Koľko ste nasporili deťom na budúcnosť?
Ahojte zienky co už máte odrastene deti, koľko ste im nasetrili na budúcnosť a dali?
Dnes je v móde každému dieťaťu investičný byt. Mám kolegu, ktorého 2 ročná dcéra už má kúpený byt.
@matusformanek nikdy v živote nebudem posielať do fondov o ktorých nemám ani ponatia. Do fondov ktoré niekde virtuálne existujú. Neverím a nikdy nebudem veriť takýmto scifi investíciám kde ti akože niekto po rokoch prihodi nejakých pár desaťtisíc navyše.
Neviem o nikom kto by na tom toľko zarobil a čo bude o 30 rokov? Radšej budem mat tisícku pod vankúšom ako zistiť že moje 30r úspory sú v riti
@anonym_4da077 ??? Vsak tie "fondy" existuju 10rocia (akciove trhy ...), ...a v poslednej dobe sa to este viac rozsirilo medzi masy ludi, prostrednictvom oficialne licencovanych online platforiem. Vidis hoci aj denne ako sa to hybe. Mozes lahko predat a previezt na svoj ucet.
Uz uplne bezne hocikto v mojom okoli takto investuje , casta tema rozhovorov...a ty nepoznas nikoho ???
V Usa ludia investuju takto po Generacie..
Proste investujes do firiem na burze, cez tie platformy.
Nemylis si to ty s nejakymi nebankovkami, alebo nejakymi divnymi podivnymi podvodnymi schemami co vyskakuju reklamy niekde na facebooku ?
@matusformanek nikdy v živote nebudem posielať do fondov o ktorých nemám ani ponatia. Do fondov ktoré niekde virtuálne existujú. Neverím a nikdy nebudem veriť takýmto scifi investíciám kde ti akože niekto po rokoch prihodi nejakých pár desaťtisíc navyše.
Neviem o nikom kto by na tom toľko zarobil a čo bude o 30 rokov? Radšej budem mat tisícku pod vankúšom ako zistiť že moje 30r úspory sú v riti
@anonym_4da077 ...proste to nie je nieco ako terminovany vklad, ked naznacujes ze o 30 rokov tam ma niekto nieco "pripisat" 😁 Ja som takto napr. kupoval aj zlato, pockal 1 rok a predal (po 1 roku podla SK legislativy je nasledne tvoj zisk cisty, nemusis priznavat dan).
Totalne jednoduche. Kto zvladne poslat platbu z internet bankingu, zvladne aj toto.
Tony clankov a skusenosti ludi online (tu na MK masa ludi vypisuje tiez..)...je len na tebe, ci si k tomu nieco zistis, alebo budes nadakej verit verzii ze to je nejake panske huncutstvo kde treba cakat a verit 30rokov, kedy ma nasledne niekto nieco pripisat.
@vroni "ani investicny byt", nasledne ze mate investicny byt ?
@romino, my, rodičia, máme investičný byt. Neplánujeme ho za života dať deťom ani ich z neho vyplatit (je krajne nepravdepodobné, že v tom meste budú študovať, pracovať alebo bývať). Je to súčasťou nášho zabezpečenia a nie súčasťou zabezpečenia nasich deti. Je a zostane nás a keď to budeme potrebovať, predáme ho. Keď nie, deti zdedia.
@anonym_4da077 ôk, v poriadku. Úplne rozumiem. Roky dozadu som mal rovnaký názor ako vy. Dnes o tom prenášam
Mam cca 11 k na jeho vzdelanie, teraz som mu zalozil investicny ucet a chcem mu ukazovat aby si tam daval cast z toho co dostane ako dar, ci vreckove. Inv. byt mame, ale neviem,ci ho casom nepredame. Ak ho predame, tak 25000 chcem zainvestovat pre neho, ale nie na jeho meno. Bude to na mna a ci ich dostane rozhodne to, aky z neho clovek nakoniec vyrastie.
@zmrzlinka2021 tak v akej hodnote dostali bitcoiny?
