Koľko plánujete minút na nákup potravín počas týchto Vianoc?
Koľko plánujete tieto vianoce minút na nákup potravín?
@biba_18 a vy nemáte doma nic na stoloch? Orechy? Ovocie? Chceš mi povedat ze u vas je to fakt ako v bezny den a jedine co kúpiš navyše je majonéza? 😀.
@gerrwie_girl ovocie mám doma stále, orechy myslím vlašské mám v záhrade, kúpim iba burské a to je pár drobných. Iné orechy nekupujem, na čo? Keď mám na ne chuť, kúpim si ich hocikedy, aj teraz mám doma para orechy a pistácie. Ak máte návštevy, to je iné, u nás si návšteva dá maximálne kapustnicu a zákusok ku káve, Alkohol len ojedinele, pár fliaš vína, whisky, nejakú becherovku, brendy, fernet a pod, mám doma stále, nám sa to nemíňa, málokto z našej rodiny a známych si dá alkohol, už len preto, že chodia autom. Takže je v podstate jedno, či urobím pár rezňov, alebo by som varila v bežný deň napr, segedínsky, cena je približne rovnaká. Naviac budú klobásy, slivky, kapusta, majonéza, oblatky (tých nám stačí jedno balenie), med mám doma stále a nejaké suroviny na zákusok a vianočku, Nepečiem desať druhov drobných koláčikov, nikto by sa ich nedotkol. My ale na druhý sviatol nie sme doma, športujeme, ale keby sme aj boli, tak to náklady navýši maximálne o desať, dvadsať eur, veď nehladujeme ani v bežné dni. Ak je vás viac, ak máte kopu návštev, alebo deti v puberte, čo môžu jesť stále, chápem
@gerrwie_girl si robíš srandu alebo ako? aj ovocie či orechy sú u nás bežné veci. nemám nič extra čo by som musela kupovať. čo je iné ako bežný deň? že z tej kyslej kapusty neurobím koložvársku kapustu ale kapustnicu a že k tomu lososovi neurobím zemiaky so zeleninovým šalátom ale zemiakový šalát 😏 ale dobre že vravíš, kúpime ešte čierne pivo a nejaký likér keď bude muž chcieť, idem sa ho rovno spýtať…
@biba_18 fakt jete to, co normalne, nic naviac? Lebo aj my jeme napriklad tie orechy, ale nemam na stole 6 druhov pocas vsednych dni. Napriklad datle pocas roka kupujeme normalne iranske 500g za 3,99, na vianoce kupim medjool datle, kde stoji 100g okolo 10-20 eur. Alebo olivy cez rok mam klasicke grecke ci talianske z lidla (1,99-4,99eur), na vianoce kupujem cerstvo nakladane 100g za 15eur+. Takisto nekonzumujeme naraz 6 druhov ryb, ktore mame pocas vianoc na tanieri. Syry, salamy, rozna zelenina z kazdeho rozka troska - to sa nazbiera na "extra naklady"...
@gerrwie_girl 😏 a ja syrové nite nemám ani cez vianoce. nepotrebujem ich proste… a neviem ako to majú iní ľudia, píšem za seba - nezjem nič navyše, vždy zjem rovnako ako inokedy - len tie jedlá sú iné 😏 sladké vody nepijeme vôbec, koláčom neublížime, fakt len ten šalát je taký extra a ten likér a pivo… 🤷♀️
@biba_18 fakt jete to, co normalne, nic naviac? Lebo aj my jeme napriklad tie orechy, ale nemam na stole 6 druhov pocas vsednych dni. Napriklad datle pocas roka kupujeme normalne iranske 500g za 3,99, na vianoce kupim medjool datle, kde stoji 100g okolo 10-20 eur. Alebo olivy cez rok mam klasicke grecke ci talianske z lidla (1,99-4,99eur), na vianoce kupujem cerstvo nakladane 100g za 15eur+. Takisto nekonzumujeme naraz 6 druhov ryb, ktore mame pocas vianoc na tanieri. Syry, salamy, rozna zelenina z kazdeho rozka troska - to sa nazbiera na "extra naklady"...
