icon

Koľko peňazí považujete za nadpriemerný príjem?

17. jan 2026

Čo je v dnešnej dobe podľa vás považované za nadpriemerný príjem? V jednej dnešnej diskusií ma zarazilo, že niekto pomenoval 900€ v čistom za "skoro minimálku". To je cca 1160€ v hrubom, čo je plat ktorý kopa firiem ponúka napr. na administratívnych pozíciách bez špeciálnej kvalifikácie, rovnako ako na iných miestach. Priemerná mzda v 3. štvrťroku dosiahla 1580€, čo je 1190€ v čistom. To ozaj všetci zarábate nadpriemerne a vaši muži nosia domov 2000 a viac? Je možnosť anonymne diskutovať, tak by ma to skutočne zaujímalo. Lebo mám pocit že buď niekto zavádza, alebo sa tu zrovna zišli všetci vyššie zarábajúci.

Strana
z9
romino
20. jan 2026
@anonym_7908e0

@romino tu hovoríme o platoch v rámci jedného štátu. Iste nebudem porovnávať rôzne krajiny.

@anonym_7908e0 Tie rozdiely v platoch aj v ramci 1 statu nevznikli ale nejakym zasahom uradnika alebo politika. Ze niekto si zmyslel ze bude protežovať BA, a robit zle regionom ?
Nerozumiem .. ci co naznacujes ?

V BA je predsa vela vela firiem (lebo najvacsie mesto, lebo hlavne mesto, lebo univerzity a absolvenit, blizko rakusko, cesko .. proste "na zapade" .. to sa firmam paci, hadam im tam nikto nerozkazal ist ) ...
..... je tam fluktuacia, ludia si mozu ovela viac vyberat = zamestnavatel sa musi viac snazit a lakat aj na plat.
A v regione - naopak.
Teraz fakt nechapem teda .. ake riesenie to cakas, aby niekto rozkazal firmam, aj na takom vychode .. ci na kysuciach .. ci okolo rim. soboty .. nech vyplacaju bratislavske mzdy ?

anonym_7908e0
20. jan 2026
@romino

@anonym_7908e0 Tie rozdiely v platoch aj v ramci 1 statu nevznikli ale nejakym zasahom uradnika alebo politika. Ze niekto si zmyslel ze bude protežovať BA, a robit zle regionom ?
Nerozumiem .. ci co naznacujes ?

V BA je predsa vela vela firiem (lebo najvacsie mesto, lebo hlavne mesto, lebo univerzity a absolvenit, blizko rakusko, cesko .. proste "na zapade" .. to sa firmam paci, hadam im tam nikto nerozkazal ist ) ...
..... je tam fluktuacia, ludia si mozu ovela viac vyberat = zamestnavatel sa musi viac snazit a lakat aj na plat.
A v regione - naopak.
Teraz fakt nechapem teda .. ake riesenie to cakas, aby niekto rozkazal firmam, aj na takom vychode .. ci na kysuciach .. ci okolo rim. soboty .. nech vyplacaju bratislavske mzdy ?

@romino nie, nečakám, ze by niekto rozkázal firmám, nie sme v socializme. Ale čakám, že si bratislavčania uvedomia, že všetci majú právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu.
Mňa sa to netýka, ja zarábam nadpriemer, ale je mi ľúto iných ľudí v regiónoch. Všetci maju právo na dôstojný život a nie živorenie.

milanemila
20. jan 2026
@anonym_7908e0

@hellwant Svidník je Svidník, PO a KE mas ceny bytov uz pomaly ako v BA, môj 4iz. by som teraz predala za 210.000 cca

@anonym_7908e0 za to kupis v BA 2 izbak, ak nechces byvat v 50r bytovke na periferii

anonym_7908e0
20. jan 2026
@milanemila

@anonym_7908e0 za to kupis v BA 2 izbak, ak nechces byvat v 50r bytovke na periferii

@milanemila ani môj 4iz. nie je novostavba, tie sú cenovo úplne inde aj tu

hellwant
21. jan 2026
@anonym_7908e0

@milanemila ani môj 4iz. nie je novostavba, tie sú cenovo úplne inde aj tu

@anonym_7908e0 len ona sa snazi povedat, ze to co das niekde za 4 i. v BA je 2 i.

anonym_7908e0
21. jan 2026
@hellwant

@anonym_7908e0 len ona sa snazi povedat, ze to co das niekde za 4 i. v BA je 2 i.

@hellwant viem, co chce povedať. Veď ked na to nemáte, tak si skúste život v regiónoch, nemusí kazdy bývať v BA

anonym_8105db
21. jan 2026
@anonym_7908e0

@romino nie, nečakám, ze by niekto rozkázal firmám, nie sme v socializme. Ale čakám, že si bratislavčania uvedomia, že všetci majú právo na rovnakú mzdu za rovnakú prácu.
Mňa sa to netýka, ja zarábam nadpriemer, ale je mi ľúto iných ľudí v regiónoch. Všetci maju právo na dôstojný život a nie živorenie.

