icon

Koľko by mal prispievať priateľ na hypotéku?

20. máj 2026

Ahojte mám hypotéku priatel u mňa býva koľko by podľa vás mal platiť?

autor
21. máj 2026

Nadpis samozrejme upravil zas admin 😂 ja píšem v texte iba že mám na byt hypotéku, nie že koľko mi ma on prispievať na hypotéku, ale všeobecne ☺️keby je byt už môj tak je to zas iné..

huxy
21. máj 2026
@anonym_autor

Ak by sme chceli spolu bývať a nemala by som tu možnosť splácať si svoju hypotéku, splácali by sme ju cudziemu človeku 50:50

@anonym_autor mala by si možnosť zobrať si hypo spolu s mužom a tak splacať spolu 50:50, to by bolo úplne fér.
"Z toho bytu bude mať predsa aj on niečo..." Čo tým konkrétne myslíš? Že aj jeho dopíšeš na LV? Alebo?

bludna
21. máj 2026
@sovica

@anonym_autor Podľa mňa dosť záleží aj od toho, ako býval a koľko platil za bývanie, kým sa k tebe nasťahoval (býval u rodičov, býval v zdieľanom podnájme alebo býval v podnájme sám?). Podľa toho dobre vie, ako sa pohybujú čiastky za nájom a vie oceniť (alebo aj nie), že teraz bude platiť menej a bude mať určité výhody (pravidelný sex, teplú stravu, čisté a pohodlné bývanie...?).

Vidím, že tu budem asi v menšine, ale nesúhlasím s tým, že by nemal vôbec prispievať za nájom (čo ostatné kočky považujú, že by ti prispieval vlastne na hypotéku). Však ak by nebýval v tvojom byte, tak by za nájom platil niekde inde (možno len u rodičov by to mal zadarmo alebo za minimálku). Nikde by nebýval zadarmo. Vážne, dievčatá, vezmite to tak, že niekto prenajíma byt a platí vlastne z toho svoju hypotéku. Podľa vašich kritérií by teda tí podnájomníci mali platiť len za energie, lebo predsa nebudú platiť majiteľovi hypotéku🙄 Nedáva to veľmi zmysel, však?

V každom prípade, mal by sa podieľať na nákladoch na bývanie a bežných výdavkoch, čiže polovicu nákladov na energie a služby (plyn, elektrina, voda, internet, správa bytu, upratovacie služby nebytových priestorov atď.). Polovicu nákladov na reálne mesačné náklady na prevádzku domácnosti (strava, drogéria, čistiace prostriedky...). Bývanie - aspoň symbolický poplatok za nájom (napr. 1/3 toho, čo by platil v klasickom podnájme). Neviem, kde žijete. Iné sumy za nájom sa pohybujú v Bratislave a iné v Hornej-Dolnej. Povedzme, že v klasickom podnájme by platil 600 Eur + energie, tak u teba bude platiť napr. len 1/3, čiže 200 Eur + polovicu energií + polovicu strava (tak ako som písala vyššie). Aj on ten byt bude predsa užívať. Snáď nechce bývať úplne zadarmo?

Keďže byt je tvoj, je samozrejmé, že hypotéku splácaš ty, ale je určite fér, aby ti priateľ prispieval na bývanie formou nižšieho nájomného, než je trhová cena v meste, v ktorom žijete alebo v jeho okolí.

Čo sa týka opráv alebo investícií do zariadenia bytu, to si musíte "ošetriť" nejak individuálne. Ak budete chcieť obaja niečo kúpiť, tak asi pôjdete na polovicu. Ak ty budeš chcieť niečo kúpiť, čo on nie a ani to používať nechce/nebude, zaplatíš si to sama. A tak by to bolo aj naopak (on niečo chce, čo ty nie a ty to nechceš používať, zaplatí si to sám).

A ešte dodám, domáce práce si rozdeľte tiež hneď na začiatku. Aby si sem o rok nepísala, že pánko sedí celý deň s vyloženými nohami pred TV alebo sa hrá na PC a ty varíš, upratuješ, perieš a ešte vláčiš aj nákupy.

