Koľko by mala mať rodina nasporené pre pokojný život?
Ahojte, koľko by podľa vás mala mať našetrené rodina s 3mi malými deťmi? Máme hypo, 3 deti a my vek 30 a 32 rokov.
Viem ze všetci majú iné náklady na život, ale kedy cítite že ste spokojní a bez stresu? Nepotrebujem vedieť koľko máte, ale koľko by ste chceli mať aby ste boli bez stresu a vedeli normálne slušne vyžiť.
Mam pocit, že toto zdražovanie nám poriadne uberá z príjmu, len keď človek ide ku zubárovi zaplatí majland, do obchodu a nechá tam kopec peňazí. 😔
Už začínam aj pochybovať o tom, že dokážem deťom nejaké peniaze odložiť na štart do života a ak áno tak takú sumu, že si za 20 rokov kúpia akurát tak bicykel.
Mam pocit, ze naša životná úroveň klesá a keď to tu čítam na MK, tak mam pocit že som žobrák.
Myslela som, že naše zárobky sú ako tak fajn, ale začínam si uvedomovať, že je to dosť zlé, u nás ale není roboty na výber a hlavne pri deťoch sa nedá cestovať ďaleko za lepšou prácou.
Nehovorím o dôchodkoch, tie už podľa mňa ani nebudeme mať, takže treba našetriť niečo aj tam.
Toto je hrozneeeeeee.
No hlavne diskusie na MK nebrať vážne. Ty si si ešte nevsimla ze tu každá má mesačný príjem 3000€, päť investičných bytov, a rezervu na 5 rokov? Je to ako keby si sa porovnávala s dokonalými životmi na instagrame. A všetci vieme ze realita je niekde úplne inde. Mam priateľov ktorý zarábajú lepšie, mam priateľov ktorý zarábajú horšie ale plus mínus sme všetci taky priemer. Myslím ze dá v dnešnej dobe pokiaľ ma človek hypo a ešte pripadne nejaký leasing alebo podobne dosť ťažko. Pokiaľ dokážem zabezpečiť aby moje deti v pokoji študovali VŠ akúkoľvek si vyberú tu na SK pripadne ČR, myslím ze to bude super a dobrý základ.
@andrejka1974 a koľko by si si žila ako v raji pár rokov ? Potom by si všetko rozbila a hotovo.
@anonym_89b5fa nie ale mať toľko možnosti ako ty tak by mi bolo fajn ja si to dovoliť nemôžem
@anonym_autor my máme dve deti máme 31 a 30 rokov. Za investované okolo 80 000 a ešte 3 nájomné byty. Ale stále sa bojíme že to je málo. Takze pokračujeme v investovaní ďalej
@anonym_89b5fa to je hrozne daco, robte s tym nieco, ved zijete pomaly na hranici chudoby
@anonym_autor my máme 3 deti, hypotéku, ja robím kvôli deťom na skrátený úväzok, úspory nemáme, vždy keď je problém, tak vieme, že sa môžeme spoľahnúť na moju mamu aj svokrovcov. Tak isto vďaka nim máme pár rokov pozemok, ktorý môžeme v najhoršom prípade predať. Je to vďaka za to, že sme neodišli do zahraničia ale sme vždy tu, keď niečo treba.
Keby to tak nebolo tak by som určite túžila mať na účte toľko, aby nám to stačilo aspoň na rok na pokrytie hypotéky, energií, potravín a najnevyhnutnejších vecí, takže aspoň cca 20 000,-.
A bude horšie a naše deti sa budú mať este horšie. Zamerala by som sa nie na ich štart, ale na štúdium, setrila by som na na rok na strednej v zahranici. Uvidia ako sa žije a studuje inde, sami zistia ci to tu ma/nemá perspektívu.
@anonym_2baed9 pred cca 30 rokmi : "ozonova diera, ozaruje nas to, zomrieme" .. alebo "dochadza ropa, okolo 2010 sa minie uplne" ... alebo "zabije nas populacna explozia" .. :D
@alkoholik mali sme jedno, chceli sme ešte jedno ale z jedného boli dvojčatá, bola som zo začiatku v strese ale nedala by som ich za nič
@anonym_autor Aj ja mám dvojčatá plus jedno. A vôbec mi to nepripadá a nepripadalo veľa
Mudraci, ktorí dobrovoľne majú jedno dieťa si neuvedomujú následky.
Lebo demografia nepustí. Ak tento trend bude pokračovať, naozaj dôchodky nebudú, alebo budú nízke.
Keby každá rodina mala tri deti, bola by to rozšírená demografia, pribúdalo by obyvateľov, zamestnancov ktorí platia odvody, rástol by hrubý domáci produkt a situácia štátu by bola lepšia. A bolo by aj na tie dôchodky.
