Koľko miniete na stravu?
Ahojte, koľko teraz dávate na stravu mam pocit, že toto čo zarobím a poplatim účty, že ani 100 e na stravu mi nezostane, a to nefajčím a nepijem ani sladkosti nekupujem...varím vždy, ale potraviny sú také drahé, že mi je zle z toho.
@petamich tak ale nemozes predsa porovnavat cenu jedla vareneho doma a cenu jedla v restike s tym, ze tvoj nakup nema "chochmes". Vzdy je jedlo varene doma lacnejsie ako z restauracie, to je proste fakt, ako pisu dievcata vyssie.
To, ze kupujete vela hluposti ktore potom vyhodite, a nezjes 2 dni to iste jedlo, atd., nema nic spolocne s cenou potravin, ale s financnou gramotnostou a navykmi, ktore ako rodina mate. Potom to jedlo nemoze byt take drahe, ak mate na to, ze u vas zbytocne konci v kosi 😉
Ak mam uvarit to iste jedlo doma, a objednat si to iste z restiky, vzdy uvarim za lacnejsie. Tiez ako dievcata vyssie, nerozumiem ako si niekto moze mysliet opak 🙂
@marzuz89 pozeras sa na to stale z jedneho uhla pohladu a to ze domaca strava je lacnejsia - co suhlasim, ak by sme varili a konzumovali takmer vyhradne, to co uvarim ale ked raz manzel je zvyknuty chodit na obed s kolegami a neplanuje tento navyk menit a ja by som este aj doma varila, tak budem ma predsa naklady na stravu este vyssie 🤷♀️ ja chapem, ze ked si kupim 1 kg masa a mam z neho vymyslim si 6 porcii tak ma to vyjde lacnejsie ako obedne menu, mne ale doma nik tych 6 porcii nezje, manzel bude jest vonku a ja nebudem jest 5 dni to isto - tak som to myslela? a kym som nebola doma s dietatom a obedovali sme obaja vonku, tak sa nam varit uz vobec neoplatilo a vobec nerozumiem komentaru ohladom financnej gramotnosti co to ma spolocne s financnou gramotnostou? uistujem ta, ze sme celkom financne gramotni 🙂
@marzuz89 pozeras sa na to stale iba z jedneho uhla pohladu a to ze domaca strava je lacnejsia - s cim suhlasim, ak by sme varili a konzumovali takmer vyhradne, to co sa doma uvari ale ked raz manzel je zvyknuty chodit na obed s kolegami a neplanuje tento navyk menit a ja by som este aj doma varila, tak budem ma predsa naklady na stravu este vyssie 🤷♀️ ja chapem, ze ked si kupim 1 kg masa a mam z neho vymyslim si 6 porcii tak ma to vyjde lacnejsie ako 6x porcia v restauracii, mne ale doma nik tych 6 porcii nezje, manzel bude jest vonku a ja nebudem jest 5 dni to iste - tak som to myslela a inak vobec nerozumiem komentaru ohladom financnej gramotnosti co to ma spolocne s financnou gramotnostou? uistujem ta, ze sme celkom financne gramotni 🙂
@petamich s tou financnou gramotnostou som to myslela tak, ze - ja fin gramotnost nevnimam iba ako to, ze viem co je inflacia, rozumiem fungovaniu hypoteky a viem co su uroky atd. Vnimam to ako celkove hospodarenie s peniazmi. Ak niekto nenakupi vhodne objemy jedla (alebo cohokolvek), ale nakupi zbytocne veci co sa nezjedia, nespotrebuju, ale sa vyhadzuju, zbytocne svojimi peniazmi plytva, mohol ich vyuzit na ine veci, lepsie, zmysluplnejsie. Taky clovek je za mna nie uplne financne gramotny. Take to racionalne vyuzivanie penazi v praxi. Nie iba teoria. Preto clovek, ktory sa rozhodne stravovat sa v restike a vyhlasi, ze to je tak lacnejsie ako varit doma, si to absolutne nevie spocitat. Na toto poukazujem 🙂
Ak sa vyrozhodnete jest vonku a zaroven nevarit doma, lebo to nema kto jest, to je rozumne. Lebo by ste vyhadzovali. Nerozumne by to bolo, keby si bola presvedcena, ze stravovanim vonku setris oproti domacej vare. O tomto su tu presvedcene viacere zeny, ako tak citam. Ze radsej sa najedia za 10€ ako by mali urobit nakup za 20€. Porovnavaju neporovnatelne a porovnavaju absolutne bez logiky.
@marzuz89 pochopene 🤪 ved ja viem ako si to myslela a jasne, ze ak by sme si dali socialny experiment - ze podme sa tyzden stravovat doma vs. ina rodina v restauracii, zistime, ze varit doma je urcite lacnejsie to bez prekvapenia na zaver a na tomto vyhadzovani veru musime popracovat, pocas prvej vlny korony sme varili, pekne som robila jedalnicek, podla toho sme nakupovali nakup domov (lebo vsak nikam sme nechodili) a fungovalo to, tieto spontanne nakupy su veru zlo a vela penazi tam uteka, to mas pravdu! 🙂
U nás sa veľmi veľa minie na stravu, v práci dávam za obed tak 7-10€ denne, muž platí za obed cca 6-7€, malý sa stravuje v škôlke za 4.5 denne... Nákupy domov sú cca 50€ týždenne čiže dosť to vychádza
@kris_tin257 takze iba vy dvaja dospeli mate obedy za viac ako 300€ mesacne? Plus 24 porcii obedov na vikend mesacne. Tomu hovorim vyhadzovanie penazi von oknom 🙈 asi by som jedlo varila doma a nosila do prace. Minut na stravu minimalne 500€ mesacne je naozaj supa.
