icon

Koľko vám ZŤP deti prispievajú na domácnosť?

16. nov 2021

Dobrý deň mám dieťa ZŤP na vozíčku dostáva invalidný dôchodok z mladosti ešte sme sa nedohodli koľko nám bude prispievať a koľko si bude môcť nechať skúste poradiť, ďakujem

annamalaga
16. nov 2021

Podľa toho, aký ma invalidný. Ak má maly invalidný , tak aj 200€ môže byt pre takého človeka veľa.

kacena4
16. nov 2021

moji maju ZTP ale nemaju prijem, takze nedavaju zatial nic
ak budu tak to budeme rozratavat na pocet osob a naklady na byvanie

autor
16. nov 2021

@annamalaga 350€

annamalaga
16. nov 2021

Tak max 80€.

sissy27
16. nov 2021

Ja rozmýšľam, či by som vôbec od zťp dieťaťa pýtala nejaké peniaze… resp. záleží asi od dg a schopnosti sa postarať o seba. Strýko bol zťp, ale vyštudoval dve vš a bol v rámci možností samostatný, žil sám, pracoval, veľmi slušne zarábal. Ak sa bavíme o dieťati, ktoré je odkázané na pomoc rodičov / opatrovanie, tak by som nepýtala nič, časť nech si nechá ako vreckové a časť by som odkladala na horšie časy - drahšie zdravotné pomôcky, opatrovateľku, rehabky, dss…

bykaterina
16. nov 2021

Záleží od toho či aj keď ma ztp môže pracovať. Ak áno tak určite by som vyžadovala.
Nedá sa porovnávať ztp a ztp človek. Ja poznám viacerých čo normálne robía Lebo nie sú na Tom tak že by nemohli robiť. Ale mám sestrenicu čo má mentálnu retardaciu a plus autizmus. Tá nie je schopná pracovať a peniaze jej odkladajú a keď nápr niečo potrebuje tak jej z toho kúpia. Keďže je aj nemá tak narp rôzne pomôcky. A samozrejme šetria na budúcnosť. Ale rodičia sú v stave že majú ju za čo zivit. Ine je tiež keď rodič ledva platí účty a má problém si kúpiť čo len nový kabát a dieťa by malo pre seba nápr 350 len na míňanie. Skús skôr Viac špecifikovať ako to je u vás

autor
16. nov 2021

Dieťa má 18 rokov je ZŤP na vozíčku staráme sa o neho 24/7 všetko mu kupujeme a zabezpečujeme nič mu nechýba pracovať nemôže to neprichádza do úvahy ale mentálne je úplne OK a bystrý... Takže rozmýšľame koľko mu nechávať a teda nazvyš nemáme žijeme od výplaty k výplate keďže máme všetok nábytok v dome na pôžičky ktoré splácame

bykaterina
16. nov 2021

Asi by som nechala z toho max 80. Veď nepočítam nábytok. Ale strava + ubytovanie+ lieky+oblečenie+hygienu
Ale určite by som asi Chcela aby si šetril Lebo dnes máš prácu ale čo o mesiac rok...

loginexistuje
16. nov 2021

nechala by som mu z toho invalidneho 80-100 eur max

c_est_la_vie
16. nov 2021

Brala by som mu Max 100-150 ako náklady na stravu, viac by mi bolo hlúpe ( invalidný zdravotne postihnutého dieťaťa by sa nemal využiť na splácanie úveru rodičov).

A určite by som trvalá aby si odkladal a časť použil na vzdelávanie. Napr. jazykové alebo IT kurzy. To, že momentálne nepotrebuje financie neznamená, že sa to nezmení. Lebo vy tu nebudete večne a asi nechcete aby bol odkázaný na príspevok od štátu / starostlivosť súrodencov.
Poznám vozičkára ktorý žije plnohodnotne, má kancelársku prácu, manželku, športuje. Na gympel
som chodila s tým chalanom, ktorý je teraz poslanec za olano, tiež vozičkár.