@vevesh viem, že si neoslovila mňa. ale my to takto napr. nemáme. Rybu máme zriedkakedy na Vianoce, ryby neobľubujeme, ani nemáme viacero druhov orechov, olív, kúpime si kedykoľvek, keď máme na ne chuť, nemáme zmysel Vianoc v tom, že máme veľa druhov jedla, nepojedli by sme to. Máme to asi inak nastavené, ja napr. v sobotu varím zriedkakedy, väčšinou ideme na obed do reštaurácie. Neriešim, že je to drahšie, ako keby som varila doma, na Vianoce kúpim toľko, koľko sme schopní zjesť. My sme väčšinou len dvaja, takže zbytočne by sme kupovali voacero druhov všetkého možného, nezjedlo by sa to, ja napr, datle, olivy neznášam, kupuje si ich len môj muž.
@vevesh ale máš rovnaké možstvo jedla alebo x6? a že kupuješ bežne jedno jedlo a na vianoce drahšie - ja to tak nerobím. nemám nič také čo by som vymenila za nejakú superdrahšiu verziu. rovnaké jogurty, rovnaké maso, rovnaké zemiaky, rovnaké jablká 🤷♀️
@biba_18 asi sme na tom rovnako
@anonym_bbb7ee 🤷♀️ nie sme proste naučení doma jesť počas vianoc kontinuálne… mne stačí kapustnica, mužovi šalát… to fakt žiadne extra náklady nie sú…
@anonym_autor nenakupujem nic specialne, takze si nemyslim, ze Vianoce nejak vyraz e zatazia nas rozpocet
@anonym_bbb7ee 🤷♀️ nie sme proste naučení doma jesť počas vianoc kontinuálne… mne stačí kapustnica, mužovi šalát… to fakt žiadne extra náklady nie sú…
@biba_18 my nedokážeme jesť viac dní po sebe také ťažké jedlá. Ak mám jeden deň rezeň a majonézový šalát, pred tým kapustnicu s klobásou, na druhý deň som schopná zjesť alebo kapustnicu a pupáky, alebo rezeň a šalát a na tretí deň sa mi žiada niečo ľahšie, lebo sa cítim unavená. Keby som jedla na druhý deň kačicu a na tretí sviečkovú, tak by to som sa cítila otrasne, môj žalúdok by to asi nedal. A ešte kopa koláčov k tomu. Nie sme tak zvyknutí, dám si kľudne tú sviečkovú o pár dní, o týždeň, ale medzi tým niečo ľahšie.
@gerrwie_girl ovocie mám doma stále, orechy myslím vlašské mám v záhrade, kúpim iba burské a to je pár drobných. Iné orechy nekupujem, na čo? Keď mám na ne chuť, kúpim si ich hocikedy, aj teraz mám doma para orechy a pistácie. Ak máte návštevy, to je iné, u nás si návšteva dá maximálne kapustnicu a zákusok ku káve, Alkohol len ojedinele, pár fliaš vína, whisky, nejakú becherovku, brendy, fernet a pod, mám doma stále, nám sa to nemíňa, málokto z našej rodiny a známych si dá alkohol, už len preto, že chodia autom. Takže je v podstate jedno, či urobím pár rezňov, alebo by som varila v bežný deň napr, segedínsky, cena je približne rovnaká. Naviac budú klobásy, slivky, kapusta, majonéza, oblatky (tých nám stačí jedno balenie), med mám doma stále a nejaké suroviny na zákusok a vianočku, Nepečiem desať druhov drobných koláčikov, nikto by sa ich nedotkol. My ale na druhý sviatol nie sme doma, športujeme, ale keby sme aj boli, tak to náklady navýši maximálne o desať, dvadsať eur, veď nehladujeme ani v bežné dni. Ak je vás viac, ak máte kopu návštev, alebo deti v puberte, čo môžu jesť stále, chápem
@anonym_bbb7ee my si na vianoce doprajeme rôzne druhy orechov, lebo ja ich milujem takze sa na to tesim 🙂. Ja napríklad doma nemam žiadne údeniny. To zas mne vobec nic nehovorí. Nepijeme nikto sladké vody ani džúsy, ale na vianoce ich kúpim keby prisla návšteva. Tiež nepijeme ani pivo, ale tiez ho kúpim preistotu. Ja bezne pocas roka nebývam nejako extra pripravená na návštevy, takze preto no 🙂.
