icon

Koľko pýtať od syna na bývanie?

evaplev
28. sep 2023

Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.

evaplev
autor
28. sep 2023

@alickapusinka keby sa mal o nás starať v starobe určite mu ten dôchodok dám a budem rada že sa o mňa stará a nedá má do domova. Poznám veľa ľudí čo sa starajú o svojich rodičov a normal im dávajú dôchod inak by ani neprežili.

janage
28. sep 2023

@evaplev ja po skole. 5000SK plat 2500 výdavky na bývanie. A kde ešte bolo telefón, jedlo, nejaké sporenie, oblecenie, obuv. Koľkokrát som už týždeň pred výplatou jedla len čo v špajzi bolo😉
Škola života to bola dobrá. Rozdeliť veci na nevyhnutné, potrebné a pre potešenie. Naučiť sa, že nie všetko je nutné hneď mať.
Píšeš, že syn nejaví žiadnu snahu sa osamostatniť. Trvala by som na sume, podľa výdavkov domácnosti vrátane stravy, na odkladaní určitej čiastky, na podielani sa na domácich prácach.
Jednak, aby bol motivovaný sa osamostatniť. Aby si nemyslel, že stačí buchnut peniaze na stôl a už sa nemusí o nič starať (tuto predstavu ma mnoho muzov potom cely život). Aby pochopil, že dospelým sa stávaš, keď sa dokážeš o seba postarať sám.
Dohodla by som cca 6 mesiacov, kedy si môže vydýchnuť, ale potom nech žije realitu života. Tak si myslím chce tvoj manžel. Aby potom nebol synacik vyhukany koľko stojí samostatný život. Aby dokázal na koníček minút primerane a nie celú výplatu. A bol použiteľný na partnerský život.

evaplev
autor
28. sep 2023

@sono2 tak priateľku má už skoro dva roky. Starám sa aj o ňu keďže doma to má ťažké. 🙃

jeltica
28. sep 2023

@evaplev ved ale preco by ho mali trapit, ked ma doma taky mama hotel. naklady by som mu poratala a mozno by bolo fajn, ak by si napriklad aj sam pral a mozno aj vari. nevravim, ze si ma varit stale, tale. aj keby ste od neho pytali tych 500€ nenaucite ho nic, kedze vsetko spravite za neho

kristiii
28. sep 2023

@evaplev nejdem čítať všetky odpovede..500 mi príde veľa, aj keď nie je pravda, čo písali niektorí, že za to by mohol bývať aj sám v nejakej garsónke. Bývať možno, ale stravovať sa určite nie (aj keď zas na druhej strane by mal súkromie, čo sa niekedy nedá vyčísliť sumou). Tých 300 mi príde adekvátne, ak rátam cca 100 náklady na bývanie/3 plus strava dospelého chlapa. Ak teda nákupy potravín robíte len vy. Ale pýtať 500 lebo vy mu chcete "natajňáša" šetriť mi príde blbosť. Tak buď si môžete dovoliť odkladať mu aj z tých 300 alebo to proste nerobte. A nech sa podieľa na domácich prácach, to ani môj 13-ročný nemá fullservis. Raz sa vám nejaká slečna poďakuje.

evaplev
autor
28. sep 2023

Z tých 500€ mu chceme 200€ odkladať takže reálne dá iba 300€. A odkladáme mu už od narodenia keby niekto nečítal od začiatku takže ma našetrené pár desiatok tisíc. Okrem neho máme ešte dve malé deti . Takže je náš 5 v domácnosti. Doma pomáha na záhrade keď mu povieme čo treba tak spraví.

kristiii
28. sep 2023

@evaplev ale veď o tom píšem. Nepytala by som naviac len preto, že ja mu chcem potajme odkladať. Len toľko, koľko sú adekvátne náklady (bývanie, strava). A ak by som mu chcela naďalej odkladať, tak zo svojho. Alebo sa s ním rovno dohodnúť, že bude dávať 300+200, ktoré mu odložíme. Ale nepríde mi fér pýtať viac len preto, aby sme mu ako prekvapenie odkladali.

misinka0611
28. sep 2023

Veď si pripočítajte náklady na bývanie ( elektrina, plyn, voda, strava atď. ) A rozdelte to rovným dielom. A keď má 20 a už zarába tak nech si aj operie sám, navarí. To mu neublíži. Práve naopak keď sa osamostatní.

panda21
28. sep 2023

Ale on je dospelý a má právo rozhodovať čo s peniazmi. Rozprávali ste sa o tom? Koľko by bolo pre neho vhodné prispievať?

sono2
28. sep 2023

@evaplev tak to by mohli mať fakt niečo svoje

sasa1310
28. sep 2023

@evaplev tak prečo si nekúpi vlastne bývanie, keď ste mu nešetrili niekoľko 1000 €. Plat na to ma a môže sa starať a odkladať si sám

h2
28. sep 2023

@evaplev Ale keď mu tých 200 odkladáte tajne, že o tom nevie, tak preňho to stále bude, že od neho chcete 500. Tak buď mu to povedzte, alebo nech platí 300. Keď dostane pri osamostatnení niekoľko desiatok tisíc, tak na tom už tých pár tisíc, čo mu takto tajne ušetríte, veľa nezmení. A nebude mať pocit, že ho zdierate z kože.
2x som sa pýtala, či neprišiel s otázkou prispievania sám od seba. Keďže si neodpovedala, predpokladám, že mu to ani nenapadlo a bude prekvapený aj z tých 300€. Z 500 podľa mňa už bude v šoku.

