icon

Koľko miniete na výlety?

25. jún 2023

Keďže leto je už pred nami, zaujíma ma koľko peňazí miniete na výlety?Nejdeme na dovolenku nikam do zahraničia,len po okolí na výlety.Mam na pláne aj také kde sú hrady zrúcaniny a vstup voľné,platí sa len za cestu čo tam pôjdeme autom.Dalej zoo a farmy tam sa platí aj vstupné plus cesta.Jedlo zobereme z domu rožky chleba salám a pod.Vodu na pitie tiež.No keď vypijeme musíme kúpiť namieste.Ale aspoň niečo ušetrím na jedle.Vylety vyberám v okolí 100 km.Kazdy víkend niekam pôjdeme aby deti čo -to videli a mali zážitky.Mate strop koľko miniete takto na výlety,koľko je akurát a koľko peňazí je už veľa?Tie čo idete k moru a pod to sa nás netýka,na to nemáme financie.

autor
27. jún 2023

@vamajka Podľa teba len 500 podľa mna až 500 to strašne veľa minieme na stravu.
@mamina7070 V práci s manželom nemáme obedy,nosíme z domu varené jedlo.Deti sa stravujú škôlka obedy 40 škola obedy 5 eur plus k tým 500

jana_eyre_2
27. jún 2023

@viestta zážitky predsa nemusia byť dobre len tie za peniaze..

jana_eyre_2
27. jún 2023

@gabym veru, keď to človek pretaví na svoj život tak tieto múdrosti dokážu zamrziet.. moje deti viac spomínajú na zážitky ktoré neboli za peniaze, asi sme teda divní, keď si nespomínajú na skákací hrad (btw ten je zadarmo snáď už na každej akcii na deň detí a nie je to nič výnimočné) ani na pizzu, lebo je to jednoducho len jedlo.. ale na to ako sme liezli na skaly ktoré vyzerajú ako trolovia z ľadového kralovstva, alebo ako si stavali hradzu v potoku, tak na to spomínajú stále.. ako vravím - asi sme z iného sveta a socky keď nechodíme každý víkend do familyparku.. 🤷

viestta
27. jún 2023

@jana_eyre_2 ano, to je pravda. Da sa zahrat nahanacka s baterkami u babky na zahrade. Zazitok paradny, peniaze ziadne. Ale aj zmrzlina do farebneho kornuta s posypkou za 3€ je na vylete zazitok nie kazdodenny.

summer23456
27. jún 2023

Určite je dobrá zlatá stredná cesta vo všetkom. No ľudia sme rôzni. Veľa z nás žije v skromnosti a pritom celkom spokojne. Ale každý robí pre svoje deti čo najviac v rámci svojich možností.

marsmykkok
27. jún 2023

@zmrzlinka2021 Tak ja som zase tiež na dlho skončila s ubytovaním na Slovensku, pre nestálosť počasia. Trepať sa niekde niekoľko hodín, dať psa do hotela, baliť sa a potom sa nudiť na izbe celý víkend, lebo vonka leje, no neprosím. Pred každým víkendom skoro sú tu otázky čo robiť tam a tam ak bude pršať. To počasie na Slovensku je fakt lotéria. A zase ísť niekde tam 2-3 hodiny a 2-3 hodiny späť tiež v jeden deň nie je výhra, preto vlastne mám aj výlety už obmedzené, lebo dalej sa mi nechce trepať a v okolí všetko veľakrát pozreté a nechcem zase každý druhý mesiac chodiť na rovnaké miesto. Teda ja sa nečudujem ľudom, čo sa neubytujú niekde, nemusí to byť kvôli peniazom, ale že im viac krát nevyšlo počasie a potom je to fakt na slučku.