@anonym_autor prečo vidíš pod pojmom Investícia kryptomeny
@anonym_autor nehnevaj sa, ale nie je títo trápne? Dáš otázku ako anonym, vyzvedas kto komu koľko dal a koľko zarábame?!! Keď uz tak vyzvedas, tak aspoň zacni od seba, nech je to férové.
Absolútne zbytočná otázka. Každý inak zarába a má iné náklady a podmienky na život, takže je to pre teba absolútne irelevantné, len aby si vyzvedala q závidela
@anonym_4da077 ...proste to nie je nieco ako terminovany vklad, ked naznacujes ze o 30 rokov tam ma niekto nieco "pripisat" 😁 Ja som takto napr. kupoval aj zlato, pockal 1 rok a predal (po 1 roku podla SK legislativy je nasledne tvoj zisk cisty, nemusis priznavat dan).
Totalne jednoduche. Kto zvladne poslat platbu z internet bankingu, zvladne aj toto.
Tony clankov a skusenosti ludi online (tu na MK masa ludi vypisuje tiez..)...je len na tebe, ci si k tomu nieco zistis, alebo budes nadakej verit verzii ze to je nejake panske huncutstvo kde treba cakat a verit 30rokov, kedy ma nasledne niekto nieco pripisat.
@romino nech každý robí čo uzná za vhodné
Mám na to svoj názor aj bez chatuGPT, ale je mi to jasné
@anonym_autor Keď deti neplánuješ, prečo Ťa zaujíma ako ostatní "zabezpečili" svoje deti?
Koľko zarábate?
@anonym_autor haciendu v Španielsku mu zanecham
@anonym_autor haciendu v Španielsku mu zanecham
@anonym_9f42a8 snaď nie aj s otrokmi Seňor/ita Rodriguez/ ova. 🙂😉
na rok na unverzite co je 10k+ zalezi kam sa rozhodne ist ...este mam cas dosetrit na dalsi a zvysok si zaplati sama ... som sama takze viac sa nedalo -otec neplati ani alimenty ... ale tvrdi jej ze jej tiez nasetril nieco-kolko a ci vobec netusim..mozno jej odklada alimenty -vydavok co inak ja musim tahat za neho
@anonym_025f42 preco ho nedas na sud za tie alimenty? Co ak jej nesetri nic a vsetko ide z tvojho vrecka zbytocne?
Ale najlepsie ked su 2ja s holou ritou a vsetko si nadobudnu spolocne,spolu a pol na pol.Taketo zaobstarane deti,si uz tazsie hladaju partnerov,lebo ono uz ma nieco a ten druhy nic,neni to vyrovnane.Alebo ked obaja maju zas sa tazsie dohodnu kde budu byvat a ako si podelia financie a pod.no len vela problemov to prinesie.No ked obaja spolu pracuju na ich je to uz uplne nieco ine.A samozrejme v manzelstve.
@anonym_7bbd11 “zaobstarane deti si tazsie hladaju partnerov”. To fakt? 🙈 Takze ked niekto odmlada maka, (je jedno ci to nadobudne od rodicpv alebo si zarobi sam), ide napr. aj do zahranicia, kupi si svoje, zveladuje, investuje, takze vlastne taky si tazsie najde ako ten s holym zadkom v 25 napr. To urcite 🙈. Ludia kde vy chodite na tieto nazory. Rovnost neexistuje. Vzdy zarobi jeden viac jeden menej, vzdy v domacnosti robi viac jeden ako druhy, a potom ako vsetci vieme, zvacsa tie zeny idu na matersku, rodicovsku. Celosvetovo muzi zarabaju viac na rovnakych poziciach ako zeny… neexistuje aby to bolo pol na pol. Ak maju nehnutelnosti uz obaja (napr my sme tak mali), vdaka tomu mozeme majetok len dalej zveladovat
@anonym_autor My sme 5 surodenci, rodicia nam zaplatili vodicaky a svadby, inak uz nic. Svoje deti sa tiez nechystam rozmaznavat financne, hoci mam na to moznosti, chcem aby sa ucili samostatnosti ako my.
