Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?
Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne
Skús ísť do banky, nájdite si niečo, čo zvládnete mesačne platiť, ale bude to vaše. Sú tu aj možnosti, kde pomáha finančný poradca. Kde je vôľa, tam je cesta. Mali by ste mať vlastné súkromie, to je na nezaplatenie.
@kika845 to je pravda. Len uz sa tolko netreba hrabat v minulosti (a v tomto pripade ta doba bola pred vyse 35 rokmi ).
Cim rychlejsie sa clovek vie adaptovat tomu co je tu a teraz, tym lepsie.
Moze si povzdychnut, ze vtedy ale predsa to a tamto ...ale zaseknut sa kvoli tomu, tvrdohlavo odmietat sucasnu realitu....to si len clovek poskodzuje. Viem o com hovorim - sam som byval z tych 🙁
@mateson2004 to bol príklad. Vo všeobecnosti sa máme stále lepšie a lepšie. Voľakedy pár rodín šlo cez let Chorvátsko, Grécko. Dnes je bežné Thajsko, kanárske ostrovy, Dominikánska republika
@zmrzlinka2021 presne ....kolkych zrazu poznam, ze len tak medzi recou uprostred roka Egypt alebo Dubaj. Kolko rodicov to riesi v skole, podstatna otazka, ze na kolko mozu dieta vybrat zo skoly kvoli takym dovolenkam.
Este pred par rokmi absolutne scifi.
A ked "len" Chorvatsko, casto uz hotel , trebars aj all Incl. Kedysi sa vo velkom kempovalo, s konzervami z domu - a aj to len zlomok populacie.
Kedysi celkom rarita,vidiet v zahranici auto so slovenskou Spz.
Dnes samozrejma vec, v kazdej chorvatskej primorskej dedine cez sezonu.
Ale "sme ubiedeni, tazka doba, sme najchudobnejsi v EU".
Keby bola bieda, ludia travia volny cas na zahradkach, a znova aj vo velkom chovaju, aby si prilepsili.
Oblecenie by sa vo velkom upravovalo a opravovalo, nie vo velkom vyhadzovalo lebo prisla novsia kolekcia.
Obchodne centra by odbudali, zostavali by opustene budovy - nie pribudali.
@jaroslav81 ak ti bude rast. My sme prechadzali na kapitalizmus po pade sociku a s vynimkou hypokrizy 2008 a par rokov po asi vzdy rastli nehnutelnosti. Kde my zarucis, ze za 5 rokov to tak bude kvôli situacii na vychode? Tu realne hrozi, ze budes mat Rusko do 5 rokov na hraniciach, môzes to zlahcovat ako chces, ale hrozi to Jaro. Ako spravny imvestor musis aj trochu tatat s tymto. A potom zazijes stagnaciu, ci pad. A ak to budes hrat na doplacanie neutiahnes to, preto tvrdim, ma ti to pokryt vsetko. Nebyt situacie na vychode nemam vyhrady ku tvojmu modelu, demografie sa este obavat nemusime. Ale prave kvôli vojne na vychode by som bol opatrnejsi ak sa jedna cisto o inv. byt ak chcem len teraz vstupit.
@mateson2004 skus nam mozno opisat v com teda vidis ze doba je nejaka horsia oproti minulosti.
Pre mna zla doba bolo obdobie corony - nikto netusil co z toho bude.
Velka financna kriza - vela prepustania, vela rokov bola ovela vyssia nezamestnanost ako teraz.
...dalej 90-te roky, ...uz uplne zle s tou nezamestnanostou, obdobie ked platilo "nepaci sa ti ? Na tvoje miesto caka vonku dalsich 10 ludi"...
..a do zahranicia sa dalo ist pracovat len nacierno. Casy ked velka cast naroda si kupovala veci od Vietnamcov na trhoch ...najvacsie smejdy. Alebo sa chodilo na trhy do Polska.
Ale tak, ved je to diskusia ...napis teda.
@jaroslav81 tiez si myslim ze az take jednoznacne, priam az garantovany rast, to nie je. Neviem ako Kosice ...ale ine mesta sa hovori, ze doslo ku korekcii ... za posledne 2 roky moze byt clovek plus minus stale na tom istom za co kupoval.
Mozno ak pride serioznejsie ochladenie automobiloveho trhu , rastuca nezamestnanost...tiez dalsi protivietor.
Nevravim ak by bol dokonca scenar to Rusko na hraniciach.
A takisto nehnutelnost nie je tehla zlata, ze len bezstarostne odlozis. Amortizacia predsa - naklady na udrzbu, prerabky.
Ano, vacsinu historie to vychadza ...ale bezstarostne kazdorocne zhodnocovanie to urcite nie je.
@romino Za mna - neustale rastuce ceny, zhorsujuca sa ekonomicka situacia a neustaly pokles Slovenska, proruska politika vlady, v predeli skolstvo a najma zdravotnictvo, korupcia, nevymozitelnost prava, obrovska nevrazivost medzi ludmi. Co mi dost vadi, ako sa pozeraju krajiny na Slovensko s totalnym despektom...
Dalej ziadne setrenie, ale konsolidacny balicek cestou zvysovania cien a dani....
Figurky ako Danko, Koltar, Simkovicova. Ono u mna krajina, kde si polovica obyvatelov zela socialiazmus a najvacsie percento ludi v EU veri konspiracnym teoriam je stratena. Obrovsky odliv mladych a sikovnych ludi do zahranicia.
