Koľko plánujete minút na nákup potravín počas týchto Vianoc?
Koľko plánujete tieto vianoce minút na nákup potravín?
@margotka17 ja som to takto robila prvé roky manželstva, potom mi doplo, ža každý z nás zje tanier kapustnice na Štedrý deň, tanier na 1, sviatok vianočný, na druhý už maximálne že by si muž dal, ale už ju nikto iný jesť nebude. Tak isto si dáme rezeň a porciu šalátu na Stedrý deň, to isté na prvý sviatok a na večeru v ten deň si kľudne dáme vianočku a kávu, lebo boli aj pupáky a zákusok. Nám sa už žiada normálna strava, určite nie sviečková, alebo kačica s knedľou. Sviečkovú budem robiť asi v nedeľu po sviatkoch, medzi tými dňami niečo ľahké. Takže podľa toho varím. My nemáme spojené sviatky s prežieraním, veď dnes si môžeš dopriať kedykoľvek čokoľvek. Nemienim variť a piecť hodiny a potom to vyhadzovať, na druhý sviatok nebývame doma a ak príde na prvý návšteva, jesť nechcú, maximálne zákusok a kávu, tak na čo?
@anonym_bbb7ee no presne tak to je. Návšteva vždy povie, že je prevedená, že im viac vyhovuje len káva a koláčik, či ovocie, alebo chlebíčky.
Kupim max zemiaky, majonezu, rybu, kyslu kapustu, klobasku, maslo, muku na kolace. Tipujem do 30€ sa vojdem😀 respektive nakupim v ramci kazdotyzdnoveho vacsieho nakupu.
@anonym_cf5b70 fiha, to ako pre jedneho budes dane veci kupovat, ze sa s tym vojdes do 30 eur? ci kde tak lacno nakupujes? a ktore kolace sa daju upiect len z muky a masla? salat robis len zo zemiakov a majonezy, nic naviac? a rybu varis na vode?
@anonym_cf5b70 fiha, to ako pre jedneho budes dane veci kupovat, ze sa s tym vojdes do 30 eur? ci kde tak lacno nakupujes? a ktore kolace sa daju upiect len z muky a masla? salat robis len zo zemiakov a majonezy, nic naviac? a rybu varis na vode?
@reanda ked to chces tak dopodrobna, tak ingrediencie na salat ako cibula, mrkva, hrach, atd ci lyzica horcice, sol a korenie mam bezne v chladnicke, mrazaku. Cize mi treba len majonezu a zemiaky. Kolace robim jeden druh, kedze to aj tak nikto neje(linecke-konkretne muka, cukor, maslo, lekvar mam domaci), a rybu mam zvacsa od oca, dietatu kupim file. Takze ti to vypocitam aj konkretne do centu? Nejeme ako prasce. Kilo kapusty tiez vela nestoji.
@anonym_autor nakupim ako vždy len kúpim navyše údené mäso a kačicu, losos.Kapustu, klobásu mám domáce, zemiaky tiež...koláčiky pečieme len linecké mám domáci džem a dokupim maslo.Alkohol nepijeme, návštevu nečakáme ani nikam nepôjdeme.Na večeru ideme k rodičom
Potraviny si objednám z Tesca ovocie kúpim pár dní predtým.Pecivo, chlieb mám v mrazničke.Nevidum dôvod kupovať iné veci ako počas bežného roka.Sme 3 samozrejme, ak by nás bolo viac veľká rodina, návštevy tak musím kúpiť viac.
@reanda ked to chces tak dopodrobna, tak ingrediencie na salat ako cibula, mrkva, hrach, atd ci lyzica horcice, sol a korenie mam bezne v chladnicke, mrazaku. Cize mi treba len majonezu a zemiaky. Kolace robim jeden druh, kedze to aj tak nikto neje(linecke-konkretne muka, cukor, maslo, lekvar mam domaci), a rybu mam zvacsa od oca, dietatu kupim file. Takze ti to vypocitam aj konkretne do centu? Nejeme ako prasce. Kilo kapusty tiez vela nestoji.