Wtf a keď tu niekto napíše príspevok o tom, ako ťažko je dosiahnuť v súčasnej dobe na vlastné bývanie (čo i len na garzónku) aj keď má človek vzdelanie a prácu, tak ho tu ľudia dávajú dole, ako sa má viac snažiť a tu každý podľa odpovedí dostal/dostane pozemky a byty. Pokrytectvo.
@anonym_7bbd11 “zaobstarane deti si tazsie hladaju partnerov”. To fakt? 🙈 Takze ked niekto odmlada maka, (je jedno ci to nadobudne od rodicpv alebo si zarobi sam), ide napr. aj do zahranicia, kupi si svoje, zveladuje, investuje, takze vlastne taky si tazsie najde ako ten s holym zadkom v 25 napr. To urcite 🙈. Ludia kde vy chodite na tieto nazory. Rovnost neexistuje. Vzdy zarobi jeden viac jeden menej, vzdy v domacnosti robi viac jeden ako druhy, a potom ako vsetci vieme, zvacsa tie zeny idu na matersku, rodicovsku. Celosvetovo muzi zarabaju viac na rovnakych poziciach ako zeny… neexistuje aby to bolo pol na pol. Ak maju nehnutelnosti uz obaja (napr my sme tak mali), vdaka tomu mozeme majetok len dalej zveladovat
@anonym_d39a96 Presne , až mi cvrklo do mojich novych "ružovych slipkov" z tej mudrosti🫣🙃
@romino nech každý robí čo uzná za vhodné
Mám na to svoj názor aj bez chatuGPT, ale je mi to jasné
@anonym_4da077 preco si zrazu otocila temu na kryptomeny ?
Nebavili sme sa o klasickom investovani, na burze, do firiem co realne nieco vyrabaju ? Ved som este aj napisal, ze v inych krajinach to poznaju po generacie.
Po generacie tak investuju. Alebo som spominal zlato.
A ty zrazu nieco kryptomeny ... 🥹
@anonym_4da077 preco si zrazu otocila temu na kryptomeny ?
Nebavili sme sa o klasickom investovani, na burze, do firiem co realne nieco vyrabaju ? Ved som este aj napisal, ze v inych krajinach to poznaju po generacie.
Po generacie tak investuju. Alebo som spominal zlato.
A ty zrazu nieco kryptomeny ... 🥹
@romino spomínal si etf
To je jedno. Akákoľvek investícia s vidinou vysokého zárobku je sprostosť. Investícia do nejakých fondov? Investuj čo chceš a kam chceš. Neverím a bodka.
@romino spomínal si etf
To je jedno. Akákoľvek investícia s vidinou vysokého zárobku je sprostosť. Investícia do nejakých fondov? Investuj čo chceš a kam chceš. Neverím a bodka.
@anonym_4da077 ano, spominali sme tu Etf. A tebe sa podarilo z toho preskocit na temu kryptomeny.
Sprostost boli nebankovky, ktore slubovali rocne 30-40%, a realne nemali ziadny biznis, nic netvorili.
Ano, v tom suhlasim, to je sprostost.
Vsak to som tiez pisal. Typicke podvody, co maju trvacnost par malo rokov.
Ale etf ...co ti mozu prinasat 7 ci 9% rocne ?
Hadzat do jedneho vreca kadejake ponziho schemy a kryptomeny ...s investovanim do firiem (existuje to tu generacie), co realne nieco tvoria a rastu, napr. takych co vytvorili aj hardware na ktorom pises ...?
Aj ti co kupili byty, kolki uz su v pluse 100% ...200% ...ani tomu "neveris" ?? (vsak predsa velke zhodnotenie), a lepsie bolo drzat peniaze vo vankusi ?
@romino spomínal si etf
@anonym_4da077 tak never, ale spravas sa ako male dieťa. Nie just to tak nie je. Lebo neverim. 😆Apropo, etf ziadne velke zisky neslubuju, tam sa vies dostat ku velkym prachom dlhodobym investovanim, 25 a viac rokov kvôli zloženemu uroceniu , ktore vyzaduje cas.
