icon

Koľko by mala mať rodina nasporené pre pokojný život?

20. júl 2025

Ahojte, koľko by podľa vás mala mať našetrené rodina s 3mi malými deťmi? Máme hypo, 3 deti a my vek 30 a 32 rokov.
Viem ze všetci majú iné náklady na život, ale kedy cítite že ste spokojní a bez stresu? Nepotrebujem vedieť koľko máte, ale koľko by ste chceli mať aby ste boli bez stresu a vedeli normálne slušne vyžiť.
Mam pocit, že toto zdražovanie nám poriadne uberá z príjmu, len keď človek ide ku zubárovi zaplatí majland, do obchodu a nechá tam kopec peňazí. 😔
Už začínam aj pochybovať o tom, že dokážem deťom nejaké peniaze odložiť na štart do života a ak áno tak takú sumu, že si za 20 rokov kúpia akurát tak bicykel.
Mam pocit, ze naša životná úroveň klesá a keď to tu čítam na MK, tak mam pocit že som žobrák.
Myslela som, že naše zárobky sú ako tak fajn, ale začínam si uvedomovať, že je to dosť zlé, u nás ale není roboty na výber a hlavne pri deťoch sa nedá cestovať ďaleko za lepšou prácou.
Nehovorím o dôchodkoch, tie už podľa mňa ani nebudeme mať, takže treba našetriť niečo aj tam.
Toto je hrozneeeeeee.

Strana
z2
sweet20
20. júl 2025

@anonym_autor co ti pomoze ked napisem 100 000 a co ti pomoze ked napisem 1000 alebo 10 000? Ved to su take zbytocne temy podla mna

denkabemommy
20. júl 2025

@anonym_autor pozor, nekúpia si ani bycikel, tie kvalitnejšie sú už teraz v pár tisícoch € 😅. Ale beztak deťom šetrím peniaze. K tvojej otázke ale je pre mňa dôležité mať doložené aspoň 6 mesačných príjmov.

tykat
20. júl 2025

@anonym_autor ja si pamatam.pravidlo ze mat nasetrene na 6mesiacov zivota. Teda ak by ste teraz prisli o prijem tak do 1/26 by ste mali zit z uspor. Neviem ci ti to pomoze.

alkoholik
20. júl 2025

Naco napr mate 3 deti?? Kazde dieta stoji pocas zivota 10 tis€. Takto ste mali rozmyslat ked ste mali 1 dieta. Nerozmyslajte uz teraz a snazte sa zit aby ste zivot zili a neprezivali.

zic
20. júl 2025

@anonym_autor
1, rezerva na 6 mesacnych vydavkov
2, zivotne poistenie zivitela (zivitelov) rodiny, urazove a trvale nasledky vsetkych
3, ak usetrite - investovat s co najnizsimi poplatkami do ETF

anonym_6b4c5c
20. júl 2025
@alkoholik

Naco napr mate 3 deti?? Kazde dieta stoji pocas zivota 10 tis€. Takto ste mali rozmyslat ked ste mali 1 dieta. Nerozmyslajte uz teraz a snazte sa zit aby ste zivot zili a neprezivali.

@alkoholik pridaj na tej sume. Dajme tomu, že prvých 6r do tých 10k zmestíš, viac určite nie. Aj to nič extra nekúpiš (len škôlka stojí za 3r dajme tomu 3k). 🙂

autor
20. júl 2025
@alkoholik

@alkoholik mali sme jedno, chceli sme ešte jedno ale z jedného boli dvojčatá, bola som zo začiatku v strese ale nedala by som ich za nič

ukgirls
20. júl 2025
@alkoholik

@alkoholik 10k? to kde predavaju tak lacne deti? ja som tu moju asi dostala z aliexpresu-stale do nej vrazam a vrazam ... :-P

alkoholik
20. júl 2025

Zabudol som dopisat 0. Myslene bolo 100ky tis€.
Ospravedlnujem sa.

tomtom2
20. júl 2025

Čo sa týka úspor/železnej rezervy, tak platí to, čo tu píšu ostatní, mať našetrené minimálne na 3 mesiace výdavkov, ideálne aspoň 6

anonym_89b5fa
20. júl 2025

@anonym_autor my máme dve deti máme 31 a 30 rokov. Za investované okolo 80 000 a ešte 3 nájomné byty. Ale stále sa bojíme že to je málo. Takze pokračujeme v investovaní ďalej

andrejka1974
20. júl 2025
@anonym_89b5fa

@anonym_autor my máme dve deti máme 31 a 30 rokov. Za investované okolo 80 000 a ešte 3 nájomné byty. Ale stále sa bojíme že to je málo. Takze pokračujeme v investovaní ďalej

