icon

Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?

24. dec 2024

Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne

kristiii
26. dec 2024

@natalka13 presne tak.
Keď som to zvládla ako matka samoživiteľka s podpriemerným platom (za 8 rokov), nevidím dôvod, prečo by to nemali zvládnuť dnešní mladí. A zvládajú to aj tí v mojom okolí. A tí, ktorí nesplacaju predčasne, sú niekoľkokrát ročne na dovolenke/nakupujú vkuse chuj....iny a pod. Ale to už je o prioritách. Len netreba vyplakávať, ale makať a hľadať možnosti. A nie chcieť všetko hneď ako to dnes často vidieť a aj čítať napríklad tu. Každý chce hneď veľkú chalupu a potom to nezvládajú a nadávajú na celý svet. Úplne stačí malý štartovací byt, časom predať a ísť do väčšieho - lepšieho. Popri RD občas brigáda, nie nechať všetko na chlapovi a vypisovať miesto toho na MK.
A to píšem ako odporca aktuálnej situácie na Slovensku, najradšej by som tu všetko zabalila a vypadla. Pokiaľ nejde o život a zdravie (hlavne v tomto štáte, že?), vždy sa dá všetko poriešiť, len treba chcieť a nie nadávať na to ako sa nič nedá.

kika845
26. dec 2024

@kristiii teraz byvaju tie hypoteky bezne okolo 90 000 - 180 000, tak za 8 rokov ako pises ze s podpriemernym platom by to tak lahko nebolo

kristiii
26. dec 2024

@kika845 ja nikde netvrdím, že to ide ľahko, len, že si človek občas musí vedieť určiť priority. Brala som hypo s platom 480 v čistom, to si tiež ľudia "teraz bežne" nevedia predstaviť 😉

micusa2222
26. dec 2024

@thunderdome no neviem, ako iným, ale ja som bola šťatná, že som si vybudovala vlastné bývanie a žila mimo rodičovského,napriek tomu, že rodičia majú dom..

romino
26. dec 2024

@natalka13 no vsak to viem ze sa da vyplatit predcasne, na to tu cely cas narazam. Ma irituje ked niekto verklikuje tie absurdnosti typu "zadlzis sa do smrti !".
Kef niekto zacal hypo pred 15 rokmi trebars sumou 400eur - ved boli uplne inde ceny aj platy - co na tom ma akoze platit do smrti. Dnes to musi byt pre toho isteho cloveka uz ovela drobnejsi podiel z prijmov.
Druha vec je, ze cisto z racionalneho hladiska je najlepsie hypoteku natiahnut na co najdlhsie obdobie ...nevyplacat predcasne, uplne inak vyuzit priebezne usetrene peniaze.

kika845
26. dec 2024

@kristiii ale nepises ze kolko bola ta hypoteka 😄

sasa1310
26. dec 2024

@kristiii podľa teba tí. ktorí nesplácajú mesačne sú finančne negramotnejší či ako to mám chápať? Načo by som splácala predčasne? radšej tie peniaze investujem za vyšší úrok ako mám úrok na hypotéke. Okrem toho dovolenka je pre mňa viac, ako zostatkové číslo na hypotéke v internetbankingu.

kika845
26. dec 2024

@sasa1310 to su taraniny - za 8 rokov v tej dobe s podpriemernym platom vyplatila predcasne hypoteku 🙄

Mne sa lubia taketo motivacne recicky ludi co bud len povyplacali nejaku smiesnu sumu spoluvlastnicky podiel surodencovi a ostal im dom alebo byt,
alebo sa naopak nechali vyplatit podiely oni,
alebo rozpredali dedicstvo po rodicoch na ktore sa oni nijako nepricinili nadobudnutim,
alebo este nezabudnime na deti, vnucata a uz zrejme teraz aj pravnucata privatizerov
alebo takych co im po komacoch ostala kopa nehnutelnosti

natalka13
26. dec 2024

@romino ako ktoru hypoteku. Nie kazda hypo a kazda situacia je OK na dlhodobe splacanie. Ja mam 4tu hypo, 4te byvanie, investicne byty, mne to nevysvetluj.

