icon

Koľko by mal prispievať priateľ na hypotéku?

20. máj 2026

Ahojte mám hypotéku priatel u mňa býva koľko by podľa vás mal platiť?

akneladec
21. máj 2026
@huxy

@anonym_autor mala by si možnosť zobrať si hypo spolu s mužom a tak splacať spolu 50:50, to by bolo úplne fér.
"Z toho bytu bude mať predsa aj on niečo..." Čo tým konkrétne myslíš? Že aj jeho dopíšeš na LV? Alebo?

@huxy A keby býva priateľ v klasickom nájme u niekoho cudzieho, za dajme tomu 600€ - čo by prenajímateľovi pokrylo aj hypo aj nájom aj energie, tiež ho má dať majiteľ bytu na LV? To čo je za logiku, preboha.

minenkaa
21. máj 2026
@anonym_autor

@minenkaa hm však jasne, ja vymením žiarovku aj zatlciem kliniec a on uvari každý druhý obed tak to ma byt sme obaja emancipovani dospeli ľudia

@anonym_autor nie ty budes robiť všetko co sa týka technického stavu bytu a sootrebycov a on variť každý druhý obed

autor
21. máj 2026
@minenkaa

@anonym_autor nie ty budes robiť všetko co sa týka technického stavu bytu a sootrebycov a on variť každý druhý obed

@minenkaa a keby sme v najme žiarovku zavoláme vymeniť majiteľa? Alebo ani sprchovú hlavicu si v najme nemôžme sami vymeniť?

sense
21. máj 2026
@tiezjedna

@anonym_autor a on neprišiel so žiadnym návrhom? Len sa k tebe nakvartýroval a ohľadne financií ani ťuk?

@tiezjedna možno sa ani sám nenalvartyroval. Mňa by zaujímalo kto inicioval spoločné bývanie, keď nemajú doriešene financovanie.

sleepy_joe
21. máj 2026

Riešenie je jednoduché. Nech si aj in kúpi byt a mesic bývajtevu neho a mesiac u teba a nič si nemusíte vyčítať.

anonym_59401e
21. máj 2026

Všetci čo ti radia polovicu energii v živote nevlastnili sami nejakú nehnuteľnosť, sami nedosiahli hypotéku 🙂 Preto sú tu všetci kyslí, že len polovicu energii, lebo tak by si to predstavovali oni a ak chceš viac, tak si máš sama žiarovky vymieňať :D Však veď nech sa páči, našetrite si cca 20% hodnoty bytu, majte dobrý príjem/prácu na to, aby Vám banka vôbec nejakú hypotéku dala a potom ho dajte niekomu do nájmu za cenu energií. 90% ľudí v diskusii je totálne mimo. Partnerovi by hypotéku nesplácali, dokonca by takého aj opustili, ale niekomu úplne cudziemu u koho by boli v nájme, to problém už nie je :D

misanthropicdann
21. máj 2026

@anonym_autor nemal by ti platiť hypotéku, nazvyme to ze by ti mal platiť nájom.
Takže by ti mal platiť polovicu energií + nižšiu hodnotu za nájom podobného bytu v tvojej lokalite.
Nenechaj sa tu presviedčať ze by ti mal platiť len energie, to je blbosť. Užíva benefity bývania mal by platiť aj nájomné.

Takže ak by podobný byt bez energií sa prenajímal za 700 mala by si od neho okrem energií pýtať ďalších 250-300€.

huxy
21. máj 2026
@akneladec

@huxy A keby býva priateľ v klasickom nájme u niekoho cudzieho, za dajme tomu 600€ - čo by prenajímateľovi pokrylo aj hypo aj nájom aj energie, tiež ho má dať majiteľ bytu na LV? To čo je za logiku, preboha.

@akneladec ale tu sa bavíme o PARTNEROVI, nie o bežnom nájme "preboha", tá tvoja logika

huxy
21. máj 2026
@anonym_59401e

Všetci čo ti radia polovicu energii v živote nevlastnili sami nejakú nehnuteľnosť, sami nedosiahli hypotéku 🙂 Preto sú tu všetci kyslí, že len polovicu energii, lebo tak by si to predstavovali oni a ak chceš viac, tak si máš sama žiarovky vymieňať :D Však veď nech sa páči, našetrite si cca 20% hodnoty bytu, majte dobrý príjem/prácu na to, aby Vám banka vôbec nejakú hypotéku dala a potom ho dajte niekomu do nájmu za cenu energií. 90% ľudí v diskusii je totálne mimo. Partnerovi by hypotéku nesplácali, dokonca by takého aj opustili, ale niekomu úplne cudziemu u koho by boli v nájme, to problém už nie je :D

@anonym_59401e a to odkiaľ berieš, že ludia co by od partnera nebrali peniaze za svoju hypo, nemajú svoje bývanie??? Smiešne.

anonym_e59e75
21. máj 2026

Nadhoď tú tému a uvidíš, ako zareaguje. Možno naozaj býva s fajn babou a zadarmo a čaká na ženu svojho života, ale to zistíš len vtedy, ak sa ho spýtaš. Alebo to zistíš o pár rokov, keď ju nájde. Ak by si ostala tehotná, tak čo? Koľko máte rokov?

tiezjedna
21. máj 2026
@sense

@tiezjedna možno sa ani sám nenalvartyroval. Mňa by zaujímalo kto inicioval spoločné bývanie, keď nemajú doriešene financovanie.