Ja už otca nemám ale so sestrou sme od rodičov nedostali nič, bohužiaľ ešte dlhy sa splácajú....keď vidím ako niektoré deti niečo dostanú, že rodičia mysleli na ich budúcnosť, tak trochu tiško závidím
@anonym_d90379 nápodobne. Otec síce má ale všetko dá synom z druhého manželstva, ja som nechcené dieťa takže nič. Žijú si v luxuse a my s mamou od výplaty do výplaty po prenajmoch. Synovi by som šetriť chcela ale na konci mesiaca mi ledva zostanú 2€ 😌
@anonym_4da077 ano, spominali sme tu Etf. A tebe sa podarilo z toho preskocit na temu kryptomeny.
Sprostost boli nebankovky, ktore slubovali rocne 30-40%, a realne nemali ziadny biznis, nic netvorili.
Ano, v tom suhlasim, to je sprostost.
Vsak to som tiez pisal. Typicke podvody, co maju trvacnost par malo rokov.
Ale etf ...co ti mozu prinasat 7 ci 9% rocne ?
Hadzat do jedneho vreca kadejake ponziho schemy a kryptomeny ...s investovanim do firiem (existuje to tu generacie), co realne nieco tvoria a rastu, napr. takych co vytvorili aj hardware na ktorom pises ...?
Aj ti co kupili byty, kolki uz su v pluse 100% ...200% ...ani tomu "neveris" ?? (vsak predsa velke zhodnotenie), a lepsie bolo drzat peniaze vo vankusi ?
@romino predstav si že bytom verím. Máme od nich kľúče, viem kde sú a viem že sú naše. Nie len v nejakej apke, ale aj na papieri Máme ich niekoľko.
@romino predstav si že bytom verím. Máme od nich kľúče, viem kde sú a viem že sú naše. Nie len v nejakej apke, ale aj na papieri Máme ich niekoľko.
@anonym_4da077 cize neveris, ze mas peniaze v apke banky? Jaj, to je ine? Nie je, su to cisla v sieti, banky by neboli schopne celu hotovost vyplatit vsetkym naraz. Lebo nie je tolko natlacenych penazi. Tak isto ich môžeš vytiahnuť z apky ( overeneho) brokera a tak isto su tvoje. Dôlezite aby bol odklepnuty NBS - kou a ty ako investor si sa trosku vzdelal aby si vedel rozdiel samostatna akcia, kryptomena, dlhopis, etf, rozdiel medzi stock picking, dividendovym investovanim, tradingom, dlhodobym investovanim do etf atd. nic narocne, ziadne citanie vyrocnych sprav, ci tech. analyzy. Potom pochopis, ze nik ti neklame a ty si to nespravne pochopil/a.
@anonym_4da077 presne ako tu pise aj kolega: takym stylom by si nemohla verit ani tomu co mas na ucte v banke a co vidis v internet bankingu.
No a ze mas kluce od bytu a papier ...aj to ma svoje minusy, to je tiez o viere ...a nie nejaka garancia.
Obyvatelia vychodu ukrajiny by mohli rozpravat. Ako mnohym zostali len tie kluce.
Kym Isto tam boli mnohi, co mali extra uspory, majetok, vo "fondoch". V takomto specifickom pripade myslim lepsie spravili.
Vsak samozrejme ze kazdy sa moze rozhodnut kam da svoje peniaze.
Ale vykreslovat standardne investovanie na burze, cez riadne licencovane subjekty pod dohladom ...do cinnosti bezne znamych firiem, ktorych produkty a sluzby pouzivas aj kazdy den ...- ako nejake nebankovky ...ci kryptomeny, ci meme coiny a co vsetko tu zaznelo .....

Investovali (a ešte stále investujeme) do dcerinho vzdelania. Peniaze jej mimo nejakej núdzovej rezervy nesetrime ziadne, nevidím dovod. Ani na kupovanie investičného bytu. Snáď neposkytnem decku perfektne vzdelanie a budem čakať, že ho prikujem bytom k sebe pod sukňu. My máme dom aj investičný byt, raz zdedia.
@vroni "ani investicny byt", nasledne ze mate investicny byt ?