Koľko eur pre dvoch dospelých na potraviny?
Ahoj zienky,potrebujem poradit. So snubencom sa coskoro osamostanime a ja tak zacinam prepocitavar rozpocet a nevedeli by ste mi poradit kolko eur treba pre dvoch dospelych ludi vyhradit na potraviny ?? dikesss
@dai @lune Tak tu si nieco precitajte o tom zazraku agave https://authoritynutrition.com/6-healthy-sugars...
A inak pre vsetky zienky co vedia aspon trochu po anglicky tieto programi by mohli byt pre vas zaujimave Eat Well for Less, food unwrapped a Jamie's money saving meals
aj jeden po slovensky ako inspi 😉 http://delikatesy.etrend.sk/reci/ak-vam-dam-33e...
@dai a inak ocotillo sa dava iba za lyzicku ako dezinfikacia a vobec ho necitis ( mozes nahradit citronom pripadne dat trochu este cilantro olej a) A tiez nevies na aky prispevok bola moja reakcia. Tato pani sa totizto navazala na inych za to ze neminaju vela penazi za nakupy a nazyvala ich deti chutakmi. To boli len pre nu pat prihlasit ze sa da dobre nakupovat bez toho aby clovek minul cely majetok. Ja si tiez rada kupim cerstveho lososa ale zas kedze jeme cerstve ryby dva krat do tyzdna Tak to striedame aj s lacnejsimi
@ajana1 presne. V predošlých príspevkoch ma jedna presviedcala, že "kvalitný " Agave sirup ☺ čo už.
@vintage_lady no agave vobec nie je tajy uzasny ...fruktoza
@sense však to som tvrdila aj predtým. pár stránok dozadu.
@vintage_lady asi som to ospevovane agave nevidela...ale asi viem od koho to bolo
@vintage_lady @sense ved to ale hlavne ze stoji vela Tak to musi byt zdrave. Vo food unwrapped sa venovali aj super foods a myslim ze kazdy normalny kto si to pozrie a sa nad tym zamysli nebude vyhadzovat za to peniaze
@ajana1 ja zial ocot citim vzdy🙂 a priznam sa ze pouzivam steviu nie agave... viem ze si reagovala na lunu - ja som len reagovala nato ze jednoducho ked nieco jes kvoli chuti tak sa to tak lahko nahradit neda😉 napr. Taku bielu husaciu pecienku neviem nahradit🙂 teraz pisem cisto o gurmanstve nie moc o zdravi🙂
Schvalne som mrkla na minuloroc rozpocet, takze potraviny priemer na mesiac 320€. Nesetrime ale ani neplytvame.
Ale chlebik si peciem, polotovary nenakupujem, robievam si ghee, zavaram vsetko co sa nehybe.
Nesetrim na orechoch, syre, rybach, dost miname na odstavovani ovocia.
Cize ak by som sa posnazila a okresala , k 250 sa viem priblizit.
Myslim ze tie co sa prehnane obuvaju do @jana_eyre koli tomu ze ochudobnuje to nerobia opravnene.
@lune zas si tu? Koľkokrát si už rozlúčila a opäť sa vrátila.
Z tejto diskusie si mi prišla dosť povýšenecká a nadradená a jediná pravda bola len Tvoja, hlavne voči jana_eyre, absolútne žiadna schopnosť a ani snaha prijať iný názor okrem toho svojho. Išla som si zo zvedavosti prečítať aj Tvoju diskusiu. A tam si rovnaká. Povýšenecká a neschopná pripustiť iný názor ako ten Tvoj. A absolútna neschopnosť sa nad sebou zamyslieť, že možno problém bude na Tvojej strane, Ty to ale ani nepripustíš.
Nemáš schopnosť sebareflexie, napriek Tvojim viacerým VŠ. Empatia, slušnosť, rešpektovať názory druhých, nepovyšovať sa - to sa na žiadnej VŠ nenaučíš.
@mandala77 No zial chodia mi upoz, aj ked som ich vypla... A ked niekto zautoci, vratim odpoved 😉. Som povysenecka a neempaticka? V tomto pripade ano, ked sa tu baby vychvaluju ako zivia rodinu z par eur a v bruchu dalsie dieta.
