Koľko miniete na stravu?
Ahojte, kolko vam vychadza ze miniete v potravinach mesacne? Sme rodina trojclenna, dvaja dospeli a 3 rocne dieta, ale teda ked si kazdy mesiac pozeram utraty Tesco a podobne, tak to scitam aj na 1000€, pride mi to extrem a pritom mam pocit, ze kupujem len potrebne veci, ano sem tam nejaka sladkost, chipse ale ziadny extrem … bezne na ranajky pecivo, nejaka sunka, zeleninka, maslo, syr, nejake jogurty pribinaicky pre maleho, obed sa stravujeme v praci a maly skolka a vecere podla toho, co varim, niekedy tiez pecivo a tak …. Ďakujem za vasu spatnu vazbu 🙂
@1katkas toto milujem a čo jete vy a deti poobede, večer, keď máte jedlo v inštitúciách o 12:30?to ako moja kamarátka, keď jej deti povedia, že sú hladné ja nevarím... jedli ste v škole a celé poobedie sú o jogurtoch, gulickach s mliekom a zajedaju hlad.Tvoj muž vydrží od obeda byť najedeny?potom deti jedia celé dni rozky na ranajky, desiatu v škôlke, olovrant v škôlke,, doma na večeru...
@jaroslav81 tak napísať môžeš čo chceš 🤷
@1fifinka1 hej, to mas pravdu. My mame zahradku, ale vela pestovat sa tam neda v zmysle ze by sme potom vela usetrili na jedle (zahrada je nasa uzivanim ale pozemok patri viacerym, mame len vyhradne pravo ju uzivat a teda su dane pravidla kolko pozemku musi zostat “len zatravneneho” atd).
Napriek tomu mam tam maliny a cucoriedky, cize tie nekupujeme.
Tento rok sme posadili ribezle a visnu ale este nezarodili tento rok. V predzahradke mam tony levandule, maty, materinej dusky a rozmarinu. Takze to tiez nekupujem. A este mam strasne vela plucnika vzdy, ten susim na zimu
Buduci rok planujeme cukiny a paradajky pestovat, ale sme v tomto novacikovia a zial nam slimaky vsetko zozrali, takze musime najskor tie vysoke zahony postavat 🤣🤣🤣
Ale take ze zvierata chovat nemozeme vobec, ani sliepky 😵💫
@1fifinka1 tak ale v tom je ta pointa, ak si to nepochopila. Vieš sa stravovať aj za 500, ale musíš mat kopec veci svojich. Véd si vypočítajte, koľko mesačne ta vyjde starať sa o záhradu a o zvieratá, vynasob si to 2,50 eurami na hodinu (to je asi minimalka) a potom napíš, koľko Teba stojí tvoja zdrava strava.
@espeo vy si všetci myslíte, že je to hrozna otrocina. Záhradu som zasadila na jar, teraz beriem úrodu už 3 mesiace. . Raz za 2 týždne 30 minút vyberiem zelinu. Každý druhý deň keď je sucho 10 minut polievam. Zvierata ráno pustiť sliepky čistá voda, krmivo, krmivo bykovi zajacom psom kozam nech preženiem 20minut. Dojím ráno 15 minút večer 15 minút. Večer 2 minúty hydina zavretá. Čistenie dokopy 2 hodiny týždenne. Neviem koľko to je, ale keďže ja to robím pre seba a svoje deti, tak to beriem akože robím to lebo chcem. Tak ako ty varis a peries. Tiež to nerátas na eurá. Už to napíšem posledný krát, mne je jasne ze nie každý má také možnosti, mnohí majú a aj tak radšej pre platia. Mne ide o to ako tu je prezentované vždy a často čím drahšie tým zdravšie.
@1fifinka1 ja s tebou v podstate so všetkým súhlasím. A ľudia ako ty majú môj obdiv. Ale s jedným určite nie. Že to nie je otročina. No , nebudem to nazývať otročina. Ale veľa roboty. Vyrástla som v tom. Býky, kone, prasatá, vinohrad, pole. Takže trocha viem o čom to je. Teba to evidentne baví a napĺňa . To je super.
@1fifinka1 nie čím drahšie, tým zdravšie, ale kto nemá svoje vajíčka, mäso, zeleninu a doma 4 osoby z toho 2 pubertakov a chcú jesť aj hovädzie, aj rybu, paradajky musia kupovať.My sa nenajeme z palaciniek, osucha, platených buchiet pre mňa to je dezert.Na druhej strane ako to riešiš, keď chcete niekam ísť kto nachova zvieratá?moja mama ma sliepky len tak pre seba 12 kusov mane vajíčka my, oni, plus predávam, ale viem, že kúpiť sliepky, kvalitné krmivo tiež niečo stojí.Takze to robíme skôr preto nech vieme co jeme.
