Koľko peňazí považujete za nadpriemerný príjem?
Čo je v dnešnej dobe podľa vás považované za nadpriemerný príjem? V jednej dnešnej diskusií ma zarazilo, že niekto pomenoval 900€ v čistom za "skoro minimálku". To je cca 1160€ v hrubom, čo je plat ktorý kopa firiem ponúka napr. na administratívnych pozíciách bez špeciálnej kvalifikácie, rovnako ako na iných miestach. Priemerná mzda v 3. štvrťroku dosiahla 1580€, čo je 1190€ v čistom. To ozaj všetci zarábate nadpriemerne a vaši muži nosia domov 2000 a viac? Je možnosť anonymne diskutovať, tak by ma to skutočne zaujímalo. Lebo mám pocit že buď niekto zavádza, alebo sa tu zrovna zišli všetci vyššie zarábajúci.
Pre mna je toto divna otazka. Ved ked viem, kolko je priemer, tak vsetko nad je nadpriemer nie?
@eff007 Ak mysliš tym "ked viem koľko je priemer" priemerny plat na Svk, zle si pochopila otazku. Rieši sa nadpriemerny plat na Svk pomery, plat z ktoreho si ľudia už vedia lepšie žiť. No nie podľa priemerneho platu na Svk- vtedy to je jasne všetko viac- aj o 5 centov 😅je vlastne nadpriemer ale situaciu životnu človeku 5 centov nezlepši- ale toto nebola pointa tej otazky.
@anonym_233631 aha, ja že lekári málo zarábajú a preto všetci dobrí robia minimálne v Čechách, keď tu údajne dostávajú almužnú a hľa, zdá sa, že také zlé to nie je…
Predpokladám, že všetky tie, čo sa považujú pri 4000€ platoch za strednú vrstvu a nemajú pocit, žeby zarábali nadpriemerne sú všetko lekárky, IT , právničky a vysokopostavené manažérky.
Som ani netušila, aká vyberavá spoločnosť sem chodí.
@anonym_7ef2a1 je rozdiel robiť dakde ako zamestnanec a mať svoju ambulanciu / ambulancie, to vynáša podstatne viac.
@anonym_7ef2a1 hej ale za aké odpracované hodiny. To nie je, že odrobis 40 hodín týždenne a máš 5 tisíc. Preto idu ľudia pod anonymom, lebo nás tu idete zožrať, že makáme a zarobíme alebo istotne klameme.
@anonym_233631 toto nevysvetlíš; ľudia vidia len číslo, za to sa nepozerajú, veď načo.
@anonym_606664 a takmer 10 rokov denného štúdia, iní si za 10 rokov práce zarobia aj na bývanie atď 🙈 keď robíš vysokošpecializované činnosti, čo robí možno v krajine zopár desiatok ľudí a nie tisíce ďalších … tak to je aj zaplatené. Zaslúžene.
Big4 firmy, manazerske pozicie a vyssie, IT firmy..
@crazy_cat_lady it je v srackach zachvilu kvoli AI, napis konkretne firmy dakujem
@crazy_cat_lady it je v srackach zachvilu kvoli AI, napis konkretne firmy dakujem
@brontofuz ak robis nejake zaklady, ako napriklad upravujes/robis webove stranky, tak ano. Ale su aj ine pozicie. Z firiem napriklad 2ring, ESET, sygic..
@anonym_606664 a takmer 10 rokov denného štúdia, iní si za 10 rokov práce zarobia aj na bývanie atď 🙈 keď robíš vysokošpecializované činnosti, čo robí možno v krajine zopár desiatok ľudí a nie tisíce ďalších … tak to je aj zaplatené. Zaslúžene.
@anonym_233631 ano, manžel má dve atestácie, dve prace, ja tiež makam na dvoch miestach. Teraz popri RD len na jednom, ale od 6 mesiacov dieťaťa pracujem a sústavne sa vzdelávam, keďže je to povinné, inak hrozia pokuty. My ako lekári to vieme, ale ostatní nie. Nikoho nezaujíma, že dieťa je novorodenec, ja mám povinnosť zbierať kredity, platiť si kongresy/webináre, učiť sa priebežne. Okrem toho práca s ľudmi (celkovo, ale v zdravotníctve špeciálne) je veľmi náročná nie len fyzicky, ale aj psychicky. Ľudia na seba kašlú, nestarajú sa o seba, nedodržiavajú pokyny lekárov a potom čakajú, že za jednu návštevu všetko vyriešime a ešte to bude najlepšie zadarmo a okamžite. A potom prídu nadávky ako mafia v bielom plášti, zapredanci, svine, čo čipujú ľudi a vlastne my nič nerobíme, len berieme milióny. Je mi z toho smutno, že sa nechajú niektorí občania zmanipulovať populistickými rečami a polopravdami. Takže nie, nie sme milionári, ale makáme neustále aj na úkor nášho vlastného zdravia, len aby sme pomohli druhým a ako odmenu si mohli dovoliť nejakú dovolenku (ak nám ju dajú, lebo inak nebude mať kto robiť) a žiť ako slušný človek a nežobračiť.
