icon

Koľko by mi mal priateľ prispieť?

5. feb 2023

Ahojte. Som na RD. Priateľ pracuje jeho plat je cca 1030€. Všetky platby ohľadom byvania strhavaju z môjho účtu (450€). Chce mi posielať 250€ že to mi musí sačiť. Nakupujem ja aj on.Aký je váš nazor nato?
( +3deti).

mondolina
6. feb 2023

@tiezjedna
tak im by to asi stačilo 🙏 že chlap vyloží na stôl 250€/ mesiac. keď 450€ je len bývanie 🤦‍♀️

martinp288
6. feb 2023

Žijem s priateľkou. Posielam jej každý mesiac polovicu nákladov na bývanie. Nákup platíme rôzne, niekedy ja, inokedy ona. Svoje účty za telefón, poistenie, každý sám zo svojho. Väčšie výdavky ako pokazená práčka, drahá oprava auta atď.. podľa dohody. Vieme sa na seba spoľahnúť a nečakáme že to potiahne ten druhý.

maryetta
6. feb 2023

Ak robi adekvatne plnohodntne nakupy. Teda nie ze 2x za mesiac nakupi rozky ale ze ozaj spravi nakup tak ok.
Ale ak nie tak…. Tych 250€ je ozaj hranicnych. Ked by aj daval 150€ na to jedno dieta. 100€ na “prispevok” na byvanie.
A kde je zvysne stravovanie? Hygiena? Oblecenie? To si kupuje sam?
Ono auto… tam ide kopa penazi. Ci uz tankovanie alebo opravy. Taka oprava moze stat 50 ale aj 500€ a aj viac.

simca06022011
6. feb 2023

@gypsomilka dosť? Žije tam. Keby posielal len výživné, tie by bolo dosť. Čiže jej nemusí ostat nič, on môže žiť ruka hore z ďalších napr. 600-700eur? Výživné na ďalšie dve deti je ich, to nie je na tretie dieťa, ju, jeho.

autor
6. feb 2023

Vela krát sa stane, že počas mesiaca ide na nákup 2-3x ja idem 2x za tyzden plus denne na pečivo. Na Vianoce bol on viac x na nákup ale zas ja som riešila všetky darceky pre deti +on. Ja sa autom vozím naozaj minimálne. Keď chcem.isť navštiviť moju rodinu musim isť busom lebo on nejde. Chodí vacsinou len on do roboty a aj 3-4x za týždeň k jeho rodičom (15km tam aj naspäť) čo by nemusel ale on proste musí. Nenosí ani deti do školy takže koli nám necestuje nikam.

veronikaszabova
6. feb 2023

Anonym - tak sa s nim dohodni na urcitej sume, ktora pokryje spolocne dieta ("alimenty"), najom za chlapa (90€) a spolocne dieta (45€) plus strava ( a on uz nech nechodi nakupovat). A nemusite sa dohadovat, ci dava malo, ci vela.

tiezjedna
6. feb 2023

@maryetta ak nie je schopný na opravu auta odkladať aspoň 50 € mesačne z platu 1030 €, tak okrem toho, že je lakomí jak pes, je aj totálne finančne negramotný! Aj keby urobil neviem aký nakup, tak mu zostane pre seba viac než 500 éčiek mesačne a on nemá na opravu?? dobre ju oblbuje🙄 a to som z neho urobila ešte štedrého nákupčího😡

gypsomilka
6. feb 2023

@tiezjedna tak kazda si mala moznost vybrat ako to bude v jej rodine. Pozri ja to vidim takto. Len totalne hlupa zena si necha urobit dalsie dieta ked uz dve ma z ineho vztahu a nema vyriesene byvanie a financie. Byvaju v podnajme cize nemaju vlastne nic. Vie co tie deti obnasaju,vie ze ked pojde na RD ze nebude mat prijem. Len hlupa si nevyriesi vztah s muzom pred tym ako idu spolu byvat a mat spolu dieta. Takze neskoro ide plakat ze jej chce davat len 250€. A stojim si za svojim myslim ze je to dostatocne.