@anonym_cf5b70 no ja len k tym komentarom typu 'ostatne mam bezne doma', ze to ostatne sa mi v tej chladnicke tiez len tak nezjavi a musim to kupit.. takze ked bezne robim tyzdenny nakup za 100/150 eur a na vianoce k tomu pribudne 'len' 30/50 eur navyse, neznamena to, ze urobim vianocny nakup len za 30, ale je to cele za 130/200 .. tak ked niektore osoby napisu, ze minu na nakup 0,00, tak bud idu stravit vinaoce k rodine, ktora ich nakrmi, alebo jedia snehove gule.. teda, ked nieco naopadne 😀 😝
Ja tento rok kašlem na tradičný šalát a rybu, z mastného je mi zle, deti šalát nejedia. Spravím ryžu a kuracie na šťave. Udržíme si iné tradicie, nie tradície okolo toho, že musí byť ryba ci šalát. A som na tom biedne s peniazmi, takže upečieme medovníky a bude kilo mandariniek a sáčok orechov. To je všetko, čo tento rok bude na vianoce na stole. A vlastne dúfam, že mi vôbec na tie mandarínky niečo ostane.
@anonym_cf5b70 no ja len k tym komentarom typu 'ostatne mam bezne doma', ze to ostatne sa mi v tej chladnicke tiez len tak nezjavi a musim to kupit.. takze ked bezne robim tyzdenny nakup za 100/150 eur a na vianoce k tomu pribudne 'len' 30/50 eur navyse, neznamena to, ze urobim vianocny nakup len za 30, ale je to cele za 130/200 .. tak ked niektore osoby napisu, ze minu na nakup 0,00, tak bud idu stravit vinaoce k rodine, ktora ich nakrmi, alebo jedia snehove gule.. teda, ked nieco naopadne 😀 😝
@reanda no bezne mam tieto veci v chladnicke aj teraz. Otazka bola, kolko minieme na vianocnu veceru, nie kolko minieme na tyzdenny nakup😀
@reanda no bezne mam tieto veci v chladnicke aj teraz. Otazka bola, kolko minieme na vianocnu veceru, nie kolko minieme na tyzdenny nakup😀
@anonym_cf5b70 nie, otazka bola, kolko minieme tieto vianoce na nakup potravin.. tak vlastne ani ja neminiem nic, lebo na vianoce uz na nakupy nechodim, vsetko kupim popredu a budem to mat v chladnicke.. 🙄
Myslim si ze tak ako bezne🙂 salat budeme jest len my dvaja s manzelom takze vela ho robit nebudem… synovi len dake zemiaky uvarim a k tomu rezen/rybu… za mensi hrniec kapustnice, klobasky mame od svokrovcov rovnako tak huby .. kolace od babky a kamoska mi kazdy rok da krabicku takze nepeciem pretoze potom som ta jedla ja sama. Ovocie kupujeme vzdy rovnako tak zeleninu, pecivo. A aj tak 1 sviatok sme u nasich a druhy sviatok u avokrovcov tam byva kacka🙂zvykneme este tak ze nieco urobim ja a doneskem a rozdelime sa ale tento rok tym ze mam 8mesacneho mi obe “mamky” povedlai nechsa netrapim ze napecu🙂🙂
@anonym_autor ja miniem asi o 100e viac ako bežné. Na vianoce malinovky, veci do kapustnice, šalátu, nejakú rybu, nie o slané. Koláče nepeciem
@anonym_cf5b70 nie, otazka bola, kolko minieme tieto vianoce na nakup potravin.. tak vlastne ani ja neminiem nic, lebo na vianoce uz na nakupy nechodim, vsetko kupim popredu a budem to mat v chladnicke.. 🙄
@reanda a o com cely cas pisem🙄ci by boli vianoce alebo nie, kupim to co vzdy, teda bezny tyzdenny nakup, za ktory zaplatim a +-30€ za zvysok, ktory nekupujem bezne. Takze to su moje vianocne vydaje. Ci comu stale nechapes?
Neprejedame sa, ale na vianoce si doprajeme lahodky, ktore normalne nejeme a aj exkluzivnejsie, nie najlacnejsi produkt v regale- po troske z kazdeho kuska. Na stravu ratam, ze ide oproti normalnym dnom asi o 500-1000e naviac. Pretoze sa vari pre viac ludi, a veci, co stoja extra. Ryby mame vyber - od lososa, cez zraloka, kapra, krabie tycinky az po kaviar na ocka. Kuracie maso na rezne. Talianske sardely, cerstve nakladane olivy, udeny losos, rozne dalsie prisady - na ocka. Z ovocia su extra drahe dalte a figy. Na druhy sviatok ide kacka s kapustou a loksami. Ono sa to nezda, ale nazbiera sa to. A ked niekto " nezbiera potraviny " cely december, tak sa kludne kosik naplni, pri viacpocetnej rodine o dost viac...