@anonym_7ef2a1 tak napríklad my sme najmä lekári a právnici v rodine, čo robíme sami na seba a zárábame spolu mesačne pomaly 2x viac ako prezident …človek celý život maká a študuje a vzdeláva sa aj roky po škole stále …nikto nám nedal nič zadarmo, klasické bežné slovenské pomery … len snaha niečo v živote dokázať a kus šťastia …
@anonym_233631 Ja si vážim lekárov, ale odhliadnuc od toho, aj mnohí iní máme VŠ vzdelanie a tak isto sa celý život ešte musíme dovzdelávať, dnes sa už takmer nikde nefunguje iba na tom, čo sme sa naučili v škole. A ten plat ako tu píše napríklad učiteľka je do 1000 €
@anonym_233631 Ja si vážim lekárov, ale odhliadnuc od toho, aj mnohí iní máme VŠ vzdelanie a tak isto sa celý život ešte musíme dovzdelávať, dnes sa už takmer nikde nefunguje iba na tom, čo sme sa naučili v škole. A ten plat ako tu píše napríklad učiteľka je do 1000 €
@anetka34 Suhlasim. I keď uciteľ s okolo 1000 eur v čistom bude asi začinajuci. Manželka je učiteľka na 2 stupni už dlho, ma 2 atestacie, triednicky priplatok a zarobi viac ako 1000 ( nemyslim tym viac iba o 100 eur v čistom) Jasne, ma to odmakane- vzdy po čase nejake študium, zaslužili by si viac. Tu je skôr problem, že ako ma zacinajuci napr. učiteľsky par dosiahnuť na hypo aj žiť , plus ak chcu rodinu- ťažke.
@anetka34 Suhlasim. I keď uciteľ s okolo 1000 eur v čistom bude asi začinajuci. Manželka je učiteľka na 2 stupni už dlho, ma 2 atestacie, triednicky priplatok a zarobi viac ako 1000 ( nemyslim tym viac iba o 100 eur v čistom) Jasne, ma to odmakane- vzdy po čase nejake študium, zaslužili by si viac. Tu je skôr problem, že ako ma zacinajuci napr. učiteľsky par dosiahnuť na hypo aj žiť , plus ak chcu rodinu- ťažke.
@hellwant môj začínajúci lekársky plat nebol ani 1000€ v čistom. Bežná pracovná doba. Musela som brat službu za službou, aby som si mohla niečo dovoliť (bývanie, auto atď). Takže tiež to nie je také ružové. A treba si uvedomiť, že lekár a právnik (trestné ráno konkrétne) majú úplne inú zodpovednosť za život ako učiteľ. A úplne iné odpracované hodiny. Síce sa učitelia stále vzdelávajú a robia aj doma, ale za mesiac odrobia tretinu možno menej čo lekár v nemocnici so službami. Bežne sme v práci 24 hodín plus. Ktorý učiteľ tak pracuje? Ani jeden…ale súhlasím, zaslúži by si viac, aj hasiči aj policajti a aj predavačky…všetci by si zaslúži slušný život a nie počítať či im vyjde na jedlo a výlet s deťmi. To je problém celého systému, celého štátu, bohužiaľ.
@anonym_298e43 ale sluzby su predpokladam v BB o nieco lacnejsie. Restauracie? Sukromne zdravotnictvo, skolky?