@sense to nechápem ani ja... Na druhej strane, nech by to bolo akokoľvek, neviem si predstaviť, že by som sa zosťahovala a neprispievala primeranou čiastkou do rozpočtu. Bola by to prvá debata, ktorú by som iniciovala, pretože by som vo vlastnom záujme a pre pokoj do budúcna, chcela mať v týchto veciach jasno hneď od začiatku...

anonym_59401e
21. máj 2026
@huxy

@anonym_59401e a to odkiaľ berieš, že ludia co by od partnera nebrali peniaze za svoju hypo, nemajú svoje bývanie??? Smiešne.

@huxy No ty si v diskusii jedna z najhlasnejších, takže koľko nehnuteľností SAMA vlastníš? 🙂

huxy
21. máj 2026
@anonym_59401e

@huxy No ty si v diskusii jedna z najhlasnejších, takže koľko nehnuteľností SAMA vlastníš? 🙂

@anonym_59401e 1, málo? Mne to úplne stačí. Ale nepotrebujem, aby mi na ňu niekto prispieval. Najhlasnejších? 😄

anonym_fe3d2d
21. máj 2026
@anonym_59401e

@anonym_59401e tak huxy neprispieva anonymne a len pod svojim nickom. Komunikuje vcelku slušne a rozumne... aspoň v diskusiách, v ktorých ju zachytím. Takže ja sa jej zastanem 😁

aperolcek
21. máj 2026

Čiže modus operandi je získať hypo a potom nájsť dostatočne naivného jedinca, ktorý mi ju bude pomáhať splácať bez toho, aby mal aspoň postavenie nájomcu. 😄 Okeeeej.

anonym_d1c71d
21. máj 2026
@huxy

@anonym_59401e 1, málo? Mne to úplne stačí. Ale nepotrebujem, aby mi na ňu niekto prispieval. Najhlasnejších? 😄

@huxy ty by si si k sebe nasťahovala chlapa za 100e príspevok a sama platila vysokú hypotéku?? To ti máme veriť?? To by si bola riadna zúfalka.

anonym_59401e
21. máj 2026
@anonym_fe3d2d

@anonym_59401e tak huxy neprispieva anonymne a len pod svojim nickom. Komunikuje vcelku slušne a rozumne... aspoň v diskusiách, v ktorých ju zachytím. Takže ja sa jej zastanem 😁

@anonym_fe3d2d Najhlasnejšie som myslela metaforicky, len že je v tejto konkrétnej diskusii od nej veľa komentárov, nič deep ani urážlivé som tým nemyslela :D Ale kľudne sa jej, ANONYMNE, zastaň :D

autor
21. máj 2026

😂achjaj.. doteraz sme spolu nebývali, iba prestavali či on u mňa ja u neho, on býva v zdieľanom byte, s 3 cudzími ľuďmi, ktorí nie sú jeho kamaráti, iba sa obchádzajú. Platí 320€ nájom, ktorým všetci 4 splácajú hypotéku pana majiteľa. Chceme ísť obaja spolu bývať. Nepotrebujem od niekoho aby mi splácal moju hypotéku. Zvládnem ju aj sama a vyžijem. Ale však keby môžem ja celý život bývať za 100€ hádam by som ani nepotrebovala nikdy nič vlastniť a dobre by mi bolo, bývať s niekým s kým sa mám rada 🙂

anonym_608ff3
21. máj 2026
@anonym_autor

😂achjaj.. doteraz sme spolu nebývali, iba prestavali či on u mňa ja u neho, on býva v zdieľanom byte, s 3 cudzími ľuďmi, ktorí nie sú jeho kamaráti, iba sa obchádzajú. Platí 320€ nájom, ktorým všetci 4 splácajú hypotéku pana majiteľa. Chceme ísť obaja spolu bývať. Nepotrebujem od niekoho aby mi splácal moju hypotéku. Zvládnem ju aj sama a vyžijem. Ale však keby môžem ja celý život bývať za 100€ hádam by som ani nepotrebovala nikdy nič vlastniť a dobre by mi bolo, bývať s niekým s kým sa mám rada 🙂

@anonym_autor a on sam nenavrhol, ze ti bude davat napr tych 320 eur, ktore plati teraz? Za mna je to minimum co by mal ponuknut.

huxy
21. máj 2026
@anonym_d1c71d

@huxy ty by si si k sebe nasťahovala chlapa za 100e príspevok a sama platila vysokú hypotéku?? To ti máme veriť?? To by si bola riadna zúfalka.

