icon

Klesnú ceny nehnuteľností v najbližšom roku?

23. mar 2025

Myslíte si, že ceny nehnuteľností pôjdu v krátkom čase (cca rok dopredu) dolu či ešte porastu? Je šanca, žeby klesli?
Zvažujeme väčšie bývanie .. nevieme či pridať či nechať tomu ešte čas z tohto finančného hľadiska ..
Vďaka za pohľady

Strana
z2
slniecko5
24. mar 2025

V Ke neustále stúpajú a vypredavaju sa novostavby ako teple rožky. Ešte je tam iba žeriav a už polovica bytov rezervovaná. Kosice zažívajú stavebný boom.

petronelag
24. mar 2025

Ceny nehnuteľnosti neklesnú, hlavne nie v krátkom časovom období - rok dopredu, ak sa aj vojna na UK skončí, ešte sa môže stať, že tam začnú všetko opravovať a budú potrebovať aj stavebné materiály. Možno klesnú potom ak sa podarí postaviť nájomné byty vo väčšom množstve, ale to je ešte ďaleko.

denkabemommy
24. mar 2025

@katty123456 bytov nie je málo. Keď som žila na sídlisku strašne veľa bytov bolo prázdnych. Aj sa dosť stavia ale skrz ceny si ľudia nemôžu dovoliť bývanie ako kedysi. Pred 10r si mohol kúpiť byt aj 20-25r priemerne zarábajúci človek, teraz o vlastnom bývaní môže taký mladý človek väčšinou len snívať, ak mu nepomôže rodina 🙂

la_dolce_vita
24. mar 2025

V roku 2008 pred konverziou na € bola kriza a ceny nehnutelnosti klesli a to dost vyrazne. Uroky boli vysoke a ako postupne klesali, ceny stupali. Aky bude vyvoj su len dohady, ale prip pokles bude len mierny, uz to nebude ako vtedy. Hodnota € je dnes uplne inde.

alenamihal
24. mar 2025

V nasej babanovej republike nic nepojde smerom na dole hahahaa ...skor uplne vsetko hore !!!

tilly
24. mar 2025

@alenamihal toto sa netýka len Slovenska, celá Európa ide hore

jozoraz
24. mar 2025

na slovensku chyba 400 tisic bytov a rocne sa postavi cca 20 tisic. Co myslis, budu ceny klesat? 😃

alenamihal
24. mar 2025

@tilly nie je to pravda,ja mam znamych na severe UK a tam idu nehnutelnosti dole ,ako aj v Spanielsku...

lenka007
24. mar 2025

Nam povedali vcera ze nehnutelnosti idu hore makleri

done
24. mar 2025

Realitky majú teraz zlatú baňu, čím vyššie ceny nehnuteľností, tým majú vyššie provízie cca 3% z ceny. Niektorí makléri zarábajú aj 10 -15 tisíc mesačne, podľa toho koľko a za akú cenu predajú. Aj teraz hľadajú maklérov a niektoré realitky ponúkajú maklérom takýto plat.

tilly
24. mar 2025

@alenamihal v Anglicku neviem, ale Španielsko stúpa riadne, teda aspoň pobrežie. Venujem sa predaju nehnuteľností tam, takže info z prvej ruky. Okrem toho sledujem taliansko a Rakúsko a tam to tiež stúpa. Nie tak rýchlo, ako tu, ale stúpa.

tilly
24. mar 2025

@done to máš odkiaľ takú zaručenú informáciu?

tilly
24. mar 2025

@done 🤦‍♀️🤣🤣 od 1500... 15000 je strašná hlúposť. To tam dali len aby nalákali úplných amatérov. Fakt super profi realitka...
Never tomu. V dnešnej dobe nezarobíš každý mesiac 15000... ani 5000... ani v Bratislave, už vôbec nie v Nitre alebo na Myjave či Trenčíne.

denkabemommy
24. mar 2025

@done taký plat neponúkajú. To je provízia. A nie, žiadny maklér nezarába 10-15tis mesačne, možno jeden mesiac a potom ďalšie 3-6mes. vôbec nič. Provízia býva zvyčajne 3-5% pre realitku, nie pre samotného makléra, maklér má 60-80% z provízie, z toho si platí všetko - paušál, naftu, vozidlo, odvody, častokrát si z toho platia sami aj zmluvy u právnikov - keď niečo nie je tak, ako si predstavuje klient, tak aj opravnú zmluvu… keby to bolo tak úžasné ako sa zdá, robili by to všetci. Pozeráš sa velmi krátkozrako. Nebudem ani písať ako dokážu ľudia s prepáčením oje.ať makléra o províziu a vlastne skončil ešte v mínuse a nie, nedomôže sa toho ani súdne, lebo právo je na opačnej strane, nie na maklérovej. Ja by som tú prácu nerobila ani za milión - na Slovensku. Takže tu radšej nezdieľaj tieto úžasné náborové inzeráty, kt. Nemajú s realitou nič spoločné.