@anonym_89b5fa tak to ste na tom bravúrne mať toto žijem si ako v raji

dusika11
21. júl 2025

@anonym_autor sama som s deťmi a nemám nič okrem bytu spokojná ?

maba123
21. júl 2025

No kolko by si mala mat nasetrene, trosku zvlastna otazka, ak je zivotrlom iba jeden clen rodiny, tak tam vela neusetris, a ak ste na to dvaja, financny plan si urcujes sama , je rozdiel ci zarabas 1000 alebo 5000 a este podotknem k niektorym komentarom, ze kolko vlastne stoja deti a naco si so tobila tolko deti, bud statstna s tym poctom ktory mas, a hoci to nieje jednoduche skus si polozit otazku, či je pre teba dôležitejšie mat vela penazi, alebo zivot ktory ta urobí stastny pri detoch, , ja mam 5 deti, a nevymenila by som za nic, a taktiez nelutujem ze ich mam tolko , a aj ked naklady nas stoja titice , stoji mi to za tie peniaze, a ze nechodim 4x do roka na drahu dovolenku, nezijem si v blahobyte, ale som statstna ze je to takto a co sa tyka toho kolko mam mat nadporene pre pokojny zivot....., to uz je na tebe, ake su pre teba priority ,,😁 pre niekoho je priorita 1 dieta a uzivat si zivot, dovolenky, byty, majetky, pre niekoho je uzivat si zivot iba s detmi a svoje priority uprednostnujes pred svojim blahobytom, lebo v konecnom dosledku, ver tomu ze sa ti to vrati

subartic
21. júl 2025

bože tieto kecy .. načo ti boli tri deti , no nahov.. Začínam byť na to alergická , deti sú tu , je to zbytočná a ešte dehonestujúca otázka. Ja mám viac detí ako je štandard a robím všetko preto aby som sa cítila finančne komfortne. Odkladám max.keď mám , keď je horšie ťahám . Mám úspory ,zdravie, prácu a dobré deti , partnera ktorý sa snaží taktiež, byty ktoré prenajímam .

anonym_89b5fa
21. júl 2025
@subartic

bože tieto kecy .. načo ti boli tri deti , no nahov.. Začínam byť na to alergická , deti sú tu , je to zbytočná a ešte dehonestujúca otázka. Ja mám viac detí ako je štandard a robím všetko preto aby som sa cítila finančne komfortne. Odkladám max.keď mám , keď je horšie ťahám . Mám úspory ,zdravie, prácu a dobré deti , partnera ktorý sa snaží taktiež, byty ktoré prenajímam .

@subartic koľko máš bytov v nájme

anonym_89b5fa
21. júl 2025
@andrejka1974

@anonym_89b5fa tak to ste na tom bravúrne mať toto žijem si ako v raji

@andrejka1974 a koľko by si si žila ako v raji pár rokov ? Potom by si všetko rozbila a hotovo.

subartic
21. júl 2025
@anonym_89b5fa

@subartic koľko máš bytov v nájme

@anonym_89b5fa dva

anonym_89b5fa
21. júl 2025

@anonym_autor môj cieľ je v 55 mať 1 000 000€ v aktívach ( akcie, nehnuteľnosti). Potom idem na dôchodok

anonym_89b5fa
21. júl 2025
@subartic

@anonym_89b5fa dva

@subartic pekne. Plánuješ aj ďalej kupovať ?

subartic
21. júl 2025
@anonym_89b5fa

@subartic pekne. Plánuješ aj ďalej kupovať ?

@anonym_89b5fa nie, ak sa mi bude dariť plánujem kúpiť pôdu .

anonym_a210c0
21. júl 2025

@anonym_autor rezervu mame nastavenú podľa našich nákladov tak, aby sme minimalne rok prežili v pohode, keby niečo. Plus teda máme aj ďalšie peniaze v prípade potreby. A šetrím aj deťom, tiez v prípade potreby vsak viem tieto peniaze taktiež použiť. Keby sme nemali hypo, tak by to bolo o niečom inom este.

