icon

Koľko peňazí máte našetrené?

22. aug 2026

Ahojte koľko máte prosím vás našetrené približne? Alebo koľko by bolo podľa vás optimálne mat v rezerve?
Po rokoch na rodicaku, čo som čakávala dni pred RD že kedy uz konečne príde🙈 som si povedala že po nástupe do práce si našetrím aspoň 5k a “budem v pohode”.
Samozrejme že ako naschval odkedy som nastúpila do práce a snažila sa šetriť, každý mesiac sa nieco pokazilo. Odvtedy nám už 3 spotrebiče odišli! Alebo stále nieco. Ja som aj rada že sa to kazí až teraz, keby som na RD tak neviem čo spravim vtedy. Na druhej strane je to dost demotivujúce že akonáhle sa mi podari nieco odlozit tak príde výdaj. Odvtedy sa vôbec pýtam sama seba či v dnešnej dobe je 5tisic vôbec nieco? Veď keby sa nám pokazí nieco vacsie, napríklad kotol, tak aj tých 5k je nič.
O tom že je dobre mat našetrené aspoň 6mesavnych platov viem, ale pri dnešnej dražobe, aj to príde malo? S akou sumou keby máte odložené, ste spokojní?

anonym_f2703e
Včera o 09:42
@minenkaa

Nikdy nemáme nič našetrené ,ako načo ,a ešte toľké tisíce čo tu majú ľudia ,bláznovstvo

@minenkaa Bláznovstvo je tvoj chorý názov

anonym_bd5264
Včera o 09:42
@anonym_55418d

@anonym_be14b9 toto je o tej finančnej gramotnosti o ktorej píšem.Tak doplatis 100-200 eur hypo, ale byt ti spláca niekto iný z veľkej vacsiny.Kym tvoje deti budú dospelé môže ten istý byt stat o xy eur viac.A deti, keď budú chcieť bývať nemusia mať 20% z ceny, nemusia dosiahnuť na taku hypo ako ty s muzom.Podnajom je dnes a bude ešte rokmi žiadanejsi, lebo banky sprísnili podmienky hypo.Kazda nehnuteľnosť je len plus aj, keby si ho mala z polovice dotovať ty, lebo o 4 r bude cena bytu ešte vyššia.Pojde to do cien aké sú v zahraničí, že pre veľa ľudí je vlastne bývanie nedostupné.My sme na doma zarobili za 8 r raz toľko ako sme ho postavili.Isiel hore materiál, lokalita, otvorenie obchvatu

@anonym_55418d vzdy na to hlavne treba prijem,ak ten neni,resp.ledva vyslo na nehnutelnost kde sa byva tak druhy byt proste sa neda kupit na hypo.A ked clovek vidi tie ceny bytov pol miliona eura na hypo na 2 byty.Ech sakra splatka.

minenkaa
Včera o 10:21
@anonym_28fecd

@minenkaa ty si trošku taká jednoduchšia. Že načo 😮

@anonym_28fecd a na čo?

anonym_787662
Včera o 10:29

@anonym_autor zijem z vyplaty do vyplaty takze nemam nasetrene ani cent

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
anonym_bd5264
Včera o 11:02
@minenkaa

@anonym_28fecd a na čo?

@minenkaa ako by si riesila,keby pridete o pracu??

minenkaa
Včera o 11:04
@anonym_bd5264

@minenkaa ako by si riesila,keby pridete o pracu??

@anonym_bd5264 kľudne píš už po svojim nickom ,keď si už predošlé písala
Ako prísť o prácu,že dostaneme výpoveď?
Obaja mame takú prácu ,že výpoveď nedostaneme lebo nájsť iného človeka je veeelmi ťažké

anonym_bd5264
Včera o 11:06
@minenkaa

Obaja mame takú prácu ,že výpoveď nedostaneme lebo nájsť iného človeka je veeelmi ťažké

@minenkaa nikdy nepisem pod svojim nickom,odosli anonymne uz mam zakotvene ako dalsis pismeno,takze to uz robim vzdy automaticky.

anonym_bd5264
Včera o 11:09
@minenkaa

@minenkaa tak to mate super,ale nemate napr.sny take drahsie,ako auto a pod.??

minenkaa
Včera o 11:10
@anonym_bd5264

@minenkaa tak to mate super,ale nemate napr.sny take drahsie,ako auto a pod.??

@anonym_bd5264 auto mame a čo drahšie

anonym_bd5264
Včera o 11:11
@minenkaa

@anonym_bd5264 auto mame a čo drahšie

@minenkaa tak ale raz ho budete chciet vymenit za este lepsie napr.

minenkaa
Včera o 11:13
@anonym_bd5264

@minenkaa tak ale raz ho budete chciet vymenit za este lepsie napr.

