku? To by veľa vysvetľovalo
@andrea2667 a mne prišlo 9 mesiacov tehotenstvo po svadbe ako večnosť 🤣 zo všetkých správ by som vedela normálnych zrátať na jednej ruke. Áno,beriem si k srdcu aj krutú pravdu že sme možno mali ináč riešiť bývanie...... Ale uvidíme čo nám život ďalej prinesie alebo ako to prehodnotime
Autorka, ale veď to je v pohode. Ak sa máte dobre, a u svokrovcov sa vám dobre býva, tak je to fajn. Máte celkom slušne našetrené, čo sa podarilo práve takto,ináč by ste všetko minuli napr. na nájomné. Uvidíte potom. Buďme aj féroví, vziať si hypotéku dnes a pred cca šiestimi rokmi je obrovský rozdiel. Ja by som ti osobne radila ísť do vlastného a nevyplácať muzových súrodencov, ale to este uvidíte.. ja viem, že to vyzerá hrôzostrašne, ale môžeš si byť istá, že kúpiť si byt hoc aj na hypotéku je veľmi dobrá investícia, to nebudú vyhodené peniaze. My sme kupovali nás prvý dvojizbak cca v 2015 myslím, a predávali ho minulý rok, kupovaný za 76 000 predaný o skoro 100 000 eur viac. Hypo sme platili nejakých 200 eur.mesacne, ver mi, oplatilo sa.
Autorka, ved vy nie ste na tom vobec zle. Nezijete v 1 izbe, mate v dome k dispozicii poschodie,cize docasne riesenie suoer, slusnu sumu nasetrenu a este cca 1.5r rodicak, pripadne ak by si chcela skor do prace poriesis jasle a slusne zarobis aj ty. Urcite si zadovazte s manzelom nieco spolocne a vlastne, prijem nemate vobec zly. Ked budete len setrit tak nenasetrite v zivote, pretoze ceny nehnutelnosti stale rastu. Keby sme sa my rozhodli, ze budeme na nas byt setrit 10 rokov, tak by sme sice nasetrili tu sumu, ktoru vtedy stal, ale o tych 10 r ho nekupili, pretoze uz stal skoro 3x tolko.
Nemyslím si, že je to o odvahe... Proste keď človek nemá "rodičov za vodou" a nedostane byt/dom ako darček tak ten úver si vziať musí ak sa chce osamostatniť a mať vlastné zázemie 🤷🏼♀️
A úprimne radšej mať úver na krku ako bývať u svokrovcov/rodičov 🤭
Akú treba na to odvahu? Mam prácu, platím. Stratím/zmením prácu, nájdem si inú. Ak choroba, tak poziadam banku o odklad splátok, prípadne mam dosť dobrú rezervu splátok.
Však normálne pracujeme a platíme hypo. Keď sa dá tak vložíme mimoriadnu splátku. Nevidím v tom nič extra.
Budu ti tu pisat ako sa najskor zabezpecit, byt za vodou a neviem co
Ale kolko je takych co si sice spravili karieru,
cakali na ten spravny moment ale potom sa im nedarilo mat babo aj niekolko rokov, a z toho nasetreneho baliku platili akurat ivf,
takze netreba zbytocne cakat
ani hned kritizovat,
Odvaha, neodvaha, byt ci dom sa vzdy moze predat a z toho splatit hypoteku,
a je to lepsie ako platit najom
Normalnych? Len preto ze nie kazdy ma taky nazor ako ty? Ja som tiez za to ze najskor treba riesit byvanie a nikto nemusi cakat kym splati poslednu splatku a potom mat deti. Ale.mnohi vyplakavaju ake je to hrozne u rodicov alebo svokrovcov. Niet nad vlastne sukromie preto treba niekedy triezvo porozmyslat co je lepsie uprednostnit.
@kika845 treba pochopiť, že drvivá väčšina ľudí čo čaká s rodicovstvom nerobí kariéru. Oni sa snažia vysvihnut, uspieť, aby mali vyšší plat a tým pádom dostali hypotéku a dokázali ju aj splácať, pretože sa jednoducho nemôže každý nasťahovať k rodicom. Tie reči o ľuďoch čo robia kariéru a potom majú neskoro deti sú fakt väčšinou dosť mimo.