@anonym_7908e0 ale to je prave omyl, vsetci nemaju pravo na rovnaku mzdu za rovnaku pracu. Ziadne take pravo neexistuje. Nie je to tak ani v ramci jednej firmy a tej istej pracovnej pozicie, ani v ramci dvoch firiem v tom.istom meste a uz vobec nie v ramci rovnakych/podobnych pozicii v roznych mestach/regionoch. Keby to bolo twk ako pises, stahovanie za pracou by takmer neexistovalo. Kazdy ale ma pravo sa rozhodnut, ci zostane zit v horsie platenom regione, alebo odide za pracou inam. Ja som sa prestahovala, mam dobry plat, ale kebyze mam sancu najst si stabilnu pracu tam, odkial pochadzam, hned by som sa vratila, pretoze tam by moj zivot mal pre mna ovela vyssiu kvalitu. Bola by som velmi ochotna robit moju narocnu prwcu za nizsi plat, pretoze tuto nevyhodu by mi vykompenzovali vyhody ako blizskost rodiny, stari rodicia pre moje dieta, priroda, zivot mimo mesta, komunita, ktoru poznam, pomalsi zivot.

hellwant
21. jan 2026
@anonym_7908e0

@hellwant viem, co chce povedať. Veď ked na to nemáte, tak si skúste život v regiónoch, nemusí kazdy bývať v BA

@anonym_7908e0 Ja nie som v BA. Zasah vedľa. Žijem na Kysuciach. Takže žijem v regione a viem, že tu by si kupil dom s pozemkom, zatiaľčo v Ba max 3 i. byt. Zaleži od dediny. To je rozdiel.

romino
21. jan 2026
@anonym_7908e0

@anonym_7908e0 kazdym dalsim prispevkom podla mna len potvrdzujes, ze ty si to predstavujes tak ze niekto nejakym zasahom ma zabezpecit rovnake platy. Nejaki Bratislavcania ...v poslednom prispevku ..ze asi staci, ze si to uvedomia, ze to tak nema byt ...lusk prstom, firmy, tu je prikaz, aj v rimavskej sobote povinne bratislavske platy.

anonym_7908e0
21. jan 2026
@romino

@anonym_7908e0 kazdym dalsim prispevkom podla mna len potvrdzujes, ze ty si to predstavujes tak ze niekto nejakym zasahom ma zabezpecit rovnake platy. Nejaki Bratislavcania ...v poslednom prispevku ..ze asi staci, ze si to uvedomia, ze to tak nema byt ...lusk prstom, firmy, tu je prikaz, aj v rimavskej sobote povinne bratislavske platy.

@romino mylis sa, no čo už

anonym_607d40
21. jan 2026

Pre mna by bol nadpriemer tak okolo 3000 v cistom. To by sa mi tak spokojne zilo. Ja mam tak okolo 1700 zalezi od mesiaca muz 1100 ale ma skvelu pracovnu dobu tak to je zase super aj ked zarobi menej.

anonym_5e2c18
21. jan 2026

My bývame pri BA, ja zarábam cca. 1600€ v čistom a môj muž okolo 5500€ v čistom, ale nemam pocit, že by to bolo niečo extra.

romino
22. jan 2026
@anonym_5e2c18

My bývame pri BA, ja zarábam cca. 1600€ v čistom a môj muž okolo 5500€ v čistom, ale nemam pocit, že by to bolo niečo extra.

@anonym_5e2c18 🙂 5500 v cistom, .. je kolko v hrubom ? Asi 5 nasobok oficialneho slovenskeho priemeru ? Fakt nic extra ... 🙂

evansova
25. jan 2026
@anonym_7ef2a1

@anonym_233631 aha, ja že lekári málo zarábajú a preto všetci dobrí robia minimálne v Čechách, keď tu údajne dostávajú almužnú a hľa, zdá sa, že také zlé to nie je…
Predpokladám, že všetky tie, čo sa považujú pri 4000€ platoch za strednú vrstvu a nemajú pocit, žeby zarábali nadpriemerne sú všetko lekárky, IT , právničky a vysokopostavené manažérky.
Som ani netušila, aká vyberavá spoločnosť sem chodí.

@anonym_7ef2a1 Nech len lekári majú vysoké platy. Dlhé roky náročného studia, potom atestácia, veľká zodpovednosť za pacientov, ambulatni platia nájomné, sestru... Nezávidím im ani cent.

anonym_914984
26. jan 2026
@romino

@anonym_5e2c18 🙂 5500 v cistom, .. je kolko v hrubom ? Asi 5 nasobok oficialneho slovenskeho priemeru ? Fakt nic extra ... 🙂

@romino hej, to tak sotva na desiatu pre deti, hihi.

anonym_5b91d0
26. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_04b74a Ja 1900€ v čistom a doteraz som to považovala za nadpriemer, ale evidentne sa v tejto krajine máme lepšie ako si myslíme, a toto je vlastne len taký obyčajný priemer 😃