Hlavne, ze Ty si dokonala, superskromna a empaticka. A respektujes moj nazor 🙂
Skoly mi nezavid, som si ich odmakala poctivym studiom aj pracou popri...takze viem presne, co je to zit skromne.
moje nervy, ten kolotoc sa stale tociiii 😀 😀 😀
@miku1 ja zase velmi ocenujem jej uprimnost 😉 Ona normalne priznala ze je povysenecka a neempaticka 😅 😅 😕 😕
" Som povysenecka a neempaticka? V tomto pripade ano, ked sa tu baby vychvaluju ako zivia rodinu z par eur a v bruchu dalsie dieta."
no proste ked musis, tak MUSIS. 😎 ked sa niekto "povychvaluje" ako zivi rodinu z par eur a este caka dalsie dieta , to proste nic ine nezostava , len povyseneckost a neempatia 😝 😝 😝
@jolinka Ja len nechapem, odkial vzala to, ze sa tu niekto vychvaluje. Kazda tu pisala zakladatelke temy odpoved na jej otazku a pripadne rozpisala ako funguje jej domacnost...Ale samozrejme ako v kazdej teme tu na MK sa musi hned najst niekto, kto ma z neviem akeho dovodu potrebu sa ozyvat a komentovat veci, ktore sa ho netykaju.
@dai si mi pripomenula, ako sme minuleho roka dochovali 12 kaciek... kacacie hody kazdy tyzden a deti uz prevracali oci "zase kacka" ...no a tu vychvalovanu pecienku nik nechcel z celej rodiny jest, ja to lubim tak som sa napchavala "drahou" lakocinkou jak taky sedlak na veceru s chlebom. 😅
Normalne Ste ma baby inspirovali, idem si k tomu prave teraz sadnut, pozriet, co budem varit a urobit zoznam. Nie je mozne, aby som to aj ja nedokazala stiahnut aspon o par dolarov tyzdenne. 😀
@jolinka no zas netvarme sa, ze na peniazoch vobec nezalezi (peniaze nie su vsetko a nezarucuju stastie ale zit v biede je velmi tazke a dost na nic).
Podla mna by mala byt nejaka zodpovednost ked ma clovek deti (tym nenarazam na nikoho konkretneho, nevidim do nikoho zivota a ani som necitala celu diskusiu).
Iba vo vseobecnosti (aj ked to nie je uplne k teme) chcem poznamenat, ze ked ma clovek deti a ani korunu tak je to voci tym detom dost nefer (ked vidia ako maju spoluziaci super veci, chodia na dovolenky, kazdy vikend na vylety tak to urcite nie je pre nich 2x prijemne). Raz tu bola taka tema, kde kupila mamicka synovi tenisky (ten si ich na konci roka v skole zabudol a v stratach - nalezoch pripadli ucitelovi, kt ich potom nosil, mama sla do skoly a ucitelovi ich vyzuli, to ma dostalo). Ked niekto nedokaze zvladnut taketo mensie vydavky, tak by asi mal pockat kym bude jeho fin. situacia priaznivejsia a potom mat deti. Samozrejme netvrdim, ze deti maju mat len milionari ale aspon stredny standard by bol fajn.
viem, ze debata co je zdrave a co nie je na dlho a niekto kto sa stravuje paleo asi nedokaze suhlasit so stravou vegana.
ale jeden pohlad z vege strany : http://veg-ethique.blogspot.sk/2014/04/je-zdrav...
jasne kilo kvalitneho masa bude asi stat viac ako kilo kvalitnej sezonnej zeleniny z trhu
@whitecat666 to vies...ale k tomu aby som sa netvarila ze na peniazoch nezalezi nepotrebujem pouzivat neempatiu a povyseneckost.
a len na margo veci ....ta "nezodpovedna socka" ukracujuca deti o chleba lebo zivi rodinu s mensimi malojediacimi detmi za 270 eur... uviedla ze ziju v novopostavenom dome, a chodia za racionalne usetrene peniaze na vylety.
Takze to, ako hospodaria so stravou je ich sikovnost a zivotny styl a nie zivorenie z nutnosti a nezodpovednosti ... 😉
a keby i dokonca islo o nizkoprijmovu chudobnu rodinu.....ani to nikoho neopravnuje pouzivat na ich adresu povysenecke komentare, tot vsjo. Nik sa tu netvaril, ze na peniazoch a tym aj na dostojnej hodnotnej strave hlavne pre deti nezalezi....vsetkym vadilo len ta povyseneckost a sudenie.