kristiii
26. dec 2024

@sasa1310 veď presne o tom som písala, že je to o prioritách. Ak je pre niekoho priorita niekoľko dovoleniek ročne (mne stačí jedna) a preto spláca hypo 30 rokov, tak je to úplne v poriadku. Ale nemám rada, keď potom takíto ľudia nadávajú, že sú zadlžení do konca života. Narážala som na to, načo už niekto predo mnou.
@kika845 lebo ty ma poznáš lepšie ako ja, že? Máš síce pravdu, nebola to veľká hypotéka (z dnešného pohľadu), pretože mi stačila na začiatok garsónka a nie 100m chalupa a k tomu aspoň 1000m záhrady. A 25 % som mala nasetrenych. Až neskôr som si dovolila ísť do 3i. bytu. 60 metrového mimochodom, neprerobeneho. Iste, niekto by sa nechcel takto "tlaciť" a vyhrnúť si rukávy a postupne si prerábať a zveľaďovať, ale nech sa potom nesťažuje.
A v tej dobe som hypo nevyplatila, vyplatila som ju tohto roku. Plat mi medzitým samozrejme rástol, tak bol logicky aj priestor na šetrenie.

sasa1310
26. dec 2024

@kristiii to, že niekto nevypláca ešte neznamená, že nemá na vyplatenie a škrečkuje len na dovolenky a nič mu neostane a že má prioritu dovolenky. Možno len rozmýšľa a prepočítava čo sa mu viac oplatí, nakoľko sú ľudia, ktorým sa oplatí byť zadĺžení hypotékou, aby tie peniaze investoval inde. My máme na hypotéke úrok 0,59 %. No boli by sme sprostí, keby sme vyplácali hypotéku a k tomu platili ešte dosť vysokú pokutu kvôli vyplateniu. A keby sme chceli mohli by sme ju vyplatiť, ale nechceme. A nie, nenadávame, že sme zadĺžení do konca života. Nevidíš do tých financií daných rodín, tak neodsudzuj.

kristiii
26. dec 2024

@sasa1310 prosím ťa, vieš čítať s porozumením? Veď som sama napísala, že v takom prípade je to v poriadku.

portret7
26. dec 2024

My sme brali hypotéku v case davno pred krízou, keď boli úroky vuac ako 6%. To, čo sa dialo posledné roky, nie je prirodzene z pohladu finančných ukazovateľov. Nemali sme možnosť bývať u svokrovcov, platiť nájom sme považovali za peniaze hodené do studne…zmenili sme pracu, zvýšili príjem, makali sme… hľadali moznosti ako sa to da, nie ako sa neda. Skus porozmýšľať, čo môžete zmeniť, aby ste sa mali aj vy lepsie a ako sa dopracovať k vlastnému bývaniu. Risk je zisk (samozrejme s rozumom). Moja kamoska uvažovala aki vy - prečo beriete hypo, budete zadlžení na cely život. My mame hypo splatenu, chceme dokúpiť ešte 1 nehnuteľnosť…oni žijú stale u svokrovcov…a to sme my platili ešte nájom, kým sme isli do vlastného. Nemal nám kto pomoct. A možno práve to nas nakoplo, že sa nemame na koho spoľahnúť (obe babičky su vdovy…) a inú možnosť sme nemali, ako zobrať “stastie” do vlastných rúk. Ja som napr.nebola 3 roky na MD…zmeň myslenie, Premyslite moznosti…držím palce.

vanilkovazmrzka
26. dec 2024

*mladi ludia

Odvahu naberies tam kde nemas inu moznost na vyber.

romino
26. dec 2024

@kristiii tu v inej diskusii diskuter pisal, ze vo veku 35 rokov ma aj dom bez hypoteky, aj slusne auto bez uveru, a uz aj investicny byt. A to boli vzdy s manzelkou bezni zamestnanci s priemernymi platmi.
Ze teda da sa, staci vediet setrit atd !
...Spytal som sa ho na detaily, kedze sa mi to javilo nerealne.
Uprimne priznal ze rodicia im dali na zaciatku vela financii, a dalsiu velku cast im pozicali 😁
Toto isto viaceri tu zabudaju spomenut, co tvrdia ako sa raz-dva da vyplatit... a brat dalsie a dalsie byty ako investiciu .

