icon

Koľko mesačne sporíte pre deti či rodinu?

tyblava23
10. nov 2024

Ahojte,

Nenašiel som diskusiu k tejto téme ale rad by som sa opýtal čo si dokážete (ako 2. Pracujúci) rodičia mesačne odkladať ? Vysvetlenie je nasledovne,spolu s zenou pracujeme a mame 2x deti v predškolskom veku. Obaja mame pomerne dobre zamestnania,ktoré nám činia 3.000€ mesačne. Vzhľadom na náklady (fixne a nevyhnutne),tie sa pohybujú okolo 2.200€. Jednoducho povedané,ostáva nám okolo 800€ na potraviny,dorgeriu a iné výdavky. Avšak sami vidíme že 3-4mesiac mame “problémy” a odchadzame do ďalšieho vyplateného termínu s 50€ a často aj menej. Úprimne povedané,nevieme prísť na to,čo za tým môže byt,keďže sa nám nase náklady nijako nezvyšovali,ale proste takto pokračujeme z mesiaca na mesiac.

Vzhľadom na to,chcem doplnit,že našim deťom odkladáme 700€ mesačne (dokopy) a tie už mame zohľadnené v našich nakladoch. Preto sa chcem (úprimne) opýtať,ako to býva u vás ? Koľko sporíte/odkladate deťom? Alebo aj,ako a v com podľa vás redukovať náklady,ak máte podobne skúsenosti ?

Za každú úprimnú radu budem vďačný !

bbshop
10. nov 2024

@tyblava23 vy odkladáte viac než dosť. Akurát pre deti a nie pre celú domácnosť. Toto čo im odložíte sa dá považovať za normálne ušetrené peniaze a nemôžeš písať, že sa vám zvýši 50€. Keď je to reálne 750

marca12
10. nov 2024

@tyblava23 Naklady sa vam nezvysovali? A co si ty nepostrehol inflaciu? Vsetko zdrazelo,tak sa to odraza na financiach. A inak mate brutalne povinne poplatky. 2200€ mesacne je dost vela. To mate tak vysoku hypoteku?

kavasmliekom
10. nov 2024

@marca12 no 2200e a z toho je 700e pre deti. Čiže 1500e na povinné asi nie je až tak veľa, keď majú možno hypo,nájom, možno leasing, nejaké tie paušály. To sa nahromadí.

lienka.7
10. nov 2024

@tyblava23 len toľko k tvojmu postu. Absolutne nemáte príjmy na to, aby ste deťom odkladali 700€ momentálne. To je úplný nezmysel.
Plus mnoho ľudí kopec nezmyselných poistiek, len aby mali. Treba sa pozrieť, či sú vôbec potrebné. A nakoniec, prehodnotiť Vaše výdavky.
A ešte aby som ti odpovedala, kolko teda ja odkladám svojim deťom. Od narodenia im okrem sporenia (výška je porovnateľná s tvojou) odkladám priadavky, danovy bonus a každej som odkladala 200€ z rodicaku.

martyzpp
10. nov 2024

@tyblava23 radšej polovicu peňazí, ktoré šetríš deťom do budúcnosti miň na ich prítomnosť, aby boli deti v budúcnosti čo najlepšie pripravené zarobiť si samé. To znamená krúžky, výlety, knihy, vzdelávacie hračky atď.

alexalex1982
10. nov 2024

Z mojho platu ak vyjde tak 10€ ale tiez nie kazdy mesiac

katuskamala1
10. nov 2024

Sme na tom rovnako ,cca. Akurat,ze to nenazveme ze sporime detom ale sporime SI. Mojou povinnostou ako rodica je nieco ine a nie nabalit dieta "do sveta"peniazmi a popri tom ja živoriť... Mne rodicia do "vena" dali to co im vy nasporite asi za jeden rok a bola som nadsena. V detstve mi a nam ako rodine dali vsetko co ame potrebovali aby sme nestradali ale ani neplytvali a ja nemala traumu z nedostatku a strach o strechu nad hlavou ako ma moj manzel z detstva...

tyblava23
autor
10. nov 2024

@kavasmliekom áno,presne tak. Nemyslím si že je to nejaká neskutočná suma.

ahyt
10. nov 2024

Takovy prijem je snem mnoha rodin a tech 700eu pro deti scifi.

kavasmliekom
10. nov 2024

@tyblava23 stále nepises, koľko tokov majú deti, podľa toho by som sa zariadila.

