Koľko miniete na nákup?
Baby koľko miniete v prepočte po tomto zdražovaní na nákup ? Ja za obyčajny , ničim výnimočný nákup t.j nejaké ovocie , zeleninu, cereálie, mäso miniem na jeden nákup ktorú vydrží týždeň 160-170e...mňa ide z toho rozhodiť , a to ešte máme z čoho , sú ľudia ktorí nemajú ani za čo nakúpit..
Ešte prídu nedoplatky čo sa všetko zvyšovalo 🙈🙈🙈..ja neviem neskutočne šlo všetko hore ..
Ked tak citam vzdy v takychto debatach ako sa kazdy zdravo stravuje a ake kazdy mega kvalitne a drahe potraviny kupuje, tak ja nechapem, kto potom kupuje ten "odpad" nakup🤔
@guiseppinka Ja sa priznam bez mucenia, kupujem aj odpad 😂😂. Mam dvoch sportujucich teenegarov. Okrem beznej stravy ci varim zjedia na haldy sladkosti, chipsov, sladene vody a este dokupujem proteiny, bcaa a podobne veci. Zjedia veceru a este o 22 si upecu polotovarovu pizzu, lebo su hladni (mam vzdy zasoby aj takych rychlych polotovarov). Neviem im na 100% pokryt stravu zdravym jedlom, mam niekdy pocit, ze som porodila pirane a nie deti 😂😂😂. Ale sportuju, 6x do tyzdna, teraz cez sezonu 5x plus vikendove preteky skoro kazdy vikend.
@dadis
Prepac, zareagujem na "pracujucu chudobu a par stastlivcov"...
Toto je take vnutorne klamstvo, ze clovek, co ma dobry plat, je ten stastlivec. Ver tomu, ze v 95 % pripadov takych ludi to tak nie je, a mnoho z nich si to vyslovne vydrelo samych. Dovolim si povedat, ze od skoreho veku makali na sebe, aby toho vedeli viac, aby sa v zivote postupne posuvali, makali aj na vyske. Ked sa zamestnali, dali tomu viac ako zvysok zamestnancov, ktori len "chodili" do prace a pindali na vsetko mozne. Tito ludia prichadzali z novymi vecami, napadmi, pracovali na sebe, vzdelavali sa aj v praci, boli aktivni, snazivi a rokmi sa dostali do zaujimavych pozicii, kde za rovnaku pracovnu dobu maju velmi slusne platy.
Z mojej skusenosti napr. - na strednej, kopec bab, co jedine co riesili boli chalani, diskotejky, chlast, cigy, vykeflene jak stetky... Makat na sebe, snazit sa - nieeeeeeee.. Tie čo sli na výšky, same pedagogicke, socialne a ine blboviny (uz na strednej boli sproste jak tago). Dnes robia za minimalne mzdy v obchodoch, ci nejaku administrativu, kde proste staci mat nejaku minimalnu uroven iq... a proste cely svet je pre nich nespravodlivy a oni su tie chudinky... A pravdaze nepracuju na sebe...
Velmi vela ludi je realne lenivych!!! Nie sprostych, mnoho ludi ma potencial, ale zabity!! Zabity:
- školstvom (neschopnost kritickeho myslenia, biflovanie sa, chybajuce podnety...)
- výchovou (chýbajúce pozitívne vzory v rodine, rodicia s nízkym IQ,..)
- spoločnosťou (napr. teoria "nie kazdy moze....", pričom správne má byť "kazdý kto chce moze...")
Realne ako clovek, co robim s ludmi, mam niekolkorocne skusenosti a vidim ako sa ludia roznorodo dokazu zhostit rieseniu problemu, ako sa stavaju k rozlicnym situaciam... a su tam diametralne rozdiely...
@sabinka022 verte, že aj praca ucitela je velmi stresujuca lebo okrem toho, že mam zodpovednost za svoju pracu( ako oducit, pripravit deti na prijmacky, maturitu, sutaže- možno pre niekoho je to nepodstatne ale verte, že pre deti ktore chcu ist napr. na medinu velmi doležite- lebo ked toto zanedbam tak možno pripravim nejake dieta o sen byt lekarom a bude cely život zakompexovany a nadavat na system :D ) aj som zodpovedna za ICH ciny( nemožem ist ani na vecko ked mam dozor na chodbe a potom musim bežat hned na hodinu lebo nedajbože sa deti pobiju a ja som už mala byt v triede tak problem neskutocny)
@valeria_h
Na jednej strane davas "doktorov, pravnikov,..." a potom "nekvalifikovane prace"...