@hellwant nam trom tiez staci 40 az 50€ nakup na tyzden, plus pecivo pocas tyzdna. Nekupujeme hluposti, ziadne predrazene jupiky, sladke jogurty, sladkosti.. A take tie veci zakladne mame vzdy doma - maso v mrazaku, ryzu, muku, cestoviny.. Niekedy ked nekupujem napriklad cistiace prostriedky a drogerkove veci, staci mi aj 30€. Vcerajsi nakup bol 50€ na cely tyzden, kupovala som aj sampon, nove kefky a pastu. Toto kupujem vzdy v akcii viac kusov, aj tak sa da vyrazne setrit 🤗
@marzuz89 v pohode, ja som len narážal na to slovo väčší nakup pri 50 eurach, pri týchto drahotach toho mame na Svk v košíku akosi pomenej.
Zas v Polsku za 70 eur mame plnú chladničku. U nás by to bolo asi cca 90 eur- jasne, ze kupujeme aj sladke, niekedy čipsy. Ale pivko na 90% na Svk ceské, či slovenské😄
@marzuz89 keď končiš v práci o 21:00 21:30 si doma ráno ideš na 8:00 do práce varila by si v noci? 😊 Keď mám voľno radšej sa venujem malému. K tomu muž nikdy nenosi jedlo do práce on rád chodí na obed s kolegami nerád jedáva u nich v kantíne, takže aj keď je navarené on si to nenosí. A kvôli sebe variť nebudem radšej si oddýchnem
My mam3 tyzdenny nakup 100-120 eur
Zalezi co kupujem, ci varim na cely tyzden alebo ci muz sa naje v robote je to velmi individualne kazdy tyzden. Ale teda ked chodime do obchodu na nakup, tak pozeram na to, co je v akcii, co kupim, co sa viac oplati.
@motylik1998 ja len na svoj obed v praci miniem okolo 180e a kde su este ostatne jedla pre zvysok rodiny
@angelheart oni sa zblaznili
Nepočítam, mam z toho depresie a úzkostne stavy.
Kupujem len to, čo potrebujem a chodím čím menej na nákup 🤷🏼♀️
2 dospeli + 2 deti (8r a 1r) nakupy v obchode cca 380 mesacne + restiky/donasky/menucka 200-400 € mesacne. Poctivo zapisujem uz 4ty mesiac. A to som si zaobstarala kavovar a prestala vramci kocikovania chodit na kavicku a kolac (denne cca 5€)
4 kusy ľudí 650eur ak s drogériu ktorú nekupujeme stále...je to masaker....raz len jediný krát pred dvomi mesiacmi sme to spätne zrátali. Odvtedy sme sa dohodli že to už viac neurobíme🤣🤣🤣nakupujem základ,nič výnimočné,vody vôbec,sladké úplne minimum deckam.
@motylik1998 ja som si vsimla v Jednote, ze mavaju vzdy nieco v dobrej akcii z kazdeho druhu tovaru. Takze sa snazim tam nakupovat. Asi pred 2 tyzdnami bolo jednotacke maslo cca 1,79 eur, treska za euro, syr Koliba za 5 euro/kg, mlieko jednota stoji 79 centov, morcacie prsia mrazene madarske 4,99eur kg, bryndza, mrkva slovenska 1 kg balena 0,80 centov atd
Treba zmenit jedalnicek podla slovenskych sezonnych potravin a zacat varit viac strukovin su lacne zdrave a zasytia, ovsene vlocky (mliet si doma na muku a pridavat do pecenia a varenia), robit si ovsene kase, zemiaky, mrkvu, cviklu, kapustu, kyslu kapustu…
A vela peciem babovku, pernik, bublaninu, kysnute…
Predtym sme kupovali zbytocne sladkosti zmrzlinu cely pakel, to uz skoncilo.
Veľa, 4 ks sme doma a každý prezrie, 800-900 (tto rátam aj 2x mesačne pizza večer v restike, nejakéy streetfood vonku a pod...)
Ale zas všetko čo kúpime aj zosrotujeme 🤷♀️😂 značka. Co nedávame na hypo, prezerieme 😂🤣
@angelheart ked si das vsetky masla tak slovenske maslo (Koliba) stoji 2,99 bez akcie. Rajo nie je maslo, ktore sa vyraba na Slovensku, dovaza sa z Nemecka.
@motylik1998 my máme 600 eur na mesiac a sme štvorčlenná rodina samozrejme v tom je už zaratana aj drogéria.
@cyberk to je síce pekné,ale je to tiež diskutabilné,pretože ja napríklad za 20€ môžem nakúpiť ingrediencie z ktorých navarím obed aj na 3 dni….vy miniete napríklad 10€/deň na denne menu,to je 50€ pracovný týždeň….takze stále vychádza lepšia voľba variť doma

Netusim, neratam