@reanda veď aj keby neboli Vianoce, tak nakupujem a varím, či? Možno by som nedala klobásu do kapustnice, ale do francúzskych zemiakov, nerobila by som rezne a šalát stredu večer, ale práve tá misa šalátu a pár rezňov, plus zýkusok sú u nás tie položky naviac. Nemám označené zemiaky v komore, ktorý bude do šalátu a ktorý o pár dní do zemiakovej kaše. Je podľa mňa nezmysel počítať to tak, ako to myslíš ty. U nás to bude tých 30-50 eur, možno ani to nie, kde je viac členov rodiny a prídu im návštevy, navyše robia počas sviatkov ďalšie jedlá ako kačica, sviečková, nejaký alkohol, kopu koláčov, tak rozdiel oproti bežnému týždňu bude aj 200-300 eur.
Mňa ešte napadlo k tejto diskusii, že naozaj závisí aké jedlá má kto na štedrovečernom stole. Napr. My máme pôstne bez mäsa. Kapustnica len s hribami, hrachová kaša, oblátky, zemiakový šalát a kapor. Naozaj najväčšia položka je tá ryba. Ak niekto má rezne, kapustnicu s klobásou cena je už vyššia... My nejeme koláče, niekto kupuje alebo pečie, ďalšie € navyše. Na prípitok použijeme alkohol ktorý je doma, niekto kupuje špeciálni na túto príležitosť. Takže čudovať sa že sú tu ceny od 50€- 1000€ je zbytočné, každý máme svoje zvuky a návyky, dôležité je, že si tieto dni užijeme v kruhu najbližších
To som prekvapená kolko je tu žien co píše ze nejde míňať nic nevyse 😀. Je všeobecne známe ze každý na vianoce mina viac. Je to logické. Pečú sa koláče, nakupuje sa ovela viac ovocia, orechy su priserne drahe, tiez syry. Takze ano, logicky sa minie viac, ale ja to fakt nemam vyčlenené uz teraz ,ze kolko miniem. No kolko bude treba, za toľko kúpim. Ja nastastie nepečiem, tak o to menej. Ale poznam zeny co robia aj 10 druhov koláčov 😀. A potom sa to casto vyhadzuje.
@anonym_autor Toľko, koľko treba.
Nikto noc navyše nekupuje ale tie plne košíky sú koho? A ak vážne nič navyše nekupujete len majonézu tak vás ľutujem. Asi vám nič nehovorí štedrý deň a Vianoce 👌
Nepočítam to, ale kupujeme veľa toho naraz, cez rok to máme priebežne napríklad nejaké orechy alebo ananás ale na Vianoce máme všetko naraz, rôzne druhý orechov, rôzne druhý ovocia, rôzne druhý koláčov, slané, sladké vody, domáce koňaky, domáce obrátky, masové výrobky, lístkového cesta na pizzove kúskov rôzne druhý syrov atď…
@anonym_d373c8 Ja najviac ľutujem tých, čo nemajú ani stromček a idú na Vianoce dakam k teplému moru.
Nikto noc navyše nekupuje ale tie plne košíky sú koho? A ak vážne nič navyše nekupujete len majonézu tak vás ľutujem. Asi vám nič nehovorí štedrý deň a Vianoce 👌
Nepočítam to, ale kupujeme veľa toho naraz, cez rok to máme priebežne napríklad nejaké orechy alebo ananás ale na Vianoce máme všetko naraz, rôzne druhý orechov, rôzne druhý ovocia, rôzne druhý koláčov, slané, sladké vody, domáce koňaky, domáce obrátky, masové výrobky, lístkového cesta na pizzove kúskov rôzne druhý syrov atď…
@anonym_d373c8 prečo lutujes? u nás sa štedrá večera skladá zo surovín ktoré kupujeme bežné počas roka, len z nich vznikne niečo iné ako cez rok.. okrem tej majonézy, lebo nikto ju u nás nemá rád pokiaľ nie je vo vianočnom šaláte..
čiže silou mocou mám kúpiť koňak ak viem že ho nevypijem, lebo u nás alkohol nejde.. alebo ananás ak viem že všetky deti sa z neho vyhadzu, lebo sú na to alergické? aha to som nevedela, že to je nejaká norma podľa modrého koníka ako "to má byť" lebo anonyma to rozculuje..
jaaaj a plný košík - áno mávam, lebo na veľký nákup pre 5tich ľudí chodim raz týždenne, takže logicky mám ho plný v júni aj v decembri..