abbey1
10. nov 2024

@tyblava23 Koľko rokov majú deti?
Mne osobne sa zdá šialené odkladať im 700 eur a na druhej strane sa uskromniť na zážitkoch, vzdelávaní.

katuskamala1
10. nov 2024

@tyblava23 no ale ako vravim, sporime SI a nie sporime detom, to je rozdiel. Pretoze napr teraz sa nam pokazil spotrebic, kupili sme si ho,neodlozili sme nic.. a nie s tym vedomim,zw som vzala detom ale ze su to nase uspory. Nejaka nutna rezerva je,napr pri strate prace sa na nu siahne ale ostatne si sporime a minieme na co potrebujeme ci chceme. Na take dlhodobe sporenie odkladame 200e mesacne, a to bude napr na svadbu detom ci k dochodku.

zuzubb007
10. nov 2024

Nechápem to odkladanie, keďže teraz odložis 700 o pár rokov to bude taká nízka suma, že si ledva auto dáke staré kúpia, veľmi zle rozhodnutie skladovať peniaze

petronelag
10. nov 2024

@abbey1 Tam vpredu píše, že sú to deti v predškolskom veku.
Podľa mňa je toto finančné hospodárenie v poriadku a nie je na to nič zlé, že keď sa dalo odkladali 700€ deťom, že väčšie deti budú väčšie náklady, budú mať aspoň nejakú rezervu.
Ale tam je aj spomínané, že im zostane na potraviny. drogériu a pod. 800€, čo pre dve dospelé osoby+dve deti predšk. veku môže byť teraz už aj len tak na doraz, keďže za posledné roky ceny potravín stúpli. Dosť pravdepodobné, že by bolo dobre na toto nechať 1000€ a sporiť po 500€, keď sa nechcú obmedzovať.

quaxi
10. nov 2024

1. Nesporime pre deti ale ako rodinné úspory. Keď raz bude situácia že sa deti pôjdu osamostatniť tak z toho im dáme podľa aktuálnych možností. Podľa mňa je dôležitejšie aby sme si zabezpečili dôchodok, nech sa deti nemusia o nás v tom veku starať. Pomôcť deťom so štartom do života bude bonus ak to vyjde. Odkladám všetko čo zostane, asi 30% príjmu, nie pravidelne tú istú sumu
2. Rezerva na nevyhnutne výdavky na 6 mesiacov je odložená tak aby sa k nej dalo okamžite dostať, je tam úročenie ale malé. Zvyšok úspor v ETF fondoch napriamo, nie cez banku - bohužiaľ dlho mi trvalo kým som zistila ako veľmi ma banka okradla na poplatkoch takže som mohla mať už oveľa lepšie úspory, nespravte túto chybu.
3. Poistenie - musí byť na byt, PZP, havarijné len ak sa oplatí, životné len pre zarábajúcich členov rodiny a na primeranú sumu. Žiadne investičné, alebo pre deti. Kopa poplatkov a mizivá šanca že to využijete
4. Ak chces ušetriť viac, treba získať prehľad kde koľko míňate, bez toho to nepôjde. Aspoň mesiac si zapisuj a potom uvidíš kde máte slabiny. Veľa sa vie nazbierať na relatívne malých pravidelných platbách napr paušál, telka, rôzne platené aplikácie a pod., takže pozor aj na tieto poplatky. Bežný žrút peňazí je auto, skús si spísať koľko vás vyjde ročne. Alebo závislosti - alkohol, cigy, kávičky mimo domu, to sú všetko totálne zbytočné výdavky.

danyelia
10. nov 2024

Nula celá nula 😃

11brano11
Autor odpoveď zmazal
11brano11
Odpoveď bola odstránená
martina8843
10. nov 2024

Za mna su poistoy pre deti hlupost, a tych 700€ urcite posielat na investicny ucet, ci uz do Finaxu alebo nakupovat ETFka cez nejakeho brokera, kde su nizsie poplatky. A ano, vydavky su stale vyssie, aj ja pridem o komplet danovy bonus- som samozivitelka, a nechapem ako vyziju ludia s nizsimi prijmami, je to naozaj na plac, hlavne, ze mame 13 ste dochodky

abbey1
10. nov 2024

@petronelag A deti v predškolskom veku nepotrebujú zážitky a vzdelávať sa?
Z 800 eur nemôžu pokryť stravu, drogériu i tie zážitky. V tom je veľký problém. Keď teraz odkladá na neskor pre deti, keď vraj budú väčšie a teda vyššie výdaje, akú reálnu hodnotu budú mať tie ušetrené eura?
Už som dosť stará, aby som vedela, že to neskôr vôbec nemusí prísť, či prípadne bude úplne inak, než si predstavujeme.

