icon

Koľko mesačne dokážete ušetriť na bývanie?

29. jan 2025

Koľko sa vám podarí ušetriť mesačne? A koľko ste mali našetrené keď ste išli kupovať nehnuteľnosť.
Chceme kúpiť byt, alebo začať stavať dom. Mne sa podarí ušetriť
Asi 600 mesačne a na spoločnom účte s manželom asi 300.. zatiaľ však máme našetrené len asi niečo cez 2000. (Platili sme svadbu a pod.) Preto nemáme ešte dosť..

colsami
30. jan 2025

@katkaseiner byvaju (podla slov autorky) vo VELKOM byte a este aj so psom. To mi teda vobec nepride, ze je 700 euro na najom vela, priamo v jednom z najvacsich miest na Slovensku. Navyse so psom si podnajom az tak velmi vyberat nemozu...

dankagirl
30. jan 2025

Mi sme kúpili pozemok za vlastne 11rokov to bolo 30 tis.€ do zadu a ešte sme postavili hrubú stavbu za vlastne okolo 20tis .€ potom sme dohrali hypo a to sme mali už 3 deti ...

kavasmliekom
30. jan 2025

Tak 3600e, plus mínus. Aj tak veľa minate.

katkaseiner
30. jan 2025

@colsami akoze pozri, mne je to jedno, ja svoju nehnuteľnosť mam, v case ked sme s muzom setrili sme zili v uk v sharehouse - izba, vlastna kupelna a spolocna kuchyna....zit v dome v tom case, tak este teraz setrim na stavbu. Hypo sme nebrali ani euro

colsami
30. jan 2025

@katkaseiner ja si myslim to iste, kym som setrila, nikdy som nebyvala v byte sama. Este aj prvy rok po kupe bytu som mala podnajomnicku, nech sa spravi rezerva. Ale tak u nich je to otazka komfortu, proste velky byt na podnajom, a mesacne minu skoro 2a pol tisic e, to proste podla mna nie je aktivne setrenie. Len hovorim ze samotnych 700e na velky byt v ZA fakt nie je vela.

katkaseiner
30. jan 2025

@colsami tak ked maju standardy, tak maju potom nizke platy... tak bud raz setrim, alebo nesetrim... to uz sa musia rozhodnut oni. Len teda im tiez nepomoze ked im povieme kto kolko setri mesacne... clovek im aj navod da, ak sa nim neriadia, peniaze im nikto do ust davat nebude...

autor
30. jan 2025

@katkaseiner ja som si práveže priznala chybu, že mám problém so šetrením a že to chcem zmeniť, preto ma zaujímali aj vaše príbehy. Neviem čo tu stále splietate štandard, s tým štandardom to bolo myslené tak, že chceme kúpiť väčší byt.

autor
30. jan 2025

@katkaseiner akože nikde som nenapísala, že nemáte čo mi radíte pravdu, ja to chcem zmeniť preto sa pýtam na vaš názor a pod.

muchotrafka298
30. jan 2025

Potom asi nerozumies tomu, co pises. Lebo ak napisem, ze mam urcity standard a nechcem ist nizsie znamena to, ze mam urcitu uroven nastavenu co sa tyka veci (byvanie, strava, volny cas, dovolenky, doprava do zamestnania, oblecenie a pod.) a nie som ochotna to zmenit na nieco horsie.
A hlavne si treba uvedomit, ze sa neda minat 2000 EUR mesacne a zaroven tu istu sumu usetrit, aby bolo na vacsi byt. Na to nemate dostatocny prijem.

autor
30. jan 2025

@muchotrafka298 ja som to písala v zmysle, toho že chceme kúpiť väčší byt, nie že si neuberiem z toho čo míňam.

colsami
30. jan 2025

Ty asi nerozumies, ze my piseme o tom, ze zijes v urcitom vyssom standarde a nie o tom ci chces alebo nechces kupit vacsi byt (ved mat sny a ambicie je super).
Ale ak raz dvaja mladi ludia bez deti mesacne minu NA ZIVOT po odpocitani nakladov na byvanie 2,000 euro, tak su len dve moznosti - vysoky standard (platite tam kde nemusite za nieco, co si nechcete odopierat) alebo za totalnu financnu negramotnost (ze minate na kraviny, a vela).