@anonym_d373c8 nie nehovorí , neroztiahne sa mi žalúdok na dvojobjem a dokonca prezradím nekupujem ani tu majonezu ,lebo nejem klasický šalát na štedrý večer ,doknca ani vyprážanu rybu , a návštevy nechodia ku mne aby sa u mna najedli, ked že majú toho doma dosť
@anonym_d373c8 rybu jeme bežne, zemiaky tiež kupujem bežne, zeleninu, kyslú kapustu, cestoviny - fakt už len tá majonéza. čo je to na ľutovanie? koláče nejem, prečo by som s tým mala začínať práve na vianoce? 😏
@biba_18 a vy nemáte doma nic na stoloch? Orechy? Ovocie? Chceš mi povedat ze u vas je to fakt ako v bezny den a jedine co kúpiš navyše je majonéza? 😀.
Ja teda ozaj nekupujem nic navyse , len majonezu. Zvysok vsetko doma mame. Nepecieme tie suche kolace, lososa mame stale aj zemiaky ci zeleninu, ovocie nejeme 💁🏻♀️
@biba_18 a vy nemáte doma nic na stoloch? Orechy? Ovocie? Chceš mi povedat ze u vas je to fakt ako v bezny den a jedine co kúpiš navyše je majonéza? 😀.
@gerrwie_girl presne ja to akurat pisem naraz s Tebou, ja len majonezu
@marth16 ,,vyžieracia tradicia?"
@anonym_a66b66 ach jaj....dokonca aj tí najchudobnejsi ludia si vzdy na vianoce dopriali nieco naviac. Kto nechce, nemusi, mozu ludia klidne byt na vianoce o rezni a salate len, ale netreba urážať.
@gerrwie_girl si robíš srandu alebo ako? aj ovocie či orechy sú u nás bežné veci. nemám nič extra čo by som musela kupovať. čo je iné ako bežný deň? že z tej kyslej kapusty neurobím koložvársku kapustu ale kapustnicu a že k tomu lososovi neurobím zemiaky so zeleninovým šalátom ale zemiakový šalát 😏 ale dobre že vravíš, kúpime ešte čierne pivo a nejaký likér keď bude muž chcieť, idem sa ho rovno spýtať…
To som prekvapená kolko je tu žien co píše ze nejde míňať nic nevyse 😀. Je všeobecne známe ze každý na vianoce mina viac. Je to logické. Pečú sa koláče, nakupuje sa ovela viac ovocia, orechy su priserne drahe, tiez syry. Takze ano, logicky sa minie viac, ale ja to fakt nemam vyčlenené uz teraz ,ze kolko miniem. No kolko bude treba, za toľko kúpim. Ja nastastie nepečiem, tak o to menej. Ale poznam zeny co robia aj 10 druhov koláčov 😀. A potom sa to casto vyhadzuje.
@gerrwie_girl urcite sa kupuje viac. Vidno to uz teraz po obchodoch. Hlavne stari rodicia kupuju viac . Ak maju 3 deti a kazde ma 2 deti napriklad uz je to 6 dalaisch dospelych 6 deti ktori k nim pridu..najviac to zatazi ich ked sa k nim nahrnie tolko ludi.je rozdiel spravit rezne pre 2 aj salat a rozdiel pre 8dospelych a 6 deti k tomu. A povedzme si uprimne je vela aj takych ludi ktori neminu vela lebo sa pojdu prestravovat jeden den k jednym starkym druhy den druhym starkym a este im aj domov nabalia aby mali na veceru alebo dalsi den
urcite kupujeme viac ako bezne kedze sme viac doma a varime a aj pridu navstevy a teda chystam pohostenie atd
my si spolocne varenie uzivame, tesime sa na neho, ze sme spolu a nie v praci, plus mame tam jedny narodky tak +300€ na vianocne obdobie na jedlo a pod oproti beznym nakladom
@gerrwie_girl veď tu píšem dookola, že to závisí od toho, koľko je členov v domácnosti, či čakajú návštevy, alebo nie, aké jedlá zvyknú jesť, či im stačí jeden zákusok, alebo pečú desať druhov drobných koláčikov a jedia ich do Troch kráľov. A myslím, že pretrváva zvyk, že na Vianoce si kúpime to, čo behom roka sa nám zdá finančne náročné, mne trochu prekáža mať Vianoce spojené s kopou jedla, my to tak nemáme. Keď máme chuť na čokolvek počas roka, tak si to kúpime, bez ohľadu na cenu, alkohol takmer nepijeme, nefajčíme, nepijeme sladké vody. Ja nerozumiem, kedy to tí ľudia pojedia. Veď keď si dám na večeru oblátky, kapustnicu, rezeň a šalát, kúdok ovocia, už sa do mňa nezmestia ani pupáky. Maximálne si dám jeden zákusok ku káve. Kde by som ešte natlačila chlebíčky, slané koláčiky? A kedy? V noci? My skutočne nedáme viac ak tých 50 eur, ale nemáme tri deti a nečakáme denne šesť ľudí na navštevu. Nech si každý urobí tak, ako je zvyknutý, ako mu to vyhovuje, podstatné je, aby sme všetci Vianoce prežili v zdraví a pohode.
