icon

Kedy sa platí daň z predaja nehnuteľnosti?

14. aug 2025

Viem že je to, ak človek predaj nehnuteľnost do 5 rokov úd nadobudnutia. Má na to vplyv, že nemal hypotéku,ale kupoval v hotovosti?.z čoho sa to ráta? Vie mi to niekto prosím vysvetliť? Kúpili sme byt minulý rok a žiaľ máme takých blbých susedov, že mám chuť odtiaľto hneď vypadnúť.

Strana
z2
liusa82
15. aug 2025
@anonym_autor

@binarypete tiež nechápem, kvôli čomu sa toto ma platiť. Úplná blbosť. Ledva človek niečo nadobudne. Ale dobre vedieť. Ak nájdem lepší byt a tento budem potrebovať rýchlo predať, reálne môžem dať takú sumu, za akú som ho kúpila. Tým pádom nebudem platiť tie dane a predám ho rýchlejšie. Lebo Max 5000 si myslím, že by som mohla dať vyššiu cenu, tak to sa mi až tak neoplatí, ak budem musieť rýchlo predať...

A čo ak napr by to človek musel predať za ešte nižšiu cenu,ako kúpil?

@anonym_autor ja by som sa ale bála keby aj nájdem takého kupcu čo sa dohodneme či by ma nenabonzoval uradom..čo ja viem ja sa takychto veci bojim.Ale tak jasne tie odvody su hrozne.Keby to ide aspon naozaj do štátu a ludia z toho dačo maju že to tu vidno v krajine ale kdeže.Straca sa to ktovie kde

anonym_3fbb99
15. aug 2025
@liusa82

@anonym_autor ja by som sa ale bála keby aj nájdem takého kupcu čo sa dohodneme či by ma nenabonzoval uradom..čo ja viem ja sa takychto veci bojim.Ale tak jasne tie odvody su hrozne.Keby to ide aspon naozaj do štátu a ludia z toho dačo maju že to tu vidno v krajine ale kdeže.Straca sa to ktovie kde

@liusa82 chodí notifikácia finančnej správe priamo z katastra

anonym_3fbb99
15. aug 2025
@anonym_autor

@binarypete tiež nechápem, kvôli čomu sa toto ma platiť. Úplná blbosť. Ledva človek niečo nadobudne. Ale dobre vedieť. Ak nájdem lepší byt a tento budem potrebovať rýchlo predať, reálne môžem dať takú sumu, za akú som ho kúpila. Tým pádom nebudem platiť tie dane a predám ho rýchlejšie. Lebo Max 5000 si myslím, že by som mohla dať vyššiu cenu, tak to sa mi až tak neoplatí, ak budem musieť rýchlo predať...

A čo ak napr by to človek musel predať za ešte nižšiu cenu,ako kúpil?

@anonym_autor platí sa to preto lebo je to tvoj príjem. Je to daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti a sú tam určité oslobodenia od platenia tejto dani

autor
15. aug 2025
@anonym_3fbb99

@anonym_autor platí sa to preto lebo je to tvoj príjem. Je to daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti a sú tam určité oslobodenia od platenia tejto dani

@anonym_3fbb99 chápem ale keď budem kupovať nový byt, vlastne príjem tým pádom nemám žiadny. Akože chápem, ale teda dobre pálky ..

anonym_3fbb99
15. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_3fbb99 chápem ale keď budem kupovať nový byt, vlastne príjem tým pádom nemám žiadny. Akože chápem, ale teda dobre pálky ..

@anonym_autor máš príjem z toho bytu kde bývaš. Nikoho nezaujíma čo spravíš s tými peniazmi a že kúpiš aj drahší byt

ernest_droncovsky
8. okt 2025

Ak chcete vedieť ako to je s daňami presne a nie len dohady, tak som k tomu napísal článok: https://ernestdroncovsky.sk/clanok/viete-kedy-m... a natočil som k tejto problematike aj video:

https://www.youtube.com/watch?v=ZaM1pUcsfFg

Keď budete chcieť vedieť riešenie na Vašu konkrétnu situáciu, môžete ma kontaktovať mailom.

vipero
6. dec 2025
@ernest_droncovsky

Ak chcete vedieť ako to je s daňami presne a nie len dohady, tak som k tomu napísal článok: https://ernestdroncovsky.sk/clanok/viete-kedy-m... a natočil som k tejto problematike aj video:

Keď budete chcieť vedieť riešenie na Vašu konkrétnu situáciu, môžete ma kontaktovať mailom.

@ernest_droncovsky Zdravim pan Droncovsky, vedeli by ste mi poradit v nasej situacii? Predali sme byt do 5 rokov od nadobudnutia lebo sa potrebujeme vratit do rodicovskeho domu, ale rozdiel medzi kupnou a predajnou cenou bytu je len 6000e (z ktorych by sme hypoteticky mali platit dan z prijmu aj odvody do zdravotnej). Na byte sme vsak prerabali a este sme zaplatili aj poplatok realitnej kancelari, co viem vydokladovat a spolu to o par stoviek presahuje danych 6 tisic.
Do danoveho priznania tak dam sumu predaja podla reality a nadobudaciu cenu (povodna cena + odmena realitke+faktury k prerabke) aj ked to presahuje sumu predaja? Alebo tym ze to presahuje sumu predaja, tak dam obe ceny rovnake?

Potom uz len prakticka otazka, ci k danemu danevemu priznaniu pridavam kopie danych faktur od realitky a robotnikov. Doteraz som podaval danove elektronicky, tak originaly k tomu ani dat neviem. Ak teda nemate skusenost, ze ich treba nejak specialne zaslat danovemu na kontrolu.

Dakujem za pripadnu odpoved

Strana
z2