Koľko treba zarábať, aby sa dalo normálne žiť?
Ahojte, kamarátka nedávno skončila školu a má problémy ešte s financiami.
Ja študujem neviem to posúdiť.
Mesačne cestovanie 200€
Býva s rodičmi, takže im mesačne na domácnosť prispieva 200€
Externé štúdium mesačne 150€
Telefón 25€ mesačne
575€ výdavky len povinné.
Koľko by mala zarábať v čistom aby vychádzala dobre?
Ďakujeme za rady
Resp. tipy ako ušetriť? 🙂
@kaktusik007 však ok, mňa zaujímali len tie obedy.
To čo sú za otázky, nie je dôležitý príjem, ale to koľko minas.... Niekto ma 1000,staci a ešte ušetrí, inému nestačí ani 5 tis.
to dochádza do mesta za pracou a plat ma 600 v čistom?? Na dopravu minie 200, takze vlastne zarobi 400.......to ma aky vyznam? To si nenajde aj na dedine pracu s takym malym platom, aby aspon cestovat nemusela?
Ja som od dcer,kym chodili do skoly,nepytala nic.ked sa najstarsia zamestnala,tak po 1.vyplate robila 1x mesacne nakup potravin,ci drogerie,co uznala za vhodne-asi tak okolo 80€/mes.Tu je podla mna sanca usetrit-skusit sa nejako dohodnut s rodicmi,200€ mesacne je vela,mali by ju skor podporit v studiu oni.nasa 5 clenna domacnost ma 200€ vydavky na povinne platby,cize je to prehnana suma
@lvulik aký mate paušál ?
Ja ako rodič, by som od pracujúceho dieťaťa, ktorý študuje externe, nezobrala ani €...
@anavik29 suhlas
Žiadny. V dnešnej internetovej dobe, ked sa spravy aj volania s blízkymi dajú vybaviť cez internet, mi to príde ako extrémne plytvanie. Samozrejme pokiaľ človek nie je podnikateľ, bavíme sa o bežných činnostiach.
@waldosinka
Na jej mieste by som sa presťahovala 400 eur mesačne dat na cestovne a bývanie je moc za to ma nájom garsónky v mieste prace a čas ušetreny môže venovať práci, druha vec je dnes nereálne prežiť zo 600 eur , pre ňu co platí aj školu by malo byť minimum tisíc eur mesačne, je pekne ze pracuje v oboru ale to by som riešila po skončení školy, kde jej ubudne 150 eur školné, 25 mobil nie je veľa normálna cena paušálu je cca 40 eur tak to je ešte aj dosť málo
To ma co za školu?
Keďže semester na väčšine vysokých škol sa pohybuje cxa 200-600€
@lakebabe platím paušál 18€ mam v tom neobmedzene volanie, 3gb dat.... Čiže 25€ je veľa
@linduska86 ja mam neobmedzený paušál na všetko a vždy platím cca 40-45 eur tak mne to veľa nepríde, ale myslím ze to je v jej prípade najmenší problém ci ušetrí 10 eur niekde za paušál. V tejto situácii pri tak malom plate ju to nevytrhne
@lakebabe euro k euru... Takze asi tak
200 EUR rodičom? za čo, pracuje v inom meste, tak predpokladám, že raňajky doma nestíhne, obeduje v práci, večera hoci by aj doma, to je veľmi veľa rodičom 200 EUR
Nečítala som komenty.
Ale prečo riešiš jej financie?
@lvulik ďakujem
@linduska86 AKéHO operatora máte, lebo ja tiež platím 25
Necitala som vsetko ale veľmi mi chyba položka za jedlo to je cca 200e na osobu za mesiac a mne veľmi vadí to cestovné lebo za 400 e (200doprava+200rodicia) by mohla mať podnájom bývať bez rodičov a necestovať každý den do prace.
@nnnuuunnn tak to je snom asi kazdeho

Osobne 4 tisíc mesačne v čistom aj ušetiš aj si kúpiš samozrejme 13,14,15 plat v podobe vrátenia daní.
Ak nám ako štvorčlennej rodine ostane okolo 1000eur,po zaplatení všetkého, tak si myslím že je to fajn...ale teda vyskakovanie to nieje

@akvi
@kristiii pri plate ako pise - je to vela. A kedze robi v tom co studuje, ja ako rodic by som sama prisla aby platila menej - proste by som to brala ze sa pripravuje na povolanie, aj ked studuje externe.