Lenze tych kvalifikovanych je PODSTATNE viac, mozno dokopy cca 85-90 %, lenze v tamer kazdej praci plati, ze ti, co tomu davaju podstatne viac, viac aj ziskavaju, su uspesnejsi...
Priklad: stolar
Potrebovali sme niečo spraviť zákazku - kuchynu. Odhad asi okolo 5tis. - priemerna cena kuchynskej linky.
Skontaktovala som asi 15 rozličných stolárskych dielni, stolárov. Niektorí "ani obraz ani zvuk", niektorí strohé odpovede, po snahe z mojej strany komunikovat, dohodnut si detaily, vediet viac - velka slabota. Dokonca som mala pocit, ze v niektorych veciach sa tomu ja lepsie rozumiem ako clovek, ktoremu mam doverovat, ze je topka... VELMI VELKE SKLAMANIE.
Zaver: z cca 15tych priblizne 2 boli prizorni, a schopní sa nad vecami zamyslat, komunikovat, hladat riesenia, proste boi zamerani na klienta, na jeho potreby a celkovo boli aj uspesni...
A tak je to vo velmi vela povolaniach. Ak je niekto sikovny, je o neho doslova bitka..
Co sa tyka nekvalifikovanych povolani, an tie je idealne mat migrantov, tak ako to dlhodobo robili anglicania, ze na nekvalifikovane prace za minimalne mzy mali slovakov, poliakov...
Slovensko je vyspela krajina a je preto prirodzene vykryt tieto prace obyvatelmi zo "slabsich krajin", pretoze my slvoaci, to uz nechceme robit.
@zmrzlinka2021 Ja som si dovolila sama seba zaratat medzi tych stastlivcov 🙈. Nikdy som na svojom vzdelani alebo kariere extea cielene nepracivala. Skola mi isla sama, na vyske mi stacilo na skusku sa ucit vecer pred (ano, studovala som len marketing 🙄) . Pochadzam z dobrej rodiny, ktora ma podporovala, mala som stastie v zivote na ludi, priatelov a kolegov, mam dobry intelekt, vyjadrovanie, som vez zdravotneho hendikepu a aj dobre vyzeram. Toto nema kazdy, nemame vsetci rovnake podmienky, nie je vsetko len o usilovnosti. Priklad za vsetko: moje deti. Kym sa ine deti v skole trapia, moje deti sa bez vacsej namahy, bez mojho pricinenia, dostsli na 8r gymnazium, teraz budu mate obe na vysvedcku same jednotky (syn mozno jednu 89% dvojku). Takmer sa neucia, su velmi sikovne, uvedomujem si vdacnost za tento dar.
@zmrzlinka2021 tak s tym skolstvom nesuhlasim....aj ja som chodila na vysku ano"len pedagogicku" lebo som len ucitelka....ale ako ucitelka som na sebe makala..ked som isla na matersku ako 34 rocna som už mala sa sebou vsetko co som mohla dosiahnut v skolstve( druhu atestacku plus 60 kreditov) viac sa platovo nedostanem- už len roky praxe mi pomožu a zarabam ako " nevzdelany" clovek...nestažujem sa ale ked tu citam, že nekvalifikovana pani bez VS nezarobila menej ako 1500 v cistom tak kde sme....moj manžel ne docent na VS- tiež makal naa sebe...aa dokonca zaraba menej ako ja- ucka na gymku....
@dadis Lenze pozor! To ze tvoje deti sa lazo plazo dostali na gympel a maju doma super podporu, neznamena automaticky, ze sa budu mat bajecne, a budu mat dobru pracu. Oni same budu musiet vyvinut usilie v zivote, aby sa niekam posuvali (nemyslim tym skolu - zial tie slovenske vysoke skoly vystuduje takmer kazdy), a to je podstatny rozdiel medzi uspesnymi a neuspesnymi (v kariere). Ti uspesni su castokrat len vytrvalejsi a pracovitejsi. A neraz "porazia" spoluziaka, ktory ma aj vyssie IQ, ale proste je pohodlny a mysli si, ze ked bude mat titul, ze mu to otvori brany vsade...
Ja sama som z prostredia, kde som nemala nejaku extra podporu, nemam vzdelanych rodicov, ale mojou motivaciou bolo vzdy zit inak ako oni. Nevyhovovalo mi to prostredie, chcela som viac.
@misana84 Chapem ta a v ziadnom pripade nechcem tvrdit, ze 100 % studentov pedagogickych skol je takych, urcite su aj skveli a sikovni ucitelia. Tym som len chcela povedat to, ze podstatne vyssia tendencia u ludi, ktorych ja opisujem, je ist na takyto typ skoly, ako hrabat sa niekam na feiku a pod.
