icon

Keď žena zarába viac

miliontyanonym
14. feb 2015

Ahojte, zakladám novú diskusiu, pretože som tu takú ešte nenašla. Budem rada za vaše názory na túto problematiku.
Zarábam viac než môj muž (zatiaľ priateľ) a do budúcna to bude ešte viac. Rozumej v takom množstve, že moja materská z max. VZ bude stále vyššia než jeho čistý príjem. Aktuálna situácia ma vôbec netrápi, platíme tak nejak všetko na pol, divadlo či posedenie v meste je často na jeho pozvanie. Akurát mne pred výplatou bežne zostane na účte 700e, jemu nula, v horšom prípade siaha na svoje úspory. Žijeme skromne, nepotrpím si na módu či kávičku, nie som žiadna pipinka. Skromne preto, že túžim po vlastnom dome a za týmto cieľom si idem (tudiž priority). A hoc by som bola rada keby ma niekedy pozval na víkend do Tatier, či mi kúpil malý darček, malicherná nie som a neriešim to.
Čo však riešim, je situácia do budúcna. Nikdy som sa nevidela ako živiteľka rodiny, nedbala by som zastať v istom veku na istú dobu pozíciu žienky domácej. A to ako sa muž vie postarať o rodinu je pre mňa dosť dôležité (pripomínam, zlatokopkou nie som). Lenže ten môj mužíček je... spokojný. Tak celkovo a aj so svojím platom. Nemá žiadne mindráky z toho že mám vyšší plat, napriek tomu že taký malý mindrák v podobe namotivovania by bol fajn. Onehda mi (odpusťte slovo, ale iné mi nenapadá) zaje.al že mu v práci dvihli plat o 10 eur, že super! Verím že to myslel zo srandy. Pritom je nesmierne šikovný, vyzná sa v obore čo robí, a keby chcel, mohol by zarábať ťažký nadpriemer. Ale sa mu nechce... Trápi ma čo bude až prídu deti, s hypotékou na krku. Ak zostaneme v takomto stave, po materskej budem musieť do práce, na druhej strane môj muž bude jeden z tých šťastných, čo bude môcť ísť na materskú po mne. Predpokladám však že občas vybuchnem, pretože budem frustrovaná z toho že musím zarábať, miesto toho aby som si užívala s deťmi a mala v mužovi materiálnu oporu.

zeriempizzu
15. feb 2015

@miliontyanonym a to musis mat dieta hned ako sa nastahujes do domu? Alebo musis mat hned vsetok nabytok?
Si nevdacna. Za to co mas. Dobre platenu pracu a chlapa co nema muzske ego ktore mu brani v tom byt vo vztahu kde zena zaraba viac - lebo su ak taky a problemy su tam ine...
Ako som uz pisala, rozid sa s nim - on si zasluzi lepsiu zenu.
A ktovie ci teba bude iny chciet alebo ci sa niekto podla tvojich narokov vobec narodil.

nyusika
15. feb 2015

@zeriempizzu myslene to bolo tak, ze autorke takyto chlap nevyhovuje...a nie je preto ani zla, ani marnotratna. proste jej nevyhovuje lenivy a neaombiciozn chlap. som si ista, ze ine zeny by ho zlatom vyvazili, staci, ked ju nebude bit a behat za zenami. tak nech sa s nim autorka rozide a prenecha menej narocnej.

nyusika
15. feb 2015

@sense jasne, ze mu vyhovuje, ked rozpocet taha zena. co by sa on snazil zarobit viac/
ja som stara skola, ja by som chlapa bez vazneho dovodu nezivila. nastastie, moj chlap ma gule a je hrdy na to, ze sa o rodinu dokaze postarat. a ja si doma sunky nevalam, ako by sa mohlo zdat.
ale vsimla som si, ze je teraz nejaka divna moda, ked sa role muza a zeny menia. hlavne, ze sa teraz nedavno dokolecka omielalo, ake je dolezite mat "tradicnu rodinu"

dai
15. feb 2015

@zeriempizzu hm.. myslim ze zakladatelka je normalna - vaecsina zien si zela a hlada chlapa ambiciozneho ktory rodinu dokaze podrzat psychicky aj financne...
Ako sorry ale byt vdacna muzovi zato ze nechlasta a nebije ma?🙂
Detto si myslim ze jej obavy su na mieste - nie kvoli tomu ze teraz zaraba menej ale kvoli tomu ze mu stav terajsi vyhovuje a chyba mu akakolvek ambicioznost...samozrejme ze sa moze pod vplyvom situacie zmenit ale ak autorka zvazuje rodinu a deti je namieste zvazovat aj ako danu situaciu ako rodina preziju

