Koľko mesačne dokážete ušetriť na bývanie?
Koľko sa vám podarí ušetriť mesačne? A koľko ste mali našetrené keď ste išli kupovať nehnuteľnosť.
Chceme kúpiť byt, alebo začať stavať dom. Mne sa podarí ušetriť
Asi 600 mesačne a na spoločnom účte s manželom asi 300.. zatiaľ však máme našetrené len asi niečo cez 2000. (Platili sme svadbu a pod.) Preto nemáme ešte dosť..
Len v skrátka - nájom 700e je veľa. Pri vašom prijme za rok kľudne našetrite tých 15-20 000. Kúpte menší byt a presťahujte sa. Budete si platiť vlastnú hypo a aj tak to bude menej. Zvyšok môžete niekam investovať a tak odkladať na dom...
Ja som mala nasetrene cca 15. Rodičia mi platili intrak a jedlo, takže všetko, čo sa mi podarilo si zarobiť som odkladala už počas školy. Stačí sa trochu uskromniť a ide to vpohode 🙂 hlavne obmedziť reštaurácie a podobne
Radím kupovať iba nevyhnutné, nad každou jednou položkou sa zamyslieť. Spísať si kam idú výdavky a spätne sa pozrieť, čo sa dalo spraviť lepšie.
Nás tento rok čakajú veľké výdavky. Stanovili sme si sumu za mesiac, ktorú chceme ušetriť. Ja som na RD, muž živnostník s nepravidelným príjmom. Ak máte vy pravidelný, tak je to o dosť jednoduchšie. Na veľa veciach sa dá ušetriť. Nejdem to tu celé rozpisovať, ak chceš napíš mi súkromnú správu a celé ti to tam napíšem, kde šetríme my.
Ale byť vami sa teraz riadne uskromním, je to lepšie teraz, keď nemáte deti, potom sa vám bude lepšie žiť. Príjem dokopy máte super. Keď sa posnažíte, tak to zvládnete. O pol roka až o rok by som to ale reálne nevidela.
Oslovte financneho poradcu, 600e mesacne to mozte odkladat 50 rokov .....
Robi sa to aj napr. tak,že ak mate obaja staly prijem najprv si vezmete spotrebny uver , dam priklad 40 000 , a potom s tym uz ziadate hypoteku, pretoze tych 40 000 su uz peniaze ktore mate tych 20% co banka žiada aby ste mali svojich. Nam to takto nakombinovala fin.poradkyna. uz potom si to viete splacat, konsolidovat, alebo prenasat ako chcete. Urcite sa treba poradit s odborníkom, nech pozre vaše konkretne možnosti, schopnosti splacat. Pripadne ak mate nejaku nehnutelnost ktorou by ste rucili viete vziat aj vyssi uver ako je cena kupovanej nehnutelnosti .
Mesacne asi 500, ale teda vlastne bývanie už máme. Nam požičala rodina, to sme im už splatil a zvyšok bola hypoteka
@lienka.7 Presne. @autorka Odporúčam nájsť šikovného finančného sprostredkovateľa, ktorý pomôže s financovaním. Mne tak pomohol vykryť 100% ceny bytu v NR hypotékou a pôžičkou z PSS. Rok som mala vyšší úrok a dve pôžičky, ale po roku som refinancovala do jednej za parádny úrok. Za ten istý rok narástla cena mojho bytu o takmer polovicu ceny za ktorú som ho kúpila. Nemá význam čakať, nehnuteľnosti budú drahšie, ale úroky na hypotéke pôjdu dole.. Radšej mať teraz nehnuteľnosť a po roku aj nízky úrok, ako niekoľko rokov sporiť a cena nehnuteľnosti narastie tak, že tých 20% nebudete mať nikdy. Môj názor..
@lin_a ja neradim, ja len hovorím ze sa to dá veľmi ľahko.
@procrastique čítaj poriadne, opravila sa na 190000.
Autorka, na kupu pozemku sme mali tolko %, co banka vyzadovala, uz neviem, ci 10 alebo 20 to bolo. Sa mi zda, ze 20%. Stal 43000€ v roku 2019. Kym sme dostali stavebne povolenie, presiel asi rok, to sme za tu dobu nasetrili celu cenu pozemku, nakolko som zmenila pracu a plat mi tam siel hore o 50%. A inak len projekt stal 5000€. Cize setrit, setrit, zvysit prijem, setrit...