Napr. teraz mam znamu na dennom studiu na pedagogickej... a ona sama je zhrozena (ona velmi tuzi byt ucitelkou), co tam chodi za vzorka spolocnosti... kazda len mysli na to, ako sa vydat za "ajtaka" a oni nechcu byt ucitelky... Proste zial sustredi sa na takomto type skol velmi velmi takychto ludi, ale to neznamena, ze tam nie su aj ti sikovni
@zmrzlinka2021 ano ved aj od nas z gymka najhlupsi idu na pedagogicku....len otazka znie kam spejeme...ked oni budu ucit nase deti....aka bude uroven skolstva
@zmrzlinka2021 Ved to ani netrvrdim. Len ja mam napriklad lepsiu karieru, ako spoluziacky, co si vydreli cerveny diplom a hned si isli robit phd. 🤷♀️ Syn je velmi dobry z matiky, ale taha ho na umelecky smer, rozmysla, ze po maturite si mozno spravi este strednu umelecku, ak by sa nedostal na vsvu. Asi nebude mat v zivote extra super uspesnu karieru, ako keby isiel na FEi akebo fiit (i ked na to vlohy urcite ma), ale nasrac. Dolezitejsie pre mna je, ze bude robit to, co ho bude naplnat. Zatial ma este cas si to rozmysliet. Dcera este nevie co by chcela.
@misana84 uplne s tebou suhlasim... je to velmi smutne. A zial pre nizke ucitelske mzdy vela z tych sikovnych ucitelov a uciteliek je nutenych zmenit pracu. POdla mna byt kvalitnou ucitelkou je jedna z najtazsich prac
@zmrzlinka2021 Na uplatnenie v živote vplýva veľa faktorov, je dobré ak má dieťa v rodičoch oporu a sú to čestní a pracovití ľudia, vtedy ide po ich vzore. Moji rodičia ma nejako extra nevychovávali, lebo obaja chodili do práce, ale videla som, ako to robia a aj ja som si vždy urobila úlohy, nemala som záujem niekoho klamať, používať alkohol alebo fajčiť, chodila som na náboženstvo a to boli základy, ktoré mi vždy pomáhali, aj na skúšky som sa vždy učila každú otázku, aby som na ňu vedela odpovedať aspoň priemerne. Záleží aj od zdrav. stavu, ten som mala tiež celkom dobrý, len som musela nosiť okuliare, na čo som si dosť ťažko zvykala, ale aj nato som prišla až v dospelosti, že to nie je žiaden problém.
Dlhé roky som sa zaoberala astrológiou, tak aj tam sa dá zistiť, či to niekomu pôjde ľahšie, či má dobré aspekty alebo ťažšie, dokonca ja to či mu to pôjde ľahšie v mladosti alebo až neskôr.
@mpg urcite je to komplex faktorov a niekedy fakt clovek moze mat tip top podporu, ale ked on sam nechce, tak to proste nepojde. Urcite pozicia deti "so zamemim" je lepsia, ale ani u tych debi "bez zazemia" to nie je nemozne.
Ja mam napriklad kamaratku, ktorej obaja rodicia su etnologovia a ked som bola u nej (ako dospelacka) a pocuvala, ako sa vyjadruju, ako diskutuju, videla som, ze su uplne niekde inde ako moji rodicia, proste tomu dietatu aj po intelektualnej stranke vedeli podstatne viac ponuknut. Ja som to nemala ale ako vyssie pisem, prostredie v ktorom som vyrastala bolo pre mna motivujuce - makat na sebe, odist z neho. A chodila som aj po brigadach, aj do vyroby... a velmi rada som sa vracala potom ku knizkam 😉 - "politicky nekorekntne" povedane, nechcela som dopadnut ako ti ludia vo vyrobe, robit veci mechanicky, bez vasne, kopec zdravotnych problemov... to je to, co mna motivovalo byt lepsia, viac sa snazit a mohla som sa v pohode pridat ku kamaratkam na dedinske diskotejky a riesit nejakych "frajerov"...