tiezjedna
6. feb 2023

@gypsomilka súhlasím do bodky so všetkým, až na poslednu vetu. 250 € je totálny výsmech. Nás je tiež 5 a stačilo by mi to max na týždeň na potraviny a nejaku hygienu, drogeriu. Kde je oblečenie, topánky, škola??? Fakt srandista.

veronikaszabova
6. feb 2023

@tiezjedna tak skolu nerataj - ich spolocne dieta este nechodi ani do skolky

gypsomilka
6. feb 2023

@tiezjedna no tak este raz. 250€ ale dieta je len jedno jeho. Za ostatne jej on nemusi nic platit preco by mal? Ved do skoly resp do skolky jeho dieta nechodi. A stale pise ze on na tie nakupy chodi tieZ.

mondolina
6. feb 2023

@gypsomilka
ty asi nevieš rátať
koľko by si dala výživné na tak malé dieťa, ja som mal 150€? plus je malý atopik.
ostane 100€ v lufte, slovom 100🤣
keď už tomuto nerozumieš tak ozaj neviem kde je chyba.
pre autorku- odkladaj si každý jeden blok z nákupu, a nech to robí aj pán partner a uvidíte komu ide viac z vrecka.
a keď tu spomínate, že dve deti nie sú jeho a co? veď to vedel dopredu.

tiezjedna
6. feb 2023

@veronikaszabova ale tie dve možno ano (neviem či autorka písala). Každopádne ich matka teraz nemôže plnohodnotne zarábať, pretože je obmedzená jeho dieťaťom…

gypsomilka
6. feb 2023

@mondolina no skus dat tvoj prepocet

veronikaszabova
6. feb 2023

@tiezjedna ale tie dve prve nie su jeho. Chapes? O tie sa maju postarat ich rodicia. Nie on.

gypsomilka
6. feb 2023

@tiezjedna tak ale na skolu oblecenie drogeriu pre dve deti ktore ma s ex nech teda pyta od ex viac.

tiezjedna
6. feb 2023

@gypsomilka skusim si neklepať na čelo pri tejto tvojej logike, ale niečo ti tam uniká - kde je on a náklady na neho?

mondolina
6. feb 2023

@veronikaszabova
odmysli si tie dve deti, (ktoré sú inak finančne ukrátené, lebo ich matka je doma s nevlastným súrodencom.)
takže ste traja, ty na RD, dieťa atopik a muž ti dá na stôl 250.
🙏

veronikaszabova
6. feb 2023

@mondolina pozri sa, co som napisala ja
""Anonym - tak sa s nim dohodni na urcitej sume, ktora pokryje spolocne dieta ("alimenty"), najom za chlapa (90€) a spolocne dieta (45€) plus strava ( a on uz nech nechodi nakupovat). A nemusite sa dohadovat, ci dava malo, ci vela.""

Vsetko je o komunikacii. Ktora u nich evidentne viazne.

veronikaszabova
6. feb 2023

@mondolina a to, ze "stradaju" - na to mala mysliet ich matka uz pred tym, ako si urobili dalsie dieta do tejto situacie.

gypsomilka
6. feb 2023

@tiezjedna 450€ pisala autorka ze dava na najom energie spojene s bytom hej.
V byte je ich 5.
Cize 450€/5osob =90€ to si myslim ze je spravna suma na osobu ano?
Frajer jej dava 250€
250€-90 jeho naklady za byt. Zostava 160€
Stale su tu plus jeho nakupy v obchode. Aj ked nevieme kolko cca tie nakupy jeho stoja lebo to autorka nepise.
Ak ma malo na skolu oblecenie pre deti drogeriu ma ex nech pyta tam. Lenze co tu ona vyriesi? Riesit ma doma s nim. No to asi nevie.