autor
30. jan 2025

@colsami ok, píšem, že chcem ubrať z míňania. Takže pre váš kľud aj zo štandardu. Píšem to stále dookola

misanthropicdann
30. jan 2025

Na kúpu nepotrbues mat ani cent, dôležité je mať bonitu a nebyť zauverovana.
Normálne sa berie 20% ako bezucelovy úver a 80% hypo.

muchotrafka298
30. jan 2025

Vedies si nejaku formu "domaceho" uctovnictva, ze za co minas peniaze? Len tak zistis, ze kde vies ubrat a coho sa docasne vzdas. Inac jednoducho neusetris. A je celkom rozdiel, ci mozes odlozit 1000 EUR alebo 2000 EUR. Lebo do roka to mas pri vyssej sume v pohode na nehnutelnost a hypoteku, ked Ti treba 20 % z jej ceny.
Mozes si vydaje nahadzovat do aplikacie, do tabulky, pisat na papier, je to jedno. Ale ked tam zapises KAZDY jeden vydaj co mas, tak uvidis, kam Ti kolko penazi realne mesacne odchadza a co vies vyskrtat a kolko s tym usetris rocne.

hellwant
30. jan 2025

Ale ved ak sa rozhodnete pre byt, predajte pozemok a hned mate po vyplateni hypo zaklad na byt, nik to tu nespomenul ak som dobre cital. Bez cakania , bez bezuceloveho uveru na 20%, kde je vysoky urok, plus nebudete hypo na pozemok platit, cize bude iba hypo na byt. Kdezto ak dom, tak tym, ze platite este hypo na pozemok, zoziera vam to z vyplat a menej odlozis.Plus 2 hypo budes mat, nemusia vam ju dat, tie hypo zlucis az neskôr. Do domu by som byt vami nesiel. Tam vam nepomôze ani 2 rocne setrenie- zas vzrastu materialy a cena prace -a pri stavbe domu vzdy vyskocia nejake veci a zerie to financie navyse.

lin_a
30. jan 2025

@misanthropicdann rada zobrat spotrebak na tych 20% niekomu, kto zatial nevie setrit, odkladat a odopriet si, je docela nerozumne. Ved nemaju vytvorenu ani len bezpecnu rezervu na vykrytie par mesiacov v pripade vypadku prijmu.
Alebo ak si trufnu brat drahy spotrebak + hypo, tak na sumu 200k (ten 4izbak v ZA) by to bolo mesacne cca 1400 eur. Tak nech si skusia najprv nanecisto par mesiacov odkladat mimo takuto sumu, ci to budu zvladat. 🙄

vreckovka2
30. jan 2025

Pokial nemas na to prijem, tak sa neda aj setrit, aj mat 2 auta, aj velky byt v podnajme, aj splacat pozemok, aj rada minat. To tazko. My sme po vyske zacinali este na intrakovej izbe, potom podnajom malej lacnej garzonky. Nemali sme auto. Mali sme dost nizke prijmy uz aj na tu dobu. Postupne sme sa dostali k domu a netrvalo to zase az tak dlho.

tiezjedna
30. jan 2025

na prvý dom sme si brali hypotéku a aby nám ju vtedy dali museli sme dať zo svojich v prepočte 55 tisíc. Je to 13 rokov dozadu a tá požadovaná čiastka bola tak vysoká hlavne preto, že sme to potrebovali riešiť prakticky obratom...

katkaseiner
30. jan 2025

neber to fakt v zlom, len ty si na zaciatku pisala ze mate určitý standard, podla toho sme vsetci vydedukovali ze toho sa neides zriect...2 auta, drahy podnajom, pes. To je vsetko žrút penazi. To, ci teraz prejdes do lacnejsieho nájmu, ci predas auto - nikto ta tu nebude kontrolovat, spravis ako uvazis. My mame dom, pomaly koncine s hypo na byt a mame len jedno auto. Ak to je riadny žrút ked si predstavím kolko ma stoji tankovanie, poistka, kasko, zimne a letne pneumatiky, teraz chceme menit nejaky remen, to bude drahé a ked si predstavim ze všetky vydavky x2, tak by sme boli mozno uplne bez dovolenky cely rok, pretoze máme štandard... My ale druhe auto na stastie nepotrebujeme...no mozno 1x do roka by sa zislo, ale to vzdy prezijeme...