Hypoteku na dom takmer v centre maleho okresneho mesta som podpisala, ked som mala 21 rokov. Nic lepsie som nemohla urobit a keby mi dali dalsiu, kupim este aspon 1 investicny byt no ale smola 😃 odvtedy ceny nehnutelnosti tak stupli (+ sme ho prerobili), ze mam hypoteku na 1/3 ceny nehnutelosti a ked sa nebodaj stane, ze to nebudeme zvladat financne, dom predame, hypo vyplatime a este nam aj zostanu peniaze bud na kupu bytu v hotovosti alebo keby sme sa rozhodli ist na dedinu ci trosku dalej, tak si za to kludne kupime dalsi dom bez hypo (ale ja chcem hypo 😃). Vdaka uverom sme rozbehli aj podnikanie atd, bez poziciek by som len donekonecne odkladala pod vankus a byvala u svokrovcov
@andrea2667 nesranduj dievča, dnes majú problém otehotniet žiaľ celkom bežne mlade ženy a často je problém v mužovi. Štyridsať ročne ženy kľudne môžu byt plodne ako jabloň. Toto je vysoko individulane
@kika845 Aká kariéra, ale no... Môj muž má prácu, je spokojný, ale že by bol kariérne zameraný, nie je taký tip, ani tá práca.. ja naopak, na sebe makám, pekne postupne, ale keď sme si vzali hypotéku, o žiadnej kariére sa nedalo hovoriť, ani starých reprodukcnych orgánoch, mala som len cca 25, 26 rokov. Kľúčové bolo mať pár rokov zamestnanie, aby sme pokryli podmienky na hypotéku, v Tom čase sa žiadna veľká kariéra nekonala. To vôbec nie je o tom, ale o nastavení človeka. Vedela som, že bývať u našich či svokrovcov nechcem (nielen preto, lebo to nie je moje, ale aj preto, lebo tam niet poriadnej roboty a možnosti), tak sme išli s mužom trošku ďalej (žiadny opačný koniec sveta, bavíme sa o cca 100 kilometroch od nich). V nájme sme žili, to sa neoplatilo vôbec, čiže hneď ako bola možnosť, išli sme do vlastného, spoločného. A potom prišlo dieťa. Prirodzene, včas, do mojej tridsiatky. Dovolím si tipnúť, že štatisticky je cca približne rovnaký počet ľudí s problémom počať, ktorí bývajú v nájme či u rodičov, ako tých, čo bývajú vo vlastnom na hypotéku.
@romino asponže tak. V tom prípade to ani neni že odvaha ale skôr nutnosť.
Ja k tomu dodám ešte jednu vec..budem ukameňovaný..ale dnes je na hypotéku skutočne oveľa ťažšia doba, ako napr. pred 8-9 rokmi.
V roku 2016 som si ako 25 ročný bral hypo na !! 100% !! hodnoty nehnuteľnosti. Garzónka v Žiline, komplet prerobená za 32000 pri úroku 1,8%. Našetrené 0eur.
Dnes by mi banka, v rovnakom veku, dala 80% ceny nehnuteľnosti, ktorá by stála 80000e, za 3,5%.
Áno, platy išli hore, ale nie v takom pomere, ako išli hore nehnuteľnosti
@muz26 co ja viem ... budem ratat svoju vyplatu pred 10timi rokmi ako 25rocna a terajsie podmienky na nehnutelnost, ktoru si popisal a podla mna sa to da ... ale ano suhlasim platis viac dnes ako pred 8 rokmi, ale nie je to nerealne
hypo 30rokov + spotrebak na 8 rokov = moje investicie nula ....bavime sa o 80k garzonke ako pises ... co je splatka hypo aktualne podla prvej kalkulacky nejakej banky na nete co mi prvu vyhodilo 305 eur a 216eur na 8 rokov spotrebak k tomu... 520eur plus naklady v byte kolko,,? 200? 720 ... potrebujem.jest 300 eur ... dopravit sa do prace 100 eur ... zarabala som vo veku 25 rokov pred 10timi rokmi 1200 eur v cistom budem ratat tie... 1120 mam naklady... ja by som sa hecla co ako 25 rocny single clovek mozes stratit? ked si mlady naj je si nastahovat kamosa kamosku ak nemas partnera a maximalne sa ti stane ze to budes musiet predat ...ja som kupovala ako 22 rocna prvu nehnutelnost presne s tym, ze no co maximalne to predam ...
podla mna sa netreba bat a najma vtedy ked este clovek tie deti nema
@muz26 konečne to tu niekto napísal 👍
Osobne si myslím, že nikdy to nebolo ťažšie , či sa týka nehnuteľností ako teraz. Pomer cien, úrokov a platov.
@muz26 a keď ja poviem že je ťažšia doba ako za socíku tak ma každý vysmeje 🤷 čo už no. Niekedy sa stačilo podpísať družstvu a človek dostal byt. A dovidenia