icon

Koľko % sa teraz schvaľuje ma hypotéku?

8. apr 2021

Dobrý deň, prosim vas viete kolko % sa teraz schvaľuje ma hypoteku? Rozmýšľam nad kúpou bytu kvoli prenájmu a ako som to vyratala tak neviem ci nebudem mesačne ešte stratová, takže keby ste mi aj na to napísali názor budem rada.Dakujem

ivkazba
8. apr 2021

Bežná je 80% hypotéka z hodnoty nehnuteľnosti. Čo sa týka splátky versus náklady z prenájmu, záleží od lokality (pretože za inú sumu sa prenajíma 2 izbový byt v BA a za inú v Komárne) a od veku bytu (za inú sumu sa prenajíma čistá novostavba a za inú starý byt). Ale je pomerne bežné, že ľudia niečo doplácajú na hypo (keďže z prenájmu treba odpočítať mesačné náklady na byt). Ale aj tak sa to určite oplatí, pretože za "pár eurovú" splátku máš nehnuteľnosť, ktorej cena bude časom rásť. Takže ak máš finančný priestor na takéto niečo a nejdeš kúpiť starú chajdu v neperspektívnej lokalite, tak určite je to skvelá investícia. Ak chceš vedieť výšku splátky, napíš mi, prepočítam ti to.

kittykat22
8. apr 2021

to ti povedia v banke - zalezi od rod. stavu, vysky prijmu, vysky hypo a odhadu ceny bytu - ktory ti urci samotna banka ... staci ked tam zavolas - poradia ti aj cez telefon. Ja som robila v realitke, a na com padali hypo bol problem, ze banka ohodnotila byt podstastne nizsie ako bola prejna cena, a klienti nemali na doplatenie pozadovanej sumy.

mmt11
8. apr 2021

80 %, nejaké výnimky na 90%... podľa toho či máš aj vysokú školu atd, veľmi veľa záleží, väčšinou ale 80... Slovenska sporiteľňa a CSOB, má rada vysokoškolákov napríklad a vedia dať aj 90, ale majú tam určitý peňažný limit a treba podávať žiadosť včas, koli tomu že takéto niečo majú každý kvartál v roku...tak neviem ako si na tom ty...
Ak chceš poradiť koľko by si si vedela zobrať z platu alebo tak, kľudne nápis správu...

katkaseiner
8. apr 2021

80% (brali sme hypo v decembri tiez na byt na prenajom) a viac % len v pripade ze ide o krajske mesto, ale s tym nemame skusenost. My sme hned od Januara dali do prenajmu byt, suma prenajmu nam kryje uver+ ucty+ par E na vrch (to bude dan ktoru budeme platit, kedze je to prijem z prenajmu). Urcite si treba poriadne uvedomit kde kupit a za kolko, my sme nechceli investovat do bytu, chceli sme ho co najskor prenajat... vyberali sme lepsiu lokalitu, hoci v tej horsej sa tiez hladaju byty, boli by lacnejsie, ale tento ma lepsiu perspektivu.
V kazdom pripade ale pocitaj s tym, ze byt je macka vo vreci pokial ho nepoznas... my uz teraz vieme ze by sme mali menit elektriku (ked sa viac spotrebicov pouziva, tak proste vyhodi poistky) a uz sme opravovali aj pracku a kupovali roletky a sietku na dvere... cize uplne na 0 nie sme, ale na to ze je to investicia a pomaly sa to splaca je to super.

autor
8. apr 2021

Chcela by som 1-2izbovy byt v piestanoch a všetky náklady sú 500e. Co sa mi zdá ze taky vysoký prenájom nikto nebude platit

katpox
8. apr 2021

Tak tych 80.percent,20 percent treba mat v hotovosti, co vacsina ludi nema, tak rovno ponuknu aj spotrebny uver na dofinancovanie, alebo je moznost dofinancovanie stavebkou, banka ma svojich schvalovatelov a cena znaleckeho a schvaleneho sa moze lisit, teraz ma vybornu ponuku prima, dava kazdemu 0.5 %uver, no a po case, po roku je moznost refinancovanie t.j.ze mozes ziskat vyhodnejsi uver a navysit ho o tych 20 percent, ktore budu skrz spotrebny, potom vyplatis spotrebny, stary uver a mas jeden vlastne, no a teda aby clovek ziskal, co najvyhodnejsi uver je dolezita bonita, vzdelanie, tiez ci si predtym mala nejaku pozicku prekvapovi, je to dobre, lebo si overia tvoju schopnost splacat, pozor ak si sa niekedy niekde s hocicim omeskala mozes byt v uverovom registri a to je zle, alebo ak si mala odklad skr covid tak, to tiez banky beru do uvahy negativne.. A este maju aj zoznam rizikovych profesii policajt, vojak, rizikovi boli aj casnici, zivmostnici... Tiez ak mas rodicov a boli by ochotny zalozit nehnutelnost tak je to pre banku super a ponuknu vyhodny uver, no a este ono sa tam bere do uvahy aj zivotne minumim a take prepocitanie do buducna myslim, ze je to 7 rokov, ci budes schopna splacat, tiez je fajn ideal byt bezdetny a prac.zmluva na neurcito, inak myslim, ze kedze je byt v pn ako krajske mesto nemal by byt problem so znaleckym... My sme brali 2 r.dozadu schvalili nam 90 percent, 3izbovy holobyt na dedine novostovba, holobyt=nebolo tu nic ani kupelka, ani wc, ani zarubne, ani zaluzie, ani podlaha, ze vobec nic) predajna cena 87 000, schvalili 77 000,splatka je 290 e + 100 e spravca a fond + 50 e elektrina + 170 stavebka (brali sme 25 000 na dokoncenie a z toho 10 000 doplatenie sumy za byt) + 25 internet a tv= 635 eur nas vychadza byvanie...