@anonym_bbb7ee veď to… celý rok sa stravujeme zdravo a vyvážene, na vianoce nie je dôvod to meniť …
@vevesh ale máš rovnaké možstvo jedla alebo x6? a že kupuješ bežne jedno jedlo a na vianoce drahšie - ja to tak nerobím. nemám nič také čo by som vymenila za nejakú superdrahšiu verziu. rovnaké jogurty, rovnaké maso, rovnaké zemiaky, rovnaké jablká 🤷♀️
@biba_18 nie, kupujem menej, z kazdeho rozka troska. Ale napriklad takeho zraloka nejeme normalne, iba na vianoce. Takisto medjol datle, kaviar, specialne olivy, sardely, articoky, atd.. Ze mame taketo speciality na vianoce, neznamena, ze nejeme zdravo a kvalitne pocas roka. Len na vianoce je to ine- a ked kupis takto z kazdeho roska troska, tak sa to nabali, lebo je rozdiel kupit 250g porciu lososa×6 na jeden chod a je rozdiel, ked kupis kapra, lososa, zraloka, krabie tycinky, kaviar po 80-120g/osobu na jeden stol. Na vianoce sa nam stol "ohyba vyberom", nie mnozstvom. Varime tolko, ze kapustnica je na 2-3 dni, hlavne jedlo na 2 dni. Na stefana je povinna u nas kacka a kapustou- ta sa zje na 1x...
@anonym_bbb7ee my si na vianoce doprajeme rôzne druhy orechov, lebo ja ich milujem takze sa na to tesim 🙂. Ja napríklad doma nemam žiadne údeniny. To zas mne vobec nic nehovorí. Nepijeme nikto sladké vody ani džúsy, ale na vianoce ich kúpim keby prisla návšteva. Tiež nepijeme ani pivo, ale tiez ho kúpim preistotu. Ja bezne pocas roka nebývam nejako extra pripravená na návštevy, takze preto no 🙂.
@gerrwie_girl ja ťa chápem, len ja som v inej situácii, my sme už 50+, z rodiny už pomaly nemá kto prísť, lebo už nežijú, maximálen štyria ľudia prídu na návštevu a to si maldé žienky strážia líniu, takže si dajú maximálen kapustnicu, alebo jeden koláč a kávu. To je všetko. Keby sme mali viacero súrodencov s deťmi, rodičov, to je iné.
Max 1000€.