@anonym_autor NR kraj muz 2200 a casto aj viac, ja 1300-1500 aj s danovym na dve deti. Nemam maturitu, robila som vzdy vo vyrobe.Teraz nie priamo vyroba, ale zacinala som tam.Ale napr.v Senci som mala super plat tiez, to som zarobila viac ako muz, vtedy mal 13 tisic na slovenske, ja 16-17t.Potom v dvoch firmach za 550€ . Sice ma vzdy vsade povysili, ale platovo som to necitila. Maturu si dorabam, aj ked odist z firmy sa nechystam.Proste ju chcem a mozno budem studovat dalej.Ja som musela ist po skole hned robit, nemal sa o mna kto starat, tak vtedy bola moja priorita robota, nie skola.Robotu mam u nas 3km od domu, neprecestujem. Ja som spokojna

anonym_5b5586
26. jan 2026

Presne ako to tu bolo xy krat pisane,jedny mozu mat aj 5000eur ale vydavky vysoke,druhy mozu mat 3000eur ale vydavky nizke.Nedivajte sa sumy,viem ze to mnohym tu kole oci,ale nevidite tu 2hu stranu,teda vydavky vysoke,preto ti s nizsimi vydavkami sa maju lepsie ako ti,co sice maju viac ale aj viac minu a este menej im zostane.

anonym_4c85c8
26. jan 2026

Akurát včera sme mali debatu z mužom ako sa dá vyžiť z 1000eur....Ja 1500 v čistom ,on 3500 +- v čistom....nehovorím že nám niečo chýba, ale je to tak na hrane 🙈🤷‍♀️

anonym_5b5586
26. jan 2026
@anonym_4c85c8

Akurát včera sme mali debatu z mužom ako sa dá vyžiť z 1000eur....Ja 1500 v čistom ,on 3500 +- v čistom....nehovorím že nám niečo chýba, ale je to tak na hrane 🙈🤷‍♀️

@anonym_4c85c8 a presne to tak je,vy mate vysoke vydavky.Tiez sme mali 4400eur ale 1500eur odkladam,na hrane je to vtedy,ked chodime casto do mesta,alebo sa kupuju zbytocnosti cez net.

romino
26. jan 2026
@anonym_5b5586

@anonym_4c85c8 a presne to tak je,vy mate vysoke vydavky.Tiez sme mali 4400eur ale 1500eur odkladam,na hrane je to vtedy,ked chodime casto do mesta,alebo sa kupuju zbytocnosti cez net.

@anonym_5b5586 presne o vydavkoch to je ... v tom vidim diametralne rozdiely.
Uz som to tu viackrat spominal, ja mam 2500 cisteho. Manzelka 1000e.
Krajske mesto.
Mam znamych co zarabaju podobne, ale .. roky pocuvam ponosovania na fin. situaciu. Ako "nevychadzaju". A to viem ze uz aj hypo vyplatili.
Ked mi ten dotycny znamy nakukol cez plece .. mal som otvoreny IB na mobile .. a tam dakych 7000 .. tak uzasnuty, ze on tolko este dokopy ani nevidel.

Moze to zniet blbo .. ale ja ani neviem kolko usetrime rocne, nekalkujem to. Ale podla stavu kadejakych uctov .. a co sme mali pred par rokmi vs. teraz .. , urcite cez 10 000 rocne.
Tak asi sme skromni. Ale vela veci, na ktore ludia roztrieskaju tisice z takychto lepsich platov (vsak nejako matematika musi sediet .. ) ... po takych veciach ani netuzime.

anonym_5b5586
26. jan 2026
@romino

@anonym_5b5586 presne o vydavkoch to je ... v tom vidim diametralne rozdiely.
Uz som to tu viackrat spominal, ja mam 2500 cisteho. Manzelka 1000e.
Krajske mesto.
Mam znamych co zarabaju podobne, ale .. roky pocuvam ponosovania na fin. situaciu. Ako "nevychadzaju". A to viem ze uz aj hypo vyplatili.
Ked mi ten dotycny znamy nakukol cez plece .. mal som otvoreny IB na mobile .. a tam dakych 7000 .. tak uzasnuty, ze on tolko este dokopy ani nevidel.

Moze to zniet blbo .. ale ja ani neviem kolko usetrime rocne, nekalkujem to. Ale podla stavu kadejakych uctov .. a co sme mali pred par rokmi vs. teraz .. , urcite cez 10 000 rocne.
Tak asi sme skromni. Ale vela veci, na ktore ludia roztrieskaju tisice z takychto lepsich platov (vsak nejako matematika musi sediet .. ) ... po takych veciach ani netuzime.

@romino ja som to videla u nas,od 2heho do 9teho,kazdy den mesto a kazdy den 100vka v prdeli,700eur poslo ani sme nevedeli kde a ako rychlo na kraviny.Tak od vyplaty som povedala proste stop,a niekedy sa to vysplha za mesiac aj 6000eur,ked su take mesiace,ked su mesiace normalne tak odlozi.Ale toto uz riesime cielene,ziadne rozhadzovacky zbytocne.

Strana
z9