@anonym_d1c71d akože mne je jedno, čo si o mne myslís. V prvom rade by som si k sebe nenasťahovala len tak nejakého chlapa. A nepotrebujem ťa tu urážať len kvôli tomu, ze máš iný názor.
Stále si stojím za tým, že pýtať peniaze od druhého na moju hypo, je vychcané.

anonym_d1c71d
21. máj 2026
@huxy

@anonym_d1c71d akože mne je jedno, čo si o mne myslís. V prvom rade by som si k sebe nenasťahovala len tak nejakého chlapa. A nepotrebujem ťa tu urážať len kvôli tomu, ze máš iný názor.

@huxy a bývať u niekoho v dnešnej dobe za 100e nie je vychcanosť??
Neurážam ťa, napísala som " by si bola zúfalka " ale nie si, lebo viem, že by si na to nikdy nepristúpila ❤❤

anonym_59401e
21. máj 2026
@huxy

@huxy Veď ale prečo to berieš ako príspevok na hypo? Pre toho druhého človeka je to normálne platenie nájmu/strechy nad hlavou, volaj to ako chceš.

huxy
21. máj 2026
@anonym_d1c71d

@huxy a bývať u niekoho v dnešnej dobe za 100e nie je vychcanosť??
Neurážam ťa, napísala som " by si bola zúfalka " ale nie si, lebo viem, že by si na to nikdy nepristúpila ❤❤

@anonym_d1c71d vieš, na mieste toho chlapa by som uvazovala inak. Chcela by som tiez niečo vlastné. Buď teda aby sám si niečo zaobstaral alebo spolu. Možno len chce vyskúšať, ako sa im bude bývať spolu. Kazdopádne by ma takato požiadavka od partnera riadne zaskočila a odradila (ze chce poplatok za bývanie).

huxy
21. máj 2026
@anonym_59401e

@huxy Veď ale prečo to berieš ako príspevok na hypo? Pre toho druhého človeka je to normálne platenie nájmu/strechy nad hlavou, volaj to ako chceš.

@anonym_59401e nechcela by som partnera, ktorý by mi úctoval nájomné za bývanie u ňho, a je jedno ako to nazveš. Na realnych nákladoch by som nemala problém sa podieľať férovo. Ale toto je len autorkin náklad ne JEJ nehnutelnosť.

anonym_d1c71d
21. máj 2026
@huxy

@anonym_d1c71d vieš, na mieste toho chlapa by som uvazovala inak. Chcela by som tiez niečo vlastné. Buď teda aby sám si niečo zaobstaral alebo spolu. Možno len chce vyskúšať, ako sa im bude bývať spolu. Kazdopádne by ma takato požiadavka od partnera riadne zaskočila a odradila (ze chce poplatok za bývanie).

@huxy neodbočuj od témy, nebavíme sa tu o chlapovi, ale riešime situáciu z pohľadu autorky.
Predstav si, že priateľ bude bývať s autorkou 5-6 rokov za 100e, ona ťahá sama ich "spoločné" bývanie a počas toho si on našetrí peknú sumu, potom sa s ňou rozíde kúpi si byt a nasťahuje si tam novú priateľku... ako by si sa cítila??

huxy
21. máj 2026
@anonym_d1c71d

@huxy neodbočuj od témy, nebavíme sa tu o chlapovi, ale riešime situáciu z pohľadu autorky.
Predstav si, že priateľ bude bývať s autorkou 5-6 rokov za 100e, ona ťahá sama ich "spoločné" bývanie a počas toho si on našetrí peknú sumu, potom sa s ňou rozíde kúpi si byt a nasťahuje si tam novú priateľku... ako by si sa cítila??

@anonym_d1c71d neodbocujem
Trvam si ma svojom názore. Koľko krat to mám teda ešte zopakovať?
To nikdy nebude ich splocné bývnie, len autorkine

autor
21. máj 2026

Presne, ja sa na to nepozerám cez peniaze, aj cez lásku. Ale rozídeme sa a on u mňa býval za 100€? Ak sa nerozideme tak čo je na tom že by mi “platil” menšiu časť hypotéky..

anonym_d1c71d
21. máj 2026
@huxy

@anonym_d1c71d neodbocujem
Trvam si ma svojom názore. Koľko krat to mám teda ešte zopakovať?
To nikdy nebude ich splocné bývnie, len autorkine

@huxy odbočuješ!! Áno je to len tvoj názor, tak sa tu nenavážaj do autorky a neodsudzuj ju, nie si v jej situácii.

huxy
21. máj 2026
@anonym_autor

Presne, ja sa na to nepozerám cez peniaze, aj cez lásku. Ale rozídeme sa a on u mňa býval za 100€? Ak sa nerozideme tak čo je na tom že by mi “platil” menšiu časť hypotéky..

@anonym_autor tak a z jeho pohladu, bude ti prispievať na hypo, ty sa s ním rozídeš a on nebude mať nic.
Ved je to v podstate len na vás, ako sa dohodnete, ako vam to vyhovuje. Ja som svoj názor vyjadrila. Ako si to vy určítez je len na vás.

huxy
21. máj 2026
@anonym_d1c71d

@huxy odbočuješ!! Áno je to len tvoj názor, tak sa tu nenavážaj do autorky a neodsudzuj ju, nie si v jej situácii.

@anonym_d1c71d nenavážam sa a ani neodsudzujem. Píšem svoj názor tak sa skľudni