ksebejka
15. feb 2015

Ja si myslim, ze autorke skor prekaza to, ze kym ona sa snazi a je ambiciozna, on je spokojny a nenarocny... A ano, to do buducna bude problem, pokial nema ine vlastnosti, pre ktore by si ho mohla vazit... Ja si tiez svojho chlapa vazim aj preto, ze je cielavedomy, ctiziadostivy a mudry 🙂

mima4
15. feb 2015

@nyusika a zena ktora zaraba dajme tomu 500 eur je leniva a neambiciozna?
Nie kazdy je karierista.

henikav
15. feb 2015

@nyusika ja nemam dojem ze autorke temy niekto napisal ze je zlatokopka ci mrcha, skor to ze maju rozdielne pohlady na vec, jej viac zalezi na tom materialnom a jemu menej, kto povedal ze sa nerozhybe viac ked budu potrebovat? Teraz to asi nepotrebuju tak to neriesi. Je to o tom komu je co prednejsie, ak ma zena chlapa len na to aby jej nosil peniaze a ked nenosi to uz si moze deti aj sama vychovavat, to je vidis tiez iny pohlad na vec. Je to hlavne o tom co clovek hlada a toho sa ma drzat. Chce chlapa co nosi peniaze? Tak nech si pohlada takeho, len aby tu o rok nebola tema, partner je stale v praci, nadcasuje, chodi na sluzobky a nam sa nevenuje.... Chce lasku, partnera co ju podporuje v dobrom aj v zlom, co bude dobrym otcom pre deti? Tak vyberam zas podla toho, nie? To co vyhovuje jednej nemusi druhej. On je zly lebo nerobi to co chce ona, ale robi to co chce robit on? Kde je napisane ze ta druha volba by bola spravna?
@miliontyanonym tak ci tak, mozes ty planovat tvoj zivot do bodky, aj tak to bude vzdy inac, zivot sa neda naplanovat, treba si len vzdy vybrat z ponukanych moznosti tu ktora tebe najviac vyhovuje (sleduj nepisem tu najlepsiu) lebo kazdemu vyhovuje nieco ine. Takze aj tu mozes citat rozne nazory, nakoniec si aj tak musis vybrat to co vyhovuje len tebe, lebo ty zijes svoj zivot 😉

sorciera24
15. feb 2015

@henikav uplne sa stotznujem s tvojimi prispevkami! velmi dobre napisane......

dai
15. feb 2015

@mima4 leniva nemusi byt ale ambiciozba urcite nie je😉 zial alebo nastastie sme stale niekde rodova spolocnost - zena rodi, muz lovi... vaecsina muzov si hlada zenu podla vzhladu a zien podla toho ako zabezpeci muz rodinu - robime to podvedome

dejnas
15. feb 2015

@miliontyanonym neviem, koľko rokov máš, resp. skúseností... prepáč, ale myslím, že by nebolo na škodu buď trochu ubrať z požiadavok a očakávaní alebo naučiť sa prijať kompromisy... plánovanie je síce rozumná vec, ale život sa úplne naplánovať nedá.. Väčšina rodín sa počas materskej uskromniť a nerobia z toho tragédiu.. mám pocit, že ty nechceš akceptovať túto možnosť a tvoj priateľ zas nechce meniť svoju prácu (inak mohla by si aspoň napísať, čo robí, aby sme jeho alebo aj teba lepšie pochopili... ale predpokladám. že rovnako ako v predošlej téme nenapíšeš, nič nekonkretixuješ,všetko uvádzaš znovu polovičato )
Osobne si teda neviem predstaviť ako prinútiš partnera nájsť si inú lepšiu prácu, ak nechce a ak je to pre teba natoľko dôležité (čo asi je, ak to tu riešiš), tak máte odlišné priority a to určite nie je dobrý základ pre manželstvo, rodičovstvo... V podstate ani neviem aké rady chceš počuť, ženy, ktoré to tak majú -ti už napísali, ako žijú, fungujú... Nik ti tu nedá návod, ako chlapa presvedčiť, či zmeniť ak on nechce