katkaseiner
8. apr 2021

ak to aj uplne nevykryjes, ale zacni s ponukou 500E... my mame v NZ a vykryje nam to so 465E a to mame velky 2izbovy. Este je potom taka jedna moznost, ze cez realitku hladat cloveka do bytu... tam ale pocitaj s tym, ze to aspon v nasich koncinach stoji jedno najomne (aj s uctami ) ale aj tak keby si nenasla najomnika, tak to za to jedno najomne stoji.

hviera81
8. apr 2021

niekde dokonca len 70% zavisi od strasne vela veci. standard je 80% ale v ba, a inde na vynimku aj 90%. ta vynimka je ale tak, ze kazda banka moze mat nejaky podiel 90%nych hypotek (vymyslim si 10% zo vsetkych hypotek), takze ak sa tam este vopchas, tak aj 90% sa da, ak uz maju vycerpany "budget" tak uz nie....

veronika2606
8. apr 2021

My sme pred 2 týždňami dostali schválené 90%, pôvodne sme boli pripravení na tých 80%, zvyšok doplácame svojimi prostriedkami.

elenita
12. apr 2021

@veronika2606 Ahoj, mozem sa spytat, v akej banke Vam dali 90 %? A kupujete dom/byt? Prave teraz to riesime...dakujem 🙏

veronika2606
13. apr 2021

@elenita Ahoj, jasné, v Slovenskej sporiteľni a kupujeme byt.

elenita
13. apr 2021

@veronika2606 Dakujem, my prave domcek riesime 😊

veronika2606
13. apr 2021

@elenita Za máličko, držím palce 😊🍀

zlatkapaps
13. apr 2021

70-80% zalezi vsak od bonity klienta. Je to take individualne

fantaghiro21
13. apr 2021

@mmt11 titul?
Ja s manželom titul nemáme s dostali sme 100 % dávnejšie. Teraz sa podmienky sprísnili ale skôr sa naliehalo na životnú úroveň, priemerne platy, rodinny stav, odratanie životného minima...
Vacisbou ale banky zaujíma príjem, príjem a príjem... A bonita klienta, jeho doterajšie splátky ci nedoplatky ak niekto ma....pnky... Atd

katkaseiner
13. apr 2021

@fantaghiro21 budes prekvapena (tiez som bola), musela som vyhrabat diplom z vysky, vraj je jednoduchsie dostat uver... Ja si totiz na titul nepotrpim, ani si ho nikam nepisem, tak isto ani muz nie.. ani len v obcianskom ho nemam..

fantaghiro21
13. apr 2021

@katkaseiner no skôr cjdeli z dokladovať vzdelanie...
Ale čo je pre banku dôveryhodnejsi klient?
Človek bez titulu, s platom priemernými do 2000 eur, alebo clovek s titulom, ktorého priemer je max do 1000 eur mesačne?

katkaseiner
13. apr 2021

@fantaghiro21 je to mozne ... a ano suhlasim s tym ,ze ten prijem je pre nich najdolezitejsi... a bonita

elenita
13. apr 2021

@veronika2606 ahoj, este mi napada, mozem sa spytat, aky fix ste si dali?

peterfeher1975
13. apr 2021

@veronika2606 môžem sa opýtať, že kde ste brali úver/hypo?? Ďakujem. Bo nám SLSP schválila 80%

elenita
13. apr 2021

@peterfeher1975 nam tiez len 80...ale velmi zavisi ci dom/byt a aka lokalita. Okrem ineho, samozrejme.

peterfeher1975
13. apr 2021

@elenita tak u nás je to holobyt v obci, a len 80%

veronika2606
13. apr 2021

@peterfeher1975 My kupujeme byt v Trnave.

elenita
13. apr 2021

@peterfeher1975 mne bolo povedane, ze celkovo v obciach je problem ziskat vysoke %...