Koľko miniete na stravu?
Ahojte, kolko vam vychadza ze miniete v potravinach mesacne? Sme rodina trojclenna, dvaja dospeli a 3 rocne dieta, ale teda ked si kazdy mesiac pozeram utraty Tesco a podobne, tak to scitam aj na 1000€, pride mi to extrem a pritom mam pocit, ze kupujem len potrebne veci, ano sem tam nejaka sladkost, chipse ale ziadny extrem … bezne na ranajky pecivo, nejaka sunka, zeleninka, maslo, syr, nejake jogurty pribinaicky pre maleho, obed sa stravujeme v praci a maly skolka a vecere podla toho, co varim, niekedy tiez pecivo a tak …. Ďakujem za vasu spatnu vazbu 🙂
@stevvvka suhlasim, ze k tomu treba mat aj vztah. Ale ja to neberiem tak tragicky, sem tam aj nam padne sliepka, dnes v noci bola strasna burka, zomrel nam capko. Rano sme ho nasli mrtveho. Ale neodradi ma to. Ved aj pracka sa ti pokazi, aj jedlo prihori, aj vselico ine. Vsade nieco je. Mna zenie dopredu hlavne predstava, ze mas naozaj svoje, vies co jes a pri dnesnych produktoch plnych chemie je to jasna volba. Su veci, ktore nerobim ani ja, od toho je manzel, ale vacsina veci mi nerobi problem. Mne zasa vadi ist do kadibudky na chate, iny s tym problem nema. Samozrejme, ze sme kazdy iny. Drevom uz nekurim, mali sme ale ked som bola tehotna som to zrusila. Tiez som dieta z panelaku, na zaciatku to ani mne nedavalo zmysel, ked mi muz povedal, ze si kupime sklenik, tukala som na celo. No celkom sa mi priority prehadzali, mozno casom, vekom, skusenostami neviem. Musela som na to dozriet. V zavarani som videla stratu casu, ked si mozem kupit. Dnes mam plnu komoru zavaranin. Kozy su moje kamaratky, rano ma cakaju, rozpravam sa s nimi, olizuju ma, neberiem to ako povinnost. Beriem to ako dar, ze sa mi odvdacia mliekom, mnoho ludi chorych na rakovinu zhana take mlieko, ja mam intoleranciu, kravske neznesiem, kozie mi nerobi problem. Ma celkom ine zlozenie ako kravske, ma iny obsah vitaminov. Mne to proste za to stoji. Ale tiez ako pisem som na to musela dozriet vsetko.
@stevvvka a poviem ti kazdy den k nam chodia rodicia s detmi, aha toto je sliepocka, aha toto je bycek, aha toto je kozicka. Niektore deti ani 10 rocne to v zivote nevideli. Keby sme vsetci sedeli len za pc, kto bude tie "zdrave" vyrobky vyrabat, alebo chovat tie zvery. Takze takto je to v poriadku. Ale, nebudem sa buchat do hrude, ze cim viac dam na stravu, tym zdravsie jem. Alebo, ze sosovica je fuj, alebo ze obycajne jablko je pod moju uroven. Lebo z niektorych tychto prispevkov je to evidentne. Dvihaju ma zo stolicky take nazory, ze ja jem len bio, len bio. A to bio je vyrobene presne ako ine, akurat ma tu nalepku. A ludia platte, ved za bio sa plati. A hlupi ludia veria a platia.
U nas o par domov dalej ma jeden chalan firmu, vsade propaguje ako predava lokalne a domace potraviny. Kazde rano mu pri dome stoji kamion, presne ten isty kamion co vozi zeleninu a ovocie do vsetkych supermarketov. A ludia co od neho kupuju su v tom, ake uzasne vyrobky kupuju. Je to na zaplakanie. Predava presne tie iste ako v obchode, ale s 2x takou marzou. Lenze ludia nevedia. A tak platia. Vsade na nete ma velke reklamy, na FB ma silnu reklamu, v meste otovril akoze stanok s domacimi potravinami. Chce sa mi z toho plakat. Niektori ludia uz na to prisli, niektori sa musia poucit sami.
@luccija tak nárok mam iba na obedy za 2,75€ a keďže nejem mäso ani polievky veľmi nemôžem si brat obedy ktoré zamestnávateľ ponúka lebo mi je to zbytočné. Lístky u nás nedávajú jedina možnosť je brat si obed z donášky a stiahnu mi 2,75 za menu. Z toho menu by som zjedla možno tak suché zemiaky alebo ryžu 😄 a za 2,75 si viem urobit desiatu parádnu do prace teda aj za menej
@1fifinka1 vieš, ja sa snažím, našla som sa v záhrade, voľakedy som zemiak len dvoma prstami chytila, dnes má už aj to trhanie zeliny baví... Ale nie vždy a keď idem niekam preč, čaká ma toľko buriny ze neviem co s tým, a keď ozaj chcem zdravé, nechcem ani toľko striekať.. Niekedy sa darí, niekedy nie, tiež to tak beriem, ako píšeš, že to je vo všetkom... Tento rok som už hádam 5 sliepok zaklopala, no nie je to také zložité zobrať rýľ, ale chcela som hlavne napísať, že to hospodárenie obnaša veci, ktoré sa nedajú vyčísliť. A je to niekedy aj obmedzujúce. Tiež zaváram, užívam si aj výhody ovocných stromov, ale keď padajú hrušky, všetko ide bokom, lebo tie padanee hrušky nepockaju.. Ale ved vieš sama. Tak ti držím prsty, nech sa dari
Ja miniem 8-10 Eur na osobu/deň. Stravujeme sa iba doma.