@anonym_19bfd4 by som musela aj druhu výplatu pýtať, ako učiteľ, aby som mohla 1000€ minút , že som ja sa trepala do školstva 😄
Ja sa cítim až trápne keď budem piecť na Vianoce iba linecké z kupeneho cesta a urobíme kokosové guľky a sebe zamatovu roládu keďže som celiatik. Mňa to pečenie strašne nebaví. Puncovy zákusok a parížske rožky som objednala u cukrárky za smiešnu cenu aj tak to veľmi nemá kto jesť u nás. Jedine čo bežne nekupujem cez rok su figy a kúpim nejakú Pepsi lebo inak to nepijeme
Ja sa cítim až trápne keď budem piecť na Vianoce iba linecké z kupeneho cesta a urobíme kokosové guľky a sebe zamatovu roládu keďže som celiatik. Mňa to pečenie strašne nebaví. Puncovy zákusok a parížske rožky som objednala u cukrárky za smiešnu cenu aj tak to veľmi nemá kto jesť u nás. Jedine čo bežne nekupujem cez rok su figy a kúpim nejakú Pepsi lebo inak to nepijeme
@blackcat8885 vôbec sa nemusis trápne cítiť,u nás sa nepecie nič a ani nič extra nekupuje
My nekupujeme nič "naviac", ako v bežné dni. Rybu mávame aj počas roka cca raz do týždňa, ovocie jeme denne, nič extra kupovať nepotrebujem. Alkohol a sladké vody nekupujeme vôbec. Klobásu si doprajeme tak 3x za rok, takže ok, teraz kupujem, ale domacu, o polovicu lacnejšie, ako v obchode. Kyslú kapustu jeme tiež bežne, takže nič extra to nie je. Zemiakový šalát my nerobíme, robí mama, zjem na Štedrý deň a stačí mi až do Veľkej noci, keď ho mama robí znova. 😅 Koláče nepeciem nijako extra, presne tak, ako aj v bežné dni, proste ak je chuť, tak spravím. Na Vianoce som zvykla robiť medovníky, ale tento rok nebudem ani tie, nemá to kto jesť a mama nám aj tak nanuti niečo. Suma sumárum, nič extra na Vianoce nekupujeme. Takže neminiene viac peňazí, ako normálne. Akurát nejaké darčeky, ale tiež nič extra, symbolické maličkosti.
@anonym_19bfd4 by som musela aj druhu výplatu pýtať, ako učiteľ, aby som mohla 1000€ minút , že som ja sa trepala do školstva 😄
@mooonika1975 to bol vtip 🙂 ani nahodou tolko neminiem a nechapem tieto predvianocne diskusie.. naco je komu, kto kolko minie? Kazdy gramotny clovek tolko, kolko si vie dovolit a kolko si uvazi… A ani nejdem sledovat, kolko naviac miniem, tiez to nebude vela navyse, ale cenu riesit nebudem, nepotrebujem mat depky na sviatky😅
@anonym_autor nerobím nákup podľa vopred určených financií , ALE si píšem zoznam podľa receptov ktoré budem variť. Následne si pozriem letáky kde sa dá čo tu ušetriť a spravím si rozpis v ktorý deň, je čo z toho v akcii. Držím sa vety, ktorú mi moja prababka povedala- striedmo jesť, takže nekupujem kvantá, nechcem vyhadzovať jedlo( nemám to rada). Ale čo sa týka príspevkov na charitu(jedlo) tam sa vieme ako rodina dosť utrhnúť.
@anonym_autor do tých 20€, možno aj menej. Ja nepečiem. Koláče nejedávam. Podkovy už mám dávno v mrazáku. Takže dokúpim iba zemiaky, plus, čo bude treba.
@blackcat8885 vôbec sa nemusíš cítiť trápne, mňa pečenie baví, ale u nás to nemá kto jesť. Takže ja pečiem iba vianočku, medovníky, tie už mám a urobím jeden zákusok, aj z neho polovicu rozdám . asi krémeš. Kedysi som piekla oveľa viac, kým nám žili rodičia, oni pojedli, my radšej ovocie
@anonym_d373c8 Ja najviac ľutujem tých, čo nemajú ani stromček a idú na Vianoce dakam k teplému moru.
@zazka666 prečo ich ľutuješ? To čo je za názor? Veď azda každý môže stráviť Vianoce podľa svojích predstáv, nie podľa tvojích. Ja by som cez Vianoce do tepla nešla, do hotele na hory kľudne, ale prečo by som mala ľutovať ľudí, ktorí tak urobia? A Slováci, čo žijú napr, v Austrálii a majú tam teraz teplo, tých ľutuješ tiež?
@zazka666 prečo ich ľutuješ? To čo je za názor? Veď azda každý môže stráviť Vianoce podľa svojích predstáv, nie podľa tvojích. Ja by som cez Vianoce do tepla nešla, do hotele na hory kľudne, ale prečo by som mala ľutovať ľudí, ktorí tak urobia? A Slováci, čo žijú napr, v Austrálii a majú tam teraz teplo, tých ľutuješ tiež?