@anonym_bd5264 určite nie ,pokiaľ bude jazdiť nie,auto sú vyhodené peniaze a sú lepšie veci v živote ako auto

anonym_0be449
Včera o 11:14
@anonym_55418d

@anonym_be14b9 toto je o tej finančnej gramotnosti o ktorej píšem.Tak doplatis 100-200 eur hypo, ale byt ti spláca niekto iný z veľkej vacsiny.Kym tvoje deti budú dospelé môže ten istý byt stat o xy eur viac.A deti, keď budú chcieť bývať nemusia mať 20% z ceny, nemusia dosiahnuť na taku hypo ako ty s muzom.Podnajom je dnes a bude ešte rokmi žiadanejsi, lebo banky sprísnili podmienky hypo.Kazda nehnuteľnosť je len plus aj, keby si ho mala z polovice dotovať ty, lebo o 4 r bude cena bytu ešte vyššia.Pojde to do cien aké sú v zahraničí, že pre veľa ľudí je vlastne bývanie nedostupné.My sme na doma zarobili za 8 r raz toľko ako sme ho postavili.Isiel hore materiál, lokalita, otvorenie obchvatu

@anonym_55418d zijete v silne naivnej osobnej predstave ze tie dovezene zvierata z Azie ktore nam beru normalnu mzdu a pracu tu budu pracovat nazdy, uz teraz stat pekne kolabuje, staci ze sa to jemne v ekonomike Lacka zoserie a hned 20 000 tychto ludi pojde spät za hranice a to uz je slusne rozpocitana palka na najomne byty a domy, ludia su dnes extremne nenazrany co potrhuju aj 3x predrazene nehnutelnosti smerom hned kupit a prenajat, na ktore uz dvaja normalne pracujuci tvoriac par nedosiahnu, a ked nedosiahnu, tak sa bude robit o to aj menej malych slovakov, ja by som tym zvieratam uz vstup na Slovensko zakazala tak ako to spravili Poliaci a Madari, kolko ich tu bude? 300 000? Inak priala by som vam zit s touto verbežou z pralesa...!!!

anonym_bd5264
Včera o 11:14
@minenkaa

@anonym_bd5264 určite nie ,pokiaľ bude jazdiť nie,auto sú vyhodené peniaze a sú lepšie veci v živote ako auto

@minenkaa to som dala priklad,ze na nieco,co si bezne z vyplat nekupis ale odkladas a az potom kupis,take sny nemas???

minenkaa
Včera o 11:18
@anonym_bd5264

@minenkaa to som dala priklad,ze na nieco,co si bezne z vyplat nekupis ale odkladas a az potom kupis,take sny nemas???

Nerozumiem ,co myslis ,čo drahšie

anonym_bd5264
Včera o 11:21
@minenkaa

Nerozumiem ,co myslis ,čo drahšie

@minenkaa neviem,to sa ta pytam ci nemas take sny,co su drahsie a nekupis to hned z vyplaty.

minenkaa
Včera o 11:22
@anonym_bd5264

@minenkaa neviem,to sa ta pytam ci nemas take sny,co su drahsie a nekupis to hned z vyplaty.

@anonym_bd5264 dokážeme si kúpiť z výplaty dovolenku napr

anonym_bd5264
Včera o 11:24
@minenkaa

@anonym_bd5264 dokážeme si kúpiť z výplaty dovolenku napr

@minenkaa este nieco drahsie,ze ozaj musis napr.2 ci 3 m setrit az potom kupit.Nic take nemas,ze??Asi.

minenkaa
Včera o 11:29
@anonym_bd5264

@minenkaa este nieco drahsie,ze ozaj musis napr.2 ci 3 m setrit az potom kupit.Nic take nemas,ze??Asi.

A čo je tak drahé

anonym_bd5264
Včera o 11:33
@minenkaa

A čo je tak drahé

@minenkaa ja neviem,napr.pozries sa na nabytok,kuchynu a povies si konecne by to chcelo zmenu,napr.kuchyna hned od stolara 10tisic,ine kachlicky v kupelke z vane na sprchovy,hned dalsich par tisic.O spotrebicoch,co sa pokazia to si kupis hned z vyplaty ale taketo veci,proste.Asi take nic nemavas,ze??

minenkaa
Včera o 11:48
@anonym_bd5264

@minenkaa ja neviem,napr.pozries sa na nabytok,kuchynu a povies si konecne by to chcelo zmenu,napr.kuchyna hned od stolara 10tisic,ine kachlicky v kupelke z vane na sprchovy,hned dalsich par tisic.O spotrebicoch,co sa pokazia to si kupis hned z vyplaty ale taketo veci,proste.Asi take nic nemavas,ze??