espeo
27. jún 2023

Pre moje deti je najväčší zážitok 2 týždne na ďalekom východe v dedine, kde skoro nikto nežije. Stretnú sa všetci bratranci, cele dni futbal, kadejaké sútaže, hľadanie pokladu, kino pod hviezdami, pyzamovy pochod dedinou v noci s batériami, bicykle, kupko, hry na indície po celej dedine... toto mame "zadarmo". Babky platia jedlo, iné náklady nie sú. Keď príde k nám do mesta synovec, ideme do zoo, loďou po Dunaji, do family parku, do detských centier, muzea, vieden,... Lebo pre neho je zazitok, co je vynimocne, co nemoze mat doma kazdy tyzden... Všetko pri nom stojí kopec peňazí. Ale tak radšej 2x do roka do familyparku za 200 eur na deň, ako na kolotoče a skakaci hrad za 50 eur na pol hodinu. Alebo 5 eur na 10 minút.
Keď sme sami, bicykel, hrady, kúpaliská, aquaparky, turistika po Karpatoch. Cena niekedy 0, niekedy aj 200 eur. Hlavne bez stresu. Hlavne nech je to moje rozhodnutie, ako ten čas trávim a na co tie peniaze míňam. Ak by som sa mala rozhodnúť, či dám peniaze do ponozky, alebo na výlet, najradšej by som sa rozhodla sama. Radšej peniaze do ponozky, ako ísť na strbske pleso v strede turistickej sezóny. To je presne výlet, kde je podľa mňa škoda času aj peňazí... A vždy, keď niekto hejtuje môj spôsob trávenia voľného času, vždy si poviem - super. Aspoň tam bude menej ludi...
A jedlo si nosíme svoje, aj vodu. Ak máme chuť, kúpime si aj na výlete. Ale často to bývajú predražené hnusy.

alchemilkazltozelena
27. jún 2023

Súdiac z tvojich riadkov myslím že obedy v robote máte, ale radšej ste si vybavili stravné lístky respektíve peniaze na stravné (neviem ako to teraz funguje keďže sa stravujem v robote) a za to si radšej kúpite jedlo a po večeroch a celodennej robote ešte varíš, než by si si dala obed v robote... Ale nepoteším tá... Neusetris tým absolútne nič, pretože aj tie potraviny čo potrebuješ na každodenné varenie tak musíš kúpiť, nehovoriac o únave pri denno-dennom varení 🙈 mňa by vystrelo po pár dňoch keby som mala takto "žiť"

autor
27. jún 2023

@alchemilkazltozelena Neviem či sa to dá vybaviť nechodiť na obedy,ale my vo firme nemáme.Preto nosíme z domu jesť.Varim na dva dni a občas si dáme aj chleba rožok so salamom alebo pastekou alebo aj koláče na obed do práce.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marsmykkok
27. jún 2023

@elizabet173 Ja som chodievala hlavne Tatry na turistiku a na interiérové aktivity nie som, vnútorný bazén alebo vírivka by ma bavila tak hodinu a zvyšok dňa čo? Naposledy som bola jún 2020 a to lialo celý jún vtedy. Piatok lialo ako divé, v sobotu podobne. Ale ráno som sa nedala odradiť a išla aspoň na vodopád Skok zo štrbského. No to bol aspoň zážitok, nešli sme po chodníku, ale po potoku, miestami voda po pás na chodníku. Prišli sme o 11tej na hotel mokrí ako nikdy a zase nuda do večera. Nedeľa tiež lialo ako z krhly, sme sa spakovali domov po raňajkách. Mali sme v cene aj lanovky, chcela som na Skalnaté pleso ísť, ale nevyšlo, lanovky nepremávali v takom počasí. Som musela ísť inokedy a trepať sa tam 2 hodiny autom a 2 hodiny späť. Mal hotel aj nejaký bazén, ale akurát som mala ako bonus na začiatku svoje dni, tak ani to som využiť nemohla. Odvtedy som sa neodvážila už ísť na Slovensku na dovolenku. Pri mori som bola veľakrát a nezažila som deň, kedy by počasie nevyšlo, maximálne búrka polhodinu a potom slnko. Ale na Slovensku a hlavne hory je to veľká lotéria ako vyjde počasie.