@whitecat666 Nedá mi nereagovať na tvoj príspevok. Nikto sa tu netvári, že peniaze nie sú dôležité, ale ani jedna mamička tu nepísala, že by treli biedu...to, že niekto minie na potraviny 400 a iný 250 eur, nie je o biede, ale o niečom inom. Vyššie v príspevkoch toho už bolo dosť spomínané, prečo je to tak. Písala som to napr. aj ja, prečo ma strava pre 4 člennú rodinu stojí cca 300 eur mesačne. Napíšem ti teda aspoň za mňa: netrieme biedu, máme dosť dobré príjmy, mesačne na rodinu ako celok miniem cca 1500 eur, a cca 400 eur ušetrím. Moje deti majú všetko čo potrebujú, chodíme na výlety, do bábkového divadla, na koncerty....Nekúpim im všetko čo im na očiach vidím, ale majú všetko potrebné čo deti v ich veku môžu mať.
A fakt si nemyslím, že sa tamtá dotyčná mala dôvod toľko navážať k jane_eyre, len preto, že minie na svoju rodinu - a stále sme sa bavili LEN o potravinách 250 eur. Iné výdavky ako drogéria, oblečenie, atď sme neriešili - LEN a LEN stravu. Niekto chodí jesť po reštikách, niekto nie, niekomu stačí 1 dieťa, niekto chce 2 iní 3 deti. Ale v dnešnej dobe, vyčítať niekomu, že má 2 deti a tretie na ceste????? Veď to je choré! Jana_eyre, predsa nie je sociálny prípad, ktorý má 5 detí a čaká či sa o ňu štát postará alebo nie. Nikde nepísala, že tých 250 eur míňa každý mesiac. Nikde nepísala, že túto sumu bude míňať aj keď budú 5ti.
Každý žije zo svojich peňazí, a iných je PRD do toho, koľko a načo kto míňa.
Necháp ma zle, tento môj príspevok sa netýka teba, len reagujem na to, že si písala o strednom štandarde. Myslím, že ako jana_eyre, ja, a mnohé ďalšie, ktoré sme písali, že minieme na potraviny o niečo menej sa môžme za taký stredný štandard aj považovať. Už som tu tiež písala, že keď som bola na materskej, míňala som na potraviny podstatne viac, pretože som varila takmer denne. Odkedy chodím do práce, paradoxne na potravinách ušetríme dosť. Ale písať tu niekomu, ako odtrha dieťaťu od úst, aké sú jeho deti chúďatá, a podobné somariny, ako to písala luna je už trošku priveľa, nemyslíš? Nikto tu na nikoho neútočil tak ako ona začala útočiť na @jana_eyre.
Niekto proste môže mať vysoké školy aké chce, ale slušnosť v nich našťastie neučia, inak by mnohí ľudia VŠ ani nedokončili.
@miku1
@jolinka
aby bolo jasne ja nikoho povyseneckeho neobranujem (nikto nema pravo nikoho osocovat). Uz vobec nereagujem na konkretnu situaciu @jana_eyre . Ako pisem, vobec som necitala celu diskusiu a netusim ako to maju doma, ak si dokaze navarit za menej alebo na par dni dopredu alebo vyrobit nejake domace zavaraniny tak je to len jej sikovnost.
Prispevok bol mysleny cisto prakticky a vseobecne, aby si aj ti, kt deti este nemaju predom uvedomili co vsetko deti obnasaju. Robila som detsku oslavu a bolo mi smutno z toho, ze dve deti (boli v otrhanom obleceni, nemali mobil a brali ako zivotny zazitok, ze mohli ist na konci do kina a pod). Aby sa este clovek citil vinny, ze jeho deti maju viac a ostatne sa na to mozu len zavistlivo pozerat (kde tie chudobnejsie k tomu pridu?).

@jana_eyre mne Tvoja suma napr. neprisla divna aj vzhladom na odpovede na povodnu otazku. Ak pre dvoch dospelych ludi ma stacit 200-250 eur, preco by pre rodinu s dvomi takymi malickymi detmi, ktore nezjedia vela, nemala byt suma cca podobna? Moja dcera ma 4 a zje toho ako vrabca. Na nu nemusim pocitat ziadne zvysene naklady. Velmi obdivujem ludi, ktori vedia, ako spravne nakupovat. Musim sa priznat, ze ja v tomto nie som disciplinovana- tj nepremyslam, co budem varit cely tyzden, neurobim si zoznam. Samozrejme, ze priblizne viem, co v chladnicke chyba, ale aj tak kupim aj to, co nepotrebujem alebo v prilis velkych mnozstvach. Potom aj vyhadzujem.