icon

Koľko stoja mesačné nákupy potravín pre dvoch?

1. okt 2024

Ahojte, budeme sa sťahovať. Chcela som sa len tak popýtať, koľko môže vyjsť nákup potravín na mesiac pre dvoch dospelých ľudí ? Jeme všetko normálne, mäso atď. Je to len cca odhadom, nemám vôbec prehľad o tom koľko by to mohlo stáť. Ďakujem.

egonsk
1. okt 2024

@cookie29 ja som masovy, zeleninku nechavam aj pre zvieratka 😄😁😅 ... ale nejem margariny, nepijem malinovky (mam vlastne sirupy), sladkosti ktore dostanem niekedy zjem az v den spotreby, no bublaninu, strudlu, babovku, pyte, buchty a podobne si obcas doprajem 😋😁

luccija
1. okt 2024

@lindusss2016 tak to áno, keď z jedného prsa spravíš obed pre troch a ešte zvýši na večeru nie je o čom.Plus sa všetci stravujete v inštitúciách, tak ty nemáš ani páru koľko by ste dali mesačne za stravu, ak by si varila a potom tu hádžes také cifry
@marcellka32

egonsk
1. okt 2024

@marcellka32 si si nevsimla vahu toho kurata co napisala? Z takeho kusku naozaj uvaris aspon 3 jedla, ktore su na viac dni.

lindusss2016
1. okt 2024

@marcellka32 citaj ale vsetko, pisem ja +2 deti, samozrejme chlap by asi zamutil vodu, co sa mnozstva tyka, ale ok teda, tak este raz pre tych, co nedavali pozor a vidia len to, co chcu:
1 cele kura = 2 prsia, 2 stehna a este trup na polievku

U nas sa zje na obed z jedneho prska, cize to su uz dva obedy. Dve stehna maju deti dalsi obed, ja to nejem. Zvysok je polievka aj na 2 dni, k tomu uz robim druhe bezmasite. Tak vyslo to na 5 teda.

lindusss2016
1. okt 2024

@luccija ale v lete skola nie je, varila som doma. Takze nejaku paru mam.

lindusss2016
1. okt 2024

@tramtada31 ano, priznavam paradajky som mala cele leto domace a zdarma. Tiez tekvice som dostala. Ale to je cele, ostatne kupujem.

mell27
1. okt 2024

@lindusss2016 veď to ovocie a zelenina je najdrahšie... Pekná rozprávka...

autor
1. okt 2024

Ďakujem vám všetkým za odpovede. Takže tých 300/400€ na dvoch cca. Neviem no tých 100 na jedného je asi nereálnych. Jeme dosť mäsa, či už kuracie, hovädzie alebo bravčové. V zime to bude asi ťažšie so zeleninou ale v lete bude zadarmo tak sa rozpočet zníži.

lucka_ke
1. okt 2024

@lindusss2016 a za stravu v práci a škole neplatíš?
autorka - my sa ledva zmestíme do sumy 10 Eur/deň/osoba v tom je aj obed v jedálni, raňajky, bezlaktózové výrobky, ovocie, zelenina, káva, občas reštaurácia alebo donáška

13uzivatelka11
1. okt 2024

@lindusss2016 a dva mesiace si nechodila do roboty, keďže píšeš, že obedy máš v práci a bavíme sa o jedle pre dospelého a nie pre škôlkara..?

egonsk
1. okt 2024

@lindusss2016 z takeho velkeho kurata (cez 3kg) by sa vpohode dalo spravit - 1 prso na stripsi, druhe prso na cinu, alebo rizoto, 1 stehno komplet vykostit a snitzle, druhe stehno do bagety/hamburgerov/tertily napriklad a kostru s kridelkami vyvarit a obrat do polievky. Porcie by boli dostatocne na niekolko dni pred sospeleho, alebo na 3 dni obzerstva pri dospely s 2 detmi (mimo puberty 😄)...

lindusss2016
1. okt 2024

@hanka_se ja detom vela peciem napr. Snazim sa zdravsie. Robievam im casto domace wafle, to sa ujalo, ale aj kolaciky, ze korpus z ovsenych vlociek a nastruhane jablcka na vrch. Myslim, ze na tom vela usetrime, ze nekupujem v obchode sladke pecivo a sladkosti im doprajem, ale snazim sa minimalizovat. Ale inak obedy varim bezne podla mna: kura na paprike, pecene stehna, naozaj klasiky (aspon co detom chuti). Jaj a napr.spenatove halusky je super lacne jedlo, ktore moje deti zboznuju.
Nam to tiez vychadza cca. 100€ mesacne na osobu a obedujeme v instituciach, ale naozaj nesetrim na jedle, kupujem vela orieskov, ovocie aj susene, mame tam proste drahe polozky, ide skor o tie mnozstva, ze si zobnem a staci. Menej ako 100€ by som to dala sama, ale s detmi fakt nie, tam nam to proste na tych 300€ vychadza, ale opakujem, ze ja v obchode na ceny nepozeram. Ja neviem, ako to je, ale u nas je proste nizka spotreba. 1 l mlieka mi staci minimalne na tyzden a aj to im potom musim spravit palacinky, aby sa minulo. Su domacnosti, kde len deti vypiju liter mlieka denne (poznam osobne). Takze urcite maju iny rozpocet.