@anonym_8105db služby??? 🤭Vám šibe? Kaderník, obed , káva, škôlky, zdravotníctvo a pod stoja toľko isto ako v BA. Takže prečo by mal niekto v BB zarobiť 1200€ , v BA 2400€ ? keď náklady sú všade rovnaké , či žiješ v BB alebo v BA
@anonym_8105db služby??? 🤭Vám šibe? Kaderník, obed , káva, škôlky, zdravotníctvo a pod stoja toľko isto ako v BA. Takže prečo by mal niekto v BB zarobiť 1200€ , v BA 2400€ ? keď náklady sú všade rovnaké , či žiješ v BB alebo v BA
@anonym_1b660c nie nie su. Nemyl si zdravotnictvo a skolstvo, ci supermarkety ako Kaufkand, Billa atd. so sukromnymi sluzbami kde je prenajaty obchodny priestor- kadernik, nechtove studio, cena za nehnutelnosti, ci remesla, taky murar a obkladac- ti si tiez viac vypytaju v Bratislave ako v Rozňave Tieto sluzby a nehnutelnosti robia rozdiel.
@anonym_1b660c obedove menu v BA je dokonca aj o nieco lacnejsie ako v BB. Zrejme kvoli vacsej konkurencii, alebo obratu .. neviem. Aspon moja skusenost, ze som obedoval kvalitne, pestro .. a za cenu, za co by som v BB nenasiel.
@anonym_autor v Bratislavskom kraji je priemerný plat okolo 2 379e, takze za nadpriemerny povazujem plat vyssi ako tato suma.
@anonym_04b74a Ja 1900€ v čistom a doteraz som to považovala za nadpriemer, ale evidentne sa v tejto krajine máme lepšie ako si myslíme, a toto je vlastne len taký obyčajný priemer 😃
@anonym_autor nie, nemáme, pozri sa na ceny v susedných štátoch a ich priemerný plat...
Podla mojho nazoru, na slovenske pomery
menej nez 1300 € je podpriemer
1300 - 2000 € je priemer
2000 - 2700 € je nadpriemer
viac nez 2700 € super
@anonym_1b660c nie nie su. Nemyl si zdravotnictvo a skolstvo, ci supermarkety ako Kaufkand, Billa atd. so sukromnymi sluzbami kde je prenajaty obchodny priestor- kadernik, nechtove studio, cena za nehnutelnosti, ci remesla, taky murar a obkladac- ti si tiez viac vypytaju v Bratislave ako v Rozňave Tieto sluzby a nehnutelnosti robia rozdiel.
@hellwant áno lebo murára obkladača si volám každý deň domov, že? alebo každý deň kupujem byt? Neviem ale, či ten murár obkladač fakt stojí na východe menej, tiež nie sú lacní, zarobia viac než poniektorí s VŠ.
čo sa týka ostatného, tie ceny sú rovnaké v PO ako v BA, aj žalúdky máme rovnaké, neviem prečo by v BA mali byť platy dvojnásobné.
@hellwant áno lebo murára obkladača si volám každý deň domov, že? alebo každý deň kupujem byt? Neviem ale, či ten murár obkladač fakt stojí na východe menej, tiež nie sú lacní, zarobia viac než poniektorí s VŠ.
čo sa týka ostatného, tie ceny sú rovnaké v PO ako v BA, aj žalúdky máme rovnaké, neviem prečo by v BA mali byť platy dvojnásobné.
@anonym_7908e0 nejde ze kazdy den, ale iste sluzby su tam drahsie. Nie nehnutelnost nekupujes kazdy den, raz kupis a cely zivot splacas, spomenula si prave to jedno najdôlezitejsie a najdrahsie co treba. Pozrel som priemery 3i a 1i bytov BA a napr. Svidnik na googli. Ci sa ti zda uplne uzasne pri kupe- vsak to nie je denne, no dakujem pekne, ze nie- v Bratislave dat okolo 400 k za 3 izbak a vo Svidniku okolo + - 105 000? Ťaźko ziskas tych 80 az 100 000 na hypo v Bratislave. Kdezto vo Svidniku 20 k vies dat aj ked spotrebakom. Toto ta tak sekne, ze potrebujes ovela vyssi plat. 1 izbaky okolo + - 200 k v BA a + - 60 k Svidnik. Tiez by som bol rad keby platy boli cca rovne, ale v BA potrebujes viac na prezitie- nie ze mas dostat lebo BA pupok Slovenska, ale treba tam viac na život kvôli nakladom.
@anonym_adff70 k vyššiemu príjmu sa vieš dostať tak, že sa nebojíš podnikať a máš teda aj na to zručnosti, prax atd. Alebo máš dobre platené zamestnanie v súkromnom sektore, tým nemyslím fabriky (montovne)
@anonym_af5bb6 Ale s takýmto.platom sa človek k tomu nedostane. Ako ma začať podnikať, na to treba kapitál a takéhoto príjmu to proste nejde. Brigáda tiež nie je úplne cesta, manžel ma prácu, v ktorej má aj pohotovosť a teda musí byť k dispo.