Ale áno, keď zratam, že mám svoje ovocie čučoriedky, svoje zavarene uhorky, džemy, zaváraniny, plus si namrazim hrášok, jahody na zimu, maliny vždy lepšie ako nič.
@1fifinka1 k tomu kúpiť pozemok, spraviť mastal, alebo si ju dat spravit, zaplatit material na mastal kurin, platiť mäsiara, čo zabije býka, zaplatiť ľudí, čo pomáhajú pri zabijacke, kúpiť kosačku, alebo kosu. Alebo traktor, aby pokosil, pobalikoval seno ma zimu. Mat miesto na uskladnenie toho sena Ja neviem. Podľa mňa je to drahe. Nasadia sa zemiaky, vykope sa v zlý rok toľko, koľko sa nasadilo, mrkvu zničí hadatko, ovocie mušky. Mam v rodine gazdu. Ráno dá žrať zvieratám, ide na 9 hodín do práce, príde, porobi všetko, čo som vymenovala. Príde do chalupy dat deti len späť, ináč ho ani nevidia. Potom ide dojit, spracovať mlieko. Celu sobotu starosť o hospodárstvo. V nedeľu sa venuje rodine. Ráno a večer pri zvieratách. Hovorila som mu, že mu to zaberá mrte času, že sa to "neoplati", nech hodinu, dve potiahne v robote a zarobí na eko-bio, čo si kúpi od niekoho iného v dedine. Ale ze nie. Že toto je investícia do jeho zdravia, do jeho potravinovej sebestacnosti, lebo najlepšie je jest to svoje, vie, čo do toho dá a bla bla. Ôk. Ale nech mi nehovorí, že mojich 1000 eur mesačne na relativne zdravu stravu pre 4 ľudí je veľa...
@luccija dobre, ale dať si na večeru pečene zemiaky so zincicou, ktorá má plno kultúr v sebe nie je o nič menej zdravšie ako drahé akože bio mäso. Šošovicovy prívarok, alebo akékoľvek strukoviny sú tiež zdravé. Ide o to, že ľudia sa môžu stravovať zdravo aj za podstatne menej peňazí. A nemusia jest nutné len drahé bio potraviny. Áno viem, vaše deti sa nenajedia z privarku. Mnoho ľudí áno a preto ich predsa nebudem zhadzovať, ako to tu velá žien robí. Nemyslím konkrétne niekoho. To je dokola to isté. Idem robiť niečo užitočné. Už som povedala všetko.
@1fifinka1 a ešte taká otázka. Vôbec to neber zle, ako som písala, vyrastala som v tom. A keď ráno dojíš, nemusíš si potom umyť vlasy? Pretože , čo si budeme hovoriť , je to cítiť s vlasy to schytajú ako prvé. Ja som.isty čas robila na družstve (v kancli) a viem že ženy keď išli ráno z roboty a stavili sa u mňa tak to cítiť bolo. Vôbec to neber , že som fajnovka, ale je to proste ďalší čas ráno naviac. Tak to myslím.
@romana1110 ja chodim do obchodu každý deń, nemám rada staré veci, kupujem vždy čerstvé. Ak dnes nebola paprika pekná, tak nekúpim, len preto, že som na týždňovom nákupe, idem druhý deň a kúpim najkrajšie ovocie, či zeleeninu, a chcem povedať, ja nevyhadzujem nič
@mateson keď kúpim kilo jabĺk, dajme tomu a slivky, odmyslím si, že mám svoje. Teraz je sezóna, nech dám za to preženiem 3€? Niekto kúpi mandarínky hrozno, maliny, banány, dá za to 20€ znamená to, že moje deti sú chudáci lebo jedia len jablká, a sezónne slivky a nejedia ovocie co šlo polovicu zemegule? Ona ta mama sem napíše, u nás je vždy kopa ovocia, a stoji veľa peňazí. Aj u nás je vždy ovocie a nestojí veľa peňazí. Už je jasné o co mi ide? Proste stále dokola, ty minas malo ty musíš jest nezdravo. Hlúposť. To je všeobecne nie konkrétne na tvoj príspevok, reagujem na to mäso a zemiaky
@1fifinka1 suma minuta na potraviny nijako neodzrkadluje zdrave stravovanie. Ale je fakt, ze za 400 eur mesacne nekupis kvalitne potraviny. Jedine ak dopestujes a dochovas. Ako ty. Lebo cena zeleniny, obycajneho syru sa mi panenky pretacaju. O sunke ani nevravim, maso uz kupis pomaly lacnejsie.