egonsk
1. okt 2024

@13uzivatelka11 zrejme pracuje v skolstve, vtedy nevari skolska kuchyna .... aspon teda myslim.

cookie29
1. okt 2024

@lindusss2016
mam rovnake zlozenie, 1 dospely + 2 deti.
Ale netusim ako to robis. Pretoze ked to tak vezmem, tak len ranajky, jogurt je okolo 0.5€ podla toho aky kde kupujes, cize za mesiac je 15€ prec len na ranajky pre Teba.
Jedavam podobne, ci uz tvaroh alebo jogurt + chia + mak. Kurca nekupujem, lebo mne stehna decka moc nechcu. Skor prsia. Ale obcas ryby. Na obed robim casto huste polievky. Vela veci robime doma.

ninusa221
1. okt 2024

Ako kedy niekedy proste navarím len 2 krát do týždňa niekedy raz niekedy si každý kúpime obed v meste niekedy ja idem domov na dva týždne potom on. Takže to sa nedá povedať že koľko nikdy sme to nerátali proste keď nieje nič v chladničke tak idem do obchodu a kupim veci na ranajky a na varenie…

13uzivatelka11
1. okt 2024

@egonsk môže byť, ale na druhej strane napísala, že v lete ma veľa zeleniny zadarmo alebo domáce.. A domáce kura za 5€/kg je oproti naozaj kvalitnému bio kuratu ako zadarmo

nyusika
1. okt 2024

@marcellka32 presne to som sa išla opýtať.
Už v inej diskusii jedna žena písala že z 500 gramového balenia mletého mäsa spraví na obed fašírky, na večeru špagety bolognese a ešte je niečo ostane do tortilly - pre štyroch 😁😁😁

egonsk
1. okt 2024

@cookie29 ake jogurty kupujes? pollitrovy biely stoji euro a to mas ako 4 male kelimky. Ak by si kupila trosku drahsi, mozes si ten jogurt naockovat a spravit vlastny, kde liter mlieka kupis za euro, cize mas 1.5L jogurtu za 2 eura napriklad 😉 ... myslim, ze aj taketo finty sa daju, ked clovek neni lenivy 😉

egonsk
1. okt 2024

@13uzivatelka11 mne dala suseda kura aj sliepku zadarmo, som myslel, ze su to snad kacky, ake boli velikanske.... 😄 Teda vlastne bolo to za protipomoc ako odmena... a druha mi dala kopec rozneho ovocia ktore nemam, rovnqko za pomoc ... no na dedinach este zvykne fungovat vymenny obchod a odmeny v naturaliach 😋😄

lindusss2016
1. okt 2024

@egonsk ale ved iste, ja neviem, co sa mi to vsetci cuduju a to ani nejdem hovorit, ze este aj z toho dojeda pes, lebo by som vyhadzovala.

lindusss2016
1. okt 2024

@nyusika tak napriklad to mlete maso kupim aj ja obcas a z 500g nam vyjde na 3 krat a ani to nedojeme. Ved cely cas tu hovorim, ze je to o tom, kto kolko zje.

mell27
1. okt 2024

@cookie29 ti stačí jeden jogurt na raňajky ? Podľa ceny predpokladám, že malý....

lindusss2016
1. okt 2024

@13uzivatelka11 5€ za kg kurata sa predava u nas v jednej domacej farmicke, kde chovaju bez atb a hormonov. Pokojne ti dam kontakt, su na fb, mozes si u nich objednat. Neviem, co je podla teba bio kura 🤷

egonsk
1. okt 2024

@nyusika s tym 500g mletym masom to muselo byt zaujimave zlozenie... fasirky na jednu porcu maju cca 160g, takze asi cca 120g masa pre porciu, to by pre 4 osoby vyslo 480g, takze tam nemyslim, ze by uz ostalo nieco moc navyse .. a aj ked by sa brala v uvahu mensia porcia, aatd... tak 100g masa by ostalo na spagety, to tam pridat este zeleninu nech to spravi nejaku chut, ale na nic dalsie by uz neostalo si myslim. Teda berem v uvahu 4 osoby ako si pisala. No ale tak mozno to bolo "s prichutou masa", vtedy este aj pre psa moze ostat 😉

lindusss2016
1. okt 2024

@mell27 ja mam tiez jeden maly jogurt na ranajky, ale ved ked si do toho das uz len tie vlocky, tak to zasyti dostatocne. Potom jeden kus ovocia a do obeda vydrzim. A to pracujem od 7:00 a som sportovo aktivna 5-6 x do tyzdna cvicim 1-2 hodiny.