@sovica Uplne s tebou suhlasim a nechapem ako niekto moze byt tak delulu a chciet byvat za polovicu energii a fondu oprav 😂

anonym_10a98a
21. máj 2026

Vychadzala by som z toho, kolko stoji prenajom takeho bytu, aky mas ty. Ak by ste byvali u niekoho cudzieho, tak by priatel tiez neplatil len energie a jedlo. Platil by aj polovicu najmu, minimalne. Ja by som od neho ziadala menej ako tu polovicu najmu, ktoru by inak platil inde, ale nieco by som ziadala. Tiez by mi bolo blbe byvat u niekoho len za polovicu energii a jedla. A co s tymi peniazmi dotycny urobi, ci si uz prilepsi k hypoteke, alebo si naspori na motorku, by mi bolo srdecne jedno. Nie je podstatne to, ze autorka nadobuda nehnutelnost, ale otazkou ostava, preco by mal mlady byvat u niekoho len za polovicu energii a jedla?

anonym_e630bc
21. máj 2026
@anonym_6d145b

@anonym_autor tak sa zoberte a je po probléme. Všetko bude vaše a nie moje a tvoje.

@anonym_43f3c8 toto isté by si radila aj keby to bolo opačne? Keby chlap platil hypo na svoj vlastný byt? Alebo tam by bolo zas ine merítko?

@anonym_6d145b Prečo by sa mali kvôli tomu brať? 😁

maminka0803
21. máj 2026

@anonym_autor ja by som si pýtala polovicu na všetky náklady, aj hypo.. a keď s tým bude mať problém, môžeš mu navrhnúť, že pôjdete do podnájmu, budete ho platiť na polku a ty svoj byt prenajmeš aby sa ti hypo platila.. nech si vyberie, za mňa je to len fér, keby nebol byt tvoj, nájom by ste platili rovnako, tak prečo u teba by mal bývať zadarmo?

anonym_8a0216
21. máj 2026

@anonym_autor Ja neviem, sak ked bude aj on figurovat ako vlastnik bytu a spoludlznik na hypo tak potom nech prispieva. Snad nebudem niekomu splacat vyslovene hypo ked nie som spoluvlastnik. Ale teda nejaky najom by platit mal. Plus polku energii a nakladov.

autor
21. máj 2026

Však keby mám hypo 1000€ určite od neho nechcem polku ak by som nevedela ten byt prenajať za 1200.. nechcela by som od neho ani polku “reálneho” najmu. Ale čo on ma za bývanie platiť 100 a ja 800 len za to že ja som sa rozhodla pre hypo a nie splácať cudziu a nasetrila si základ ☺️ zarábame približne rovnako, mne ostane z výplaty tým pádom omnoho menej a na dovolenku pôjdeme 50:50

anonym_608ff3
21. máj 2026

@anonym_autor tie baby, ktore ti tu pisu, ze mas ziadat polovicu energii pravdepodobne nikdy nevlastnili byt na hypoteku(samy!) a nenastahovali si k sebe partnera. Bola som v takej situacii, naklady na moj byt vratane hypo a vsetkych ostatnych poplatkov bolo 850 eur mesacne. Hypo som si brala sama v case ked som sa s mojim partnerom este ani nepoznala a nastavila som si to tak, aby som ju dokazala splacat sama. Partner sa ku mne stahoval z podnajmu, za ktory platil 700 eur mesacne. Ked sme sa bavili o financovani, tak sme sa dohodli na tom, ze mi mesacne bude posielat 350 eur za byvanie. Ja som doplacala tych zvysnych 500 eur. Keby mi v tom case navrhol, ze mi posle 110 eur, cize zhruba polovica realnych nakladov okrem hypoteky, tak by som sa v prvom momente zacala strasne smiat a v druhom by sa mi asi dost zhnusil, ze ho to vobec napadlo. Ja si ten najom mozem v pohode dovolit aj sama, nepotrebujem byvat s niekym kvoli zdielaniu nakladov. Ale tym, ze sa ponukol, v mojich ociach velmi stupol tym, ze mi chce dopriat mat vyssi zivotny standard. Fakt si neviem predstavit byt s nejakym bulom co by chcel byvat u mna v krasnom prerobenom byte v centre hlavneho mesta za energie ako u rodicov v detskej izbe 😀 Ako by ma vobec taky muz mohol vzrusovat?
Sme spolu uz niekolko rokov a o chvilu sa stahujeme eo jeho bytu a moj budem prenajimat a ratam s tym, ze mu na jeho hypoteku budem prispievat aspon 500 eur mesacne.

arek00
21. máj 2026
@anonym_autor

Však keby mám hypo 1000€ určite od neho nechcem polku ak by som nevedela ten byt prenajať za 1200.. nechcela by som od neho ani polku “reálneho” najmu. Ale čo on ma za bývanie platiť 100 a ja 800 len za to že ja som sa rozhodla pre hypo a nie splácať cudziu a nasetrila si základ ☺️ zarábame približne rovnako, mne ostane z výplaty tým pádom omnoho menej a na dovolenku pôjdeme 50:50

