icon

Koľko sporíte deťom?

13. okt 2021

Ahojte, máme malé dieťatko, momentálne mi skončila materská a mám len RD takže máme v rodinnom rozpočte o jednu výplatu menej. Rozmýšľam nad nejakým detským sporení, viem že sú tam mizivé úroky a inflácia niečo zožerie ale jednoducho potrebujem 100% istotu že za 20 rokov neprídem o peniaze.
Chcela som vašu radu kde a hlavne po koľko detičkám šetríte. (Viem je to individuálne podľa príjmov, ale aby som mala aspoň aký taký prehľad). Ďakujem za rady.

Strana
z2
rikarika
13. okt 2021

@martinaju napis konkretne co myslis.

martinaju
13. okt 2021

@rikarika ako vylučuje sa dávať dieťatu peniaze na účet a platiť doučovania z jazykov? (Príklad s jazykmi)

a_adamcova
13. okt 2021

Skúste pozrieť FINAX, ja som tam akurát teraz v septembri vložila deťom peniaze, čo mali v banke na sporiacom. A ľutujem, že som to neurobila skôr.... Ono tam nejaký ten extra nárasť uvidíte až po niekoľkých rokoch, ale uvidíte. Môže sa stať, že vám niekedy padne tá hodnota, ale netreba mať strach o pár dní je to nazad. Tiež nám to padlo minule o 100€ a teraz je tam zasa plus 50€, takže sa to tam hýbe, netreba sa toho báť. Appku máte a viete si to kontrolovať - ak treba, ale veľký zmysel to nemá, keďže ako vravím, je to stále v pohybe.

ivangeline
13. okt 2021

Som este s detmi doma na md ale sporime len tak..ze davam mesacne 100eur na detsky ucet a babky/tetky tiez.. :D

marci77
13. okt 2021

@stary_ujco @rikarika
mohla by som vas poprosit o nazor co konkretne ste mysleli ako investiciu do vzdelania? nejake kurzy jazykov, programovania, sportov a podobne? ci nejake sukromne skoly?
ja som to doteraz extra neriesila, najstarsi syn je momentalne piatak na ZS, ucenie mu ide dobre .....pripadne budem vdacna, ak mi poradite nejake dobre online portaly (rozmyslam nad smartbooks.sk) ktore su fakt dobre ako investicia do buducnosti. Velmi pekne dakujem za vas nazor

a co sa tyka sporenia pre deti, zatial nesporime, lebo sme stavali dom, takze peniaze isli tam a hypoteky....a co ma nasetrene v prasiatku rozmyslam, ze mu hodime do finaxu alebo kupime nejake krypto za nejaku sumu, ktora nam nebude chybat

janka1011
13. okt 2021

@anjelicek26 ako nič v zlom, ale podľa teba 100 eur nie je suma, ktorú má zmysel investovať?? Nooo tak to by som bola šťastná, keby som mohla deťom mesačne odkladať po 100 eur! A milión ďalších rodičov tiež.

biankalea
13. okt 2021

My sme ako investíciu pre deti kúpili 2-izb byt s ten teraz prenajímame. Ak sa bude dariť chceme kúpiť ešte jeden. Inak im nesporime.

rikarika
13. okt 2021

@martinaju
@marci77 za mna je investovanie do vzdelania celkovy rozhlad ktory deti dostanu rokmi. Kurzy anglictiny, sport, hudba. Urcite nemyslim pretlak kruzkov na zakladnej skole ale rokmi + travenie volneho casu v ramci rodiny - turistika, cestovanie, spoznavanie inych kultur....to su roky a nasledne si vybrat studium niecoho co im konecne tie peniaze vrati spat...nemyslim tym, ze vsetci musia vystudovat za doktorov..len co vidim okolo seba na svk to funguje tak, ze ved nieco vystudovat treba, casto v praxi neupotrebitelne lebo detom/mladym ludom chyba rozhlad...nevylucuhe sa to aj s odosielanim oenazi na nejsky iny ucet, len ked porovnam tieto 2 investovania, tak ta druha je sice ovela lahsia ale cista strata

vanda323
13. okt 2021

Investuj do nejakej nehnuteľnosti...môj muz to tak robí

fkata
13. okt 2021

My sme investovali do pozemku a nehnuteľnosti. Sporenie sme mali, začali sme synovi odkladať po narodení, ale po 2 rokoch som účet zrušila, keďže investovať mi prišlo vhodnejšie, takisto sme hodne investovali do rehabilitácii, keďže mal problémy.
Uvažujem nad sporením do budúcna, ale zrejme najskôr ak nastúpi do ZŠ.