babushkaem
10. nov 2024

@andaluzia12 presne aj mna to napadlo, aj tak to deti zvyknú rozflakat na blbosti, aspon ja ked som mala 18 a ostatní dostávali všelijaké sporenia, tak to tak aj dopadlo 😀 ja vojnu dieťaťu budem odkladať 50€ mesačne, mne nikto nikdy nedal nic len tak, a mozno prave ďvdaka tomu som dnes tam, kde som

11brano11
Odpoveď bola odstránená
luccija
10. nov 2024

@tyblava23 ja som za to, aby sa deťom šetrilo len by som asi upravila sumu, aby ste nemuseli ísť na doraz.Ani sa nenazdas a deti budú na strednej škole, vysokej možno budú chcieť študovať v zahraničí niekde bývať.To je potom za pár rokov veľa výdavkov náklady na VŠ, keď bude bývat mimo mesta sú skoro ako hypotéka.Vzdy je lepšie mať niečo ako nič aj, keď ano inflácia zhltne veľa
Ja by som, ale kúpila byt a ten prenajímala a raz bude o 15-20 r byt aspoň pre jedno, alebo sa predá a rozdelia sa peniaze.Na ničom viac nezarobis ako na pozemku, byte
Ak máte príjem 3 t a šetrenie 700 plus vám zostane na výdavky 800 eur je to slušne len to treba dobre rozdelit

babushkaem
10. nov 2024

@11brano11 ved to je super, ja by som to proste neurobila, resp som nad tym nikd nepremýšľala, lebo hovorim, ja som nikdy nic nedostala zadarmo, a preto som sa musela v živote zariadiť.

hellwant
10. nov 2024

autorka, píšeš ideal deťom odkladat 1500=50% je ideal.. Kto vam povedal takyto nezmysel? Percentualne odkladanie sa rata a navysuje s ohladom, ze sa extra uskromnujes ked chcete vy dosiahnut FIRE cim viac, tym skôr ho mas. Ale nie detom. Môzes, ale ked nemas prijem na to, len sa dostavas do financneho stresu. Detom treba nejaku rozumnu cast INVESTOVAT , nie iba odkladat ( napr. po 150 eur) zbytok investovat pre vas a urobit si fin. rezervu. Vy budete za 25- 30 rokov chorlavejsi, starsi atd. A vase deti budu v plnej sile. Vy si mate viac pre seba odkladat, az potom detom.

maranco
10. nov 2024

@tyblava23 * A ďakujem za radu s daňovým bonusom. Urobim si to rovnako,keďže na mesačnej baze to vyzerá lepšie,ale logickejšie mi to pripadá raz za rok. *

Ak si mesačný daňový bonus odložíš aspoň na sporiaci účet, za rok budeš mať viac ako keď ti príde ročný daňový bonus.

januska12323
10. nov 2024

Pridám sa, šetriť 700 mesačne je vo vašej situácii až príliš. Zvýšili sa vám náklady tak treba ubrať na zbytočnostiach.

paulina291
10. nov 2024

Syn má zainvestované peniaze, čo dostal od našich pri narodení. Plánujeme mu týmto štýlom sporiť peniaze. Ušetríme mesačne neporovnateľne viac ako vy, no s mužom sme sa zhodli, že ešte nie je čas mu tam niečo posielať. To až keď budme na tom finančne veľmi stabilne a nebudú veľké výdavky okolo domu.
Takže keby mi mesačne ostane 50€ tak ani len neuvažujem dávať deťom na sporenie 700€ mesačne. Podľa mňa si takúto sumu proste nemôžete dovoliť. Počkaj, prípadne odlož menej. Tú rezervu potrebujete teraz vy, a nie deti o 30 rokov na dom.
A najmä nech sa im to nejak zhodnocuje, prípadne kúpiť radšej nehnuteľnosť.

maranco
10. nov 2024

Tie odložené peniaze ako sa ti zhodnocujú? Koľko % navyše získali za posledný rok okrem toho čo ste tam vy vložili?

mell27
10. nov 2024

@tyblava23 prečo tie peniaze neinvestujete? Kým deti vyrastú, stratia peniaze väčšinu svojej hodnoty. 🤦