lucasam
27. jún 2023

Neviem odkial si ale toto by mohlo tiez tvoje deti bavit 👍
https://www.trencinregion.sk/83169/toto-leto-sa...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
27. jún 2023

No poviem pravdu, dnes ma tieto sumy dost prekvapili.
Jeden zeler, par zemiakov a zavin, ktory milujem, ale mala som v hlave ze stoji 2,50€ 🙈 no, nestoji... Stoji 4€. Zeler 2,60€, zemiaky 3,40€... Nakup za desat eur dokopy, tri veci.
Jednota, drahy obchod, ale mam doma maroda a potrebovala som rychlo dokupit. A potom ze kam idu peniaze...

babulkomale
27. jún 2023

@marsmykkok kvoli turistike je najlepsie chodit do Tatier september - oktober, ten oktober ti staci na take kratke tury co spominas. Leto, to su denne burky, to je len pre odolnych, chodili sme aj celodenky, prsiplast a ides. Ale ideal september, stabilne pocasie, este relativne dlho svetlo.

hendikep
27. jún 2023

@marsmykkok suhlas 100% , aj si to tie deti vazia ked nechodia kazdy tyzden… potom nedajboze vynechas tak Ti to budu oplieskavat o hlavu… dnesne deti maju nadbytok vsetkeho a liek pre nich na dobry zivot je im sem tam nieco nedopriat.. Ako tu citam ze tu autorku lincuju ze si dovoli deti na vylete nezobrat do restiky? snazi sa im urobit program tak casto ako len vie… pochybujem ze si deti budu v dospelosti pamatat ako jedli syr s hranolkami na spisskom hrade 🤦🏼‍♀️ proste pre deti ani ta destinacia nehra rolu… ale sto krat racsej bude s pritomnym rodicom na opekacke v lese ako v zabavnom parku kde rodic bude popijat prossecco vedla v miestnosti. To mnohym nedochadza… ze deti nepozeraju na svet cez optiku penazi.

drobcek17
28. jún 2023

@gemerka17 tak s týmto nesúhlasím, ja som bola aj na plaveckom výcviku aj obaja rodičia sú super plavci, mamka teda už slabšia ale ocino je aj vo svojom vyššom veku parádny a ani ja ani sestra plávať nevieme, iba brat vie plávať 🤷‍♀️ a to fakt nás k tomu viedli, ale mňa nikdy športové aktivity nenapĺňali. Takže to nejako rodičia pochopili a netlačili ma do toho. Podporovali nás v tom, čo nás bavilo. Ale zas aj keď neviem plávať ja, budem sa snažiť aby sa to syn naučil. 🙂

marsmykkok
28. jún 2023

@hendikep presne tak. Ja som ako dieťa veľa nechodila na výlety ako celá moja generácia. Raz za rok sme išli do Bojnic a napriek tomu že mám zvieratá rada a bol to výlet najďalej, na toto nespominam. Raz tam v Bojniciach chceli rodičia ísť aj do reštaurácie, bola plná a ja som ich odhovorila, že nechcem tam hodinu čakať. Do reštaurácie sme občas zašli, ale nemám na to nejaké extra zážitky, tak ako vravím nie som reštauračný typ. Najradšej spomínam na pravidelné nedeľné výlety do lesa u nás a na malé kúpalisko neďaleko. A nevadilo mi jedlo zo sebou, hoci rodičia zmrzlinu a vodu kúpili. Zase načapovať vodu niekde na wc kde ľudia vo veľkom robia svoje potreby ako sa tu radí sa mi hnusilo aj ako dieťati aj teraz, to by som nedala. Neverím že deti proste baví sedieť v reštaurácii pre nich dlhú dobu kým dostanú jedlo, je to skôr pre ženu dobré, že nemusí doma variť, umývať riad, vymyslieť čo rýchlo uvarí. A rovnako ako píšem vyššie si deti tie 200 eurové mega výlety nebudú možno ani pamätať a najviac im utkvie v pamäti napríklad nejaká opekačka v lese. Ale rodičia majú fotky na FB a môžu ukázať všetkým, že na to majú...