My si tento rok prvykrat pestujeme tak poriadne. Mame sliepky 4 - pre nas na vajicka staci. Ale ono aj tie naklady su dost vysoke. Ak pestujem bio, musim pocitat s tym, ze mi nieco odhnije, nieco pozeru mravce, nieco skantria musky, skockam a slizniakom sme sa vyhli tento rok. Ani srnky uz nechodia. Voda sice zo studne, ale o to skor sa mi spotrebuje UV lampa, hnojiva, eko prostriedok som musela dat aspon na cviklu a hrach proti muskam, lebo by nebolo nic. Kupujem len kvalitne semienka, nehybridne, povodne odrody. Su podstatne drahsie. Planty som nekupovala toho roku. Urodu mame krasnu. Nieco mi poplesnelo a muselo prec. Avsak slivka ani jedna, jablko tiez nie. Takze nezmrazim, nezavarim, a aj vyzivu budem musiet kupit. Rodicia na juhu tiez nic nemaju toho roku. Kriky nam plodia malicko zatial. Zrno pre sliepky 25eur /100 kg, minuly rok 30. Lacnejsie sme nezohnali.
Mne polievanie trva viac ako 10 minut a nemame ani velku zahradu. Asi robim nieco naprd :D. Ale stoji to za to urcite.
@1fifinka1 nekupujem bio neverím tomu, ale máš pravdu tiež varím strukovinove polievky a sú hodnotné nezatracujem strukoviny.Len, keď mám kúpiť parené buchty neviem to robiť doma a ani nemám k tomu vzťah radšej kúpim mäso a spravím soté, lebo sa najeme a cenovo ma vyjdú parene buchty vyjdú toľko čo skoro mäso.
Pšeno, bulgur, pohánka veď to bola strava starých materí teraz to je superpotravina
@1fifinka1 ja ta obdivujem. Áno, tak sa to dá, takto by som chcela ísť... Ale! Ja som vyrastala v meste. Až do dospelosti. Teraz Sme na dedine, chováme, ale v podstate všetko riadi muž. Dnes sú už také vychytavky, že dvierka do kurina sa otvoria samé na senzor svetlá. Aj sa zatvoria. Dávkovač krmiva, aby nezozrali všetko naraz, ale mali aj na viac dni, keby sme chceli ísť preč. Ibaže to ma háčik. Teba to baví. Mňa nie. Mne sa napríklad hnusí chytať sliepku, bojím sa kohúta... Keď už muž chytí kura, tak to kura podržím, aby sme mu ostrihali krídla, ale chytať ho - no na to nemám nervy. A to mame všelijaké zlepšovaky, aj palicu, že tu sliepku len potiahne za nohu. K tomu proste treba vzťah. Mali sme aj prasatá, kozy, ovce, husi... Ale vždy je treba niečo naviac, stalo sa, že koza sa dostala k susedovi, v pyžame som ju ráno naháňala. Teraz mi je smiešne, ale nebolo mi všetko jedno. Vajíčka mame aj na predaj, ale koľko sliepok už poslo lebo líška, kuna, jastrab, jedna sa nám utopila v zahradnej vani, kde mam vodu na polievanie. Stále niečo. Investujes do toho, a keď máš mať úžitok, papa, jastrab si po chuti. Barana zabije muž, aj ho oderie z koze, celkom sám. Ja si len vyberám mäso z mrazaka. Ale tiež to nie je za hodinu spravené, čo by mohol robiť iné, venovať sa rodine... Takže pokiaľ to človeka vyslovene nebaví, asi to nestojí za veľa. A inak, už som sa aj naučila stále prezuvat, keď stupim do h... Aby som si to nedoniesla na čistý dvor a terasu, všetko chce len systém... Ale je pravda, že mne tie h.. Proste smrdia a vadí mi to. Asi som fajnova, ale takéto veci sa nedajú vyčísliť. No chápem, že papier znesie a môže mať aj 100nalepiek eko bio.. Co si nespravíš, nemáš. Takže nie je to také ľahké pre každého, ako píšeš. Ďalšie, asi to chce len zvyk, ale ja ako dieťa z bytovky som náučená pridať na radiátore, a nie chodiť do kotolne prikladať a smrdiet od dymu. A co mam robiť, viem, že toto by som chcela, chovať, pestovať, paci sa mi pozerať sa na malé kuriatka, jahniatka, ale nemám na tie veci okolo toľko nervov. Neviem sa prekonať a skúšala som veľa ráz, aj sliepku k susedom som išla chytiť, keď bolo treba.. Ale toľko energie co ma to stojí, radšej by som bola v robote a kúpila si od teba, dám aj 5 eur za desať vajec, keď viem, ako sú chované, lebo viem, čo ma to stojí nervov keď mám prejsť len okolo tých sraciek.. Takze podmienky by boli, keď nemám na výber, musím sa prekonať, ale teda nepredstavujem si to takto celý zivot..

A ešte raz nekritizujem. Len poukazujem na to, že cena mesačne za potraviny v žiadnom prípade neodzrkadluje, či sa niekto stravuje zdravo, alebo ešte zdravšie alebo úplne na prd. Pretože ani to mäso za 22€ nemusí a zrejme ani nie je najzdravšie ak sa chová v mega veľkých objemoch.