libusak
21. júl 2025

Pol rocne vydavky. Ked mate mesacne vydavky 2000€ tak 12000

anonym_2baed9
21. júl 2025

A bude horšie a naše deti sa budú mať este horšie. Zamerala by som sa nie na ich štart, ale na štúdium, setrila by som na na rok na strednej v zahranici. Uvidia ako sa žije a studuje inde, sami zistia ci to tu ma/nemá perspektívu.

anonym_eff494
21. júl 2025

Sme mladá rodina ale postupne pracujeme na tomto cieli:
- od narodenia odkladáme deťom podla možností do fondov čo dostanú na štart do života
- sebe odkladáme do fondov. To sú peniaze, za ktoré si nebudeme kupovať ani teraz auto, ani za nepôjdeme na dovolenky. Budú tam keby udrú veľmi zlé časy alebo raz sebe na dôchodok atď
- rezervu máme 6 mesačných výdavkoch stále dostupnú, ale cieľ je rok.
- pomimo na nejakych terminovaných vkladoch mať peniaze tak, keby chceme niečo na dome prerobiť, kúpiť nové auto a podobne, proste väčšie výdavky.

Čakám, že ma tu niekto zhejtí, že to slovenská realita nie je a niekto je rád že má 2 tisíc eur rezervu, ale ja by som v spokojnosti inak žiť nedokázala. Uskromňujeme sa, nejdeme tento rok na super dovolenku ale nechcem nikdy zažiť finančný stres.
A samozrejme, treba mať životné poistky, keby sa stane zle.

alkoholik
21. júl 2025
@subartic

@subartic co je natom dehonestujuce prosim??? Pokial mam takyto pohlad a postoj na zivot tak si ja tiez nekupim 3 ( drahe auta) ano dieta s autom sa neda porovnat,ale vyznam je rovnaky.

tilly
21. júl 2025
@alkoholik

@alkoholik si si istý, že dieťa stojí 10tis za život? Máš dobrú sumu? Puberťák, sportovec stojí minimálne 10tis ročne

subartic
21. júl 2025
@alkoholik

@subartic co je natom dehonestujuce prosim??? Pokial mam takyto pohlad a postoj na zivot tak si ja tiez nekupim 3 ( drahe auta) ano dieta s autom sa neda porovnat,ale vyznam je rovnaky.

@alkoholik deti sú tu . Autá predáš, zbavíš sa ich . Detí sa nezbavíš, máš ich pokiaľ nevyrastú a pokiaľ sa vydaria tak je radosť na ne pozerať ako sa im v živote vedie. Teraz horekovať a načo vám boli a hento a tamto . Tri deti nie sú nič katastrofálne, nič osadnícke a ani nič nezodpovedné, to že ty by si nedal a neuživil tri deti neznamená že to majú aj ostatní . Autorke nič nechýba , netrie biedu , deti nechodia hladné a určite chodia aj čisté , vzdelanie získavajú , len sa zamýšľa nad tým čo im dá do života ako štartovné a kedy sa človek cíti komfortne , čo je tiež veľmi subjektívne.
Konštatovaním , na kieho vám boli tri deti .. je navodenie situácie že oni sú nezodpovední a oni sú takí a onakí . Deti sú tu , neutopí ich , nepredá ich , len čo je tu navyše je debilný komentár . Okrem toho život je sínusoida , raz si hore a raz padáš , mám na vlastnej koži odskúšané. Ja som mala 6 detí , tri mám ešte doma. Dve sú vysokoškolsky vzdelané , plne samostatné.

cecilia29
21. júl 2025
@alkoholik

@alkoholik dieťa má mozno stojí niekoľko tisíc, ale keďže ma nevyliečisliteľne veľkú hodnotu, tak sa oplatí ho mať.
Peniaze ti zožerie inflácia, prajeme ich, dačo Fico ukradne. Ale dieta je tvoj poklad v dome

minutka
21. júl 2025

Niekto ma 3 byty, niekto 3 deti. Spokojnost a stastie neprameni v peniazoch. Tu v diskusiach su to same nadstandardne prijmy. Ja k nim nepatrim. No nestresuje ma to. Mame slusne byvanie, jedlo, auto, dovolenky. Spokojnost v zamestnani. Dokazeme nieco malo odlozit bokom. A tesime sa z toho co je. Nam nebolo dopriate mat viac deti, vam ano. Ak su este aj zdrave, je to zivotne stastie. Aj ked ano, isto sa mate co obracat. No radost z funkcnej rodiny nenahradi nic. Ale netreba sa porovnavat. Moje zivotne kredo je “co mas, to si vaz. Co nemas, za tym nebabuj”.

Strana
z2