Co sa tyka svetovej politiky tiez katastrofa Trump, Putin....Planeta v riti, aby som nezabudla. Ziadne pozitiva nevidim
Ono ak sa niektorí z lídrov USA, ČINY A RUSKA uplne nezblaznia a nerozputaju 3 sv., myslim, ze nas môze čakat Zelezna opona numero 2. Hranica Bielorusko, Rusko a Ukrajina, na tej zalezi kde, ci sa dohodnu , ze ju rozdelia na 3 casti. Zapadna cast(chudobna) bude pod vplyvom zapadu a na jej vychode bude hranica Opony, 2. čast samostatna( politika bude musiet zohladnovat ruske plany, naraznikova zona) a 3 cast splynie s Ruskom. Alebo bude hranica Opony na jej sucasnych zapadnych hraniciach a 1 cast splynie s Ruskom a druha bude naraznikova zona. Celu ju asi nezaberie- zahranicna politika, vnutorne problemy s odbojom a organizaciou atd..
To je jednoducha odpoved. Kto ma bohatych rodicov a v BA ich je dost, kupia im byt a možu sa páriť. Kto je chudoba, za parenie muzi do smrti platit hypotéku.
@jaroslav81 ja nechápem, že si ľudia nevedia zrátať koľko je 1+1 a stále sa oháňajú tým, že teraz sa to neoplatí...Presne ako píšeš. Mesačne sme na nule. Ale splátku hypotéky som neplatila ešte ani raz. Tak už len na tom som mesačne v pluse. A to nerátam o koľko eur ide hore nehnuteľnosť a koľko peňazí mám stále uložených v nehnuteľnosti a nie v banke. Ale hypotéka je najhoršie zlo pre mnohých stále....
@sasa1310 vies kolko ludi ma v BA prijmy ze bez problemov moze kupit alebo splati byt svojim detom do 5 rokov ? Vysoke statne urady, banky, statne podniky benzinky a rafinerie, sudy, prokuratury, sukromne kliniky, veterina, medzinarone sidla korporatov a ich manazmet, uvedomujes si kolko to je ludi ? Ty neber takych, co pridu do Ba z Humenneho z okolia dediny a snivaju o byte v centre BA. To nie je pre nich.
@58jozef si to zasa neidealizujme 🙂 byt v BA dnes kupis 350 tis.+ a to schvalne nespominam tie nadstandardne, povedz mi, kto ho len tak splati do 5 rokov? A neprisla som z Humenneho a spadam do skupiny ludi, ktoru si popisal (a moj manzel tiez), viac nez trosku si to priklaslil. Top manazerov, ktori si mozu dovolit kupit a splatit byt do 5 rokov tisice rozhodne nebudu. Rovnako ako tych deti bohatych rodicov zasa az take tisice nebudu. Sa netvarme, ze je to bezny standard.
no ked nechcu byvat u rodicov/svokrovcov alebo v podnajme, vezmu si hypoteku. Ja som sa tiez radsej zadlzila a viem, ze platim svoje 🙂 Riesila som najskor byvanie a az potom deti
No mysleli sme na vlastne byvanie a hypoteku skor ako sme si spravili deti, takze nemali sme problem ju dostat. Nemam pocit, ze na hypoteku by trebalo odvahu. Tiez mame 2 male deti a s jednym som este doma.
@58jozef dalsia z oblubenych mantier "do smrti platit hypoteku". Hypoteky na 40 alebo 50 rokov sa predsa ani nedavaju.
A to som pocuval aj pred 20 rokmi, ked brali ludia byty za VTEDY nehoraznych 1.5mil Skk ..."do smrti !".
Medzitym vieme ze sumicky ako 50 000eur naozaj netreba platit do smrti.
Iba ak prave odteraz najblizsich 30 rokov ocakavame nulovu inflaciu, nebodaj deflaciu, aby ludia museli platit este dlhsie ako 30 rokov.
@mircalla obrovsky rast vien mame za sebou, a na moje prekvapenie ako to v globale ludia ustali.
Co sa tyka planety ...no viem ze uz aj v 90.tych rokoch boli teorie, ako coskoro dojde ropa. Potom bola veka tema ozonova diera.
A ajhla ...sme o 30 rokov starsi.
Tohto konkretne sa teda nebojim ...ze by sa malo nieco zasadne zomlet najblizsich 5 rokov.
Ostatne vplyvy ...a ich mozne dopady, nebodaj ako dovody nebrat hypoteku tu na SK ...neviem zodpovedne zhodnotit,...chcelo by to vestecku gulu 🙂 Skor sa priklanam k verzii "nejako bolo, nejako bude" (obstojne dobre, ziadne vyznamne ekon. prepady...)

@misanthropicdann
Presne tak, toto som chcel napísať, ale si ma predbehol.
@kika845
@hellwant
Nikde nepíšem, že mi nájom musí zaplatiť úplne všetky výdavky. Kľudne doložím 200€ mesačne zo svojho, ak mi hodnota bytu v krajskom meste stúpne každým rokom o cca 10 000€, niektoré roky ako boli 2020 - 2022 aj oveľa viac. Nájomca mi má len pomáhať splácať hypotéku. Jednoduchá matematika, príklad: 200€ x 12 = 2400€ , hodnota bytu stúpne o 10 000€ a na konci roka som stále v zisku 7600€.
Pred 1.5 rokom sa dali kúpiť 1 izbové byty v KE za cca 85 000€ v pôvodnom stave. Dnes neviete zohnať nič pod 115 000€. Sralo by ma,źe doplácam 200€ mesačne ak mi hodnota bytu stúpla za 18 mesiacov o 30 000€ ?