lindusss2016
1. okt 2024

@13uzivatelka11 pracujem v zdravotnictve, ale donedavna som naozaj nechodila do prace (szco), cize som nemala obedy nikde, takze som si varila. Nemala som vela zeleniny zadarmo, mala som zadarmo tekvice - tie ma u nas zadarmo kazdy, lebo ich tu je cele leto prebytok. Take hokkaido sme tiez mali na 1-2 dni ako obed napr. Cukety na rozne sposoby. Ale samozrejme som kupovala ine veci. A ako aj bolo spominane, jogurty pre deti kupujem biele velke, doma dochutim.

luccija
1. okt 2024

@egonsk áno, to verím, že z kuraťa spraví tých obedov viac, či rizoto, pečené atď, ale to jedno veď neporovnávajme chlapa ten nezje jedno stehno na obed.Ja, keď robím soté pre mňa a dcéru na dva dni miniem tri prsia niekto dá vela zeleniny a menej mäsa.Da sa všeličo aj spraviť si doma vianočku a nekúpiť ju za 3 eura, alebo svoje chleby, makovky.Urcite viem, že by som tiež mohla na strave ušetriť, ale nemám vzťah k tomu piecť doma rohlíky, chleby aj, keď viem, že by to bolo zdravšie atď...a sú deti, ktoré nezjedia veľa a ak dospeli

egonsk
1. okt 2024

@lindusss2016 energeticka hodnota maleho bieleho jogurtu, do ktoreho das za polievkovu lyzicu domaceho dzemu (a par vlociek) je taka, ze vystacuje aj na realne pracujuceho cloveka, ale ludia maju roztahane zaludky castokrat a nezacitia zaplnenie, preto by im to nestacilo.... Ja to vidim u svojho brata, ktory kazdu chvilu nieco zvatla a kila mu idu paradne hore, lebo predtym sa viac hybal a teraz ked uz ani to nerobi.

egonsk
1. okt 2024

@luccija ked kuracie stehno (komplet) vykostis a vysmazis v cesticku (palacinkovom), tak mas z neho na 2x pre chlapa, lebo su to aspon 4 velke stavnate a syte kusy, zvlast ked mu k tomu das zemiakove pyre a napr. jablkovy, alebo broskynovy kompot 😉

lindusss2016
1. okt 2024

@13uzivatelka11 teraz len spatne citam niektore komentare, tak sa ospravedlnujem, ze som nereagovala na vsetko. Ved od zaciatku som jej pisala, ze ak sa stravuju v praci, mali by sa zmestit do 150€ mesacne na osobu. Mne by to stacilo aj bez obedov, ale chlapovi urcite nie, tomu uplne rozumiem.

Ktosi sa tam pytal na mliecne vyrobky: ja kupujem domov velke biele jogurty, sebe do prace na mesiac mozno 10 ks malych jogurtov. Mlieka mesacne kupim asi 4 ks. Ja pijem kefir, to je tiez cca 4 ks mesacne a detom actimely na kazdy den sa snazim, tie kupujem podla akcie. Ale ine mliecne asi ani nekupujeme. Obcas nejaku smotanu, ale toho malo.

Ja neviem, ako sa to deje nwozaj. Kupujeme malo a este aj z toho vyhadzujem 🤷 Takze ak by som potrebovala setrit a pozerala by som na ceny, zmestila by som sa do nizkeho rozpoctu. Aspon teda ja som pochopila, ze autorka sa chce osamostatnit a budu mozno trosku skrtit.
Ja som sa osamostatnila ako 20 rocna studentka, brigadovala som, ale nazvys som nemala, tak vtedy som naozaj prejedla uplne smiesne sumy, odvtedy ale potraviny zdrazeli, tak teraz by ma to uz stalo viac. Momentalne setrit nemusim, ale som zvyknuta jest striedmo, kedze takmer kazdy den mam trwningy, nemozem ani mat plne brucho. Som sirota, cize rodicia mi nepomahaju, ale v nasej oblasti mam proste vela znamych, od ktorych dostanem obcas zeleninu a ovocie. Napr.v nedelu som dostala za igelitku obytych jablk, z toho krajam detom na desiatu, napeciem kolace a spravim aj vyzivu. Dnes si idem este obrat figy, 2-3 figy su pre mna desiata. Tak sa deje, ze neprejeme vela a nehladujeme a ani inak nestradame.