@anonym_bd5264 ako hlúpy musí byt človek ,dať 10000€ za kuchyňu ,nie nemám takéto výpadky,muz je stolár a stavbár ,ak treba niečo spraviť spraví ,mame všetko doma z čistého dreva

anonym_be14b9
Včera o 12:38
@anonym_55418d

@anonym_55418d neboj my s muzom to mame velmi dobre spocitane a vieme, ze sa nam to nevyplati. Ja viem, ze ceny bytov rastu. Aj nas dom narastol na hodnote za tych 11 rokov na trojnasobok. Ale ten byt sa nam v dnesnej dobe nevyplati. Keby sme ho kupili pred tymi 11 rokmi tak parada. Dneska to pre nas neni zaujimave. Vstupuje pre nas do toho kopec dalsich premennych s ktorymi je treba pocitat a ked si zaratam vsetky tie starosti co uz mame dneska nalozene (3 deti, sami byvame v zahranici, obaja full time praca, deti aj my mame casovo narocne konicky) tak mne tych par tisic navyse, ktore byt MOZNO za tu kratku dobu vygeneroval za to nestoji. Ja si cenim aj svoj cas a to, ze do fondov poslem peniaze za par minut z gauca. Treba sa na to pozerat vo vacsom meradle ako len peniaze.

anonym_55418d
Včera o 13:07
@anonym_be14b9

@anonym_55418d neboj my s muzom to mame velmi dobre spocitane a vieme, ze sa nam to nevyplati. Ja viem, ze ceny bytov rastu. Aj nas dom narastol na hodnote za tych 11 rokov na trojnasobok. Ale ten byt sa nam v dnesnej dobe nevyplati. Keby sme ho kupili pred tymi 11 rokmi tak parada. Dneska to pre nas neni zaujimave. Vstupuje pre nas do toho kopec dalsich premennych s ktorymi je treba pocitat a ked si zaratam vsetky tie starosti co uz mame dneska nalozene (3 deti, sami byvame v zahranici, obaja full time praca, deti aj my mame casovo narocne konicky) tak mne tych par tisic navyse, ktore byt MOZNO za tu kratku dobu vygeneroval za to nestoji. Ja si cenim aj svoj cas a to, ze do fondov poslem peniaze za par minut z gauca. Treba sa na to pozerat vo vacsom meradle ako len peniaze.

@anonym_bd5264 potom netreba písať, ze sa to neoplatí, ale že na to nemáme financie.Lebo mať nehnuteľnosť a prenajímať sa vždy v globále oplatí.
@anonym_be14b9 o dalsich 11 r povieš mali sme ho vtedy kúpiť😉

anonym_bd5264
Včera o 13:24
@minenkaa

@anonym_bd5264 ako hlúpy musí byt človek ,dať 10000€ za kuchyňu ,nie nemám takéto výpadky,muz je stolár a stavbár ,ak treba niečo spraviť spraví ,mame všetko doma z čistého dreva

@minenkaa u nas tiez muz robi vsetko sam,teda s mojou aj synovou pomocou.Stolar sice neni,ale posklada komplet vsetko.Jedine,co k nam pridu su elektrikari,kurenar,a take firmi,co si muz netrufa.Opät som ti dala taketo veci ako priklad.

minenkaa
Včera o 13:28
@anonym_bd5264

@minenkaa u nas tiez muz robi vsetko sam,teda s mojou aj synovou pomocou.Stolar sice neni,ale posklada komplet vsetko.Jedine,co k nam pridu su elektrikari,kurenar,a take firmi,co si muz netrufa.Opät som ti dala taketo veci ako priklad.

@anonym_bd5264 a ja stále neviem na čo mať našetrené

candii
Včera o 13:32

Podľa mňa nie je až tak dôležité mať konkrétnu sumu, ale mať rezervu, ktorá pokryje 3–6 mesiacov bežných výdavkov domácnosti. Pri rodine s deťmi by som sa prikláňala skôr k 6 mesiacom.

5 000 € určite nie je „nič“ – práve naopak, je to veľmi dobrý základ. A keď sa niečo pokazí, rezerva je presne na to, aby sa použila. Netreba sa preto cítiť demotivovane, že z nej občas ubudne. Dôležité je po výdavku ju postupne znova dopĺňať.