@gerrwie_girl si robíš srandu alebo ako? aj ovocie či orechy sú u nás bežné veci. nemám nič extra čo by som musela kupovať. čo je iné ako bežný deň? že z tej kyslej kapusty neurobím koložvársku kapustu ale kapustnicu a že k tomu lososovi neurobím zemiaky so zeleninovým šalátom ale zemiakový šalát 😏 ale dobre že vravíš, kúpime ešte čierne pivo a nejaký likér keď bude muž chcieť, idem sa ho rovno spýtať…
@biba_18 nie nerobím si srandu. Ja urcite nemam pocas roka na stole bezne vyložených viac druhov orechov, nemam v chladničke bezne syrové nite, nepijem bezne šampanské a tiez nemam viacero druhov alko/nealko pre navstevu, nerobím pre nich každý den chlebicky, pochutiny a pod.a tiez nemam toľko druhov ovocia. Na Vianoce si doprajeme vzdy aj to drahšie, drahy ma rad take to ostnate, zabudla som ako sa to vola 😀. Ano, su to veci, ktore su ludia kúpia aj počas roka. Ale tu ide o to, ze na Vianoce sa to kupuje vsetko naraz, preto su logicky vyššie náklady.
@gerrwie_girl veď tu píšem dookola, že to závisí od toho, koľko je členov v domácnosti, či čakajú návštevy, alebo nie, aké jedlá zvyknú jesť, či im stačí jeden zákusok, alebo pečú desať druhov drobných koláčikov a jedia ich do Troch kráľov. A myslím, že pretrváva zvyk, že na Vianoce si kúpime to, čo behom roka sa nám zdá finančne náročné, mne trochu prekáža mať Vianoce spojené s kopou jedla, my to tak nemáme. Keď máme chuť na čokolvek počas roka, tak si to kúpime, bez ohľadu na cenu, alkohol takmer nepijeme, nefajčíme, nepijeme sladké vody. Ja nerozumiem, kedy to tí ľudia pojedia. Veď keď si dám na večeru oblátky, kapustnicu, rezeň a šalát, kúdok ovocia, už sa do mňa nezmestia ani pupáky. Maximálne si dám jeden zákusok ku káve. Kde by som ešte natlačila chlebíčky, slané koláčiky? A kedy? V noci? My skutočne nedáme viac ak tých 50 eur, ale nemáme tri deti a nečakáme denne šesť ľudí na navštevu. Nech si každý urobí tak, ako je zvyknutý, ako mu to vyhovuje, podstatné je, aby sme všetci Vianoce prežili v zdraví a pohode.
@anonym_bbb7ee ved to samozrejme, my tiez toho nenakupujeme toľko, ze by sme to nezvládli jest, ja mam na Vianociach najviac rada mandarínky a salat, viac mi netreba 😀. Len jednoducho neverím ženám, kore píšu ze ich sa to finančne nijako nedotkne.

Ženy to nemyslíte vážne že táto otázka není normálna.... žiadne štatistiky normálne sa pýtam koľko tak plánujete minút keďže potraviny zas drahšie a ja zákusky neobjednavam ale pečiem si doma rodina šesť členov a som na východe tu sa varí a pečie vo veľkom určite to nieje len u nás 🙂 Otázky ohľadom toho koľko plánujete minút na vianočné darčeky sú ok? ;))
@anonym_autor nas bude na sviatky 11. Radsej to ani nepocitam. Ale malo to nebude. Plus do troch kralov varim pre minimalne 7 ludi kazdy den. Uvidim do kedy sa zdrzia surodenci. Tak mozno aj vacsi pocet ludi to bude.