@valeria_h áno.. navyše nie každý má rovnaké možnosti už ako dieťa.. napríklad môj muž je veľmi inteligentný človek, dá sa s ním porozprávať od vesmíru cez geografiu až po zvieratá o všetkom.. no mal to ťažké ako dieťa a mladý dospelý.. otčim v tom čase alkoholik, dvaja súrodenci.. svokra len tlačila čas aby mohol ísť pracovať a pomôcť jej s financovaním domácnosti.. učiť sa pri otcimovom kriku šanca nebola.. prcoval už počas strednej. Hneď po nej sme sa spoznali a ostali sme už spolu 🙂 2 roky po jeho maturite sme sa brali a sťahovali. Kým ešte býval doma aj počas nášho vzťahu pomáhal mame finančne, teda našetriť si nemal kedy ani ako. Teda pomerne ťažký štart do života a isto sa to nedá porovnávať s kompletnými rodinami kde majú deti podporu rodičov. Bol napríklad veľký talent na futbal ako dieťa, chceli ho aj do klubu, no žiaľ mama mu nevedela financovať tréningy ani ostatné veci ktoré by k tomu potreboval. A potom niekto napíše že každý má rovnaké možnosti. No žiaľ nemá..
Naposledy nakup ze zelenina (2uhorky, 1paprika), maslo, chlieb, cestoviny, mlieko, dve konzervy hrasku, jedno 400g maso - 50€. Skoro mi oci vypadli
V lidly na týždenný nákup miniem max 60 e a to skoro všetku zeleninu bio. Pečivo kupujem inde takže chlieb každý druhý deň ešte kupujem v pekárni 1,30-1,70 e podla toho aky.Mäso kupujem tak raz do týždňa a to mame tak na 2-3 dní.Ostatne dní bezmäsité. Pijeme len čistú vodu.Cerealie nekupujem.
My doma nerobime týždenne nákupy.. Chodím častejšie. Nemam s tým problém. Obchod mam 2min pesi. Kupujem podla toho co viem ze sa spotrebuje co je aj v akcii. Nemame nic svoje. Varim podla toho co mam doma. Nerobím si jedálniček. Stresovalo by ma to, lebo nie vzdy sa da podla toho držať (teda u nas) . Na týždeň minieme urcite 100e a viac. Sme traja. Minule ma skoro vystrelo. Kuracie prsia 1kg ze 8,5. Nenormálne!
@nwnw presne, ja niekedy aj idem s plnou penazenkou a skoncim s mrazenou zeleninou a ovocim. To sa neda jest. Co z toho, ze daju cucoriedky a jahody do zlavy, ked su totalne zelene, plesnive... Rajciny to iste aj ina zelenina. Na mrkve tiez plesen, cibula hnila, uhorky hnile... Minule sme boli na porovnanie v Rakusku kusok za hranicami a teda brutal rozdiel. Zaplatili sme v podstate skoro rovnako ako u nas ale vsetko cerstve.
Za tyzdenny nakup cca. 80-90€. Niekedy vbehnem aj cez tyzden ked nieco treba, ale to su iba drobne, tak 5€ alebo este menej. A este objednavame tak 1-2x za tyzden, priemerne tak za 15-20€. Dve dospele osoby (+babatko ktore este nepapa).
@zmrzlinka2021 Ako Ty máš zlé skúsenosti so stolármi, ja zasa s doktormi, mňa jeden doktor vážne ohrozil na živote. Ďalší doktor ma liečil nesprávne. Takže toto prirovnanie Ti nevyšlo. Tak ako sú aj skvelí remeselníci, tak sú aj skvelí doktori a naopak.
A ešte jedna skúsenosť s lekármi, netýka sa mňa, ale mojej sesternice. Lekár jej vyoperoval zdravý vaječník namiesto toho poškodeného. Nemôže mať deti.
@banalu prosím ta, daj nejaký zoznam tých jedál… ja sa stále neviem dokopat k tomu týždennemu jedálničku 🤷🏻♀️
Ja som bola predvčerom v obchode a minula som cca 60e a to som mala len pár vecí vecí dvoje plienky z lidla pre malu. Kečup ktorý som zvykla kupovať hellmans stal 1,69 pred par mesiacmi a teraz stoji 3e napríklad.. viem, že je veľa ľudí, ktorí vôbec nepozerajú na ceny alebo im nevadí minút na stravu tisíc e mesačne.. ale viem, že je dosť ľudí ako sme my alebo ešte aj horšie na tom a neviem si predstaviť ako žijú.. ja mam na mesiac približne 400-450e na stravu a domácnosť. A niekedy som vedela aj odložiť pár e na výlet alebo na obed, zmrzku.. teraz už 5ho nemám nic😃😃😃
Sme 4 . 700e mesačne kozmetika a potraviny. Porovnávala som minulý rok a je to o 150 viac. Takže je to ozaj dosť.
@valeria_h pocuvaj, a ja niekde tvrdim, ze sa to tyka iba konkretnej profesii?
Ja tvrdim, ze v kazdej profesii ti sikovnejsi dosahuju viacej, bez ohladu, ci si lekarka alebo kadernicka.
Je to o tom, ci chces viac alebo sa uspokojist s tym byt sedym priemerom