zafir01
28. sep 2023

@evaplev tiež takto s mužom na vazujeme ,hoci máš syn má len 12 ... skrátka ,nech je naučený ,že život niečo stojí .
Ppremyslame takto prvu jednu Max dve výplaty ( podľa zárobku ) mu necháme .a potom od neho pýtať financie na stravu a energie .
Ak by náš syn bol vo veku tvojho a mal by taký plat , vhodná suma by bola tých 400€ ,s tým ,že aj my mu z toho chceme odkladať .teda každý rok bude mať odložených 2200€ , uvidíme ,aký bude mať aj on názor ... ( plus nejaké INVEST. Peniaze čo mu od detstva investujeme ) a v 25tke ,ak teda nepôjde na vysokú školu ,by mal mať dostatok financií ,aby si mohol zabezpečiť byvanie sam ( samozrejme aj 50-70% hypo )

mk22
28. sep 2023

@evaplev daj mu priestor správať sa dospelo a učiť sa byť zodpovedný.
Akože odkladať mu poza chrbát?
Tak mu to povedz, oznam, že 300e je na žitie a 200e mu budete odkladať.
Načo na tajnása Véd ma 20r.
Nech hospodári sam.
S počítaj všetky náklady co platíte a vydelit.
Jeho si sa pýtala, koľko chce prispievať?
Ja som od môjho syna, keď tu býval a už pracoval, ako 20r, vzala 100e, plus veľmi často tu bola s nami aj jeho priateľka.
Živila som dvoch.
Po 6m sa odsťahoval a žije sám 🙂

lienka.7
28. sep 2023

@evaplev keby býval sám tak 500€ by mal len najom, plus este ďalšie výdavky na stravu, pranie a pod. Cize vaša ponuka je uplne normálna, a žiadne ze mama hotel zadarmo. Až na to, ze ja by som celých tých 500€ odkladala a potom mu nimi prispela nejako na byt a pod. Myslím, že sa poteší

zafir01
28. sep 2023

Tie ,čo píšete ,že od deti nič nechcete . Je to v poriadku . Ale treba akceptovať aj iné rodiny .
Ja som najstaršia z troch detí ,a žili sme len s otcom .bez pytania sa ,som to d prvej výplaty doma prispievala nákupmi potravín .otec nechcel peniaze ,a ja som pracovala v potravinách . Na tú dobu to bolo do 30% môjho prijimu . Rok po škole som šla do nájomného obecného bytu .

Ja mám tiež tri deti .každé má svoje konto , kde im investujeme .každé z deti bude mať značnú sumu financií k dispozícii medzi 18-25 rokom .
Jedno ich využije možno na školu , druhé na bývanie ,tretie na podnikanie ... neviem
No muž bude mať 60 rokov ,keď dcéra bude mať 20 ...
Ak by všetky tri deti u nás ostali aj po škole a neplatili ani cent , ja som presvedčená , že by sme to s mužom neutiahli živit 5 dospelých ľudí .
Všetko však záleží od okolností .od ich snaženia sa ,od prijimov , od toho ,ako sa budú zapájať do prác okolo domu . Vedieme ich k zodpovednosti , podieľajú sa už teraz na chode domácnosti .
Určite nechcem od nich nič naviac . No ako píšem ,neviem ,či v 60 tke budeme tak produktívni ,aby sme si mohli dovoliť živiť okrem nás ,ďalších troch dospelých ľudí ...a vlastne ani o to nemám záujem.
Staráme sa teda už dnes ,aby sme deti mierne naštartovali do dospelého života

zafir01
28. sep 2023

@mk22 a toto je druhá vec ...keď mi môj povie : mami , ešte rok by som ostal doma , a potom si chcem kúpiť byt .potrebujem pomôcť ...
Tak mu pomôžeme . Nech si čím skôr našetri na potrebné prostriedky ( keďže aj dnes už treba mať aspoň 30% z ceny nehnuteľností )

Ale nejaké niekoľkoročné užívanie si na úkor toho ,že ja miesto 400€ na stravu dám 1 tis€ na stravu ( mojich troch detí ) .plus energie .a ja budem pred dôchodkom ako 100rocna baba ,lebo budem ťahať nonstop nadčasy ,aby som nemusela od mojich zarábajúcich dospelých deti nič pýtať ... to nie

zuzubb007
28. sep 2023

Na margo odkladania vies, ze je to neefektivne? Peniaze sa maju investovat stracaju na hodnote, to co odkladate od narodenia a ked mu to date v 25tke napriklad tak bude mat smiesnu hodnotu oproti tomu co malo 20 rokov dozadu

mk22
28. sep 2023

@zafir01 je to na dohode rodičov s dieťaťom. Tiež je dôležité ako sa správa dieťa, či sporí, odkladá alebo užíva a žije ako kráľ.
Žiadne nadčasy, ani 100rocna baba, tu sa nebavíme o synovi 35+ ktorý žije doma od skončenia školy.
Véd podmienky bývania sa dohodnú podľa situácie, snahy syna, ochoty.. Žiadna nebude mať doma 30r chlapčeka ktorému bude upratovať detskú izbu.. Česť výnimkám..