misanthropicdann
26. dec 2024

@kristiii absolútne sa neoplatí vyplatiť hypo skôr. Tie peniaze na extra splátky by som radšej investoval.

gribka1
26. dec 2024

@misanthropicdann Ten pocit, že nemáš dlhý a môžeš predať, darovať, čo len chceš, aby sa so všetkým bežalo do banky 30 rokov, má to zmysel.

sasa1310
26. dec 2024

@gribka1 to je jedna návšteva v banke. Nič viac

margotka17
26. dec 2024

@ivik4 bol odvážny a rozumný, vedel, že musí zabezpečiť svoju rodinu. Teraz sa mladý chlapci držia mamahotela. Aj v 40- také sú ešte slobodný, držia sa mamky, veď je to pre nich pohodlné. Nemusia nič riešiť doma. Buď rada, že tvoj v jeho veku riešil bývanie.

kristiii
26. dec 2024

@romino ale ja nepíšem o dome, písala som o garsonke a presne aj o tom, že dnes každý potrebuje hneď dom, slušné auto a bla bla..aj autorka hneď v úvodnom príspevku spomína novostavbu. Akože what? Čo tak začať trošku poskromnejšie a časom ísť do väčšieho/lepšieho?

kristiii
26. dec 2024

@misanthropicdann ty by si investoval, iný uprednostní spomínanú dovolenku, iný nové auto/ značkové handry/drahé spotrebiče, elektroniku/drahý koníček/dosaď si čo chceš a iný si radšej vyplatí hypo. Každý nech robí ako uzná za vhodné a čo mu prinesie šťastie a vnútorný pokoj, ja len nemám rada takých tých večných sťažovateľov, podľa ktorých sa nič nedá. Ak je zdravie, dá sa skoro vždy, len treba preskúmať možnosti (reálne) a nemať hneď veľké oči.

gribka1
26. dec 2024

@sasa1310 Niekto to proste chce mať z krku, niekedy je ten pocit viac ako budúce výnosy.

netti87
Autor odpoveď zmazal
netti87
26. dec 2024

Autorka, kym byvas u svokrovcov aspon mas istotu, ze mozes na nich spoliehat, hoci co moze sa stat. Chudoba caka na Slovensko od buduceho roka, kolky budu sa vystahovat u svokrovcov, lebo nebudu vediet platit hypo,kolky budu skocit pod vlakom, lebo nebudu mat na jedlo, to este pride. V dnesnom dobe zobrat hypo ? Urcite nie, cas vsetko vyriesi 😊

netti87
26. dec 2024

@thunderdome 👍👍

sono2
26. dec 2024

Samozrejme, my sme tak urobili.

58jozef
26. dec 2024

@natalka13 no ty nezapocitavas všimne pri vybavovani verejneho obstaravania nepocitas agenturnikov v eu v bruseli kde mabkazdy plat az7 tis e mesacne a je ich tam 20 tisic a tichucko tam sedia a zakazky od statu pre pravnicke firmy v ba za statisice eur rocne

58jozef
26. dec 2024

@romino no ked kazdy treti rok poziadas o odklad splatok lebo si nemocny a uver je poisteny. Tak nesplatis ani do 70 r a uroky rastu. Aj pocas covidu boli odklady ale uroky bezali

58jozef
26. dec 2024

@natalka13 pokial viem bezne byty v BS sa predavaju na hypoteku 200 tis az 250 tis eur. Neviem o akych siedmich milionoch tu basnis. Asi myslis rezidencie na hrade

58jozef
26. dec 2024

@petamich napriklad pri tunelovani firimem a premiestnovani uctov do danovych rajov, poberani vsimneho za verejne obstaravanie v krabiciach od topanok naplnenych 500 stovkami, oddlzovanim, prepisovanim zadlzenych firiem na konateloch v rumusku bez domova, na influencerov s prijmami nad 500 tis rocne za klikanie na reklamy, podvody na e sopoch, zakladanie firiem na cypre, rvozni velkopodnikatelia, sukromne banky, vy ste fakt naivni. Zamestnat sa vo baliacej firme v sklade v BA a tuzit po hypoteke a splatit ju za byt 300 tis eur. Hm