@anonym_7908e0 nejde ze kazdy den, ale iste sluzby su tam drahsie. Nie nehnutelnost nekupujes kazdy den, raz kupis a cely zivot splacas, spomenula si prave to jedno najdôlezitejsie a najdrahsie co treba. Pozrel som priemery 3i a 1i bytov BA a napr. Svidnik na googli. Ci sa ti zda uplne uzasne pri kupe- vsak to nie je denne, no dakujem pekne, ze nie- v Bratislave dat okolo 400 k za 3 izbak a vo Svidniku okolo + - 105 000? Ťaźko ziskas tych 80 az 100 000 na hypo v Bratislave. Kdezto vo Svidniku 20 k vies dat aj ked spotrebakom. Toto ta tak sekne, ze potrebujes ovela vyssi plat. 1 izbaky okolo + - 200 k v BA a + - 60 k Svidnik. Tiez by som bol rad keby platy boli cca rovne, ale v BA potrebujes viac na prezitie- nie ze mas dostat lebo BA pupok Slovenska, ale treba tam viac na život kvôli nakladom.
@hellwant Svidník je Svidník, PO a KE mas ceny bytov uz pomaly ako v BA, môj 4iz. by som teraz predala za 210.000 cca
@hellwant este mi povedz, prečo toľko mladých z toho Svidníka odchádza smer západ, zahraničie, lebo sa tam dá vyžiť z tých platov tam, že? Svidník, Bardejov a okolité dediny, sú hladové doliny, ostávajú tam len starí a chorí, ktorí nikam ísť nemôžu. Smutné
Neporovnavajte mesta,je jasne a to asi kazdemu,ze v Bratislave su vyssie mzdy ale aj zivot samotny,v inych mestach je zivot lacnejsi ale sa aj menej zarobi.S takym prijmom ako maju v Kosiciach,by Bratislave nevysli a opacne su v Kosiciach pomaly krali.Preto sa tam vsetcia hrnu.
@anonym_autor Záleží kde žiješ. Zatiaľ, čo v nejakej dedine na strednom či východnom Slovensku budeš s platom 1500€ považovaná za nadpriemer, tak v Bratislave zaplatíš nájom/hypotéku a ostane ti možno 400€ na život..
@hellwant este mi povedz, prečo toľko mladých z toho Svidníka odchádza smer západ, zahraničie, lebo sa tam dá vyžiť z tých platov tam, že? Svidník, Bardejov a okolité dediny, sú hladové doliny, ostávajú tam len starí a chorí, ktorí nikam ísť nemôžu. Smutné
@anonym_7908e0 Svidnik som dal ako priklad. mohol som dat Rozňavu. Kde pisem, ze vo Svidniku je lepšie. Porovnavame velkost platu ku zivotu. Ja som sa vyjadroval iba ku tomu, ze v takychto mensich mestach a v mnozstve dedin sa da vyžit rozumnejsie z napr. 1200 eur cisteho ako v Bratislave.( zas to nechap , ze maju mat maly plat, to vôbec nie) Nie, ze tam su moznosti. Debata bola o tom, ze v BA vseobecne potrebujes viac kvôli nakladom a to pravda je. Nie ze to je tak v 100% pripadoch. Ako tie Kosice, jedine mesto s obyvatelmi nad 100 k ( myslim 200k maju?) okrem BA. Väcsina obyvatelov zije inde ako v BA a krajskych mestach. A v PO nie su ceny bytov ako v BA, pozri si ceny za m² rozptyl je velky, ale BA ma väcsi priemer. A neberme nejaky okraj BA a uplne centrum PO, take porovnanie je na nic, to potom môžme brat ceny v Starom Meste a okraj Popradu a ceny tam.
@anonym_af5bb6 Ale s takýmto.platom sa človek k tomu nedostane. Ako ma začať podnikať, na to treba kapitál a takéhoto príjmu to proste nejde. Brigáda tiež nie je úplne cesta, manžel ma prácu, v ktorej má aj pohotovosť a teda musí byť k dispo.