Či sa tato odpoveď niekomu páči či nie, to na faktoch nič nezmení.
Naco napr mate 3 deti?? Kazde dieta stoji pocas zivota 10 tis€. Takto ste mali rozmyslat ked ste mali 1 dieta. Nerozmyslajte uz teraz a snazte sa zit aby ste zivot zili a neprezivali.
@alkoholik že 10tis😉mne minule vyhodilo že 60tis a myslím že pri dnešnej drahote je aj to podhodnotena suma😉len strojček dcére ma vyšiel zatiaľ vyse3000 a ešte nekoncime ,okuliare,kruKy,školy ..,čo tí čo majú chorlave dieťa,rehabky atď?
Ja som názoru mať vlastné bývanie, auto a rezervu,tak ako je spomínané na tých 6 mesiacov ... A nie som zástancom celý život hanobiť majetok - to pre mňa nie je životný cieľ .... Nikdy nevieš, kedy nastane koniec a veru ťažko sa odchádza z toho sveta 😄
@anonym_autor my to máme tak, že odkladáme na sporiaci a tým pádom to už neexistuje,musíme žiť s toho,čo máme. Treba sa poistiť celá rodina,keby niečo. Aj majetok. A deťom predsa necháte nehnuteľnosť. Máme dve deti a rozmýšľam,že neskôr, keď budú chcieť žiť sami,tak byť predáme, niečo dáme deťom a niečo použijeme na nové malé bývanie.
@anonym_autor Aj ja mám dvojčatá plus jedno. A vôbec mi to nepripadá a nepripadalo veľa
Mudraci, ktorí dobrovoľne majú jedno dieťa si neuvedomujú následky.
Lebo demografia nepustí. Ak tento trend bude pokračovať, naozaj dôchodky nebudú, alebo budú nízke.
Keby každá rodina mala tri deti, bola by to rozšírená demografia, pribúdalo by obyvateľov, zamestnancov ktorí platia odvody, rástol by hrubý domáci produkt a situácia štátu by bola lepšia. A bolo by aj na tie dôchodky.
Či sa tato odpoveď niekomu páči či nie, to na faktoch nič nezmení.
@evansova Taketo oblbovanie sme tu uz mali a maju aktualne v Ruskej federaci. Tak len preto aby sme my 20-30-40tnici mali na buduce dochodky tak kazdy budeme mat 3 a viacej deti. Aby mal kto robit na hajzlov ktori rozkradaju nase verejne financie. Co tak spravit reformu dochodkoveho systemu, podporovat 2 a 3 pilier a nerobit si zneho trhaci kalendar, ale zial to hranolovi by znicilo zakladnu oveciek. Kludne majte aj 10 je to vase rozhodnutie.
Počas inflacie je zbytočne šetriť peniaze, každým dňom strácajú na hodnote. Investovať do nehnuteľnosti ( aj to môže byť riziko ).
@anonym_autor majte minimálne 6 mesačných platov našetrených bokom. A plus investujte pravidelne 20€ / mesiac do akciových fondov.
@anonym_autor a koľko máte našetrené? Máte rodičov s nehnuteľnosťami? To zdedia vaše deti... Ak nemáte, je to horšie... Ale život treba žiť, nie prežívať a lamentovať... Poskromnejsie si používajte.. odložte na začiatku z výplaty zo 200e a ostatné si užite... Nemá zmysel sedieť na peniazoch a deťom neukázať okolie.. ste ešte mladiiii.
@anonym_autor môj cieľ je v 55 mať 1 000 000€ v aktívach ( akcie, nehnuteľnosti). Potom idem na dôchodok
@anonym_89b5fa no nic moc. To uz mam teraz a cielom do dochodku je pre mna mat aspon 10x tolko. Kedze mam aj okolo 100 nehnutelnosti a plus ine.
Naco napr mate 3 deti?? Kazde dieta stoji pocas zivota 10 tis€. Takto ste mali rozmyslat ked ste mali 1 dieta. Nerozmyslajte uz teraz a snazte sa zit aby ste zivot zili a neprezivali.
@alkoholik kiezby, u nas nestaci 10 tisic ani na rok, ved 10 tisic pocas 18 rokov je 46 Eur mesacne, to je nejake nizke cislo..

Autorka , mali by ste mať rezervu na pol roka života. To je taký základ. A zvyšok, už podľa moznosti. Fondy, pripadne napr skúsiť nasporit na pozemok ako investíciu. Myslím, že väčšine klesla životná úroveň, na SK sme na chvoste Europy