nely1704
13. okt 2021

@janka1011 podľa mňa to @anjelicek myslela tak, že infláciou si o 10 rokov za 100 eur urobíš malý nákup v obchode . Teraz je to pre teba veľký škrt cez rozpočet a potom tie peniaze nebudú mať hodnotu . Radšej investovať do niečoho, čo Ti zarobí a hodnota stúpne...alebo ako píšu vyššie , radšej (ja osobne) zaplatím deťom inštruktora lyžovania, kurz plávania, prípadne iné kurzy alebo jazykové školy.

martinaju
14. okt 2021

@rikarika ja som len uviedla príkld ale to čo si napísala plus sporenie sa podľa mňa nevylučuje. To že bem sporiť drobcovi neznamená že nepôjde na rôzne kurzy, a nebudem s ním tráviť čas, že ho nezoberieme na dovolenky alebo výlety. Dosť smutné že podľa vás ak mu dám peniaze na účet tým to končí. Dieťa sa má rozvíjať v oblasti ktorá ho baví a zaujíma a v tom ho budeme určite podporovať, samozrejme treba dbať aj na všeobecný rozhľad a tráviť s dieťaťom čas - či už na dovolenkách, výletoch ale aj doma. No môj názor je že určite je potrebné AJ sporiť. Znova všimni si to AJ. Dieťa nedokončí VS a nebude hneď zarábať neviem aké peniaze, tak keď sa dá nejako pomocť aj keď možno v tej dobe málom ale stále je to lepší štart do života. Mať vzdelania, všeobecný rozhľad, kopec zážitkov a lásky a čo to málo vo vrecku.

janka1011
14. okt 2021

@nely1704 hmm súhlasím s tebou, len nie každý máme to sťastie, že sme zdedili tučné bankové konto, prip.nehnuteĺnosti a môžeme deťom pokúpiť byty alebo pozemky. Z normálnych slovenských platov, ešte pri splácaní vlastnej hypotéky je toto nemožné. Väčšina ľudí si nemôže dovoliť sporiť deťom ani len tých 50- 100 eur. A zase tá inflácia až taká nie je, aby si z toho mala o 10 rokov na malý nákup. Mne tiež mama sporila len koľko mohla, nebolo toho veľa, ale po svadbe som si tým pomohla, pokupila som aspoň nábytok.

rikarika
14. okt 2021

@martinaju tak budget je VZDY obmedzeny, samozrejme u kazdeho na inom strope. Za mna akekolvek ukladanie penazi je cista strata. Prikladov aj v tejto debate bolo spomenutych mnoho.

martinaju
14. okt 2021

@rikarika keď človek môže tak odloží keď nemôže neodloží jednoduchá vec. Ale tvrdiť že lepšie je investovať do vzdelania a času akoby sa tie dve vecu vylučovali no neviem. Čas a vzdelanie je prvorade a kto môže odložiť nejaké to euro prečo nie? Myslím že ani autorka sa nerozhodovala či pôjde na dovolenku a strávi čas s dieťaťom alebo odloží nejaké peniaze. A teda neviem do vzdelania čo ma teraz investovať keď ma maličké dieťa. Veď do budúcna dobre ale ona sa pýta teraz nie čo bude keď bude mať dieťa viac rokov 🙂
Ano aj male dieťa môže chodiť na nejaké hodiny ktoré ho rozvíjajú ale teda nie v každom meste to je 🙂

ladybug138
15. okt 2021

@stary_ujco to je dobry napad, ale urobila by som aj aj, investovala do ich rozvoja a aj by som setrila nejake peniazky na zaciatok do samostatneho zivota, priapdne na vysoku skolu

ladybug138
15. okt 2021

My setrime dcere od narodenia kazdy mesiac, ma to na starosti manzel, popravde som zabudla kolko tam mesacne posiela...vsetky peniaze, ktore od niekoho dostala sme poslali na ten ucet, nic sme neutratili, okrem toho chodime na kruzky, do herniciek, na vylety...nemusis posielat neviem aku velku sumu, staci aj 20 eur mesacne, za tie roky sa to pekne nasklada

Strana
z2