@anonym_autor áno je to tak, žiaľ. Hypotéku si plať sama a ostatné náklady na polovicu. Že ti ostane mala výplata, je tvoja vec a nie priateľa. A nechcela by si náhodou, aby platil Hypotéku on za teba a ešte k tomu by platil aj všetko ostatné len on sám. To ti potom cela výplata ostane.

huxy
21. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor neodpovedala si, čo tvoj priateľ bude mať z tvojho bytu, ako tu deklaruješ.

lienka.7
21. máj 2026

@anonym_autor hypotéka je tvoja, takže nič. Ostatne 50% určite

autor
21. máj 2026
@huxy

@anonym_autor neodpovedala si, čo tvoj priateľ bude mať z tvojho bytu, ako tu deklaruješ.

@huxy to čo ja - nič 🙂 zdedia ho naše deti, keď budeme manželia nepôjdeme 50:50, môžeme vziať spoločnú hypotéku, môj byt sa dá do najmu

huxy
21. máj 2026
@anonym_autor

@huxy to čo ja - nič 🙂 zdedia ho naše deti, keď budeme manželia nepôjdeme 50:50, môžeme vziať spoločnú hypotéku, môj byt sa dá do najmu

@anonym_autor nič??? Ale, neblázni. Kým žiješ, tak ten byt je tvoj, a aj keby si sa teraz vydala, keďže si ho kupovala pred manzelstvom, tak bude len a len tvoj.

anonym_d1c71d
21. máj 2026
@osky

@anonym_d1c71d tak toto je uplne odveci...

@minenkaa @osky podľa vás má on platiť polku nákladov 100e a ona 700+100 náklady ?? Nezdá sa vám to totálne nefér, že ona mu platí strechu nad hlavou zatiaľ čo on si šetrí na svoju hypotéku? Trošku od veci, nie? Ak nechce platiť nájom môže bývať pod mostom zadarmo.

1andrea111
21. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor však daj návrh ako si to predstavuješ

minenkaa
21. máj 2026
@anonym_d1c71d

@minenkaa @osky podľa vás má on platiť polku nákladov 100e a ona 700+100 náklady ?? Nezdá sa vám to totálne nefér, že ona mu platí strechu nad hlavou zatiaľ čo on si šetrí na svoju hypotéku? Trošku od veci, nie? Ak nechce platiť nájom môže bývať pod mostom zadarmo.

@anonym_d1c71d a prečo on jej ma platiť všetko a ona si bude v pohode platiť svoju hypotéku
Snáď ten chlap niečo v tom byte spraví omaluje,opraví

kikusahoj
21. máj 2026

@anonym_autor ahoj, priatel byva u mna. Plati mi polovicu na energie a takisto prispieva na stravu. Hypoteku si platim sama,tu som brala davno predtym ako sme sa spoznali.

arek00
21. máj 2026
@huxy

@huxy z bytu nič, ale možno bude povolnejšia a s výhodami...veď predsa musí kompenzovať keď piatel platí, aby si ho udržala.

huxy
21. máj 2026
@arek00

@huxy z bytu nič, ale možno bude povolnejšia a s výhodami...veď predsa musí kompenzovať keď piatel platí, aby si ho udržala.

@arek00 paráda 😀👌

autor
21. máj 2026
@arek00

@arek00 máte pravdu nechám ho radšej u seba za 100€ to ma aspoň nikdy neopustí lebo takú dobrú ubytovňu by už nenašiel

minenkaa
21. máj 2026
@anonym_autor

@arek00 máte pravdu nechám ho radšej u seba za 100€ to ma aspoň nikdy neopustí lebo takú dobrú ubytovňu by už nenašiel

@anonym_autor ale veď si pytaj nájom ale potom sa tak k nemu aj správaj ,všetky opravy v byte a všetko čo sa týka bytu ,si rieš sama a jeho do toho nezatahuj ,žiadne umývanie schodov ,maľovanie bytu opravy,keď sa pokazí spotreby pod ideme spolu kúpiť nový

autor
21. máj 2026
@minenkaa

@anonym_autor ale veď si pytaj nájom ale potom sa tak k nemu aj správaj ,všetky opravy v byte a všetko čo sa týka bytu ,si rieš sama a jeho do toho nezatahuj ,žiadne umývanie schodov ,maľovanie bytu opravy,keď sa pokazí spotreby pod ideme spolu kúpiť nový