@anonym_adff70 musíš byť finančne gramotný (da sa to naučiť). Treba na sebe makať inak to nejde. Ak teda nie si zrovna potomok úspešného podnikateľa a nepreberieš zabehnutý rodinný podnik. My sme s mužom začínali od 0. Ja som odchovala 4 deti a počas MD a RD doma som po nociach študovala a pracovala. Moja profesia si to vyžaduje, nemôžeš len tak vypadnúť na rok. Robila som na plný úväzok a popri tom ešte SZČO. Muž podobne vybudoval si dielňu (stolár) tvrdou prácou a odriekaním. Len vieš to už dnes nie je v móde makať. Lepšie je plakať a pozerať čo ma druhý (nemyslím teba). Vidím to v okolí, aj keď niektorí vidia drinu čo je za tým, aj tak vedia závidieť.
@anonym_7908e0 Svidnik som dal ako priklad. mohol som dat Rozňavu. Kde pisem, ze vo Svidniku je lepšie. Porovnavame velkost platu ku zivotu. Ja som sa vyjadroval iba ku tomu, ze v takychto mensich mestach a v mnozstve dedin sa da vyžit rozumnejsie z napr. 1200 eur cisteho ako v Bratislave.( zas to nechap , ze maju mat maly plat, to vôbec nie) Nie, ze tam su moznosti. Debata bola o tom, ze v BA vseobecne potrebujes viac kvôli nakladom a to pravda je. Nie ze to je tak v 100% pripadoch. Ako tie Kosice, jedine mesto s obyvatelmi nad 100 k ( myslim 200k maju?) okrem BA. Väcsina obyvatelov zije inde ako v BA a krajskych mestach. A v PO nie su ceny bytov ako v BA, pozri si ceny za m² rozptyl je velky, ale BA ma väcsi priemer. A neberme nejaky okraj BA a uplne centrum PO, take porovnanie je na nic, to potom môžme brat ceny v Starom Meste a okraj Popradu a ceny tam.
@hellwant ja si nemyslim, ze v malych mestach a dedinach sa da zit z 1200 lepsie ako v BA. Ziju, ale zivoria. Nemozu zase vsetci niekam odist.
Ani som nepovedala, ze v PO a KE su ceny ako v BA, povedala som takmer , "uz pomaly ako" a stojim si za tým.
@anonym_autor Záleží kde žiješ. Zatiaľ, čo v nejakej dedine na strednom či východnom Slovensku budeš s platom 1500€ považovaná za nadpriemer, tak v Bratislave zaplatíš nájom/hypotéku a ostane ti možno 400€ na život..
@krkavcia_mater ale to aj ja v PO
@anonym_adff70 musíš byť finančne gramotný (da sa to naučiť). Treba na sebe makať inak to nejde. Ak teda nie si zrovna potomok úspešného podnikateľa a nepreberieš zabehnutý rodinný podnik. My sme s mužom začínali od 0. Ja som odchovala 4 deti a počas MD a RD doma som po nociach študovala a pracovala. Moja profesia si to vyžaduje, nemôžeš len tak vypadnúť na rok. Robila som na plný úväzok a popri tom ešte SZČO. Muž podobne vybudoval si dielňu (stolár) tvrdou prácou a odriekaním. Len vieš to už dnes nie je v móde makať. Lepšie je plakať a pozerať čo ma druhý (nemyslím teba). Vidím to v okolí, aj keď niektorí vidia drinu čo je za tým, aj tak vedia závidieť.
@anonym_af5bb6 áno, aj my sme začínali od nuly. Nemôžem sa vyslovene sťažovať, máme vlastný dom, aj keď na hypo, auto a aj deti. Na materskej som bola dva roky s dvomi deťmi dokopy a nie sú dvojičky. Nemíňam peniaze na blbosti, nakupujem s rozumom a vychádza nám to. Ale nemám na to, aby sme šli na dovolenku, keď treba kúpiť niečo, tak premýšľam, ktorá vec je najdôležitejšia a pod. Preto ma zaujímalo ako sa dostať k vyššiemu platu. Manžel vystriedal viacero zamestnaní a nikde nezarobil viac ako má teraz. A to on nemá problém pracovať, ani vziať akúkoľvek prácu. Skôr u nás je buď práca.za minimum alebo potom treba vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a prax..

Závisť je hnusná vlastnosť. Treba sa vzdelávať a posúvať v živote, avšak to stojí veľa námahy a času. A komu sa nechce, ten závidí tomu, kto na sebe maká. A to nemusí mať každý vysokú školu, nie každý na to má schopnosti, ale každý môže byť nadpriemerne dobrý a šikovný v nejakej práci a nie priemer či podpriemer.