zafir01
28. sep 2023

@mk22 no keď vidím tu niektoré diskusie ..čoraz viac sa tu mohol bjavuju diskusie o dosielychv detoch ,ktoré živia rodičia . Ktoré doma nepomáhajú , alebo dokonca sa im nechce pracovať , či domov rovno dovedú aj partnera a majú dieťa a majú sotva na stravu ( fakt sa stane , sú aj výnimky ) ... môj syn má 12 a uzc teraz sa smeje ,že ho vyhadzujem z domu , že vie ,že po strednej bude buď výška ( skôr nie u syna ) alebo práca .že inú možnosť nemá a že to je ako väzenie 😂 .ale rozprávame sa o tom prirodzene , možno to bude po škole brať ako automatiku ,a možno ja budem má Tom tak fajn ,že ani cent nebudem chcieť .neviem

1andrea111
28. sep 2023

Syna treba viesť k samostatnému životu a nie mu vziať polovicu výplaty, poskytnúť servis a ešte akože potajme šetriť. Veď takto nebude nikdy samostatný, bude celý život čakať kto sa o neho postará. Za tých 500 eur by mohol ísť do spolubyvania. Za 250 eur izba a za 250 sa prestravuje a naučí samostatnému životu.

bimbambim
28. sep 2023

A kebyže sa dohnete nech ide bývať sám? Tým sa skôr naučí o tu domácnosť starať.Lebo aj keď prispeje vám tak stále to bude také ,že však rodičia operu veci navaria atď.

h2
28. sep 2023

@1andrea111 A ako by si riešila, keď nechce ísť bývať zatiaľ sám? Keď mu vyhovuje, byť doma? Keď sa časom chce osamostatniť, ale ešte zatiaľ nie?

mk22
28. sep 2023

@zafir01 čím bude starší, tým sa bude na všetko pozerať ináč.
Možno sa bude ťahať z domu sam..
Moja 16r dcéra 1.rok na strednej, ta presne vie kedy opustí byt😃

evaplev
autor
28. sep 2023

@h2 vie že bude dávať okolo 500€

h2
28. sep 2023

@evaplev ???

hopsadobrandejsa
28. sep 2023

@evaplev

Ja osobne sa mu vobec necudujem, ze v 20-tke nema zaujem o vlastne byvanie. Podla mna to ani neni tak nezaujem nez fakt, ze ma priority niekde inde co je absolutne v poriadku.

Druha vec je, ze porovnavas dve rozdielne doby. Ano, kedysi sa ludia brali uz v 20-tke a ruka v ruke s tym islo aj osamostatnenie sa lenze dnes sa vsetko posuva. Svadby ci deti ludia bezne zakladaju az po 30-tke cize o dobrych 10 rokov neskor nez to bolo za tvojich cias.

Ja mam kolegov co maju po 30-tke a stale sa hladaju. Vobec nemaju ziaden jasny plan, ale skor len vizie co a ako asi maju v plane. Nic nerobia na silu.

Ak by som mal teraz 20 tak by som niektore veci urcite urobil inak, ale hypoteka ci stavanie domu by to teda urcite nebolo.

Ty sa mu snazis vsugerovat to, co ty chces. Vidis, ze nema zaujem stavat dom ci brat si hypoteku v takom mladom veku. O 5 rokov moze nastat uplna ina situacia. Bude stale este velmi mlady a bude mat dost casu na riesenie otazky vlastneho byvania.

V sucasnosti je vsetko extremne drahe ci uz materialy, praca alebo hypoteky a ty ho tlacis do vlastnej nehnutelnosti? Ved bude stavat najdrahsie byvanie svojho zivota. Ak toto chces pre svoje dieta tak nech sa paci.

mk22
28. sep 2023

@evaplev syn má priateľku, pracuje, ma fajn príjem na 20r mladíka, to sa neťahaju ísť bývať spolu?
Môj počítal dní, a hneď ako sa dalo, išli.
A som rada, naučil sa hospodáriť, gazdovat, nakupuje, vari.. Upratuje 😃 až neverím, že je to môj syn

tanyag
28. sep 2023

Najlepšie je, aby sa osamostatnil. Je dospelý, pracuje, zarába, z 1500€ si môže dovoliť mať vlastné byvanie, nech sa naučí, že si musí navariť, upratať a vyprať. Nerobiť servis. Nech má zodpovednosť sam za seba. Aby, keď si našiel partnerku (ak ešte nemá) a založil si rodinu, nech vie, čo je to starať sa o domácnosť.

evaplev
autor
28. sep 2023

@zuzubb007 samozrejme že neodkladame doma pod matrac ale investujeme všetkým trom . Je jasné že z odkladania by nič nebolo.