@minenkaa hm však jasne, ja vymením žiarovku aj zatlciem kliniec a on uvari každý druhý obed tak to ma byt sme obaja emancipovani dospeli ľudia

sense
21. máj 2026
@huxy

@sovica ale preco by žena mala od muža chcieť ten poplatok, ktorý podľa teba môže použiť na čokoľvek (hypo, fitko). Uniká mi pointa. Však sú partneri, nemala by chcieť na ňom akokoľvek profitovať. Rozdeliť si reálne náklady mi príde fér, ale chcieť niečo navyše??? To potom nie je žiaden normálny vzťah. Ale akési vypočítavé čudo, tak nech si býva sama a všetko platí sama. Ja by som s takým "partnerom" nebývala určite.

@huxy ono zas niečo naviac alebo viac za stravu resp bezne nákupy by mal dať aj sám od seba, predsa len chlap zje viac, plus žena sa viac stará o domácnosť.
Ale teda všetko je o komunikácii a nájdení kompromisu aby to vyhovovalo obom

huxy
21. máj 2026
@sense

@huxy ono zas niečo naviac alebo viac za stravu resp bezne nákupy by mal dať aj sám od seba, predsa len chlap zje viac, plus žena sa viac stará o domácnosť.
Ale teda všetko je o komunikácii a nájdení kompromisu aby to vyhovovalo obom

@sense jasné, že na stravu by mal chlap prispieť viac, lebo väčšinou zje viac.
Ale tu je čisto reč o tom, že autorka chce peniaze navyše, aby to z časti pokrylo hypo. Akosi nechce pochopiť, že ten byt je len jej a je to investícia, ktorá každým dňom nadobúda vyššiu hodnotu. Ale aj tak chce ešte peniaze od chlapa vi vzťahu za "nájomné"

anonym_ed6e83
21. máj 2026

Byt daj do prenájmu a prenajmite si niečo , čo budete platiť na polovicu, keď sa to nedá inak vyriešiť.
On ak by bol normálny a myslel to s tebou vážne (neviem koľko ste spolu) tak sám od seba by platil tú hypotéku s tebou ani by si sa nemusela zamýšľať nad tým , že koľko ma prispievať. Je ale rozdiel či ste spolu 5 mesiacov alebo niekoľko rokov. Prečo by mal chalan bývať zadarmo ? Alebo za cenu vajec, chleba , mlieka a šunky pár krát do týždňa? To nedáva zmysel nedá sa to ani rozpočítať “férovo” takéto nákupy.
Zamňa určite bývanie na polovicu , KEĎŽE HO VYUŽÍVA AJ ON! A je jedno, že to je tvoja hypotéka a nehnuteľnosť! Preboha zobuďte sa , ak by nebol s ňou bol by v prenajme a tiež by splácal niekomu cudziemu hypotéku.
Hlavne že ženy keď sa nasťahujú k mužom a neprispievajú nič tak sú zlatokopky 😃

sense
21. máj 2026
@anonym_autor

@minenkaa hm však jasne, ja vymením žiarovku aj zatlciem kliniec a on uvari každý druhý obed tak to ma byt sme obaja emancipovani dospeli ľudia

@anonym_autor a čo navrhuje tvoj partner?

sense
21. máj 2026
@huxy

@sense jasné, že na stravu by mal chlap prispieť viac, lebo väčšinou zje viac.
Ale tu je čisto reč o tom, že autorka chce peniaze navyše, aby to z časti pokrylo hypo. Akosi nechce pochopiť, že ten byt je len jej a je to investícia, ktorá každým dňom nadobúda vyššiu hodnotu. Ale aj tak chce ešte peniaze od chlapa vi vzťahu za "nájomné"

@huxy až teraz som dočítala všetky komenty. Zial mám pocit že vzťahy v dnešnej dobe sú len čistá kalkulácia a obchod , vypočítavosť a je jedno z ktorej strany, partnerstvo sa akosi vytráca a aj komunikácia, ľudia už pomaly bez internetu a rád od iných ani nevedia spolu komunikovať

tiezjedna
21. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a on neprišiel so žiadnym návrhom? Len sa k tebe nakvartýroval a ohľadne financií ani ťuk?

klotildabazarik
21. máj 2026

@anonym_autor navo u teba byva😂 si plat sv9ju hypoje to" tvoj byt", nech plati najom