@anonym_bbb7ee no ja by som šla hneď
@anonym_autor 1000€, dcére autoškola, ostatným drobnosť, muž chce nový hriankovač , brat tričko, otec a svokor dostane teplé pyžamo a mama fotokalendár a formičky
@anonym_0e926f tu odpoveď myslíte akože vážne? Veď sa jasne pýta koľko miniete na potraviny. 🤦🤦🤦🤦 To akože budete jesť autoškolu a formičky?
@gerrwie_girl urcite sa kupuje viac. Vidno to uz teraz po obchodoch. Hlavne stari rodicia kupuju viac . Ak maju 3 deti a kazde ma 2 deti napriklad uz je to 6 dalaisch dospelych 6 deti ktori k nim pridu..najviac to zatazi ich ked sa k nim nahrnie tolko ludi.je rozdiel spravit rezne pre 2 aj salat a rozdiel pre 8dospelych a 6 deti k tomu. A povedzme si uprimne je vela aj takych ludi ktori neminu vela lebo sa pojdu prestravovat jeden den k jednym starkym druhy den druhym starkym a este im aj domov nabalia aby mali na veceru alebo dalsi den
@slavomira236 tak toto som ešte nepočula, aby starí rodičia vypekali pre deti a vnukov. My, celá rodina, keď sme chodili k babke, alebo k dedkovi, tak mama nosila jedlo vždy im a nie že oni chystali celej rodine. Príde mi to choré na hlavu, aby starí ľudia, ktorí už si svoje odžili ešte nakupovali a vypekali pre celú rodinu, čo sa už rodina má starať o nich.
@blackcat8885 ja piecť neviem, ani by ma to nebavilo a ani mi to nechutí a necítim sa za to vôbec trápne. A čudujem sa ľuďom, čo vypekaju ostošesť a potom to vyhadzujú, čo to nikto neje.
@anonym_a66b66 ach jaj....dokonca aj tí najchudobnejsi ludia si vzdy na vianoce dopriali nieco naviac. Kto nechce, nemusi, mozu ludia klidne byt na vianoce o rezni a salate len, ale netreba urážať.
@gerrwie_girl vsak ako citam, tu nejde o najchudobnejsich.. tuna ludia nakupuju bezne aj pocas roka vsetko, takze to maju vzdy a nemusia si na vianoce dopriavat nic extra 🙂
a tiez ako citam, tak je rozdiel, kto ake obdobie vnima ako 'vianoce' .. niektori do toho zaratavaju len stedru veceru, niektori pridaju prvy a druhy sviatok vianocny.. ja napr. povazujem za 'vianoce' cele vianocne obdobie, aj potom so silvestrom a novym rokom.. ked maju deti prazdniny a aj dospeli maju povacsinou viac volna a dovolenky.. a stravuju sa prevazne doma.. takze to ovocie, kolace, syry a podobne, co sa nakupi a upecie na 'vianoce', sa nemusi 'zozrat' hned v stedry vecer, ale konzumuje sa postupne..
a ja si teda radsej nakupim pred sviatkami do zasoby, aby som cez sviatocne dni mohla odpocivat a bavit sa a nemusela uz behat po obchodoch.. ale ked niekto povazuje za vianocne nakupy len suroviny na stedru veceru, tak to fakt nemusi mat velke vydaje 🙂
Prajem všetkým hlavne dobre zdravie. My ho nemame a taketo blbosti uz bohužiaľ neriesime

U nas sa na Vianoce nic naraz co sa inak bezne pocas roka nekupuje. Len preto ze su Vianoce. Treba si vidiet dalej od svojho nosa. Ja chapem ze niekto ,,pozerie" hlava nehlava vtedy hoc co, tak hadam aj druhy by mohli chapat ze sme aj rodiny ktore to nerobia. Mame doma skoro vsetko stale a pocas vianoc sa neprejedame