2ja dospeli cca 100 - 150 EUR mesacne. V praci nejeme menucka, nekupujeme polotovary a hlavne predrazene ,,speciality,, ktore vam ponukaju napr. pocas exotickych tyzdnov v Lidli. Naucili sme sa jest relativne lacne ale vyzivovo hodnotne potraviny. Jedalnicek si nastavim podla toho, co je dalsi tyzden v zlave a prisposobim to. Maso jeme striedmo a ak je v zlave - kupim a rozdelim do mraznicky na niekolko porcii. Pijeme len kvalitnu slovensku pitnu vodu a caje. Treba kupovat len tolko kolko clovej zje, nic nevyhadzujeme. Vyhodou je ze mame celorocne od svokry vajicka zadarmo a v sezone zeleninu/ovocie zo zahrady. Ano, nevyhoda je, ze si nenavarim vzdy to na co mam chut - ale o tom to je- ak chce clovek usetrit, treba sa prisposobit. Ak niekto place nad tym ake ma vysoke vydavky na jedlo - treba sa pozret co robim zle. Jest sa da aj za lacno a zdravo - ale treba sa prisposobit. Toto vyssie plati pre 80% naseho fungovania. 20% si doprajeme hocico + restauracia alebo rozvoz 1 max 2 x mesacne (ak ma niekto sviatok) . Penazi mame dost, ale nebudem otrokom svojho chticu. Jedlo je len jedna z mnohych potrieb, zial vela ludi v nom vidi utechu a jednu z mala radosti .
@xcreature prepáč ale napísať, ze strava Vas stojí 50e/mes/osoba a potom napísať, ze mate zadarmo celoročne vajíčka a sezónnu zeleninu.. Komu tato informácia pomôže s doplnkovym mudrovanim ako finančne narábať, ked väčšina tieto benefity nema? A velmi rada by som si pozrela tu Vašu výživnu stravu, ked mesačne date na stravu 50e/osoba.
@xcreature súhlasím s tebou, ale 150 na dvoch sa mi zdá málo.
@tiezjedna ja keď sa dá, tiež šetrím, to, čo ušetrím môžem minúť na niečo, do čoho som ochotná investovať viac - cestovanie, masáže, wellnes a pod.
Ale zase mňa strava víde podstatne viac. 150,-eur sa mi zdá veľmi málo na dvoch. Len ryby koľko stoja a tie kupujem pravidelne.
@kvetinka75 veď to je v poriadku, myslím, že podobný mindset máme všetci, alebo každý normálny človek. Ale 100-150 € mesačne za dvoch dospelých je podľa mňa extrémne málo a neverím, že to človek zvládne ľavou zadnou bez podrobného plánovania alebo bez toho, aby sám seba šulil na kvalite jedla, bez ohľadu na to, čo sa nám tu pani snaží nakukať. V tomto som mala na mysli to "škrtenie".
@tiezjedna tak to sa zdá aj mne málo. to by človek musel byť iba na tom domácom ovocí , zelenina a vajíčkach aby toľko minul
A čo v zime?
@kvetinka75 presne tak... Jedine, že by z pani ešte vyliezlo, že majú aj mäso grátis od príbuzných😉
A prečo sa nedá aj menej minút na stravu? Čo si myslíte,že hladujú? Keď sú dvaja vie navariť obed aj na dva-tri dni, keď sa ešte stravujú v práci tam môžu mať stravné lístky...nie každý vyhadzuje plno peňazí za stravu
@1katkas asi preto, ze pokial chces nutricne vyvazenu a kvalitnu stravu, tak to stoji viac ako 2 EUR/den na osobu. Ikskrat za tie roky co som tu som videla jedalnicky ludi, ze 3/4 tvorili cestoviny s niecim, mucne jedla. Maso niektori mali 1 x za dva tyzdne. Rozne natierky, polievky. Ale ziadna nutricne vyvazena strava. Pokial ma niekto stravne listky, tak tie ma zaratat do stravy tiez, lebo sa za ne stravuje a minie ich.
Ja len na margo toho že strava pre dvoch 150€ moji rodičia su na dôchodku doma minu na stravu aj tak 250-280€ mesačne zeleninu ovocie maju svoje. Tak tych 150 sa ni zdá veľmi málo
@leskky tiež sa nechám inšpirovat
omg baby, zapol som tu tu po mesiaci (som chlap) a co tu citam :D ze nutricne ne/vyvazena strava --- ved nepisem ze to je kazdy den, ale v totale to da tu sumu, proste 0,5 suseneho hrachu stoji v tescu 0,69 EUR , pripravim z toho 4 porcie , toj je cca 0,25 EUR na porciu vratane prisad a energii a k tomu dalsie veci ako vajicka (ako som pisal zadarmo) a nezerem k tomu tlsty chleba alebo zemiaky, ale ryzove chlebiky za 0,35 eur 6ks v tescu + zelenina. Kazde rano jablko a vlakninu z vlociek. Neviem co riesite, Este raz to napisem : ak niekto chce setrit na jedle, resp. strave tak sa vie najest za malo ak CHCE, ale aby som nebol hajzel, kedze nemam deti, rozumiem uplne ze pri detoch a rodine sa to neda -neviem si predstavit ze by tieto jedla jedli deti. Ale pre dospelych, ktorym sa to aj zide taka strava, je to OK. Este raz agresori, citajte : pre tych ktori nemaju deti. dikes
@leskky tiež by som sa nechala poučiť,aký je jedálniček

@stevvvka 🤣🤣🤣 super príspevok, ja by som bola presne ako ty, keby mám čosi chovať. Ale tiež obdivujem ľudí, ktorých to baví a napĺňa.
@1fifinka1 👍