tiezjedna
30. jan 2025

@katkaseiner ja to trebars beriem tak, že kto má vyšší životný štandard, má úmerný k tomu aj príjem. A nie, že niekto s príjmom 2-2500 € bude živiť dve autá, vysoké náklady na bývanie a neviem čo ešte...

autor
30. jan 2025

@tiezjedna my ale máme príjem 1600 + 2100 neviem kde si tú sumu zobrala.

autor
30. jan 2025

@tiezjedna a to píšem len fixný príjem, niekedy sa podarí aj o 500 viac.

tiezjedna
30. jan 2025

@autorka ja o nule nič nepíšem...

autor
30. jan 2025

@tiezjedna akej nule?

miroslava2710
30. jan 2025

Úprimne ak chcete potencionalne byvat v dome tak ja by som šla rovno do domu byt ako medzizastavku by som ani nezvažovala. Len to spomalí celý proces hlavne ak chcete v blizkej dobe deti. Ale ked poviem dom tak nemám na mysli vlastnú stavbu na tom pozemku čo platíte. Ako to tu niekto písal tie stavby sú aktuálne masaker. Neviem ako u Vas ale v NR okrese sa da slusny dom dostat za +- 220 tisic. Ked mate dat taku sumu za byt tak to uz mozete dat aj za dom. Plus keby predate pozemok tak mozno z neho mate aj tych 20% na dofinancovanie kupy k hypoteke. Pripadne este lacnejsia varianta je kupa stareho domu a prerabka ale na to clovek musi mat nervy aj vztah ku tomu a zvazit vsetky rizika. My ideme do tej varianty pretoze chceme velky pozemok a tie su dnes uz len ku starym domom. No ale ak by ste sa aj rozhodli ist rovno do domu tak setrit setrit setrit a ušetriť mesačne minimálne 50% vašich prijmov. Na začiatok by som znížila využívanie auta ( ja to trz robim a vie to ušetrit vela penazí na benzíne) a stravu variť lacné jedlá a žiadne reštiky prípadne si dať strop 1x do mesiaca a podobne. Odporúčam aj No spend challenge ja si davam kazdy januar. Držím palce😊

autor
30. jan 2025

@miroslava2710 ďakujem za normálnu odpoveď ♥️

tiezjedna
30. jan 2025

@autorka nepíšeš akým tempom ste našetrili tých 2000 €. Z toho si asi vieš urobiť nejaký úsudok o čase potrebnom na nasporenie 20 % na hypo. Ak ti z toho vylezie neprijateľný časový horizont, tak vám nezostane iné, než to urýchliť. A to pôjde jedine len tromi spôsobmi - zvýšením príjmu, nejakým preklenovacím úverom (ak sa bude dať) alebo radikálnym zoškrtaním zbytných položiek.

dominikakoll
30. jan 2025

Kupovali sme dom s ,,holým zadkom,,. Mladý, ja príjem okolo 450€ takže o odložení z výplaty nebolo možné ani rozmýšľať, keďže podnájom sme platili 460€. To bolo ale pred 14,5 rokmi. Vtedy ešte dávali 100%. Vtedy sme inú možnosť nemali. Čím menšia hypo, tým lepšie.

alantroj
30. jan 2025

Ak zvazujes dom tak jedine cca 10 az 15 km od ZA. To uz zozenies novostavbu kde si donesies len kufor za cca 250. Ak ste mestske typy ja by som stary byt nechcela. Ked doplatis rekonstrukciu budes pomaly na cene noveho. Plus fond oprav mas ovela vyssi aj energie kedze su vacsie uniky na spolocnych priestoroch. A nikdy to nebude nove. Uz su uplne ine materialy. Ale novy 3izbak uz ide cca 300.

tiezjedna
30. jan 2025

@autorka tá suma nebola myslená na vás, ani som nereagovala na tvoje komentáre, ale na konkrétny komentár, autorku som označila. A suma bola daná len ako príklad, že z takého príjmu sa nedá živiť nadštandard... Váš príjem je slušný, ale aby ti niekto bol schopný povedať, či aj reálne dostatočný na vaše pomery a zámery, to by si musela uviesť za aký čas ste našetrili tých 2000 eur. Preto som ti to v tom ďalšom komentári napísala už adresne.