My sme pred detmi odkladali cely moj plat a cast manzelovho (cca vo vyske predpokladanej hypo). Tak sme si vyskúšali, či by sme dokázali vyžiť z jedneho platu, ked budem na rodicovskej.
Veľa mladých ľudí má založené stavebné sporenie ešte rodičmi. To už majú taký základ do investovania na bývanie. Takto už len zoberú hypo a splácajú. Teoreticky máte cca 5.000 € spoločný príjem. Z toho sa dá ušetriť. Tak držím palce na krásne nové bývanie 👍.
900€ mesačne je 10800€ za rok ... Čo chces s tým robiť ?? Priemerná cena pozemku 80.000€ plus stavba domu a priemerná cena 3 izbový byt 170.000€ ... Keď nasetris 50.000€ potom môžeš rozmýšľať nad hypo
@amelia89 za 4 roky budu ceny ovela vyssie. Vzala by som kombinaciu spotrebak ,hypo, kupila nehnutelnost teraz,a ak su schopní odkladat 900 e tym padom vedia aj splacat tie peniazky (lahsie sa splaca ako odklada) .boli by uz v novom.. ale samozrejme to bol ako tip, myslela som to tak že ak chcu nehnutelnost ,napr.za 200 000 tis kupovat z tych 600,niekedy 600plus300 , tak to bude trvat 50r. Bolo to obrazne 😊
2000 je hrozne malo na stavbu domu, za to nemas ani projekt. My teraz na jar zaciname stavat, len vypracovanie projektu a schvalenie stavebneho povolenia trvalo rok, rataj 2500-3000€ projekt, elektricka pripojka 1000€+, stavebny pozemok predpokladam ze nemate.. Mozno realnejsia je kupa bytu ale tiez musis mat nieco odlozene lebo 100% hypo ti nikto neda.
My mame zatial 50tis. a vyjdeme cca po veniec, strecha uz pojde z hypo.
Ahoj autorka, pozri iba teraz ste mali svadbu. Chce to všetko čas. Nechcite všetko naraz. Postupne si opäť našetríte. Príjem máte s manželom obaja veľmi pekný. My máme cca polku z vášho spoločného príjmu, 3 malé deti k tomu a tiež stále vieme ušetriť. My sme v lete 2024 kúpili náš vysnívaný veľký 4 izbový byt. Sťahovali sme sa tam z malého kompletne prerobeného 3 izbového a ešte sme ten 4 izbový aj prerábali. (jadro, chodbu). Tiež nás to riadne vycicalo.
Teraz šetríme opäť na ďalšiu prerábku, nečakané výdavky a podobne. Na vašom mieste by som šetrila aj 5 rokov a potom uvažovala, čo ďalej.
Keď som kupoval byt v roku 2014 tak som mal našetrené niečo cez 30 tisíc,bral som hypo. Šetril ďalej minulý rok som kúpil pozemok a chalupu na VS šetrím ďalej,neoplatí sa držať peniaze v banke,ľutujem že som pozemok nekúpil skôr
Ja mám pomaly 50 a mám príjem ledva 1200 v čistom. A to už s príplatkami za špec. činnosti a vzdelávanie. Ktoré nie sú stabilné. Nižšie platy sa netýkajú len mladších ľudí. Niekedy stačí, že si vyberieš nesprávne povolanie 😁

To že potrebuješ na začiatok nejake peniaze na stavbu domu to je každému jasne, ale nezabúdaj na rezervu pri plánovaní. Na dom treba mať 10-20% rezervu z rozpočtu napr. plánované náklady 200 000 eur, rezerva musí byť 20 az 40 000 eur...určite sa predraží. Ten príklad 200 000 eur za dom je neviem či je to vôbec možné v dnešnom čase a k tomu ešte pozemok.
Ceny domov nehorázne stúpli. Napr. Košice 500 000 eur novostavby .
Či vám dajú na dom, bez pozemku prípadne bez založenia inej nehnuteľnosti...to je otázne. Kedysi pred 9 rokmi sa také nedalo. Choďte do banky alebo nejakého finančného poradcusa opýtajte na aktuálne podmienky lebo čo tu píšete sa mi nezdá reálne. Byť po nasetreni malej čiastky by sa dal ale dom ?