tiezjedna
6. feb 2023

@gypsomilka a 160€ mesačne je podľa teba adekvátny príspevok z jeho strany na všetko okolo neho + polovicu za spoločné dieťa, keď budeme veľmi dôslední??? No mám dosť, sorry...

dianka555
6. feb 2023

@tiezjedna @autorka ako dlho si s ním vo vzťahu? To či je finančné negramotný a aký je človek to si hádam vedela. Aj keď nevie narábať s financiami tak sa to môže naučiť, to že nevozi deti do školy je jedná vec , buď je v práci alebo deti môže voziť aj ich otec, ten je kde? On sa nerieši, len pošle výživné 300 eur, aj on by mohol prispieť viac. Financovanie domácnosti si mala @autorka vydiskutovať s priateľom už skôr, aj bývalí môže prispieť na bývanie pre jeho deti. To či by mal živiť aj tvoje deti, ktoré nie su jeho ste si hádam dohodli už predtým, či ste sa o tom nerozprávali? Ako budeme fungovať ako rodina? Že on chodí za rodičmi aj keď nemusí je jeho vec, možno im chodí pomáhať. Jedno zlé riešenie by bolo, daj deti bývalému pošli mu 300 eur a viac nerieš, nebudeš ich voziť do školy ani ho riešiť, hádam sa nájde žena ktorá s ním bude urobí jej dieťa alebo nie a bude ich živiť. Ty ho poznáš tak hádam si vedela aký je priateľ. Lakomec už musel byť pred tým, nevidíme celú situáciu len tvoj názor

penelope11
6. feb 2023

Nech si zrata, co vsetko platis, ze to sa neda z takej sumy utiahnut. Ja neviem niekedy ti chlapi ak keby im nedochadzalo. A hlavne ked ide o deti, ved to stale sa najde nieco, co treba kupovat.

veronikaszabova
6. feb 2023

Kocky, ja myslim, ze my to tu nijako za autorku nevyriesime. Zbytocne sa tu dotahujeme za slovicka.
Autorka by si mala doma s chlapom sadnut, dat vsety vydavky na papier a spolu by to mali vyriesit.
Uz len to jej "nakupuje aj on" - a co my vieme, ci je to mesacne 100€, ci 300€? Ozaj zbytocne dohady.

gypsomilka
6. feb 2023

@tiezjedna inak je zaujimave ze ked jej posielal 300€ tak pisala ze to jej stacilo a vyzila uplne v pohode. Teraz jej ma posielat 250€ co je o 50€ menej a uz je v srackach a nevyzije hej. 50€ rozdiel 🤦🏼‍♀️

mondolina
6. feb 2023

@gypsomilka
rátať deti ako rovnocenných partnerov na pokrytie nájomného je už cez čiaru.
a že tam ešte rátaš aj to najmenšie 🤦‍♀️ ved to je aj jeho, a matka má zaňho platiť 90? 🙊

maminkadeticiek
6. feb 2023

Dlho si sa natrapila kym si si takeho nasla na splodenie 3.dietata.🤦‍♀️ V takychto situaciach mi je luto len tych deti.

gypsomilka
6. feb 2023

@mondolina a preco nie? Nebyvaju v tom byte tie deti? Ten najom plati len za frajera a seba? Deti sa tam nekupu neumyvaju sa,neperie sa ich oblecenie,nepozeraju telku, nevari sa pre ne atd?

tosomja
6. feb 2023

Vy to máte celé blbo nastavené. On ti dáva 300€ so všetkým? Je v tom príspevok do nájmu, strava, opratie, aj výživné na dieťa?
Koľko máš ty celkový príjem? Materská, prídavky, výživné?
Koľko máte výdavky na bývanie a stravu? Koľko si odloží on,koľko ty?
No ja by som takto žiť nechcela, že on si bude šetriť na auto a opravy a neviem čo, ale chce jesť, chce aby si sa starala a ešte aj vyžila zo všetkého. Tak mu ty dávaj 250€ z toho čo máš a nech on zo svojho platí nájom, nakúpi atď. A uvidí, či je to dosť 250€.