Osobne by som chcela aby sa dieťa začlenilo do spoločnosti a žilo čo najviac plnohodnotný život.

nikha2809
16. nov 2021

Švagriná je ztp(ale mobilná len ma problémy s krvou presne neviem) navonok úplne ok,ako zdravý človek,svokrovci nikdy od nej nechceli ani cent a to bývala u nich do vyše 30r.

bykaterina
16. nov 2021

@c_est_la_vie súhlasím že dôležitá je inkluzia ale práve preto by mal aj prispievať. Aj ztp človek teraz to beriem všeobecné má aj práva ale ja povinnosti.
Zober si že matka má 600 eúr a je samozivitelka a musí zvládnuť všetko aj nájomné aj stravu pre seba aj dieťa...
A aj to že dieťa prispieva hlavne keď je mentálne ok musí práve sa naučiť že život nie je Dnes ruka Hore a na konci mesiaca si labky oblizuje. Dnes sú tu rodičia zajtra nie..a inak toto robí veľa rodičov pri deťoch že však nech nedáva.. pótom sú deti domá do 40 q začínajú život s holým zadkom a Max čo majú ojqzdenu audinu

elizabet173
16. nov 2021

@bykaterina určite by som chcela, aby prispieval, bez ohľadu na našu životnú úroveň. Myslím, že tým, že bude prispievať, posilníš jeho sebavedomie.

macekovam
16. nov 2021

Ja si myslím ze by mohol mat nejaké,, vreckové,, niečo dať mu na sporenie a zvyšok by išiel vám. Zabezpečuje té mu všetky potreby tak mi to príde také pochopiteľne.. Ale možno iba mne🤔ved ak niečo potrebuje tak mu to date/kúpite...

bykaterina
16. nov 2021

@elizabet173 to asi nebolo mne 😊

elizabet173
16. nov 2021

@bykaterina sorry 🙂

ada12345
Autor odpoveď zmazal
zuzanka.zuzu
17. nov 2021

ja by som nedávala "vreckové" lebo to vnímam ponižujúco (všetko zoberiem a niečo vrátim), ale nechala by som prispievať na domácnosť - cca 120e znie fajn a so zvyškom nech hospodári ako uzná za vhodné (všetko je tvoje ale musíš prispievať)

andrejka1974
17. nov 2021

Ja mam 3 det ztpi a nikdy som po nich nechcela aby prispievali, su to ich peniaze

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
alanko20
17. nov 2021

Ak je mentálne zdravý, má zdravé ruky, máte doma laptop/počítač a internet, môže robiť nejakú prácu z domu (písať, IT, copywriter, online marketing, správa webov, sociálnych sietí, dnes je toho veľmi veľa na výber) ak vie napr aj po anglicky, na nete je množstvo kurzov online, mnohé z nich aj zadarmo.

vevesh
17. nov 2021

Ano, brala vo vasom pripade. Tieto deti (ak tam nie je mentalna retardacia) to vedia aj pekne zneuzivat. Mojim rodicom to bolo tiez blbe, dokym si nenarobili problem- surodenec setril setril, oni mu kupovali na co si ukazal a pekneho dna dal fuk tam 5 litrov, kamosovi daroval dalsoch 5 (vsak aby mal tiez), jednemu chcel postavit nove schodisko za svoje peniaze🤯nevedel absolutne hospodarit s peniazmi a odmietal sa podielat financne na chode domacnosti (vsak na to su rodicia, preco by mal vobec on prispievat). Bol to dlhy boj, ale dnes sa podiela na polke energii a poplatkov v byte rodicov, polka na stravu, plati si vlastny pausal a internet. A zvysok si moze nechat a robit, co uzna za vhodne- zvacsa to padne na novy mobil, dovolenku, ztp pomocky, ktore chce a nema narok na preplatenie od statu (co je vacsina👿).

mogaa
17. nov 2021

no pokiaľ mu všetko kupujete vy,tak len nejaké vreckové ....cca 100-150eur...ono s peniazmi by sa mal naučiť narábať a poznať ich hodnotu....v každom prípade aj z ID by mal prispievať aj na stravu a bývanie....vy tu nebudete večne a musí vedieť "hospodáriť"