sense
15. feb 2015

@nyusika nie kazdy je ambiciozny a ide len za titulmi a kariernymi postupmi ...len aby zarabal viac poznam xy ludi kt. nie suu ambiciozny su spokojni aj nizsim platom a nemaju ani dlzoby ani hypoteky ani nerozmyslaju ci budu mat na konci mesiaca co do ust, proste im vyhovuje to co maju a su stastni....lenze to musia byt obaja a v tomto vztahu to zial tak nie je a pre mna nema buducnost a zakladatelka by mala hladat ineho muza kt. jej bude vyhovovat...a hlavne splnat jej kriteria o ambicioznostii a to ze si ona mysli ze jej muz ma naviac to moze byt len jej prianie ...

ale zakladatelka uz aj poznamenala ze je desi alebo vadi myslienka ze chlap by bol doma s dietatom a uzival si dietata a ona by chodila do prace, a co chlap nema narok aby si uzival dietata? je len na to aby dieta splodil a potom nosil domov peniaze? Potom sa necudujem ze je tu milion tem chlap sa nevenuje detom lebo je cely den v praci, alebo chodi na tyzdnovky a podobne...

amadea3
15. feb 2015

ja som v presne rovnakej situacii ako ty- s tym rozdielom, ze uz mame dom v BA s hypotekou a dieta. Moj muz sice zaraba obstojne, povedzme ze taky bratislavsky priemer, moj plat je nadstandardny. od zaciatku nasho vztahu som vedela ze to bude takto, muz ma pracu ktora ho bavi, ale uz sa nema kam karierne ani platovo posunut. A rad sa chvali medzi kamosmi aku ma sikovnu zenu, ktora dobre zarobi 🙂 Mala som len dve moznosti- bud ho nechat a hladat si chlapa ktory ma uzivi, alebo sa zmierit s tym ze ja budem ta co domacnost financne taha. Vybrala som si to druhe 🙂 Muz sice nezarobi tolko ako ja, ale je velmi manualne zrucny, opravi a urobi vsetko okolo domu, z roboty je doma o 16.00 a bez problemov sa postara o dceru, nakrmi, prebali, pohra sa ked som ja mimo domu. Proste ma kvality, ktore jeho neambicioznost vyvazuju. Prve dieta sa nam podarilo viacmenej neplanovane, takze som musela do prace kvoli peniazom, lebo som nemala nasetrenu rezervu kedze vsetky peniaze sli do dokoncovaciek na dome. Nastastie mam tak platenu robotu, ze usetrime pomerne dost aj popri hypoteke, takze si setrim peniaze na druhe dieta- tak, aby som mohla byt doma do 2 rokov a neklesli sme na standarde. Takze podla mojho nazoru, mas len dve moznosti- bud muza nechas, alebo sa zmieris s tym aky je a zariadis sa podla toho (nasetrenie si na RD atd). Lebo muz sa nezmeni. Drzim palce 🙂

mima4
15. feb 2015

@dai ja tomu chapem 😉 ale tak netreba sa tu hrat, ze o prachy nejde...kedze zeny su materialne zamerane... kazdy filmovy/rozpravkovy hrdina je do urcitej miery "v baliku" 😉
Len ked je ona vyznavackou tohto myslenia a v jednej teme, co tu dala link dejnas pisala ze aky ma super job, so super platom... tak aby potom sa necudovala, ked nejaky velmi dobre zarabajuci "partner" bude od nej pozadovat...aby sedela doma na riti x rokov a zavarala...vypekala... a vlak jej kariery jej ujde... lebo on na dosledok toho, ze zabezpeci rodinu financne bude ziadat zenu v domacnosti.

dai
15. feb 2015

@mima4 tak ono sa da najst aj partner ktory ti vyhovuje - mas ho doma ty, mam ho doma ja... preco by ho nemohla mat aj zakladatelka bez toho aby sme isli do extremov? Presne o takychto veciach by sa podla mna mali partnery bavit lredtym ako si zalozia rodiny - keby sa nad tym zamyslali bolo by aj tu na konovi omnoho menej tem o problemoch v manzelstve

nyusika
15. feb 2015

@sense no dobre...a kolko moze zena ostat doma, aby nerusila chlapa, ked si bude uzivat dieta ?
ci hned z porodnice ma ist do prace ?
ci je spravna odpoved, ze doma moze byt tak dlho, na ako dlhe obdobie si usetri ?