kristinapetronela
28. jún 2023

@marsmykkok tu nejde o fotky na FB ..napriklad ja pridám a napíše mi kamoška či tam aj spolu nepôjdeme ... Alebo kde to je a ide sama s deťmi . Takže FB aj informuje nie len sa vychvaľujú ženy kde boli

misinka0611
28. jún 2023

@kristinapetronela Súhlasím. Aj tu keď niekto pridá fotku, koľkokrát ma to inšpirovalo. Koľkokrát som si danú lokalitu zadala do lupy a našla na ňu názory, či už pozitívne, alebo negatívne. Niekedy hľadáš, hľadáš na mape, čítaš rôzne články a z ničoho nič to pravé orechové nájdeš vtedy keď niekto postne príspevok 🙂

kristinapetronela
28. jún 2023

@misinka0611 presne tak .veď nedávam každý deň fotku z kaviarne ,že chcem provokovať alebo naschvál niekomu strkať svoje fotky pod nos ... Veď je taká doba. Informujeme sa navzájom ... 🙂

hendikep
28. jún 2023

@marsmykkok presnee 👏🏻👏🏻 my sme tiez nikde velmi nechodili.. a pamatam si chatu v lese, zihlavovy caj na terase z cerstvej zihlavy.. k tomu horalka a nic viac netrebalo… alebo chata kde bola nejaka oslava bolo to v lese, vsetci dospeli popijali my deti sme sa hore potili lebo dole kurili a kurili do peca a potom sme vysli von, cerstvy sneh mozno 20cm, bol spln jasna noc , stred lesa a pamatam si to ako dnes.. ziadne peniaze to nestalo… najviac vôni a chutí sa poji s prírodou lebo tam aj ten lepeňák od mamky chutí lepšie než kebab v preplnenej zoo..

summer23456
28. jún 2023

@hendikep my ešte lepšie,keď sme chodili k starkej, tak sme s ňou chodili pasť kozičku, chodila poslušne vedľa nás ako psik, vyšli sme pod kes na lúku, bol tam seník, vzali sme si chleba z domu a rozprávala nám o detstve, chodili sme s ňou na čučoriedky,maliny,huby, potom s rodičmi opekať špekačky, ako deti sme stavali v potoku priehradu,chodili sme po potoku v gumených sandáloch, voda čistá, vzduch čerstvý,teplý, naháňali sme sa po lúkach, vili vence z púpavy,ach bolo to krásne detstvo, podľa mňa malo väčšie čaro ako dnešné aquaparky a podobné veci, teda keby som si mala ja vybrať,určite chcem prežiť to moje detstvo. A teda mám 39 rokov,takže nie som nejako extra stará.

hendikep
28. jún 2023

@summer23456 veru, ja tie moderne atrakcie neznasam …

mamina7070
28. jún 2023

@summer23456 no hej u starekj bolo super ale dnesne starke tak nefunguju
kym som mala mensie deti robili sme to tak ze na slovensku take tie lowcost vylety a radsej potom k moru (da sa aj v bibione prenajat byt kusok od mora a rozhodne to vyjde lacnejsie ako akvace a tak tu

barbora19911
28. jún 2023

@summer23456 súhlas, mám síce 23 ale tiež som mala podobne detstvo s dedkom 🥰 ..a takéto detstvo by som chcela dať aj svojim deťom

