icon

Koľko platíte hypotéku?

alenamihal
15. jún 2022

Kolko platite hypo a na ako dlho ?? MY mame 590 eur na 30 r. ( uz len 25 haha ) Ja uz rozmyslam ako sa jej rychlo zbavit,aby som nemusela cely dochodok tlacit do hypo..a to len mam par rokov za sebou a dlhy maraton pred 🙂

loginexistuje
15. jún 2022

@bambulka814 je to prave vub banka a zdvihnut urok teoreticky mozu aj v case fixacie ale nemalo by sa to stat

bambulka814
15. jún 2022

@evica17 jj, vidím to rovnako...

ruza123
15. jún 2022

@evica17 hovorim, ze cena nehnutelnosti stupla o cca 150-200tis..to znamena, ze keby sme dnes dali nas dom na predaj za povodnu sumu, zajtra je predany..a este by nam zostalo, kedze nejaku cast hypo mame splatenu..nie sme financne negramotni, mame vsetko premyslene..

bambulka814
15. jún 2022

@loginexistuje musím poriadne pozrieť zmluvu, lebo nám vo VÚB pre re-fixe hovorili, že VÚB to nemá zakotvené v zmluve (teda nemala vo februári, možno dnes už má), že môžu samovoľne dvíhať úroky, ale napr Prima banka áno. Preto vraj PRIMA ponúka vždy nižšie úroky. Ale zase nie som.naivna, určite sa dá všetko do riešiť aj dodatkom k zmluve, banka nebude nikdy stratová..

beata_k
15. jún 2022

@ruza123 To by si sa cudovala kolko financne negramotnych ludi pobralo velke hypoteky. Muz zaraba dobre, nieco sa mu prihodi a uz je problem.

ruza123
15. jún 2022

@beata_k tak takych nechapem, my by sme do takeho rizika bez nahradneho riesenia nikdy nesli..

jaroe
15. jún 2022

@bambulka814 ja sa chystám preštudovať poriadne úverovú zmluvu kvôli tomu fixu. Lebo tiež mám obavy, že v nejakej mimoriadnej situácii, fix-nefix, pôjdu hore úroky...Či sa potom vôbec oplatí ťa dlhá fixacia

nominativ
15. jún 2022

V prvom rade, často sa nedá o tomto baviť s veľkým množstvom ľudí. 1.Ľudia, ktorí kúpili nehnuteľnosť pred 5 a viac rokmi za oveľa oveľa menšie sumy. 2. Ľudia, ktorí dedili alebo dostali darom. 3. Ľudia, ktorí už 10 rokov stavajú, bývajú na stavenisku, buchajuci sa do pŕs, že nemajú dlhy.

Osobne sa o tomto nerada bavím, lebo tie vydesené odsudzujúce pohľady nemusím. Najmä v prípade, keď niekomu spadnú veci z neba.

Za mňa je bývanie už obrovský problém. Neviem, čo budú robiť ďalšie generácie, ja by som aj oželela vlastniť niečo, keby sú reálne nájomné byty za normálne sumy určené na celoživotné bývanie. My máme hypotéku 150 000 na 28 rokov vo výške 530€. Iné dlhy nemáme. Keď sa rozprávam s ľuďmi, ktorí aktuálne kupujú bývanie alebo stavajú, tak sme na tom ešte dobre.

Nemáme túto sumu ani ako znížiť, lebo nehnuteľnosti sú už také drahé, že sa to vlastne ani neoplatí ani po odrátaní zisku z predaja aktuálnej nehnuteľnosti.

Tak, už len drieť. Zvyšovanie nákladov mi robí vrásky na čele. Zrovna som pozerala na nete nejake možnosti, ako ešte zmeniť profesiu, začať sa venovať niečomu inému. Dlho som bojovala za to, aby som mohla byť učiteľka, aj som to nakoniec dosiahla, lenže z toho sa žiť nedá.

Ďalšia vec je, že nemôžu byť všetci senior testeri a programátori.

evinqua
15. jún 2022

@alenamihal mali sme tak podobne cca 550-600 30rocnu hypotéku/90tis/, splatili sme za 8 rokov, vedeli sme, ze pri našich príjmoch budeme vedieť dat mimoriadne splatky. Záleží, ci viete setrit, nečakajú Vas ine velke vydavky- my sme kupovali počas tých 8 rokov napr auto takže inak by sme to skrátili určite na 5 rokov.

rikarika
15. jún 2022

@beata_k my sme brali prvu v 2005 za taky urok ze hroza a aj tak sme na tom zarobili lebo nehnutelnosti rástli ovela ovela rychlejsie. Na oboch hypo sme zarobili.

mischumischu
15. jún 2022

390 Eur na 30 rokov od 2021... menili sme tento rok na 20 ročný fix

97tomi
Odpoveď bola odstránená
hellwant
15. jún 2022

155 eur, ale plati mi to podnajomnik

mamula20
Odpoveď bola odstránená
tanickalc
15. jún 2022

@stvura kde ste refinancovali? Do ktorej banky ste prešli alebo kde ste zostali?