neviem si to sice dobre predstavit, ale asi existuju zeny, ktorym vonkoncom nevadi, ze muzsku ulohu preberaju oni, im nevadi, ked chlap ostane doma, bude sa venovat domacnosti, detom....no mne by toto teda velmi vadilo.
a asi aj autorke.

tak priklady od zien, ktore vyznavaju opacny model rodinu, nie su vhodne.
normalne je to, co vyhovuje obom.

idete z extremu do extrmu.
kebyze to autorka neciti ako problem, neriesila by to. nikomu nevadi, ked zena zarobi voac. ale ked zarobi ovela viac, o tolko viac, ze ona je zivitelkou rodiny, tak to ja teda za problem povazujem.
opat zdoraznujem, su situacie, ked je toto v poriadku. ale to, co autorka opisuje, do tej kategorie nespada

zeriempizzu
15. feb 2015

@nyusika neambiciozny je hned lenivy?! Teda!
Zena ktora od chlapa necaka tisice mesacne je nenarocna?

gurmanka
15. feb 2015

@miliontyanonym
My to mame doma opacne, manzel zarobi dost, aby sme pekne zili aj usetrili. Moj plat je skor zanedbatelny. Manzel je s tym zmiereny, ja nie. Viem totiz, ze keby sa nieco prihodilo, tak nas dvoch (troch) neuzivim asi. Preto som si zacala zvysovat kvalifikaciu, ucit jazyky a nove veci. Vyzera to slubne. Manzel ma nenutil ani nepohanal, ale vsemozne podporuje. Preto chapem, ze keby to bolo v opacnom garde, ja by som tahala domacnost a manzel by nemal ani snahu, asi by mi to dost vadilo.
Ja som rada, ze teraz nie je zivobytie na mne - som viac na pn a v nemocnici ako doma, a to je iba tehotenstvo. Preto si o to viac vaxim, ze manzel to v pohode zvlada. Dokonca sme sa dohodli, ze aktualny standard nam vyhovuje, nech sa nezenie za vyssim postom a platom, lebo teraz ma na mna a bud. dieta dost casu.
myslim, ze tento tvoj problem je na dlhe debaty s partnerom, aby ste jeden druheho co najviac pochopili, a potom az na rozhodovanie. Lebo mne z toho vyplyva, ze ho mas rada, len tymto by bolo este treba pohnut..

nyusika
15. feb 2015

@zeriempizzu z pohladu autorky v tomto konkretnom pripade ano.
nedokaze zarobit tolko, aby uzivil zenu na materskej a autorke to vadi, inym to vadit nemusi, postaraju sa o seba same...ale toto tu neriesime 🙂

mima4
15. feb 2015

@dai suhlasim, tieto veci si treba este vyjasnit pred zalozenim si rodiny a podstatne je to, aby sli pribliznym tempom, teda hlavne, ak zena je sikovna a chce mat kvazy seberovneho cloveka. Ale pre mna osobne autorka temy velmi malo prezradila o povolani svojho priatela a taktiez by ma zaujimal aj jeho pohlad na tuto vec.

dai
15. feb 2015

@mima4 tak ak to chapem spravne tak este rodinu nezalozili, cize teraz je cas nato aby to riesila... jej partner zarobi menej ako 800 euro, co z mojho pohladu ak maju hypo a ona bude na rodicovskej uz dostane rodinu do stavu chudoby ci velmi nizkeho standartu ...a s tymto sa sice zit da ak su obaja nato pripraveni a su s tym spokojni ale ona to tak nechce a to je problem ak on nie je ochotny v tomto smere nic spravit...

mima4
15. feb 2015

@dai inak, uplne realne, kto zaraba 400 eur dnes? Neviem ake ma ona vzdelanie, ale pisala ze vysoku skolu...cize ona ma nejaky predpoklad dalej rast.. nielen platovo, ale celkovo aj karierne...otazne je, ci bude zmierena s tymto stavom. Ja som zastankynou toho ze partneri by mali si predovsetkym mentalne sediet... plus moj sukromny nazor..ja si neviem predstavit vedla seba muza, u ktoreho by som mala hlavne po tej mentalnej stranke "navrch"...