summer23456
28. jún 2023

@hendikep ja tiež to moc nemusim
@mamina7070 tak napr moji rodičia majú záhradu, chovajú zajace,sliepky a ovce. Deti sa vždy potešia keď môžu pohladkať zajace alebo päsť jahniatka za domom na lúke, minulé naši malí u seba bratovu dcéru, dávali v záhrade tie palice na fazuľu, tak mala im podávala,rátala ich, pomáhala akože v záhrade,má 7 rokov, brat vravel aká šťastná mu doma referovala,čo robila pri starkých, že aky zážitok z toho mala, pritom úplne zadarmo,len obyčajný čas strávený so starými rodicmi
@barbora19911 veru,možno je to tým,že na dedine sa inak žilo, mojej dcére napr sa veľmi rátalo,keď sme hrabali seno, keď naši pilili drevo a podávala malé kúsky,ktoré sme ukladali,akože fakt sú to banality,ale deťom sa to veľmi rata...tak nie vždy je lepší hodnotný zazitok. Bola to oveľa lepšia doba,keď dom bola ja mala.

viestta
28. jún 2023

@hendikep my sme s nasimi chodil, chodili sme aj s dedkovcami z maminej strany. Lacne vylety a dovolenky po celej CSSR, Madarsku Polsku, NDR. Vlakom sa chodili, spalo sa v telocvicniach v spacakoch, jedlo sa od lepenakov az po restiky vsade a vsetko. Chodili sme aj k obidvom babkam na chatu. U maminych rodicov to znamenalo aj stanovacku na zahrade, babka sa obetovala a stanovali sme na zahrade 20 minut od zastavky MHD. U druhej babky to bolo o tom, ze musite oberat maliny, ale nejdzte ich, lebo nebude na lekvar, nechodte tam, nerobte to, nerobte ono. Zazitok su aj cokoladove oplatky so sardinkami z konzervy, ked sme uprostred noci ostali stat v rychliku kdesi za Strecnom a ostali sme tam az do rana. Mam aj taky zazitok, ze mi dopriali labut z odpalovaneho cesta v luxusnej kaviarni v palaci kultury v Prahe. Mam zazitok, ked nas s mamou v kempe zastihla taka prietrz mraciem, ze nam stany povalalo a my sme noc dospavali v chodbe pri WC. Aj si pamatam ako sme zbierali spagety z travy kdesi pri Sazave, ked sa vykydli z kotlika.
Nikto z nas nevie na co raz budu nase deti spominat ako na TEN zazitok, dolezite je aby mali vobec na co spominat. Lebo raz im po nas ostanu len spomienky, bolo by dobre ak by boli pekne.

jaond19
28. jún 2023

Toto leto viac menej na bicykloch, mame par minut od domu cyklookruh okolo priehrady, sem tam kofola, zmrzlina. Kupanie prírodné (rieka,jazero) ale chystame sa aj na kupaliska cca 2-3x. Planujem na to cca 150€ na cele leto. V septembri ideme k moru, ale aj keby nie, nebudeme extra rozhadzovat, v horucavach nemam v plane chodit ani po zoo, ani po hradoch... to absolvujeme v chladnejsich mesiacoch (jar/jesen).

summer23456
28. jún 2023

@barbora19911 alebo si pamätám, ako sme sa s rodičmi hrávali pingpong, vtedy nebolo všetko dostupné a keďže sme boli z dediny a ocino aj v dedine pracoval,do mesta sme chodili malo,tak aj to bol pre nás sviatok... No a teda na začiatku sme nemali tie kúpené rakety či ako to nazvať, tak ocino vyrezal lopareva s nimi sme ten pingpong hrávali, potom volejbal cez plot, to bola akože sieť, natiahol potom šnúrku od plota k zábradliu a to bola akože sieť a hrali sme zas tenis. Teraz keby to tu niekto napísal,že takto žijú jeho deti, tak ho zvozia poriadne,pritom my stále spomíname,ako sme sa mali dobre, žili sme skromné a pritom nám nič nechýbalo. A zážitkov máme plno a nestali takmer nič finančne