done
24. mar 2025

@tilly
@denkabemommy no neviem, moja bývalá kolegyňa si založila realitnú kanceláriu, neviem koľko zarába, nepatrí sa pýtať, je rozvedená ale dala si postaviť dom na kľúč v lukratívnej časti, podobné domy v tej časti sa predávajú okolo 600 - 700 tisíc euro a minulý rok kupovala auto v cene cca 70 tisíc euro.

denkabemommy
24. mar 2025

@done dom na kľúč postavila preto, že mala už kontakty, takže výhodne kúpený pozemok, auto za 70k vziať na lízing, na firmu -dph nie je nič čo by nik iný aj s obyčajným príjmom nerobil 🙂. Ja som v realitke pracovala - nie ako maklér, preto som ti napísala to, čo som napísala, bežnú prax.

oblecenie99
24. mar 2025

Mierne klesli na prelome rokov 2022 a 2023 (viem, lebo sme predávali a kupovali). Ale bolo to z dôvodu, že končili rozprávkové úroky, kedy z 0,5 sa išlo na 4 a viac, zo dňa na deň. Čiže čo kleslo na cene, to sa zvýšilo na úroku, tak si na Tom bola rovnako. Odvtedy sa úroky nijak drasticky nezniIli, ale ceny sa vrátili späť, čo evidujem, byt predaný za 170 000 v Tom čase by išiel teraz za 200 000 a viac

romino
25. mar 2025

@denkabemommy ano, vela bytov je aj prazdnych, alebo su vyuzivane len cisto ako hotel. Ze dotycny majitel zije trvalo uplne inde, ale obcas pride do daneho mesta.
Dalsi faktor ale je aj, co vidim v okoli - hrozne vela bytov, ze tam zije clovek sam. Stari mladenci / dievky, alebo rozvedeni. Byty, v ktorych pred generaciou este zili rodiny.
Potom jasneze je "nedostatok" bytov.

tilly
25. mar 2025

@done ježiši, presne takto vnímajú fámy... tiež bývam vo veľkom dome v štvrti, kde pod 650tis nekúpiš nič, mám ešte nehnuteľnosť v Španielsku, ale to nie sú iba moje peniaze. Väčšinu zarobil môj muž, niečo bolo z dedičstva apod.
Akurát teraz sa robili daňové priznania a tak som zhodnotila, že keby som robila právničku niekde v korporátoch by som mala viac peňazí. Po piatej by som zaklapla počítač a mala voľno, voľné víkendy apod. Takto ani neviem kedy som prišla domov pred siedmou, cez víkendy sa fotí, alebo robia obhliadky... a 15000 mesačne, každý mesiac, o tom sa mi za 23 rokov, čo robím s realitami ani nesnívalo a to robím Bratislavu a okolie plus Španielsko.
A ani moji kolegovia nemajú toľko ani šéf.

denkabemommy
25. mar 2025

@romino stále sme ale pri tom, že mladý človek si byt len tak nekúpi ako pred pár rokmi, keď aj 1i byt ide po takmer 100k na Orave 🤷🏼‍♀️. A nie je to o tom, či je alebo nie je dostatok bytov. Lebo tých na portáloch nehnuteľností je stále dosť.

romino
25. mar 2025

@denkabemommy no vsak ja suhlasim ze potom je presne toto nasledok. To sa vsetko nabaluje. Ludia vidia co sa deje s peniazmi ...tak nie ze mnohi len tak kupia ako investiciu, ale mnohi co daco zdedili, za normalnych okolnosti by predali, nechceli by mat "na krku" byt a starat sa okolo toho .. tak takto principialne nie a drzia. Este sa dalej zuzuje ponuka. Hoci aj na Orave.

denkabemommy
25. mar 2025

@romino úprimne v mojom okolí poznám len 2 typy ľudí. Tí ktorí sa snažia zbaviť bytov, lebo ich to “obťažuje” mať peniaze, ktoré nezarábajú pre nich dostatočne a tých, ktorí skupujú jeden za druhým a dávajú do prenájmu. Napriek tomu, viem, že je pár bytov, ktoré len tak stoja a čakajú na nič. Ale nevidím to tak ako ty, nevidím problém v tom, že slobodný človek má 3i byt. za mňa vždy bude kde bývať, otázne bude len za koľko 🙂

misanthropicdann
27. mar 2025

Nakoľko klesajú úroky na hypotéky budú ceny nehnuteľností len rásť.

Strana
z2