Koľko úspor treba na kúpu domu alebo bytu?
Koľko ste mali našetrené kým ste sa pustili do kúpy bytu alebo domu ?
tak minimalne musis mat 20% vlastnych prostriedkov... je asi dost jedno kolko sme mali my na kupu domu... zavisi to aj od toho ci ho ides kupovat za hotovost alebo riesis hypo
@dettinadetta stavali sme dom, pozemok sme kupili v hotovosti. Kalkulacia na dom bola cca 140 tis€, 40 tis sme mali nasetrene zvysok sme brali hypo. Realita ale bola ina a hypo sme navysovali lebo bolo treba dokoncit aj zahradu a dalsie veci, cez koronu sli ceny dost hore :(
Kupovali sme byt v novostavbe, rok 2022, mali sme nasetrene malo - niečo cez 6-7 tisíc, čisto na zariadenie. Ale tak na to, že ja som bola rok so školy von a muž tri roky, si myslím, že celkom slušne.
Síce stači cca 20%, ale tiez sa priklanam aspon k 30%( ale pre mladych po skole velmi tazko splnitelne aj 20%) . 20% na hypoteku a tych 10% mat zalohe- nemusia ti dat taku hypo , ze aj vybavis zakl. vecami nehnutelnost na nastahovanie, ci sa môze stat, ze z vas jeden dlhodobo ochorie, ci dieta pride do toho aby boli peniazky. 🙂
Tak to záleží od situácie, nedá sa jednoznačne povedať, že koľko treba. Pri kúpe bytu sme dali 20% zálohu (projekt) a zvyšok hypo. Zariadenie zvlášť bolo 35 tisíc pred 4 rokmi do 3-izbaku mimo hypotéky a zálohy. Na dom by som rátala zariadenie aspoň 50 tisíc, plus pozemok, exteriér. No bude to veľa…
@dettinadetta my sme kúpili starší dom za výhodnú cenu a sami sme si ho zrekonštruovali stal nás 15000 a dali sme do neho tak 25000
@dettinadetta a nie je to jedno koľko mala Zuzka či Anka? Musíš mať min. 20% z ceny nehnuteľnosti
@dettinadetta ....na celý dom.Pred 10 timi rokmi za veľmi výhodnú cenu.
Odvtedy sme do neho vrazili minimálne ďalších 30 000
prvý byt presne 0 eur a úroky boli vyššie než teraz 😁
prvý dom už sme museli mať 10%
načo sú tí tieto údaje? 😀
Načo ti to je vedieť ? Dá sa kúpiť dom za 25 000 v Čiernej nad Tiszov alebo za 1 000 0000 v BA. Našetriť si toľko , aby bolo dosť.
nám priznali hypotéku s 90% financovaním, takže je to individuálne, ale máme aj našetrené

malo :D nastastie sme brali hypo asi 4-5 rokov dozadu a nas financny poradca nam vybavil, ze sme nemuseli mat ani 10% hodnoty nehnutelnosti :D