smiling89
15. jún 2022

@alenamihal my platime 350€ a este mame 17 rokov pred sebou, 5 za sebou...ideme este jednu hypo vziat, malu, na inu nehnutelnost.

mykka
15. jún 2022

tie mimoriadne splatky toje dobry oj*b 😀 aj my sme si tak vraveli ked sme do toho kolecka sli, vsak nasetrime a poplatime k vyrocniku alebo tak....za ten cas ani raz taka splatka neodisla 😀 😀
tak sme to prebrali s financakom a dohodli sme sa na sporeni/investovani a podla toho kedy nasetrime na zostatkovu hodnotu uveru, tak vtedy sa to vyplati vsetko naraz.
aktualne sme si pred nedavnom fixovali hypo na 10r., tiez nam splatka okolo 600e vychadza (na "este" ca. 25rokov 😀 ) ale vzhladom k vyske nasich platov je to aktualne OK a dufam ze to tak aj zostane (ak nie lepsie, bodaj by, ze :-P )
Skus sa spojit nejakjym financakom, nech vam financie zresersuje a uvidite ako na tom ste a kde treba "zabrat"

stvura
Odpoveď bola odstránená
angu14
15. jún 2022

@alenamihal my platíme 130 eur mesačne

lalala94
15. jún 2022

@nominativ súhlas s tým čo píšeš. Ja len doplním 4. kategóriu ľudí - tí, ktorí bývajú u svokrovcov alebo u rodičov. 😀 Ja keď vidím v diskusii, ako niekto napíše, že nehnuteľnosť na ktorú má niekto hypotéku je vlastnená bankou a tá ju môže predať - nechápavo krútim hlavou. Aj tu sa také expertky našli - základná finančná gramotnosť sa rovná nule, ale to budú asi tie, ktoré si vymenovala alebo za ne financie rieši muž, inak si to vysvetliť neviem.

A ak tu niekto lamentuje nad splátkami v sumách 300€-700€, tak toto je úplný štandard na dnešnú dobu vzhľadom na ceny nehnuteľností.

alex2018
15. jún 2022

@alenamihal 790 Eur este na 26r.

onats
Odpoveď bola odstránená
onats
Odpoveď bola odstránená
miriam11
Odpoveď bola odstránená
danielinaa
15. jún 2022

Akurát sme refinancovali s navysenim v tatrabanke, platime 321 eur na 10 rokov. Plus si ešte mesačne odkladame 200 eur na sporiaci účet a budeme robiť raz rocne mimoriadne splátky. Fixáciu mame 7 ročnú.

andreakotesova
15. jún 2022

Cca 830 eur a už "len" 13 rokov. Cca tretinu hypo nám však "splaca" prenájom bytu, ktorý sme si nechali.

veronicka88
15. jún 2022

Aktuálne sme refinancli na 0.6% na fix 5rokov. Platíme 230eur....(hypo 98tis) absolútne nerozmyslame nad splatením dopredu. Sú to tak "lacné"peniaze od banky,že tých 5 rokov je pre nás zatiaľ akurát keďže chceme stavať alebo kúpiť do tých 5 rokov dom. Máme aj investičný byť na hypo (34000tis hypo)kde platíme 105eur fix na 7r úrok 1%. Toto ma aktuálne pre nás veľmi dobre nastavenie.co príde uvidíme. Riešiť to budeme tak či tak do tých 5 rokov(buď byt alebo dom).ani nás nenápadne splácať nič dopredu. Tak akosi a písalo vyššie. Nie je to ani 10% nášho príjmu spoločného takže to absolútne neriešim. A investičný byť "sa spláca"sám nájmom. (áno riadne vedeným na DU,aj všetko čo k tomu patrí ak by sa chcel do mňa opäť na MK niekto navážať🙈). Na nájme nezaraame spláca sa len hypo a energie. Kým je to tak neplánujeme ani predaj ani s ním hýbať.

michal711
15. jún 2022

@alenamihal 293 € ešte 29 rokov byt už stúpol na hodnote o 25 000€ . Hypotéka ešte 95000€ a investované máme 90 000€ takže vieme skoro celú vyplatiť ak by niečo . Ale teraz fajne nám tie investované peniaze zaplatia celú hypotéku.

17alexis
15. jún 2022

@nominativ tiez som kedysi chcela byt ucitelkou, chcela som ucit slovencinu a cudzi jazyk. Ako dobre, ze nou nie som. Velmi by ma to bavilo, aj ucim popri praci sukromne cudzi jazyk, ale ako ucitelka by som nevyzila. Cudzi jazyk ma napokon zivi v mojej praci za trochu iny peniaz. Moj muz robi v IT a ten tvrdi, ze dnes je ucitelom iba niekto, kto to robi ozaj zo srdca a pre dobro spolocnosti alebo potom niekto, kto ine ako ucit nevie. Je to velmi smutne, ako tato profesia klesa v ociach ludi a pritom v minulosti bol knaz, lekar a ucitel najvyssi predstavitel inteligencie. Ked som dnes videla primitivne komentare na FB pod prispevkami o strajkujucich uciteloch, tak mi az smutno prislo.

alenamihal
autor
15. jún 2022

@97tomi haha,no ja nemam vysoke naroky,to skor moj chlap