lentilka1506
15. feb 2015

@mima4 veľmi veľa ľudí zarába 400e ..či ?

mima4
15. feb 2015

@lentilka1506 ano, ale v akych povolaniach... Ona ma vysoku skolu, zaraba nadstandardne, teda pise... cize on je asi predavac, upratovac, sanitar, pripadne robi niekde za pasom..predpokladam... Preto je otazne, ci jej bude aj po tej mentalnej stranke vyhovovat... lebo tu nejde iba o plat, ale aj o celkovy rozhlad, znalosti, pouzivanie logiky, vysku IQ, atd...

dai
15. feb 2015

@mima4 suhlasim s tebou... ja som v tomto tradicne zalozena - chcem doma dzentlmana ktory ma bude inspirovat a vzajomne sa mozme ucit a posuvat dalej - a teraz nemyslim len materialovo ... myslim ze mne by nevadilo zarabat viac ak by sme hovorili o zarobku 5k plus ak by on zarabal okolo 3k.... proste tam by som vedela ze keby moj prijem vypadne tak nejak prezijeme a zariven keby jeho vypadne stale mame v pohode na fungovanie... zaroven ten pkat 3k u z svedci o tom ze niekde sa posunul a robi nieco zodpovedne etc. ... pre mna rodina je aj o zodpovednosti kazdeho voci zvysku... mozem neviemako milovat varenie ale ak to nestaci na fungovanie rodiny tal budem hladat nieco ine...

dai
15. feb 2015

@lentilka1506 mima v prispevku narazala na celkovu rovnost nie konkretny pkat...

sense
15. feb 2015

@nyusika nikde som nenapisala ze ma z porodnice utekat do prace....ale nech ostane doma a potom sa vystriedaju a ostane aj chlap doma a zakladatelka sama pise ze moze pracovat aj z domu tak kde je problem ale nie chlapi su len nato aby oplodnili zenu a potom nosili domov peniaze, po niekt. mali aj dve prace len aby zena si uzivala dieta tri roky , sest rokov niekedy aj viac ked sa viac deti zadari a potom treba este vyplakavat ze chlap sa im nevenuje a nema ich rad, a dom a nepomaha ....

a mas pravdu normalne je to co vyhovuje obom a v tomto pripade im to nevyhovuje...pretoze nie je ani pokus o kompromis...

aj ja som mohla ist na 100perc. do prace a chlapa by som uzivila ale nechcel to ani jeden z nas vratila som sa na ciastocny uvazok , a mame obaja pracu a aj si obaja uzivame dietata ale to je model co vyhovuje nam, vzhladom na to ze netrvam na tom ze ja budem doma venovat sa dietatu a chlap ma bude zivit...aspon viem jedno ze keby sa jemu nieco stane - pride o pracu, choroba, uraz (co mu neprajem) alebo ze sa rozideme keby to neklape tak nemusim vyplakavat ze nic nemam a ako mam uzivit dceru a kam s nou ist...alebo ako zaplatime ucty...

sorciera24
15. feb 2015

@dai budem ti oponovat, obaja s mm zarobime pod 800e, dokonca pod 600E v cistom....mame VS, ja 2 tituly,a le su regiony, ci povolania, kde mozem byt aj ambiciozna,a le tabulka ta nepusti;)....popravde sme na pokraji chudoby nikdy neboli.....ako som pisala, kto ma nejake ekonom. zymslanie, nezivori....my sme z takych platov (dokonca ked som bola na RD) dokazali spaltit hypo (sice mame byt, nie dom;)) a este aj nasetrit na auto, dovolenku..... pre mna su zas vyhovorky typu, ze z toho nevyzije...ked praveze ti sikovni z toho aj usetria a nie su na pokraji chudoby;))

dejnas
15. feb 2015

@nyusika ako vieš,že to nie je autorkin prípad? Nevšimla som si, že by niekde konkretizovala pracovnú pozíciu partnera.. Čo ak jeho povolanie tiež spadá do kategórie "poslanie "?
Je úplne jasné, že zakladateľke to prekáža, v tom prípade jej tu bolo viac krát navrhnuté riešenie - rozchod.. Ak on teda nemá ambície a meniť to nechce - ona to nezmeni určite

zeriempizzu
15. feb 2015

@sorciera24 lenivci neambiciozni ste obaja, fuj. 😜😜😜

henikav
15. feb 2015

@zeriempizzu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