Ideálna suma je podľa mňa tá, pri ktorej viete pokojne spať a viete, že vás jeden pokazený spotrebič alebo nečakaný výdavok finančne nepoloží. 🙂

anonym_bd5264
Včera o 13:38
@minenkaa

@anonym_bd5264 a ja stále neviem na čo mať našetrené

@minenkaa ja napr.musim mat v obalke doma vzdy 3000eur,lebo niekedy sa to u nas nakopi,za ten mesiac,ze plus k vyplate 2000eur a 7000 je fuc,ani nevieme ako.Potom sa to tam vzdy vrati.Alebo je teraz muz pn,tak sa pouziju poistky,co ma.

minenkaa
Včera o 13:43
@anonym_bd5264

@minenkaa ja napr.musim mat v obalke doma vzdy 3000eur,lebo niekedy sa to u nas nakopi,za ten mesiac,ze plus k vyplate 2000eur a 7000 je fuc,ani nevieme ako.Potom sa to tam vzdy vrati.Alebo je teraz muz pn,tak sa pouziju poistky,co ma.

@anonym_bd5264 u nás niečo takéto nepoznáme ,teraz sa rozprávame o muzovom známom ,potrebuje meteostanicu k markíze ,tak volal na nejakú firmu ,tak mu spravili cenu markizy ,rozmer ako mame my ,3200€,nás to stalo 325-350€ ,neviem presne a staci mať len šikovného muza a dokázať nájsť ,čo kúpiť

anonym_be14b9
Včera o 14:04
@anonym_55418d

@anonym_bd5264 potom netreba písať, ze sa to neoplatí, ale že na to nemáme financie.Lebo mať nehnuteľnosť a prenajímať sa vždy v globále oplatí.
@anonym_be14b9 o dalsich 11 r povieš mali sme ho vtedy kúpiť😉

@anonym_55418d tebe musi uplne sibat, precitaj si po sebe co mi tu pises a premyslaj ci si ok. Neni to o tom, ze nemame financie ale je to o tom, ze nechceme. Ty ked chces, kup si aj 100 bytov ale nenukaj to tu vsetkym ako univezalny navod na super investiciu. Ja poznam ludi co prenajali byty a potom odtial nevedeli najomnikov dostat aj ked im neplatili. To ozaj toto kazdy chce.
A co pises za 11 rokov je riadna blbost. V tej dobe zacnu vo velkom umierat "husakove deti", tym vznikne na trhu obrovsky prebytok bytov v ktorych nebude mat kto byvat a ceny budu klesat. Takze ked by som uz niekedy chcela kupovat byt (coz nechcem) tak za tych 11 rokov ked splasne tato realitna bublina. Ja ale v tej dobe najskor nejaky byt zdedim a nejake nakupovanie dalsich bytov ma zaujimat nebude.

anonym_55418d
Včera o 14:30
@anonym_be14b9

@anonym_55418d tebe musi uplne sibat, precitaj si po sebe co mi tu pises a premyslaj ci si ok. Neni to o tom, ze nemame financie ale je to o tom, ze nechceme. Ty ked chces, kup si aj 100 bytov ale nenukaj to tu vsetkym ako univezalny navod na super investiciu. Ja poznam ludi co prenajali byty a potom odtial nevedeli najomnikov dostat aj ked im neplatili. To ozaj toto kazdy chce.
A co pises za 11 rokov je riadna blbost. V tej dobe zacnu vo velkom umierat "husakove deti", tym vznikne na trhu obrovsky prebytok bytov v ktorych nebude mat kto byvat a ceny budu klesat. Takze ked by som uz niekedy chcela kupovat byt (coz nechcem) tak za tych 11 rokov ked splasne tato realitna bublina. Ja ale v tej dobe najskor nejaky byt zdedim a nejake nakupovanie dalsich bytov ma zaujimat nebude.

@anonym_be14b9 šibe jedine tebe Husakove deti majú deti a byty budú stáť toľko, že tie Husakove paneláky 70 r čo deti zdedia budú stáť polovicu toho čo nový 3 i byt.Mas 3 deti už, keď si ty obmedzená mysli aspoň na tie deti.Kolko ludi poznáš co nevedia dostať podnájomníkov z bytu to sú tí, čo sú lakomi zaplatiť právnikovi za dobru zmluvu.Neuznas inú pravdu len tu co máš ty.Spytaj sa investora či je dobré kúpiť byt, pozemok či ti povie, že nie veď raz zdedis a deti nech sa postarajú o seba, keď priemerny 3 i byt stojí 250 t.Hlavne nasmeruj deti nech si nájdu dobrú školu a prácu s takýmto zmyslanim.